Kradzież konta

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Furrak pisze: Nie przejmuj się tymi co tylko by krytykowali,, w taki sposób krytykując uważają że robią coś pozytywnego, choć tak nie jest
Ale z czym masz problem? Reguły są jasne, żeby nie pisać postu pod postem, bo to utrudnia przeglądanie i tyle, nic dodać, nic ująć.

Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli masz gry retail aktywowane na Steamie i zachowałeś kartkę z nadrukowanym kodem, to żeby nie wiem co, konto odzyskasz ;) Steam Guard to podstawa, tak samo inne hasła na mailu i Steamie. No i wiadomo, trochę pomyślunku, zanim zalogujesz się na podejrzanych stronach, zawsze patrz, czy logujesz się przez Open ID i czy w adresie jest https.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

To nie jest miejsce na temat dyskutowania o pisaniu posta pod postem. Powinienem wam też dać po minusie, ale to Hyde Park, więc też spotkacie się ze zrozumieniem. Spokojnie zaglądamy do każdego tematu. W jednym z tematów upomniałem autora i liczę na to, że się opamięta. Jakbym karał wszystkich od razu tak jak się należy, to już dawno obaj byście mieli co najmniej minusa. Koniec tematu w tej kwestii i za każdy następny post o tym daje minusa.

Autorowi gratuluję odzyskania konta i życzę większej czujności na kolejne razy. Nie podoba się link, nie wchodzę. Nie podoba się autor maila z tematem o wygraniu miliarda złotych, nie wchodzę.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Miałem dziś ciekawy problem. Oglądając mecz Kamerun:Meksyk dostaję powiadomienie na meila, że ktoś próbował logować się na moje konto z.. Kamerunu. Adres ip, miejscowość, wszystko fajnie. To znaczy, że ktoś znał i login i hasło. Chwilę później na meilu powiadomienie, że ktoś próbował się logować na mojego maila - również z Kamerunu. Tam na szczeście miałem inne hasło. Teraz pytanie - jakim cudem ktoś mógł mec moje passy na Steama, skoro nigdy nie wchodziłem w żadny link? Zastanawia mnie to, bo na meila nie udało mu się wbić.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

smugglersun pisze: Miałem dziś ciekawy problem. Oglądając mecz Kamerun:Meksyk dostaję powiadomienie na meila, że ktoś próbował logować się na moje konto z.. Kamerunu. Adres ip, miejscowość, wszystko fajnie. To znaczy, że ktoś znał i login i hasło. Chwilę później na meilu powiadomienie, że ktoś próbował się logować na mojego maila - również z Kamerunu. Tam na szczeście miałem inne hasło. Teraz pytanie - jakim cudem ktoś mógł mec moje passy na Steama, skoro nigdy nie wchodziłem w żadny link? Zastanawia mnie to, bo na meila nie udało mu się wbić.
Mecz oglądałeś na necie?
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Nie. Tylko TV. Nigdzie nigdy nie klikam, szczególnie ostatnio, kiedy nie logowałem się praktycznie na steama
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Ooo, to ciekawie. Fizycznie, nie istnieje przecież żadna możliwość, żebyś mógł "wpaść" w jakąś pułapkę .
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 728 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

W tym przypadku możemy tylko gdybać jak to możliwe. Ja dla przykładu jak bym znał się na informatyce i miał trochę czasu oraz złe zamiary, napisałbym podobnież prosty program używający min możliwości chroma i szukałbym avatarków. Załóżmy że w jakimś forum, czy portalu społecznościowym użyłeś jednakowego. Tam łatwiej się włamać niż na steam i tak miałbym adres mailowy. Po czym ściągnąłbym, lub napisał program łamiący hasła, dostosowałbym to co już zdobyłem (znaczy hasła z tych forów i portali) i generowałbym co np 24h kolejne hasło. Jeżeli takowe jest podobne, lub takie samo jak gdzieś użyłeś trafiłbym prędzej czy później. To tylko jeden z wielu możliwych scenariuszy...
Najważniejsze że steam guard, czy cokolwiek innego czego używasz zadziałało poprawnie i że zablokowali próbę włamania ^^
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Nie koniecznie musiał znać hasło do steama. Podejrzewam, że poprzez lukę jakiegokolwiek portalu mógł poznać mejl i hasło a następnie próbował wykorzystać je do co bardziej znanych rzeczy licząc, że się pokryją. Nieudane próby logowania z dziwnych miejsc też są zawiadamiane przez steam, ale formułka tekstu jest ta sama (coś ostatnio próbowałeś się logować z .... jeśli to nie ty to zmień hasło). Niedawno komarex pisał, że mejle z hasłami stracił mangatrades. Jeśli miałeś tam konto to przynajmniej wiadomo skąd dane miał.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Wyciek z innego serwisu pewnie. Teraz ciągle coś wycieka i ma luki, więc już nawet nie czytam, że radzą zmienić hasła a po prostu do każdego serwisu sobie generuje inne.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

sergeron pisze: Wyciek z innego serwisu pewnie. Teraz ciągle coś wycieka i ma luki, więc już nawet nie czytam, że radzą zmienić hasła a po prostu do każdego serwisu sobie generuje inne.
To jest bardzo dobra praktyka. Po ostatnim wycieku e-baya juz sie zaczalem zastanawiac gdzie bede musial zmieniac hasla, a potem sprawdzilem w przegladarce, ze haslo bylo w stylu f2qt20q4ita-%#@%QTG_V_#_%T($G-9-9$ :trollface:
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Co jak co, ale nigdy, przenigdy nie miałem konta na mangatrades :trollface: Przez całą noc skanowałem kompa w poszukiwaniu wszelkiego rodzaju badziewia i nic nie wykryło, zresztą jeśli by było, to byłoby również włamanie na meila. Na SteamGifts za to wczoraj też ktoś pisał o gościu z Kamerunu, i to nawet 2 lub 3 osoby.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Kto powiedział, że masz mieć coś na kompie? ;)
Logowałeś się na steama przez telefon?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 220 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Odświeżę lekko temat. Otóż, podczas próby zagrania w CSa znajomy (nie wiedziałem, że bedzie koniem trojańskim) przesłał mi w wiadomości link na tsa. Oczywiście na tsie nie było nic, prócz "ważnego plugina". Jak się domyślacie - po kliknięciu nagle przestałem być użytkownikiem konta i zostałem na lodzie. W sobotę założyłem ticket na supporcie, w niedzielę dla pewności dodałem screen z Paypala odn. transakcji na Metro Redux Bundle. Jak myślicie, jak długo Gaben będzie rozpatrywł moją sprawę?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

xardas pisze: Odświeżę lekko temat. Otóż, podczas próby zagrania w CSa znajomy (nie wiedziałem, że bedzie koniem trojańskim) przesłał mi w wiadomości link na tsa. Oczywiście na tsie nie było nic, prócz "ważnego plugina". Jak się domyślacie - po kliknięciu nagle przestałem być użytkownikiem konta i zostałem na lodzie. W sobotę założyłem ticket na supporcie, w niedzielę dla pewności dodałem screen z Paypala odn. transakcji na Metro Redux Bundle. Jak myślicie, jak długo Gaben będzie rozpatrywł moją sprawę?
Jak działają z tą samą prędkością co przy innych sprawach to tak z tydzień.
A na serio wystarczyło kliknąć czy przełączyło cię do jakiejś strony gdzie musiałeś się zalogować na konto steam?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

keiran pisze:
sergeron pisze: Wyciek z innego serwisu pewnie. Teraz ciągle coś wycieka i ma luki, więc już nawet nie czytam, że radzą zmienić hasła a po prostu do każdego serwisu sobie generuje inne.
To jest bardzo dobra praktyka. Po ostatnim wycieku e-baya juz sie zaczalem zastanawiac gdzie bede musial zmieniac hasla, a potem sprawdzilem w przegladarce, ze haslo bylo w stylu f2qt20q4ita-%#@%QTG_V_#_%T($G-9-9$ :trollface:
Wiem ze post był pisany ponad rok temu, ale pytam: kto normalny zapisuje hasła w przeglądarce?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

mikrawiec pisze: Wiem ze post był pisany ponad rok temu, ale pytam: kto normalny zapisuje hasła w przeglądarce?
Jak to kto? Leniuszki :D
Dla tych którzy korzystają z IE polecam http://www.nirsoft.net/utils/internet_e ... sword.html
Można sobie przejrzeć i usunąć zapisane hasła w przeglądarce :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 220 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

PiccoloPL pisze:
xardas pisze: Odświeżę lekko temat. Otóż, podczas próby zagrania w CSa znajomy (nie wiedziałem, że bedzie koniem trojańskim) przesłał mi w wiadomości link na tsa. Oczywiście na tsie nie było nic, prócz "ważnego plugina". Jak się domyślacie - po kliknięciu nagle przestałem być użytkownikiem konta i zostałem na lodzie. W sobotę założyłem ticket na supporcie, w niedzielę dla pewności dodałem screen z Paypala odn. transakcji na Metro Redux Bundle. Jak myślicie, jak długo Gaben będzie rozpatrywł moją sprawę?
Jak działają z tą samą prędkością co przy innych sprawach to tak z tydzień.
A na serio wystarczyło kliknąć czy przełączyło cię do jakiejś strony gdzie musiałeś się zalogować na konto steam?
Teraz wszystko jest zautomatyzowane i wystarczyło kliknąć. Program pogrzebał, zrestartował ze dwa razy internet i voila!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Mój kolega po 2 miesiącach czekania na odpowiedź Steama (kolega ukradł mu konto) w końcu je odzyskał i nawet kupił ze dwie gry, a jakiś tydzień temu znowu mu je ktoś ukradł, a że kolega ustawił konto na prywatne to nawet nie wiemy co się z nim teraz dzieje... Na dodatek kolega twierdzi, że jego laptop się do niczego nie nadaje i nawet nie będzie pisał z tym do Supportu. Pewnie gdyby był tu live chat jak na Originie to to konto dawno by już odzyskał, ale że Valve odpisuje na pytania po miesiącu-dwóch to co mu się dziwić...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

jakich wy macie kolegow ktorzy kradna wam konta :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

U mojego kolegi była akurat taka sytuacja, że on to konto "pożyczył" dobrowolnie temu koledze w zamian za wystawianie tego konta na allegro (mówiłem mu, że to niezgodne z regulaminem, ale on twierdził, że to jego konto i może z nim robić co chce), a kolega po kilku miesiącach zmienił hasło do tego konta i udawał, że nie ma w domu internetu, grając cały czas w CSa, a mój kolega nawet nie logował się na to konto, bo ma "komputer na którym Terraria laguje" i dopiero jak mu powiedziałem, co się z tym kontem wyrabia postanowił coś z tym zrobić. Napisaliśmy na początku wakacji do Supportu, pod koniec Sierpnia odzyskał konto, kupił NotGTAV (nie pytajcie po co) i Game of Thrones na G2A, sprzedał jakiś karabin, który kolega wydropił z CSa, po czym się nie logował bo "GoT jest niegrywalny" (po czym stwierdził, że da się grać i będzie grał). Tydzień temu chciałem wejść na jego konto, a okazało się, że nie mam go w znajomych, profil ma prywatny, a jak próbuję go dodać, to mam napisane, że mamy zablokowaną komunikację. Powiedziałem mu o tym, spróbował się zalogować, nie poszło, dał sobie spokój i nic nie zrobił :E.
ODPOWIEDZ