Czy RetroScaler2x będzie kompatybilny z moim monitorem?

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Cześć, wiem, że RetroScaler to średni sprzęt, ale wybór padł między innymi na niego, choćby dzięki stosunkowo niskiej cenie. Zależy mi żeby zagrać tak jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=TtXd-8ntUxo (przez Ypbpr, bo zwykłe RGB wygląda dość słabo). Zamierzam grać też na innych starych konsolach, ale PS2 to priorytet.
Miałem brać tego Bitfunxa w srebrnej obudowie, ale ktoś na Reddicie mi uświadomił, że jak najtańsze dongle PS2 to HDMI nie działały z moim monitorem, to i ten Bitfunx nie zadziała, bo nie skaluje on rozdzielczości, a mój monitor na 100% nie działa w 480i.

Teraz pytanie, czy jak w outpucie przy RetroScalerze na Ali podają takie rozdziałki:
Obrazek
A mój monitor obsługuje takie:
Obrazek
To mam pewność, że RetroScaler2x zadziała? Bo są też chyba nieraz jakieś customowe rozdziałki, nawet w ustawieniach OPL jest ich masa i np. te z PAL i NTSC działają, a jakieś EDTV (cokolwiek to jest) już nie. Zresztą wyjście w moim obecnym najtańszym konwerterze to i tak 720p/1080p, więc to kwestia też pewnie obsługiwanych rozdziałek przez obecny konwerter?

Ewentualnie mogę wziąć coś takiego:
Obrazek
przynajmniej będę miał pewność, że zadziała z moim monitorem, a niby też jest przez Ypbpr, tylko są 2 wersje tego czarnego dongla Bitfunx i ta skaluje rozdziałkę, czego się obawiam, bo na yt było w oryginalnej.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy

Na temat retroscalera się nie wypowiem, ale co do dongla hdmi tak bo takowy posiadam do ps2 i nintendo wii. Działa to dobrze, tylko trzeba zmienić sygnał w opcjach ps2, używam na 65" oledzie i jest zadawalający - chociaż i tak uważam, że stare kineskopy albo plazmy były najlepsze. Pod hdmi czuję jakby były kolory jakieś wyprane. Ale to nie jest problem. W grach wykrywa 720i/hdtv. Koszt nie duży to nie ryzykujesz zbytnio (na alledrogo masz taniej - wszystko jest takim samych chinolem)
Ci użytkownicy podziękowali yairobe za ten post:
pioytyr
Awatar użytkownika
Predator

yairobe pisze: 4 sie 2025, o 14:30 Na temat retroscalera się nie wypowiem, ale co do dongla hdmi tak bo takowy posiadam do ps2 i nintendo wii. Działa to dobrze, tylko trzeba zmienić sygnał w opcjach ps2, używam na 65" oledzie i jest zadawalający - chociaż i tak uważam, że stare kineskopy albo plazmy były najlepsze. Pod hdmi czuję jakby były kolory jakieś wyprane. Ale to nie jest problem. W grach wykrywa 720i/hdtv. Koszt nie duży to nie ryzykujesz zbytnio (na alledrogo masz taniej - wszystko jest takim samych chinolem)
Dzięki, za odpowiedź, problem jest taki, że ten podstawowy dongle ma identyczną rozdziałkę wyjściową co PS2, a mój monitor nie obsługuje 480/576i. Próbowałem go, no i jest po prostu czarny ekran. Jedynie wchodzi w grę coś co podbije rozdziałkę, ten RetroScaler2x to już jakiś tam wydatek i nie chciałoby mi się w razie czego go odsyłać.
Poza tym ten konwerter z Allegro ma chyba tylko RGB mode, a ja chciałbym też Ypbpr, na tym filmiku z YT jest znaczna różnica, nie wiem czy to kwestia jednej gry, czy wszędzie tak jest. Przeglądam te konwertery na Ali i sam bitfunx ma z 5 opcji, najciekawsza jest ta: https://pl.aliexpress.com/item/4000899685250.html
Sęk w tym, że to chyba też raw output, czyli rozdziałka 480/576i?
Mogę ewentualnie wziąć po prostu tego dongla ze skrina w pierwszym poście, wydatek zerowy, ale słabo będzie jak jakością nie będzie odbiegał jakością od obecnego najtańszego AV OUT. W teorii jest to tylko Ypbpr + ma wsparcie dla współczesnych rozdziałek, ale jak się okaże że to jednak to samo co ten mój AV2HDMI, to przedłuży to dwukrotnie czas oczekiwania na przesyłkę z Chin.
Awatar użytkownika
Łowca

Ale ten monitor testujesz ma PC jak rozumiem? Pamiętaj różne złącza (VGA, DVI, HDMI, DP) mają różne rozdzielczości i odświeżanie. Podaj model monitora. Kurde, tanio można kupić starsze monitory/tv (albo monitory z tunerem - do tej pory mam 15 letniego lg 223). Rozumiem, że nie masz miejsca na to.
pioytyr
Awatar użytkownika
Predator

yairobe pisze: 4 sie 2025, o 18:47 Ale ten monitor testujesz ma PC jak rozumiem? Pamiętaj różne złącza (VGA, DVI, HDMI, DP) mają różne rozdzielczości i odświeżanie. Podaj model monitora. Kurde, tanio można kupić starsze monitory/tv (albo monitory z tunerem - do tej pory mam 15 letniego lg 223). Rozumiem, że nie masz miejsca na to.
Głupia sytuacja, ktoś mi napisał, żebym ustawił tryb Ypbpr na PS2, niby oczywistość i byłem przekonany, że to kiedyś robiłem (może tym skrótem tylko i coś nie weszło, nie wiem). W każdym razie obecnie najpierw podłączyłem ten stary konwerter AV OUT, przełączyłem na Ypbpr i PS2 to HDMI śmiga. Nie jest to jakość wybitna, ale grafika jest jako tako czytelna, w przeciwieństwie do poprzedniego. W sumie póki co testowałem tylko Pitfalla, zobaczymy jak poradzi sobie z innymi tytułami.

Ale śmiało, byłbym wdzięczny za doradzenie monitora czy telewizora crt, najlepiej jeśli będzie mały, bo obecnie średnio u mnie z miejscem na antyki, czasem odpalę jakiegoś starocia i to w sumie tyle. Ale gdyby miał być nieduży to spoko.
Bo jeśli chodzi o te konwertery/najtańsze upscalery, to podejrzewam, że jakość grafiki nie będzie znacznie lepsza niż na najtańszym PS2 to HDMI, ale taki kineskopowy tv na pewno poprawia sytuację.

Aha, jeszcze jedno, też masz takie dziwne drganie obrazu? Rozumiem, że masz tego klasycznego dongla z Allegro? Udało mi się to naprawić zmieniając rozdziałkę w OPL, więc wszystkie kopie zapasowe śmigają, gorzej z oryginałami - tam można dostać oczopląsu czasami.
Awatar użytkownika
Łowca

Hmm, co do drgania to raczej nie, czasem mi zanikał obraz co najwyżej w niektórych grach. Drganie może być z powodu interpolacji i próbowaniu wymuszenia odświeżania. Sprawdź czy w grach ntsc też tak masz (PAL 50hz NTSC 60hz), sprawdź też opcje monitora, może coś to powoduje.

Co do telewizora, niestety trudno teraz znaleźć coś sensownego, ale polecam polować na monitory z tunerem TV firm lg i samsung - one maja wejścia scart, component, hdmi, dvi - rozwiązuje to dużo problemów (chociaż pamiętam, że kiedyś się wkurzyłem jak amiga nie dawała obrazu na euro (wyszło, że musiałem podłączyć pod 2 portem, bo pierwszy nie obsługiwałe czegoś). Znalazłem coś takiego na allegro lokalnie:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/monit ... 1084212594
pioytyr
Awatar użytkownika
Predator

yairobe pisze: 4 sie 2025, o 20:42 Hmm, co do drgania to raczej nie, czasem mi zanikał obraz co najwyżej w niektórych grach. Drganie może być z powodu interpolacji i próbowaniu wymuszenia odświeżania. Sprawdź czy w grach ntsc też tak masz (PAL 50hz NTSC 60hz), sprawdź też opcje monitora, może coś to powoduje.

Co do telewizora, niestety trudno teraz znaleźć coś sensownego, ale polecam polować na monitory z tunerem TV firm lg i samsung - one maja wejścia scart, component, hdmi, dvi - rozwiązuje to dużo problemów (chociaż pamiętam, że kiedyś się wkurzyłem jak amiga nie dawała obrazu na euro (wyszło, że musiałem podłączyć pod 2 portem, bo pierwszy nie obsługiwałe czegoś). Znalazłem coś takiego na allegro lokalnie:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/monit ... 1084212594
Większość gier tego nie powoduje, przynajmniej nie kopie zapasowe (próbowałem Ape Escape 2, Radiata Stories, Outrun 2006 i Pitfall - wszystkie w pełni grywalne). Jedynie Champions Return To Arms (https://streamable.com/axg1jo), które odpalałem akurat z płytki, powodowało te drgania. No i w menu PS2 (o ile nie zmienię rozdziałki w OPL) strasznie trzęsie, ale to akurat najmniejszy problem.
Co do monitora, to pomysł ciekawy, ale LCD chyba samo w sobie nie jest idealne do PS2/PS2? Z drugiej strony na pewno bardziej ergonomiczne, a nie ma co się pakować w pełne retro, szczególnie, że nie spędzam przy nim aż tak dużo czasu. Poczytam o tym jeszcze i pomyślę, ciekawe jak taki monitor wypada względem upscalerów czy porządnych konwerterów.
ODPOWIEDZ