Nie tylko gramy: Pochwal się (prze)czytanymi książkami

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Ja ostatnio przeczytałem:
Vol'jin Cienie hordy - książka średnia - zbyt filozoficzna prawie zero akcji (p.s. nie lubie vol'jina - ksiazke dostałem)
Bogowie Amerykańscy - książka ciekawa, nietypowa fabuła i fajnie się czyta.
Nieświadomy Mag Tom 1 - bardzo wciągająca, czekam aż dostanę tom drugi :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0

Ja ostatnio zacząłem czytać:
Obrazek
Jak na razie jest dobrze. Mam nadzieję że pod koniec akcja się nie z kaszani a klimat nie wypłowieje. ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Notebooka ostatnio czytalam ale jeszcze nie skonczylam :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Pieśń Lodu i Ognia <3 Od czasów Harrego Pottera nic mnie chyba tak nie wciągneło .
Awatar użytkownika
Łowca

ostantio czytam książka za ksiązką wszystkie tomy Pawlikowskiej, polecam!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Ja na czas świąt podjąłem się czytania "Pod kopułą" Kinga, ale niestety to było zbyt ambitne. Czas wolny mi się kończy, a ja z 900+ stron przeczytałem ~400 :shock: .
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy

Ja ostatnio przeczytałem pracę pt. "Polityka Rosji w kwestii Polskiej w pierwszym roku Wielkiej Wojny 1914-1915" Achmatowicza, ale to, że się tak wyrażę, na pół dla przyjemności na pół zawodowo ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

A ja przeczytałem wszystkie części Harrego Pottera. Po prostu dla mnie te książki są genialne i mógłbym je czytać bez przerwy :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Obrazek
Książka o grach video. Ale o grach inaczej, o ich konstrukcji, zasadzie działania, procesie wytwórczym i schematach nimi rządzących. Omawia kilka podstawowych zasad gamedesignu w sposób prosty i poparty przykładami. Bardzo fajna pozycja, uczy krytycznego podejścia do gier i ich części składowych, pokazuje jak rozebrać poszczególne elementy gry na czynniki pierwsze i jak je krytykować (w rozumieniu krytycyzmu konstruktywnego). Niewątpliwym plusem to omawianie tematu na przykładach gier dość nowych i łatwo dostępnych. Minusem jest jej wiek (ponad 2,5 roku od wydania) co w przypadku tak dynamicznego rozwoju branży jest dość długo. Drugim małym minusikiem (nie dla wszystkich) jest jej niedostępność w dystrybucji tradycyjnej, pozostaje tylko cyfrowa.
Czyta się łatwo i szybko (mi zajęło to jedno popołudnie), polecam każdemu, kto chce na gry patrzeć trochę innym okiem.
Awatar użytkownika
Łowca

Ostatnio czytam wiele książek. Jest to raczej twórczość rodzimych autorów m. in. "Ja Inkwizytor"; "Smokobójca" itp.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Kto powiedział, że nie można grać i "czytać" na raz. Ostatnio przesłuchałem audiobooka Lalki (ponad 30h!) grając w Borderlands, polecam audiobooki do mniej zajmujących gier :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Patryk3101 pisze: Kto powiedział, że nie można grać i "czytać" na raz. Ostatnio przesłuchałem audiobooka Lalki (ponad 30h!) grając w Borderlands, polecam audiobooki do mniej zajmujących gier :D
mi się zdarzyło grając w Simcity odsłuchiwać Narrenturm :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Zostały mi ostatnie strony "Zgrozy w Dunwich i innych przerażających opowieści", wyboru tekstów H.P. Lovecrafta. Polecam, niedługo pewnie zakupię sobie jego listy i eseje, które też zostały w Polsce wydane. Spragnionym wiedzy o Lovecrafcie mogę też polecić jego biografię napisaną przez M. Houellebecqa (kontrowersyjnego, ale wartościowego współczesnego prozaika francuskiego, autora "Platformy", "Poszerzenia pola walki", "Mapy i terytorium", "Cząstek elementarnych").
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

metro 2033 !! polecam dla fanów sf postapokalipsy
genialny klimat
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Na Święta dostałem sagę wiedźmińską, obecnie jestem już w 1/3 Pani jeziora. Czyta się szybko i przyjemniej o niebo lepiej niż Władcę Pierścieni, Sapkowski nie nuży obszernymi i zbędnymi opisami. Jak to skończę zabiorę się za Wojnę Starka.

Ze sci-fi polecam Najlepszą załogę Słonecznego Olega Diwowa.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Bo Sapkowski skupia się na akcji i dialogach, a Tolkien na budowaniu świata i jego historii.

Przeczytałem ostatnio "Sezon Burz". Co mogę napisać.... Mam wrażenie, że książka powstała z kilku różnych historyjek skleconych w pośpiechu. Byłoby lepiej (wg mnie:)) gdyby wydać ją jako zbiór bardziej lub mniej połączonych ze sobą opowiadań. Akcja nie byłaby tak strasznie rozwleczona. Niemniej czyta się rewelacyjnie.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Patryk3101 pisze: Kto powiedział, że nie można grać i "czytać" na raz. Ostatnio przesłuchałem audiobooka Lalki (ponad 30h!) grając w Borderlands, polecam audiobooki do mniej zajmujących gier :D
Co nie zmienia faktu, że słuchanie audiobooka to nie jest czytanie, angażuje słuch, nie wzrok. :)
Polecam ostatni bundel bookrage z książkami Zajdla.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

No to sporo tego jest ale najlepsze dla to: cała seria Harrego Pottera i oczywiście Wiedźmin :dziadek:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Lowcap pisze: Na Święta dostałem sagę wiedźmińską, obecnie jestem już w 1/3 Pani jeziora. Czyta się szybko i przyjemniej o niebo lepiej niż Władcę Pierścieni, Sapkowski nie nuży obszernymi i zbędnymi opisami. Jak to skończę zabiorę się za Wojnę Starka.

Ze sci-fi polecam Najlepszą załogę Słonecznego Olega Diwowa.
Bo Władca Pierścieni to arcydzieło, a Saga Wiedzmina to tylko bardzo dobra książka. Arcydzieła to coś jak film nagrodzony Oscarem. Nie musisz go lubić ani rozumieć, bo on nie jest dla każdego. Natomiast Wiedźmin to coś ala Rambo. Nie ma tam jakiś głębokich myśli, ale za to jest dobra historia i akcja, co trzyma przy niej prawie każdego czytelnika. I nie chodzi mi tutaj o głębie WP, ale raczej o stopień kreowania świata, mitologi i języka w nim na poziomie galaktycznym.

A jak źle Ci się czytało Władcę Pierścieni to polecam Silmarillion :D]

PS
W WP nie ma żadnego zbędnego opisu. Wszystko jest tam gdzie powinno. Ba, opisy zostały na potrzeby książki zdeka okrojone
Awatar użytkownika
Łowca

Ostatnio skończyłem czytać "Korzenie Niebios" z serii Uniwersum Metro 2033, całkiem dobra książka, inna niż pozostałe z serii, niektórym może się nie spodobać z różnych względów (nie będę mówił dlaczego, nie chcę nikomu spoilerować ;p).
ODPOWIEDZ