Zakurzony zasilacz, cyrkulacja powietrza w PC

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Witam. Mam pewien problem/pytanie. Posiadam obudowę z zasilaczem montowanym na samym jej dole. Zasilacz zamontowany jest wiatrakiem do dołu, czyli zasysa powietrze od spodu obudowy (fabryczne nóżki, dzięki czemu spód nie przylega bezpośrednio do powierzchni). Mam oczywiście w miejsce kratki założony filtr przeciwkurzowy. Raz w miesiącu staram się odkurzyć komputer i właśnie dzisiaj zauważyłem, że sporo tego kurzu osiada na wiatraku zasilacza oraz na tym właśnie filtrze. Komputer stoi na biurku, przez co myślę iż więcej się tego kurzu zbiera. Jest na to jeszcze jakiś sposób (oprócz częstego czyszczenia)? Gdzie ewentualnie ustawić PC, aby od spodu tego kurzu była pobierana mniejsza ilość ?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 14:45 przez Dedmecz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Możesz spróbować odwrócić zasilacz, wtedy będzie wyciągał powietrze z wnętrza obudowy, a nie odkurzał biurko :)
Awatar użytkownika
Łowca

No tak ale wtedy wychodzi na to, że wiatrak będzie zasysał cieplejsze powietrze z wnętrza obudowy a nie chłodniejsze z pod spodu. Nie zaburzy to w jakiś sposób przepływu powietrza ? Wiatraki GPU nad zasilaczem przecież też pracują
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Odwrócenie to kiepski pomysł, zaburzy cyrkulację powietrza wewnątrz. Do tego karta graficzna jest montowana nad i skierowana wentylatorem właśnie w stronę zasilacza i też często wyciąga powietrze na zewnątrz. I teraz będą raz że rozrywać strumień powietrza który wchodzi przez przód obudowy, dwa że jak któryś wentylator w czasie standardowej pracy jest mocniejszy mocno od drugiego to będzie nawet zabierał za dużo powietrza i powodował przegrzewanie tego drugiego elementu. Generalnie cyrkulacja powietrza to dość skomplikowany temat i dobrze sobie czasami nawet potestować, a na pewno mocno przemyśleć :)
Generalnie chyba lepiej po prostu sprzątać, chociaż na biurku chyba powinno Ci się mniej kurzyć niż na podłodze... W domu mam komputer (też z zasilaczem na dole) w bocznym wycięciu biurka, jakieś 30cm nad podłogą i czyszczę go raz na 3-4 miesiące, tyle że mam zasilacz w gold i on włącza w ogóle wentylator dopiero powyżej 30% obciążenia. W pracy podobna sytuacja tylko że komputer stoi na takiej małej platformie na kółkach i ta platforma ma takie małe 4cm boczki w górę ze wszystkich stron co też stanowi jakąś barierę dla kurzu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Oczywiście wszytko zależy od posiadanych podzespołów i własnych testów. Zastanawia mnie jak nie widząc nawet obudowy i wiatraków można dojść do takich wniosków: "I teraz będą raz że rozrywać strumień powietrza który wchodzi przez przód obudowy, dwa że jak któryś wentylator w czasie standardowej pracy jest mocniejszy mocno od drugiego to będzie nawet zabierał za dużo powietrza". Tylko powiedziałem co powinno zmniejszyć ilość kurzu i komputer od tego nie wybuchnie, bo "o matko" rozerwie się strumień powietrza i jakiś wentylator będzie mocniejszy od drugiego. Nawet jeżeli ma to jakkolwiek wpływ to tak marginalny, że nie bierze się go pod uwagę, chyba, że pracujesz w NASA i się nudzisz :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Nie taki marginalny, dużo mocniejszych kart graficznych pracuje w bardzo wysokich temperaturach, więc nawet nie duże zakłócenie strumienia powietrza potrafi podnieść mocno temperaturę. "Zastanawia mnie jak nie widząc nawet obudowy i wiatraków można dojść do takich wniosków..." po prostu opisywałem teoretyczną sytuację na klasycznym przykładzie żeby uzmysłowić koledze jaki to może mieć wpływ i że nie jest to taka prosta sprawa.
Co innego jak ma się wewnątrz podzespoły nie generujące dużych ilości ciepła, co innego jak takie co się grzeją na potęgę, wtedy nawet niewielkie zaburzenie przepływu powietrza może powodować przegrzewanie jakiegoś elementu.
Z drugiej strony też jak zależy nam na ciszy to też ma to wpływ. Nawet jak temperatura podnosi się niewiele to wiatraki zaczynają szybciej kręcić żeby zniwelować ten wzrost temperatury (oczywiście kiedy podzespoły są wyposażone w wentylatory z automatyczną regulacją obrotów, niby oczywiste ale żeby się kolega znowu nie miał czego czepiać). :)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 13:14 przez Star Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Ja mam wenylatorem do góry z tym że:
a) pomiędzy zasilaczem a grafiką mam kartę dzwiekową, która niweluje wpływ wentylatorów z karty graficznej
b) wentylatory karty graficznej i tak nie wpływają na zasilacz bo wyrzucają ciepłe powietrze na zewnątrz obudowy
c) mam wentylator z przodu obudowy, który wtłacza chłodne powietrze więc zarówno zasilacz jak i karta graficzna mają dostęp do chłodnego powietrza z zewnątrz.
d) tak jak napisał Wajper sporo zależy od tego jakie posiadasz podzespoły.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

jeśli filtr wyjmuje się łato i nie stwarza to problemu proponuje co tydzień go przejechać odkurzaczem, chyba że masz psa w domu to zawsze pełno syfu fruwa

można wentylem do góry ale to niema sensu większego bo bierze ciepłe powietrze z obudowy podnosząc temp zasilacza a tym zwiększając obroty wentyla jego -> hałas no i zasilacze nie "lubią" wysokich temp
pomijam już kwestie cyrkulacji powietrza

tylko turbiny na kartach graficznych wywalają powietrze na zewnątrz czyt karty referenty, z reguły inne tylko w niewielkim stopniu niestety

w obudowie ma być nadciśnienie nie podciśnienie inaczej będzie wciągać kurz wszystkimi szparami w obudowie
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 13:27 przez sacrus, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@cFalcon OK, powiedzmy że ta karta dźwiękowa jest na tyle duża że robi ci jakby dwie oddzielne komory.

1) wentylator z przodu musi mieć większe obroty niż tylko gdyby pchał powietrze dla samej karty, bo musi też dostarczyć powietrze dla zasilacza.
2) wentylator zasilacza też powinien pracować na wyższych obrotach żeby utrzymać przepływ powietrza, w innym wypadku gorące powietrze z jego podzespołów zgodnie z prawami fizyki unosi się do góry podgrzewając kartę dźwiękową która również w pewnym stopniu ogrzewa ten strumień powietrza który wpada do karty graficznej.

Generalnie ten sposób montażu w klasycznym układzie obudowy będzie mniej efektywny. Nie zapominajmy też że zwiększone obroty wentylatora z przodu też spowodują większe gromadzenie się na nim kurzu, tyle że łatwiej go czyścić.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Dziwne jak szybko zbiera Ci się kurz na wentylatorze. Ja trzymam swój komputer na podłodze i czyszczę filtr chyba raz na pół roku. Częściej już potrzebuje przeczyścić ten na boku obudowy. Może nie za dobrze ten filtr przylega? Jakiej firmy masz budę?
Jak koledzy pisali, nie odwracaj zasilacza. Lepiej już co miesiąc czyścić obudowę.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

a i wełniana pościel to masakra jakie koty fruwają po tygodniu :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Weź plastikową podstawkę od doniczki i podstaw ją pod obudowę tak, żeby znajdowała się pod zasilaczem i filtrem. Możesz dodatkowo wyciąć w niej otwory na nóżki obudowy, żeby buda równo stała, podstawkę "przykleić do spodu obudowy oraz wyciąć wentylacje w ściankach podstawki. I tak jej nie będzie widać i tak a ograniczy to dostęp kurzu kosztem małego pogorszenia cyrkulacji powietrza.

Musisz tylko znaleźć w jakimś ogrodniczym podstawkę prostokątną i dopasować ją do twojej budy. Koszt 1-3 zł

Poza tym spróbuj dodać jakikolwiek wiatrak wtłaczający powietrze obojętnie gdzie - poczytaj o obiegu pozytywnym w obudowie.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 18:52 przez vlodek2532, łącznie zmieniany 1 raz.
Pio
Awatar użytkownika
Pio
Łowca
Kontakt:

Myślę, że odwracanie zasilacza w obudowie to bezsensowny pomysł, skoro można po prostu postawić komputer na jakimś podwyższeniu lub biurku. Nie wiem też po co ta cała dyskusja o przepływie powietrza w obudowie, skoro autor nie podał nawet ile ma wentylatorów w komputerze? Te posty raczej za bardzo mu nie pomogły, bo jak na razie jedyna sensowna propozycja, która padła w tym temacie to nie stawianie komputera na podłodze.
Awatar użytkownika
Łowca

cFalcon pisze: Ja mam wenylatorem do góry z tym że:
b) wentylatory karty graficznej i tak nie wpływają na zasilacz bo wyrzucają ciepłe powietrze na zewnątrz obudowy
Piszesz, że masz wentylem do góry i że wentyle GPU nie wpływaja na zasilacz bo wyrzucają ciepłe powietrze. Więc wiatrak zasilacza, który ma zasysać zimne powietrze, w Twoim przypadku pobiera właśnie takie ciepłe z karty. Nie rozumiem myślenia.
vlodek2532 pisze: Weź plastikową podstawkę od doniczki i podstaw ją pod obudowę tak, żeby znajdowała się pod zasilaczem i filtrem. Poza tym spróbuj dodać jakikolwiek wiatrak wytłaczający powietrze obojętnie gdzie - poczytaj o obiegu pozytywnym w obudowie.
Póki co zmontowałem wyższą podstawkę ze styropianu, z dużym otworem właśnie w miejscu wiatraka i filtra i postawiłem na nią PC. Pomyślę nad czymś lepszym, póki co to wystarczy.

Jeśli chodzi o ogólną cyrkulację powietrza w obudowie to trochę o tym czytałem. Poniżej wklejam jako taki rysunek z painta, który pokazuje jak obecnie mam to zrobione. Oczywiście chłodzone powietrzem (brak kasy i potrzeby na wode). Napiszcie, gdzie warto jeszcze zamontować wiatraki. Możliwości wiele bo obudowa (AEROCOOL PGS-V9) jest tak zrobiona, aby dołożyć sporą ilość dodatkowych śmigieł. Jeśli chodzi o CPU to mam na nim chłodzenie FERA PRO HE1224, i dwa wiatraki na niej. Po prawej pobierający chłodne powietrze, po lewej wyrzucający ciepłe. Reszta podzespołów taka jak w sygnaturze.

Jak to mniej więcej wygląda ?
Załączniki
pc.jpg
pc.jpg (21.39 KiB) Przejrzano 3403 razy
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 14:37 przez Dedmecz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@Pio Pierwszy post autora " Komputer stoi na biurku,..." :P Dyskusja o przepływie: wiedzy nigdy za dużo, problem nie zawsze jest banalny i prosty choć czasami może się taki wydawać, rozwiązanie w przeciwieństwie do samej analizy problemu może takie być.
Nie wszyscy podchodzą do życia, działa, niech działa dopóki się nie spali. Niektórzy chcą wiedzieć dlaczego, działa, jak działa, i w jaki sposób to działanie ulepszyć lub zoptymalizować, choćby po to żeby się nie spaliło.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@Dedmecz na pewno z grafiki wrzuca ci ciepłe powietrze do wewnątrz obudowy, a nie wyciąga na zewnątrz? (były tego typu rozwiązania ale niszowe więc lepiej się upewnić) I czy masz jeden wentylator z przodu na górze?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 14:20 przez Star Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca

Star Rider pisze: Nie wszyscy podchodzą do życia, działa, niech działa dopóki się nie spali. Niektórzy chcą wiedzieć dlaczego, działa, jak działa, i w jaki sposób to działanie ulepszyć lub zoptymalizować, choćby po to żeby się nie spaliło.
Dokładnie. Myślę, że tego typu temat, również na forum powinien być. Chłodzenie podzespołów komputera to moim zdaniem jedna z ważniejszych rzeczy, także dla graczy.
Star Rider pisze: @Dedmecz na pewno z grafiki wrzuca ci ciepłe powietrze do wewnątrz obudowy, a nie wyciąga na zewnątrz? (były tego typu rozwiązania ale niszowe więc lepiej się upewnić)
Właśnie tutaj sam nie mam pewności jak to dokładnie jest. Ale wydaje mi się, że ciepłe powietrze jest wyrzucane na zewnątrz

Podaję jeszcze dokładne temperatury, które od jakiegoś czasu sprawdzam:
GPU w spoczynku 28 - 31 C / obciążona 60 - 65 C / w stresie 70 - 75 C
CPU w spoczynku 30 - 31 C / obciążony 40 - 50 C / w stresie 55 - 58 C
MOBO w spoczynku 28 - 30 C / obciążona 35 - 41 C

Tak to dokładnie wygląda
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 14:24 przez Dedmecz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Łatwo sprawdzić, cienki pasek papieru w pobliże wentylatora karty i będziesz widział czy odchyla go w jej kierunku czy odpycha.
Awatar użytkownika
Łowca

Star Rider pisze: Łatwo sprawdzić, cienki pasek papieru w pobliże wentylatora karty i będziesz widział czy odchyla go w jej kierunku czy odpycha.

Wychodzi na to, że jest tak jak piszesz. Karta pobiera chłodne powietrze nad zasilaczem, więc poprawiłem w rysunku :)
Gdzie można jeszcze ewentualnie dołożyć jakieś wiatraczki ? Może jeden na przedni panel pobierający chłodne powietrze z zewnątrz oraz taki sam na dole obok zasilacza ?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Więc po odwróceniu zasilacza wyglądało by to tak w/g Twojego rysunku. Szkoda że zdjęcia nie zrobiłeś, bo tam po drodze pewnie są jeszcze dyski, napędy DVD itp. które dodatkowo jeszcze ogrzewają powietrze.

Obrazek

W takim układzie więcej powietrza będzie miało urządzenie którego wentylator pracuje wydajniej, w dodatku będzie go potrzebowało więcej zassać od przodu (nie wspominając o turbulencjach jakie mogą wywoływać pracujące w małej odległości wentylatory).

Natomiast z ta podstawką to chyba chodzi o coś takiego (edit: przeczytałem jeszcze raz post vlodek2532 i jemu jednak chyba nie o to do końca chodziło :/ ):

Obrazek

Tylko to raczej na taki kurz zalegający przy ziemi niż będący w powietrzu.
Ja przy takich temperaturach nic bym nie zmieniał, lepiej czyścić już ten filtr :) I częściej pokój odkurzał żeby w nim tyle kurzu nie było :D
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 15:00 przez Star Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ