Co kupić? Co wybrać?

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Cześć, ile kosztuje pozwalający na choć trochę komfortową grę upscaler do starych konsol (PS2, Xbox Classic)? Mam najtańszy z Temu, kupiłem kiedyś za chyba 20zł i obraz to tragedia, jest strasznie rozmazany. Nie oczekuję takich efektów jak w emulatorze z podbitą rozdziałką i dodatkowymi efektami, ale żeby gry były chociaż czytelne. Zamówiłem jeszcze przypadkiem na Allegro jakiś kolejny za 20zł, bo zapomniałem, że jeden podobny już miałem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 56 razy

pioytyr pisze: 12 lut 2025, o 18:13 Cześć, ile kosztuje pozwalający na choć trochę komfortową grę upscaler do starych konsol (PS2, Xbox Classic)? Mam najtańszy z Temu, kupiłem kiedyś za chyba 20zł i obraz to tragedia, jest strasznie rozmazany. Nie oczekuję takich efektów jak w emulatorze z podbitą rozdziałką i dodatkowymi efektami, ale żeby gry były chociaż czytelne. Zamówiłem jeszcze przypadkiem na Allegro jakiś kolejny za 20zł, bo zapomniałem, że jeden podobny już miałem.
Tu jest najlepsze porównanie upscalerów do PS2, autor porównuje kilka najpopularniejszych modeli. https://www.youtube.com/watch?v=eMEmBJ3WrLk&
Ci użytkownicy podziękowali Robert202 za ten post:
pioytyr
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Posiadam Amazon prime (na rok 49zł), czy aktywując na koncie prime gaming wiąże się to z jakimiś kosztami (np. po miesiącu pobierze jakąś kasę) ?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 263 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Nie wiem czy po tych 10 dniach pytanie nadal aktualne, ale: jeśli masz wykupioną subskrypcję Prime to po prostu wchodzisz tutaj https://gaming.amazon.com/home i się logujesz i przypisujesz sobie gry etc. (można też grać w chmurze, ale jeszcze tego nie testowałem). To jest w gruncie rzeczy jeden pakiet: tzn. darmowe wysyłki, filmy/seriale, gry.
Jak jesteś zalogowany to np. tu https://www.amazon.pl/gp/primecentral możesz sobie sprawdzić z ilu wysyłek skorzystałeś, ile filmów obejrzałeś i ile gier odebrałeś.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

Madescent pisze: 14 lut 2025, o 04:09 Posiadam Amazon prime (na rok 49zł), czy aktywując na koncie prime gaming wiąże się to z jakimiś kosztami (np. po miesiącu pobierze jakąś kasę) ?
Nigdy nie znasz dnia ani godziny ani momentu, kiedy niespodziewana, ukryta subskrypcja się załączy i ci zje ostatnie złotówki z konta. Także nie używa się kart bankowych a jendorazowych z Revoluta.
Pomijając fakt wypisania się z tych wszystkich usług amazona to tez można coś zapomnieć i później zdziwienie bo $ pobiera.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Kojarzy ktoś jak działa friend pass w Split Fiction? Jeśli jedna osoba kupi grę na PS i wyśle invite do drugiej osoby na PC, to w jaki sposób ta gra będzie dostępna na PC? Obstawiam, że nie doda się w jakis magiczny sposób na Steama czy Epica?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Keth pisze: 5 mar 2025, o 17:03 Kojarzy ktoś jak działa friend pass w Split Fiction? Jeśli jedna osoba kupi grę na PS i wyśle invite do drugiej osoby na PC, to w jaki sposób ta gra będzie dostępna na PC? Obstawiam, że nie doda się w jakis magiczny sposób na Steama czy Epica?
Jeżeli będzie to działało identycznie jak w It takes two, to dodaje Ci do biblioteki pozycję Split Fiction Friends Pass i z poziomu tego uruchamiasz grę. Sam nie masz wtedy możliwości rozpoczęcia gry, druga osoba musi ją zainicjować i Cię zaprosić.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Planuję kupić jakiś w miarę tani dysk SSD NVME, mam PCI 3.0, planowałem brać 1TB. Czy niebieski Kingston NV3 będzie ok? Zależało mi na wymianie dysku np. ze względu na Rise of Ronin, które źle działa na SSD SATA, do tego przyda mi się trochę dodatkowego miejsca. Ogólnie dużo danych nie będę kopiował, komp głównie do gier.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy

pioytyr pisze: 25 sie 2025, o 18:08 Planuję kupić jakiś w miarę tani dysk SSD NVME, mam PCI 3.0, planowałem brać 1TB. Czy niebieski Kingston NV3 będzie ok? Zależało mi na wymianie dysku np. ze względu na Rise of Ronin, które źle działa na SSD SATA, do tego przyda mi się trochę dodatkowego miejsca. Ogólnie dużo danych nie będę kopiował, komp głównie do gier.
Polecam popatrzeć za starymi samsungami serii black - dla mnie najwazniejsza jest maloawaryjnosc i kultura pracy (temperatury)
Ci użytkownicy podziękowali yairobe za ten post:
pioytyr
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

pioytyr pisze: 25 sie 2025, o 18:08 Planuję kupić jakiś w miarę tani dysk SSD NVME, mam PCI 3.0, planowałem brać 1TB.
Nie wiem, jak tam wersja 1 tera się sprawowała, bo nie miałem do czynienia.
Używam Samsunga 960 EVO 250GB, od paru ładnych lat (2017...? 18...?) i - jak na razie (tfu-tfu...!) - nie narzekam.
Dysk chodzi jako systemowy. Nie ma radiatora, trzyma się koło tych 44-45°C (zaraz po wykonaniu benchmarka miał 50°C)...
PC chodzi jakieś 20h/dobę, potem jest usypiany (bardzo rzadko go wyłączam, chyba tylko jak mnie ma dłużej nie być w domu)...

Obrazek

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Black Seraph za ten post:
pioytyr
ODPOWIEDZ