Witajcie,
coś dziwnego zadziało się z Horizonem ZD Remastered po jakichś 20h grania.
Gram na i7-13gen, RTX 4060, 32GB RAM.
Ogólnie gram na wysokich ustawieniach z DLAA i mam 70-80 fps.
Wszystko było super do czasu gdy spróbowałem włączyć FG. Wyłączyłem FG i teraz mimo iż mam 80fps to mam wrażenie jakbym grał w 35 fpsach. Obraz przy DLAA jest rozmyty i gdy zaczyna gra zaczyna mi ścinać to dziwnie się wyostrza i pojawia się mocny ghosting.
Jak włączę FG to problem znika.
Zauważyłem też, że gdy ustawię w aplikacji Nvidia limit fps na 60 to jest ok, ale pod warunkiem, że zużycie mojej karty graficznej nie przekracza 90% bo wtedy znowu się to dzieje.
Temperatury w normie, VRAM ma zapas, RAM też. Ustawiałem Preset K w ustawieniach DLSS i to też nic nie daje. Reinstalowałem grę i też bez rezultatu. Włączałem nvidia refleks, też nic to nie daje.
Aktualizowałem sterowniki do wszystkiego i nic to nie dało.
Problem mam tylko w tej jednej grze.
Macie jakieś pomysły?
Z góry dzięki
Horizon Zero Dawn Remastered - dziwny problem
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
No właśnie nic nie ma. Mam włączone jedynie DLAA. Zresztą na TAA jest to samo.bolesna prawda pisze: 27 lip 2025, o 00:22 Sprawdź, czy gdzieś przypadkiem w opcjach nie załączyło ci FSR albo inne guano - mogło też załączyć frame gen od AMD![]()
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Używasz DLSS 3 czy DLSS4? Warto wrzucić DLSS 4 czy to wersja DLSS czy FG.
Jak to zrobić? nvidia app jeśli obsługuje- nie mam Remastera to nie wiem jak to wygląda, ewentualnie dlss swapper- najnowsza wersja 1.2.0.3, który ma też możliwość ustawienia najnowszego presetu K, bo samymi plikami dll nie ustawi DLSS 4. Nawet skorzysta na tym DLAA i będzie dużo ostrzejszy obraz.
Jak to zrobić? nvidia app jeśli obsługuje- nie mam Remastera to nie wiem jak to wygląda, ewentualnie dlss swapper- najnowsza wersja 1.2.0.3, który ma też możliwość ustawienia najnowszego presetu K, bo samymi plikami dll nie ustawi DLSS 4. Nawet skorzysta na tym DLAA i będzie dużo ostrzejszy obraz.
- Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post:
- CryKillerPL
- Kontakt:
To jeszcze raz:
1. FG mam wyłączone - włączyłem tylko na chwilę, wyłączyłem i wtedy pojawił sie problem.
2. Używam ogólnie DLAA, ale problem występuje też na SMAA, TAA, DLSS i FSR.
3. Zmieniałem DLSS na 4.0 i nic nie dało.
4. Zmieniałem nawet ustawienia grafiki i na LOW jest to samo.
Sytuacja dziwna. Nagrałem przez apkę nvidi film, możecie zerknąć jak to wygląda. Jakość średnia ale jest nagrany w 60 fps.
Mimo, że mam ponad 60 fps to gra chodzi jakbym miał 30-35, ścina i dziwnie się wyostrza.
https://www.youtube.com/watch?v=6ZiplRPWs7s&ab
1. FG mam wyłączone - włączyłem tylko na chwilę, wyłączyłem i wtedy pojawił sie problem.
2. Używam ogólnie DLAA, ale problem występuje też na SMAA, TAA, DLSS i FSR.
3. Zmieniałem DLSS na 4.0 i nic nie dało.
4. Zmieniałem nawet ustawienia grafiki i na LOW jest to samo.
Sytuacja dziwna. Nagrałem przez apkę nvidi film, możecie zerknąć jak to wygląda. Jakość średnia ale jest nagrany w 60 fps.
Mimo, że mam ponad 60 fps to gra chodzi jakbym miał 30-35, ścina i dziwnie się wyostrza.
https://www.youtube.com/watch?v=6ZiplRPWs7s&ab
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Nic nie wspominasz o opcji "Dynamic resolution scaling" / dynamiczna zmiana rozdzielczosci czy jako to w polskiej wersji jest przetlumaczone. Mozliwe, ze masz to wylaczone i problem lezy w innym miejscu ale warto sprawdzic. Opcja jest w tym samym miejscu co frame gen. Tam ustalasz ile fps docelowo ma gra utrzymac. 30/60 itd, jesli nie osiagnie wybranego stabilnego pulapu obraz bedzie sie rozmywac, przy stabilnych fps obraz bedzie ostry bez smuzenia.
- Kontakt:
Też tego nie używam.
Usunąłem też shadery żeby ponownie się załadowały ale to też nic nie dało.
No nic, spróbuję wrócić do starszych sterowników a jak to nic nie da to najwyżej zrobię format kompa.
Usunąłem też shadery żeby ponownie się załadowały ale to też nic nie dało.
No nic, spróbuję wrócić do starszych sterowników a jak to nic nie da to najwyżej zrobię format kompa.
- Kontakt:
A sprawdzałeś inne wersje sterowników do karty graficznej? Programikiem DDU można usunąć wszelkie pozostałości po sterownikach(oczywiście w trybie awaryjnym/bezpiecznego rozruchu), nie trzeba zaraz robić formata- to jest na samym końcu jak nic nie pomaga.
Pokaż screena z GPU-Z przy okazji, tam na drugiej zakładce też są pokazane sensory odnośnie temp, czy poboru prądu.
Pokaż screena z GPU-Z przy okazji, tam na drugiej zakładce też są pokazane sensory odnośnie temp, czy poboru prądu.
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowania: 705 razy
- Kontakt:
Z własnego doświadczenia wiem, że takie dziwne problemy z płynnością w dużej mierze powoduje:
- vsync
- gsync
- częstotliwość odświeżania ekranu
- ograniczenia klatek
- tryb pełnoekranowy/okienkowy
Pokombinuj z tymi ustawieniami, np. włącz vsync, ustaw ekran na 60 Mhz i włącz tryb pełnoekranowy. Mam monitor gsync compatible i sporadycznie doświadczam dziwnych problemów z płynnością. Jednego dnia wszystko jest OK, a potem nagle kolejnego muszą pogrzebać w tych ustawieniach.
- vsync
- gsync
- ograniczenia klatek
Pokombinuj z tymi ustawieniami, np. włącz vsync, ustaw ekran na 60 Mhz i włącz tryb pełnoekranowy. Mam monitor gsync compatible i sporadycznie doświadczam dziwnych problemów z płynnością. Jednego dnia wszystko jest OK, a potem nagle kolejnego muszą pogrzebać w tych ustawieniach.
- Kontakt:
OK, trafiłeś. Wyłączyłem G-Sync w panelu Nvidia i problem zniknął.Desolator pisze: 30 lip 2025, o 16:49 Z własnego doświadczenia wiem, że takie dziwne problemy z płynnością w dużej mierze powoduje:
- vsync
- gsync
- ograniczenia klatek
Dzięki wielkie!
Pytanie czy bez włączonego gsync nie będę miał problemu z rwaniem obrazu?
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
A gsync miałeś ustawione tylko dla trybu pełnoekranowego? Bo przy zaznaczeniu okienkowego takie kwiatki właśnie wychodzą.CryKillerPL pisze: 30 lip 2025, o 18:14 Pytanie czy bez włączonego gsync nie będę miał problemu z rwaniem obrazu?
- Kontakt:
Ja używam gsync i nie miałem dotąd żadnych problemów nawet z graniem w 60fps, a monitor mam 180hz.
Monitor podpięty przez display port, bo tylko tak działa gsync wraz z kartami nVidii.
Monitor podpięty przez display port, bo tylko tak działa gsync wraz z kartami nVidii.
- Kontakt:
Był włączony tu i tu. Spróbuję włączyć tylko dla trybu pełnoekranowegoGrobel pisze: 31 lip 2025, o 09:22A gsync miałeś ustawione tylko dla trybu pełnoekranowego? Bo przy zaznaczeniu okienkowego takie kwiatki właśnie wychodzą.CryKillerPL pisze: 30 lip 2025, o 18:14 Pytanie czy bez włączonego gsync nie będę miał problemu z rwaniem obrazu?
EDIT: nawet jak ustawie gsync tylko dla trybu pełnoekranowego to jak gram w oknie bez ramek to gra ścina.