PS. Witam swoich "sympatyków"

W prawie, co prawda z nieokreślonego dnia i roku XVIII wieku przed naszą erą, napisano dokładnie - "Jeżeli obywatel złamał kość, kość złamią jemu".lactoral pisze: 22 lip 2025, o 13:49 W prawie, co prawda z dnia 6 lutego 1959 napisano dokładnie, jaki lokal może być restauracją.
To czemu nie przytoczysz tych przepisów, tylko powołujesz się na takie sprzed 66 lat?lactoral pisze: 22 lip 2025, o 13:49 W obecnych czasach też są przepisy regulujące, jaki lokal można nazwać restauracją.
Lata się zmieniają, ale prawo jest prawem zacytowałem prawo z 1959 w obecnych czasach też musisz spełnić pewne warunki, aby swój przybytek nazwać restauracją. Zobacz, że przy drogach nie masz samych hoteli tylko masz hotele i motele.TheRedeemer pisze: 22 lip 2025, o 14:25 No to pokaż te przepisy. Dokładną nazwę dokumentu i miejsce gdzie ta informacja jest w tym dokumencie![]()
Przeczytaj głośno i wyraźnie wszystkie podpunkty metryki dotyczącej prawa, na które się powołujesz.lactoral pisze: 22 lip 2025, o 14:49 Lata się zmieniają, ale prawo jest prawem zacytowałem prawo z 1959
Cytujesz wiki, któralactoral pisze: 22 lip 2025, o 15:38 Później weszły kolejne przepisy które brzmiały prawie identycznie. Nie będę ciągle nowych przepisów wyszukiwał.
W dawnej Polsce restauracje (albo restauratornie) były początkowo traktierniami, czyli podrzędnymi jadłodajniami, w których sprzedawano gotowe potrawy na wynos, a także oferowano je do spożycia na miejscu (na określenie traktiernia natrafimy np. w „Braciach Karamazowach” Fiodora Dostojewskiego; wspomina się tam o traktierni „Miasto Stołeczne” mieszczące się w rynku). Dopiero później, pod wpływem upowszechniającego się znaczenia niem. Restaurant i fr. restaurant ‘lokal, w którym spożywa się posiłki i jest się obsługiwanym przez kelnerów’, słowo restauracja nabrało takiego sensu i u nas.
Pokaż mi jeden lokal z tych sieci gdzie jest obsługa kelnerska i mogę zamówić alkohol.
Nawet tu twierdzą że te lokale nie są restauracjami.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Restaurac ... onomiczny)
Ale to Ty dzwonisz.lactoral pisze: 22 lip 2025, o 15:38 Później weszły kolejne przepisy które brzmiały prawie identycznie. Nie będę ciągle nowych przepisów wyszukiwał.