Dziwne objawy podczas grania

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

Witajcie Łowcy. Chciałem poruszyć dość dziwny temat. Od jakichś 2 miesięcy mój organizm zaczął mi płatać figle. Kiedy tylko uruchamiam jakąś grę mój wzrok nie jest w stanie skupić się na centrum ekranu (np. na postaci czy celowniku zależy jaki to rodzaj gry) a bardziej reaguje na obracaną kamerę czy to co dzieje się w tle. Trudno jest mi to wytłumaczyć ale ewidentnie drażni mnie poruszanie kamerą zaraz zalewają nie poty, czasem mam nudności. Zaznaczę że nigdy mi się to nie zdarzało a jestem graczem od 10 roku życia (obecnie mam 35 lat). Mnóstwo godzin przegranych w call of duty (mw2 i mw3 te klasyczne), cs-a, i gry singlowe i nagle takie dziwne objawy zupełnie bez powodu. Podczas ogrywania najnowszego Dooma od tak podczas zasiadania do jednej z sesji objawy się pojawiły.
Oczywiście od tego momentu zacząłem odwiedzać lekarzy. Byłem u okulisty (tylko suche oczy, dostałem krople, okulary do komputera nosze od dawna mam niewielką wadę). Jestem po wizycie u laryngologa (robiłem badanie na działanie błędnika VNG - wszystko dobrze). Obecnie czekam na rezonans głowy (termin 22 października). Na odcinku szyjnym mam zwyrodnienia ponoć jak każdy człowiek (od 29 września ruszam na rehabilitację).
Poruszam ten temat bo jest to forum graczy może ktoś miał podobne objawy i jakoś mi pomoże namierzyć problem i się go pozbyć. Już sam nie wiem gdzie szukać pomocy.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Szukaj u lekarzy, a nie w internecie, to chyba jedyna sensowna porada. Rezonans masz przed sobą, co brzmi rozsądnie. Pewnie na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad wizytą u neurologa.
Ci użytkownicy podziękowali taniec_chochola za ten post (w sumie 2):
muniek1555xardas
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

taniec_chochola pisze: wczoraj, o 22:05 Szukaj u lekarzy, a nie w internecie, to chyba jedyna sensowna porada. Rezonans masz przed sobą, co brzmi rozsądnie. Pewnie na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad wizytą u neurologa.
Oczywiście że szukam u lekarzy. Stwierdziłem jednak że na forum dla graczy ktoś mógł mieć podobny problem bo objawy ewidentnie mają związek z graniem. Nawet oglądanie filmów na YouTube gdy ktoś gra sprawia mi dyskomfort.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Wiesz jak to jest - objawy może nawet i podobne, a powody zupełnie inne. Nie pisałem tego z jakąś złą intencją. Zdrówko to akurat taki temat, że szkoda ryzykować i lepiej u specjalistów szukać odpowiedzi.
Ci użytkownicy podziękowali taniec_chochola za ten post:
muniek1555
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

muniek1555 pisze: wczoraj, o 20:58 Witajcie Łowcy. Chciałem poruszyć dość dziwny temat. Od jakichś 2 miesięcy mój organizm zaczął mi płatać figle. Kiedy tylko uruchamiam jakąś grę mój wzrok nie jest w stanie skupić się na centrum ekranu (np. na postaci czy celowniku zależy jaki to rodzaj gry) a bardziej reaguje na obracaną kamerę czy to co dzieje się w tle. Trudno jest mi to wytłumaczyć ale ewidentnie drażni mnie poruszanie kamerą zaraz zalewają nie poty, czasem mam nudności. Zaznaczę że nigdy mi się to nie zdarzało a jestem graczem od 10 roku życia (obecnie mam 35 lat). Mnóstwo godzin przegranych w call of duty (mw2 i mw3 te klasyczne), cs-a, i gry singlowe i nagle takie dziwne objawy zupełnie bez powodu. Podczas ogrywania najnowszego Dooma od tak podczas zasiadania do jednej z sesji objawy się pojawiły.
Oczywiście od tego momentu zacząłem odwiedzać lekarzy. Byłem u okulisty (tylko suche oczy, dostałem krople, okulary do komputera nosze od dawna mam niewielką wadę). Jestem po wizycie u laryngologa (robiłem badanie na działanie błędnika VNG - wszystko dobrze). Obecnie czekam na rezonans głowy (termin 22 października). Na odcinku szyjnym mam zwyrodnienia ponoć jak każdy człowiek (od 29 września ruszam na rehabilitację).
Poruszam ten temat bo jest to forum graczy może ktoś miał podobne objawy i jakoś mi pomoże namierzyć problem i się go pozbyć. Już sam nie wiem gdzie szukać pomocy.
Zrób na początek EEG, neurolog, dalej tomograf CT a jak nic nie wykaże to rezonans MRI. Wszystko u neurologa.

OSTRZEŻENIE ZDROWOTNE

Przed rozpoczęciem gry, przeczytaj poniższe ważne informacje. Osoby z epilepsją lub wrażliwością na światło mogą być narażone na ryzyko napadów padaczkowych w wyniku migotania ekranu lub szybko zmieniających się obrazów.

Zalecenia:

W przypadku wystąpienia zawrotów głowy, problemów ze wzrokiem, drgawek mięśni lub utraty orientacji, natychmiast przerwij grę i skonsultuj się z lekarzem.

Rób regularne, krótkie przerwy (np. co 15 minut), aby odpocząć oczom i ciału.

Grając, siedź w dobrze oświetlonym pomieszczeniu w odpowiedniej odległości od ekranu.

Nie graj, gdy jesteś zmęczony lub niewyspany.

Ostrzeżenia te mają na celu uświadamianie graczom potencjalnych zagrożeń, zwłaszcza w przypadku gier z dynamiczną grafiką i efektami świetlnymi.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy

muniek1555 pisze: wczoraj, o 20:58 Kiedy tylko uruchamiam jakąś grę mój wzrok nie jest w stanie skupić się na centrum ekranu (np. na postaci czy celowniku zależy jaki to rodzaj gry) a bardziej reaguje na obracaną kamerę czy to co dzieje się w tle.
Miałem coś podobnego raz, chyba ponad 25 lat temu, grając w Tekkena 3. Pierwszy plan (walczące postacie) były nieostre, a wzrok mimowolnie skupiał się na drugim planie - tle, dokładnie jego centrum. Wyglądało to tak, jakby zamienił się sposób widzenia planów. Widziałem ruch postaci, ale niedokładnie. Nie wiedziałem, co konkretnie robią, chyba że tylko chodziły lub skakały. Po kilku minutach przerwałem grę. Nie było innych dolegliwości typu nudności. Więcej mi się to nie powtórzyło.
Ci użytkownicy podziękowali rekin za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Jak już koledzy wspominali - zamów sobie tę wizytę u neurologa (tym bardziej że jeśli chcesz na NFZ to pewnie sobie poczeeekaaasz).
No i... nie wiem jak intensywnie i ile dziennie grasz, ale... próbowałeś jakiegoś (mini) detoksu od gierek? Optymalnie w ogóle od ekranu kompa czy innej elektroniki. Odstawić ten szajs na bok i zobaczyć czy po powrocie będzie tak samo. Tak czy siak zdrówka życzę.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 56 razy

Miałem zbliżone objawy związane z zaburzeniami błędnika, pojawiają się jedynie przy grach z perspektywy pierwszej osoby i gwałtownie obracającą się kamera, zrezygnuj z tego typu gier, a w pozostałych grach ustaw kamerę na jak najmniejsze obroty.
Ci użytkownicy podziękowali Robert202 za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Robert202 pisze: dzisiaj, o 14:10 Miałem zbliżone objawy związane z zaburzeniami błędnika, pojawiają się jedynie przy grach z perspektywy pierwszej osoby i gwałtownie obracającą się kamera, zrezygnuj z tego typu gier, a w pozostałych grach ustaw kamerę na jak najmniejsze obroty.
No ja miałem właśnie robione badanie VNG teraz w środę 3 września i jeśli chodzi o działanie błędnika wyszło wszystko dobrze, też sądziłem że to może być sprawca. Dziś do mnie zadzwonili z centrum zdrowia gdzie mam mieć rezonans głowy że termin będzie szybciej miał być 22 października a będę miał już teraz 9 września (najbliższy wtorek), jakieś miejsce się zwolniło. Zobaczymy mnie najbardziej dziwi że tyle lat jestem graczem i nagle takie objawy, tak z czapy nagle podczas jednej z sesji.
Ci użytkownicy podziękowali muniek1555 za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

lewriczin pisze: dzisiaj, o 14:00 Jak już koledzy wspominali - zamów sobie tę wizytę u neurologa (tym bardziej że jeśli chcesz na NFZ to pewnie sobie poczeeekaaasz).
No i... nie wiem jak intensywnie i ile dziennie grasz, ale... próbowałeś jakiegoś (mini) detoksu od gierek? Optymalnie w ogóle od ekranu kompa czy innej elektroniki. Odstawić ten szajs na bok i zobaczyć czy po powrocie będzie tak samo. Tak czy siak zdrówka życzę.
Jeśli chodzi o granie to jak najbardziej. Gram teraz głównie w weekndy tylko wieczorami jak mam czas. Na co dzień żona i córki, praca więc nie mam aż tyle czasu. W dłuższych okresach wolnych od pracy (jestem nauczycielem więc np. wakacje czy ferie) też nie gram non stop bo wtedy poświęcam czas rodzinie, wyjazdy itd. A teraz mając te objawy to sporadycznie pykam na SteamDecku w gry 2D bo one nie powodują tego dyskomfortu. Dzięki serdeczne za życzenie zdrówka mam nadzieje że się tym uporam.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Zdrowia, trzymaj się.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

MDA pisze: wczoraj, o 23:44
muniek1555 pisze: wczoraj, o 20:58 Witajcie Łowcy. Chciałem poruszyć dość dziwny temat. Od jakichś 2 miesięcy mój organizm zaczął mi płatać figle. Kiedy tylko uruchamiam jakąś grę mój wzrok nie jest w stanie skupić się na centrum ekranu (np. na postaci czy celowniku zależy jaki to rodzaj gry) a bardziej reaguje na obracaną kamerę czy to co dzieje się w tle. Trudno jest mi to wytłumaczyć ale ewidentnie drażni mnie poruszanie kamerą zaraz zalewają nie poty, czasem mam nudności. Zaznaczę że nigdy mi się to nie zdarzało a jestem graczem od 10 roku życia (obecnie mam 35 lat). Mnóstwo godzin przegranych w call of duty (mw2 i mw3 te klasyczne), cs-a, i gry singlowe i nagle takie dziwne objawy zupełnie bez powodu. Podczas ogrywania najnowszego Dooma od tak podczas zasiadania do jednej z sesji objawy się pojawiły.
Zrób na początek EEG, neurolog, dalej tomograf CT a jak nic nie wykaże to rezonans MRI. Wszystko u neurologa.

OSTRZEŻENIE ZDROWOTNE

Przed rozpoczęciem gry, przeczytaj poniższe ważne informacje. Osoby z epilepsją lub wrażliwością na światło mogą być narażone na ryzyko napadów padaczkowych w wyniku migotania ekranu lub szybko zmieniających się obrazów.

Zalecenia:

W przypadku wystąpienia zawrotów głowy, problemów ze wzrokiem, drgawek mięśni lub utraty orientacji, natychmiast przerwij grę i skonsultuj się z lekarzem.

Rób regularne, krótkie przerwy (np. co 15 minut), aby odpocząć oczom i ciału.

Grając, siedź w dobrze oświetlonym pomieszczeniu w odpowiedniej odległości od ekranu.

Nie graj, gdy jesteś zmęczony lub niewyspany.

Ostrzeżenia te mają na celu uświadamianie graczom potencjalnych zagrożeń, zwłaszcza w przypadku gier z dynamiczną grafiką i efektami świetlnymi.
Tak jak pisałem kolejne badanie czeka mnie w przyszłym tygodniu (rezonans głowy). Dzięki za podpowiedz poczytam jeszcze o tym EEG. Te ostrzeżenia w każdej grze to ja znam ale wiesz tyle lat grałem i nic to człowiek nie zwracał na to uwagi. Prosty przykład w marcu skończyłem ogrywać Indiana Jones the Great Circle. Miałem na liczniku ponad 50h. Oczywiście grało się rewelacyjnie bez problemów, wczoraj uruchomiłem na chwile z okazji premiery dodatku i jazda bez trzymanki objawy jak opisywałem wcześniej. Także tutaj jestem w szoku o co chodzi.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Dlatego też ważne jest granie w dobrze oświetlonych pomieszczeniach, a nie po ciemności w barłogu ze steam deckiem czy innym ally przy samej twarzy.
Oczywiście życzę zdrowia, aby wyszło, że jednak nic poważnego :tak:
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 2):
MDAmuniek1555
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Co do oświetlenia to w pokoju może być półmrok, ale najlepsza rzecz jaką można moim zdaniem zrobić to zadbać o światło np. jakaś lamka która oświetla całą ścianę/kawałek sufitu ZA monitorem(monitorami).
Mocno oświetlony pokój też nie dobrze, zwłaszcza jeśli źródło światła wali na monitor.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Myślę, że w dzisiejszych czasach warto również spróbować konsultacji z AI, bo radzi sobie coraz lepiej w tematach medycznych. Oczywiście należy mieć na uwadze, że takie diagnozy nie muszą być wiarygodne i nie zastąpią konsultacji z doświadczonym lekarzem ;)

Wrzuciłem do ChatGPT Twojego posta i według mnie udzielił sensownej odpowiedzi:
obraz_2025-09-05_171322717.png
obraz_2025-09-05_171322717.png (91.9 KiB) Przejrzano 237 razy
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
muniek1555
ODPOWIEDZ