Ulubiona książka, gatunki książk
Poczytajcie Charlesa Bukowskiego w wolnej chwili. "Brudny, amerykański styl" + mocna, nihilistyczno - abstrakcyjna treść. Geniusz gatunku. Tym bardziej warto, że książki wydane są w postaci "książeczek" wydrukowanych w małym formacie (A6), bardzo podręczne.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Głównie Pilipiuk (przede wszystkim Wędrowycze), poza tym dużo Kinga, teraz nadrabiam zaległości z dzieciństwa i przedzieram się przez Pottera. A ulubiona książka to chyba Mistrz i Małgorzata.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Od siebie mogę polecić Kroniki Królobójcy Patricka Rothfussa.Pierwsza część z cyklu to Imię Wiatru.
- Kontakt:
Moje TOP15:
1) Władca Pierścieni - J.R.R. Tolkien
2) Saga o Wiedźminie - A. Sapkowski
3) Pieśń Lodu i Ognia (a więc seria Gra o tron, dla mniej obeznanych) - G.R.R. Martin
4) Diuna - F. Herbert
5) Mroczna Wieża - S. King
6) Piknik na skraju drogi - A. i B. Strugaccy
7) Eden - S. Lem
8) Metro 2033 - D. Glukhovsky
9) Ojciec Chrzestny - M. Puzo
10) Ubik - P.K. Dick
11) Hobbit - J.R.R. Tolkien
12) Droga - C. McCarthy
13) Trylogia husycka - A. Sapkowski
14) Achaja - A. Ziemiański
15) Harry Potter - J.K. Rowling
Ogólnie gdybym tylko mógł ,to całą listę bym poszerzył
Na pewno powinien się znaleźć tutaj wiele innych książek, które przeczytałem i które są świetne. Może kiedyś pokuszę się jeszcze o TOP20 
1) Władca Pierścieni - J.R.R. Tolkien
2) Saga o Wiedźminie - A. Sapkowski
3) Pieśń Lodu i Ognia (a więc seria Gra o tron, dla mniej obeznanych) - G.R.R. Martin
4) Diuna - F. Herbert
5) Mroczna Wieża - S. King
6) Piknik na skraju drogi - A. i B. Strugaccy
7) Eden - S. Lem
8) Metro 2033 - D. Glukhovsky
9) Ojciec Chrzestny - M. Puzo
10) Ubik - P.K. Dick
11) Hobbit - J.R.R. Tolkien
12) Droga - C. McCarthy
13) Trylogia husycka - A. Sapkowski
14) Achaja - A. Ziemiański
15) Harry Potter - J.K. Rowling
Ogólnie gdybym tylko mógł ,to całą listę bym poszerzył

Bardzo dobre książki również w mojej opinii. Szczególnie Kłamca, dość ciekawa polska pozycja fantasy.
Co do komputera to mam podobnie, ale jeżeli chodzi o czytniki, to jak najbardziej polecam. Zdaję sobie sprawę, że jednorazowo to dość spory wydatek, ale jeżeli wcześniej kupowałeś książki, to po kupnie czytnika dość sporo zaoszczędzisz. Sam kupiłem kundla ponad rok temu i teraz nie potrafię bez niego żyć. Nie męczy oczu, lekkie to to, a do tego prawie każdą książkę w dość dobrym formacie idzie znaleźć, jeżeli się wie, gdzie szukać.
A co do moich ulubionych książek to: "Cykl demoniczny" Peter V. Brett; "Pieśń Lodu i Ognia" George'a R. R. Martina; "Ja, Inkwizytor" Jacka Piekary; "Dzienny Patrol" Siergieja Łukjanienki, "Czystopis" Siergieja Łukjanienki (w obu przypadkach dalsze tomy tych serii również) oraz "Trylogia Nocnego Anioła" Brent Weeks'a

- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Salvatore, w tym Trylogia Mrocznego Elfa. Hobbit i książki Tolkiena. Akurat czytam Siewca Wiatru, najlepsze książki to Saga Wiedźmina , ale jeszcze kilka planuję zakupić używane/nówki będzie co czytać w nowym roku.
- Kontakt:
Seria powieści.
Pieśń Lodu i Ognia
Czytam właśnie Taniec ze smokami. Część II i nie mogę się doczekać jak całość się skończy.
A jak chodziło się do szkoły to książki były złem a teraz nie można mnie oderwać ale to pewnie wina samej książki bo kto by tam czytał Potop z własnej nieprzymuszonej woli
Pieśń Lodu i Ognia
Czytam właśnie Taniec ze smokami. Część II i nie mogę się doczekać jak całość się skończy.
A jak chodziło się do szkoły to książki były złem a teraz nie można mnie oderwać ale to pewnie wina samej książki bo kto by tam czytał Potop z własnej nieprzymuszonej woli

Uch ja? "Potop" jest bardzo dobrą książką jeśli się ją traktuje jako powieść przygodową, a nie podręcznik historii;) Dla mnie koszmarem ze szkoły był, jest i pewnie pozostanie na zawsze początek "Nad Niemnem" oraz cała twórczość Gombrowicza.BlodyTraveler pisze: Seria powieści.
Pieśń Lodu i Ognia
- Kontakt:
W Potopie chyba jednak najbardziej odstrasza grubość, szczególnie jak polonista miał ambitny plan przerobić wszystkie tomy za jednym zamachem, chociaż czytanie lektur bo ktoś każe, bo matura mija się z celem. Gombrowicz za to jeden z moich ulubionych pisarzy, chociaż do najłatwiejszych nie należy i momentami jest aż za bardzo "gombrowiczowski" to żadne inne książki nie wywołują we mnie takich emocji.
Aktualnie zapoznaje się z książkami Davida Webera, osobiście polecam cykl Honor Harrington.
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
Ukończyłem niedawno "To" Kinga, po drodze zaliczyłem nowe wiedźmińskie przygody Sapkowskiego. Na obecną chwilę na wykończeniu mam "Gra Endera" i przymierzam się (w końcu!) do cyklu Wojny Wikingów B.Cornwella.
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
Ulubione saga Sapkowskiego, przeczytana kilkanaście razy.
Ze skończonych w ostatnich kilku miesiącach :
Seria Kłamca - Jakuba Ćwieka
Zaginiona Flota - Campbella Jacka
Inferno - Dan Browna
Dominium Solarne - Tomasza Kołodziejczaka
Zakon Krańca Świata i Upiór Południa - od Lidii Kossakowskiej
Korzenie Niebios - Tullio Avoledo (Metro)
kilka militarnych o Seals'ach
Komandos - Ricka Marcinko
Najdłuższy tydzień. Opowieść o HELL WEEKU - Davida Reida
Snajper. Opowieść komandosa SEAL Team Six - Howarda Wasdina
i Pan Lodowego Ogrodu - Jarosława Grzędowicza (świetna seria, jak dla mnie na równi z Wiedźminem Sapkowskiego)
zaczynam serie Toma Clancy'ego już pierwsza książka Bez Skrupułów po przeczytaniu 100 stron zapowiada się świetnie, a jeszcze tyle przede mną
Ze skończonych w ostatnich kilku miesiącach :
Seria Kłamca - Jakuba Ćwieka
Zaginiona Flota - Campbella Jacka
Inferno - Dan Browna
Dominium Solarne - Tomasza Kołodziejczaka
Zakon Krańca Świata i Upiór Południa - od Lidii Kossakowskiej
Korzenie Niebios - Tullio Avoledo (Metro)
kilka militarnych o Seals'ach
Komandos - Ricka Marcinko
Najdłuższy tydzień. Opowieść o HELL WEEKU - Davida Reida
Snajper. Opowieść komandosa SEAL Team Six - Howarda Wasdina
i Pan Lodowego Ogrodu - Jarosława Grzędowicza (świetna seria, jak dla mnie na równi z Wiedźminem Sapkowskiego)
zaczynam serie Toma Clancy'ego już pierwsza książka Bez Skrupułów po przeczytaniu 100 stron zapowiada się świetnie, a jeszcze tyle przede mną

Przeczytaj jeszcze Czerwony sztorm:)
O tak, potem niektóre książki z cyklu mogą się okazać już nie tak dobre;) A jak Ci się spodoba CZerwony sztorm to poszukaj książek Larrego Bonda, współautor sztormu i dobry pisarz. Chyba jedyny dobry, który współpracował z śp Clancym, reszta to tacy partacze że szkoda czasu.