Problem z instalacją Windows 7 na netbooku

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Cześć,

Mam problem z zainstalowaniem na netbooku (Asus 1005P) Windowsa 7 z pendrive. Instalacja się odpala, ale po załadowaniu pierwszego okna wyskakuje blue screen z błędami:

- STOP: 0x0000007E
- ACPI.sys

Co możecie mi poradzić w tej sytuacji? Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

Ile masz pamięci Ram w lapku ?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

McSnake pisze: Ile masz pamięci Ram w lapku ?
2 GB
lzk
Awatar użytkownika
lzk
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Szczerze pierwszy raz się spotykam z BSOD'em w trakcie instalacji. Spróbuj zrobić:
- przywrócenie ustawień domyślnych biosu
- zmień AHCI na IDE (lub odwrotnie)
- zmień opcje związane z USB

Nie łatwiej przywrócić ten system z recovery?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

lzk pisze: Szczerze pierwszy raz się spotykam z BSOD'em w trakcie instalacji. Spróbuj zrobić:
- przywrócenie ustawień domyślnych biosu
- zmień AHCI na IDE (lub odwrotnie)
- zmień opcje związane z USB

Nie łatwiej przywrócić ten system z recovery?
Nie próbowałem przywrócić ustawień fabrycznych, więc zaraz to wypróbuje. Zdecydowanie łatwiej jest z recovery, ale nie wiem jak i kiedy usunęła mi się ta partycja i nie dało jej rady przywrócić ;/

Niestety bez zmian.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2014, o 23:14 przez bartt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

1. bios do defaulta
2. Sprawdź w jakim trybie jest SATA ustawiona w biosie
Błąd sugeruje problem z dyskiem, lub pendrivem.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

McSnake pisze: 1. bios do defaulta
2. Sprawdź w jakim trybie jest SATA ustawiona w biosie
Błąd sugeruje problem z dyskiem, lub pendrivem.

2. Ustawione jest w AHCI, ale próbowałem zarówno z tego trybu, jak i IDE, co zawsze kończyło się blue screenem.
lzk
Awatar użytkownika
lzk
Łowca
Kontakt:

Pendrive'a robiłeś za pomocą Windows 7 USB/DVD Download Tool? Pamiętam, że jak się ISO wrzuciło za pomocą Universal USB Installer to z Windowsami był problem. Odpal jakiegoś memtesta i sprawdź pamięci. Jeśli masz dwie kości RAM możesz wyjąć jedną i spróbować wystartować. Jeśli BSOD wystąpi wyjmij drugą (oczywiście wsadź pierwszą :P). Jeżeli dobrze kojarzę to w tych maleństwach od Asusa były dwa sloty pod klawiaturą.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

lzk pisze: Pendrive'a robiłeś za pomocą Windows 7 USB/DVD Download Tool? Pamiętam, że jak się ISO wrzuciło za pomocą Universal USB Installer to z Windowsami był problem. Odpal jakiegoś memtesta i sprawdź pamięci. Jeśli masz dwie kości RAM możesz wyjąć jedną i spróbować wystartować. Jeśli BSOD wystąpi wyjmij drugą (oczywiście wsadź pierwszą :P). Jeżeli dobrze kojarzę to w tych maleństwach od Asusa były dwie kości pod klawiaturą.
Memtest nie pokazuje żadnych nieprawidłowości. Niestety jest slot tylko na jedną kość, ale mam zapasową, lecz na żadnej z nich nie udało się zainstalować. A co do pendrive, to korzystałem już bodajże z 3 różnych programów i nic :P
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Jakikolwiek pakiet ratunkowy nagrany na Pena i skan dysku powinien pomóc ;)
lzk
Awatar użytkownika
lzk
Łowca
Kontakt:

Możesz wykluczyć jeszcze dysk, najszybciej przez wyciągnięcie go. Instalacja powinna dojść do momentu wyboru partycji instalacji i tam pokazać, że nie ma dysku. Spróbowałbym jeszcze zainstalować Windows 8 bez klucza (jak przygotować takie iso znajdziesz w Google, wystarczy wpisać instalacja Windows 8 bez klucza) i zobaczył czy będzie to samo. Jak się okaże, że wyciągnięcie dysku pomaga to może się okazać, że to dysk, taśma do dysku lub - co gorsze - kontroler na płycie. Ale nie ma co czarnowróżyć. Jak do jutra nie rozwiążesz to spytam się kumpla w robocie, pamiętam że miał ostatnio coś takiego w jakimś lapku i z tego co pamiętam były gdzieś zimne luty.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

@bartt
Mam jeszcze jeden pomysł na obejście problemu ( kiedyś raz dawno temu go użyłem ).
Podepnij dysk do stacjonarnego klocka, odepnij pozostałe napędy, odpal instalkę z pen'a i po przejściu pierwszego etapu instalacji (do reboot'a) przełóż go do lapka i tam kontynuuj instalkę windy

Sprawdź jeszcze czy nie masz na tym dysku jakiś dziwnych partycji dynamicznych, może przez to są problemy
Awatar użytkownika
Łowca

Jakiekolwiek iso hiren's boot cd z mini xp zgraj na pen np. za pomocą unetbootin. Odpal mini xp i na dysk wydaj komende chkdsk /r, powinno pomóc. Do instalacji win nigdy nie używałem żadnego programu, najpewniej przygotować samemu z linii komend:

diskpart
list disk
select disk <twój pendrive>
clean
create partition primary
select partition 1
active
format quick fs=fat32
assign letter=x
exit

następnie nadpisujesz sektor startowy pendrive i zrzucasz windę z dvd, gdzie Y to napęd z płytką:
Y:\boot\bootsect.exe /nt60 X:
xcopy Y:\* X: /s

robiłem to... wiele razy na różnorakim sprzęcie, zawsze działa :) jeśli masz większy pendrive lub instalujesz z dysku, użyj formatowania ntfs zamiast fat32.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Dzięki za pomoc, ale niestety nic nie pomogło ;/ Spróbuję zainstalować którąś z niższych wersji Windowsa, a potem jeszcze raz wezmę się za 7.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Błąd jest pewnie związany z partycją recovery, która jest ale jej nie ma.
Wejdź w Advanced Boot Options (po resecie kompa wciśnij F8), a później daj Repair Your Computer.
Przejdź w wiersz poleceń i sprawdź partycje za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

chkdsk /r c:
chkdsk /r d:
itd
Nie wiem jaką literkę miała partycja recovery, więc nie wiem jak długo powinieneś robić chkdsk. Jak będą jakieś problemy to system powinien je naprawić.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

@PingwinPL na to już za późno, bo zrobiłem format dysku. Bo odpaliła mi się instalacja, sformatowałem dysk, ale potem już ruszyć nie chciał ;/
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

W tryb naprawy jeszcze można wejść z wysokości instalki windowsa. Może się uda.
A jak nie to wgraj sobie jakiegoś linuxa na pendrive'a i odpal w trybie live cd. W nim sprawdź co jest nie tak z partycjami (może będzie tam recovery widoczna) i najwyżej usuń te partycje i stwórz na nowo.
Awatar użytkownika
Łowca

Zwykle BSOD przy instalacji może być spowodowany:
- ustawionym kontrolerem dysków w tryb AHCI zamiast ATA
- włączonym trybem UEFI (nowsze biosy), tryb ten może również powodować problemy z bootowaniem z pendrive'a
Jeśli mialeś jakikolwiek system na tym netbooku i była partycja recovery a nie zrobileś sobie żadnych plytek recovery a tym bardziej, jesli takowych nie dodawano do tego netbooka, zrobiłeś wielki błąd. Z reguły producenci umożliwiają stworzenie takich płytek, czasem nawet tylko raz. Przydają się choćby wtedy kiedy chcemy sprzęt sprzedać.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

amigarulez pisze: Zwykle BSOD przy instalacji może być spowodowany:
- ustawionym kontrolerem dysków w tryb AHCI zamiast ATA
- włączonym trybem UEFI (nowsze biosy), tryb ten może również powodować problemy z bootowaniem z pendrive'a
Jeśli mialeś jakikolwiek system na tym netbooku i była partycja recovery a nie zrobileś sobie żadnych plytek recovery a tym bardziej, jesli takowych nie dodawano do tego netbooka, zrobiłeś wielki błąd. Z reguły producenci umożliwiają stworzenie takich płytek, czasem nawet tylko raz. Przydają się choćby wtedy kiedy chcemy sprzęt sprzedać.
A jest możliwość zdobycia z jakiegoś źródła płytek recovery (ktoś zrobił je, zaraz po instalacji), czy jest to niemożliwe?
ODPOWIEDZ