Hej,
słuchajcie mam pytanie do osób bardziej ogarniających PC.
Sporo lat spędziłem na konsolach i przydałaby mi się Wasza opinia.
Posiadam kompa z RTX 4060, i7-14th i 32 GB RAM.
Teraz moje pytanie:
Co będzie lepsze do gier singleplayer
1. Średnie/Wysokie ustawienia, DLAA/DLSS Quality i 60fps
2. Wysokie/Ultra ustawienia, DLSS Quality/Balanced + FG i 80-100 fps
Gram na monitorze FHD.
Na przykład w AC Shadows mogę grać spokojnie z DLSS Quality i Średnich ustawieniach w 70 fps, ale jak odpalę FG to mogę włączyć wysokie ustawienia z pełnym RT.
Mam jednak jakieś dziwne wrażenie, że z włączonym FG obraz jest odrobinę mniej wyraźny.
Co Wy wybieracie?
DLSS 60 fps czy DLSS FG i 120 fps?
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Wybierasz, co ci pasuje i tyle w temacie. Chcesz wszystko na max to walisz FG, a jak z FG ci nie pasuje z jakiegoś powodu, to odpalasz bez.
Nie bardzo wiem, jaką radę tutaj chcesz, graj jak ci pasuje
Nie bardzo wiem, jaką radę tutaj chcesz, graj jak ci pasuje

- Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 2):
- RedEvil • Skywalker1988
pytasz o radę na temat czegoś tak subiektywnego jak percepcja...?
to tak jakbyś pytał, czy ktoś poleca flaki... moja żona powiedziałaby, że oczywiście, są cudowne... ja zaś bym tego pięciometrowym kijem nie tknął...
pograj na jednych ustawieniach jakiś czas, pograj na innych i sam zdecyduj, co Ci najbardziej podchodzi...
to tak jakbyś pytał, czy ktoś poleca flaki... moja żona powiedziałaby, że oczywiście, są cudowne... ja zaś bym tego pięciometrowym kijem nie tknął...
pograj na jednych ustawieniach jakiś czas, pograj na innych i sam zdecyduj, co Ci najbardziej podchodzi...
- Ci użytkownicy podziękowali Black Seraph za ten post:
- RedEvil
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Mając RTX 4060 to nie ma co oczekiwać cudów, graj jak Ci pasuje. Jedne oko będzie marudzić na jakość DLSS, a inne na włączenie FG, każdy musi to przetestować na sobie. W moim przypadku FG i FSR3 od AMD było beznadziejne, bo miałem RTX 3060Ti, ale mając RTX 4080 Super i mam monitor 1440p to korzystam z FG od nVidii to jest inna para kaloszy, a już najnowsze DLSS4 zmienia spostrzeganie DLSS.
Ale dodam coś od siebie. Mając kartę RTX 4060 możesz pobawić się w podmianę DLSS3 na DLSS4, sporo poprawia w jakości co za tym idzie przy 1080p takie DLSS jakość, balans a nawet wydajność będzie lepiej wyglądać niż DLSS3.
Mając 8gb vram i tak trzeba ciąć detale bo zabraknie vramu, a odpalenie DLSS4 + FG też wymaga dodatkowych zasobów w pamięci karty graficznej, najnowsze wersje plików DLSS4 trochu to poprawiają. Warto się trochu pobawić, zobaczyć co jak działa i wygląda, czasem skorzystać z tzw ustawień optymalizacyjnych z Digital Foundry czy innych kanałów, jak samemu się nie chce w tym grzebać.
DLSS4 można podmieniać(tylko single player, by nie dostać bana na gry online) na kilka sposobów jak np aplikacja nvidii która instaluje się przy sterownikach, albo samemu jak ta aplikacja nie współgra z daną grą, poprzez DLSS Swapper + nvidia profile inspector - dokładny opis znajdziesz na google albo na forum ith hardware.
Jeszcze jedno, dla używania FG minimalnym FPS powinno być 60fps lub więcej zależnie od nas, tak żeby FG miało sens i
nie było za wysokiego input laga jak i właśnie wszelkiego smużenia itd, z 30fps nie zrobi się 60fps, FG nie dodaje FPSów, to jedynie ma poprawić płynność, dać nam uczucie płynniejszej rozgrywki, ale jak coś zamula i słabo chodzi to magicznie lepiej nie będzie.
Ale dodam coś od siebie. Mając kartę RTX 4060 możesz pobawić się w podmianę DLSS3 na DLSS4, sporo poprawia w jakości co za tym idzie przy 1080p takie DLSS jakość, balans a nawet wydajność będzie lepiej wyglądać niż DLSS3.
Mając 8gb vram i tak trzeba ciąć detale bo zabraknie vramu, a odpalenie DLSS4 + FG też wymaga dodatkowych zasobów w pamięci karty graficznej, najnowsze wersje plików DLSS4 trochu to poprawiają. Warto się trochu pobawić, zobaczyć co jak działa i wygląda, czasem skorzystać z tzw ustawień optymalizacyjnych z Digital Foundry czy innych kanałów, jak samemu się nie chce w tym grzebać.
DLSS4 można podmieniać(tylko single player, by nie dostać bana na gry online) na kilka sposobów jak np aplikacja nvidii która instaluje się przy sterownikach, albo samemu jak ta aplikacja nie współgra z daną grą, poprzez DLSS Swapper + nvidia profile inspector - dokładny opis znajdziesz na google albo na forum ith hardware.
Jeszcze jedno, dla używania FG minimalnym FPS powinno być 60fps lub więcej zależnie od nas, tak żeby FG miało sens i
nie było za wysokiego input laga jak i właśnie wszelkiego smużenia itd, z 30fps nie zrobi się 60fps, FG nie dodaje FPSów, to jedynie ma poprawić płynność, dać nam uczucie płynniejszej rozgrywki, ale jak coś zamula i słabo chodzi to magicznie lepiej nie będzie.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Właśnie nie jest tak kolorowo.kaloryfer pisze: 7 lip 2025, o 14:40 Jak grasz na monitorze FHD, to wyłaczasz DLSS... kto to widział skalowac z 480p/720p do 1080p... dlss uzyteczne jest do 4k... 4060 w fhd na ultra powinien ciagnac wszystko.
W AC Shadows jak wyłączę DLSS i gram z DLAA natywnie albo TAA natywnie to nawet na średnich mam 50 fps, a z DLSS na jakość 70 fps.
Zaznaczę, że temperatury są ok. Karta osiąga ok 110W a w booście do 140W
Ostatnio zmieniony 7 lip 2025, o 17:17 przez CryKillerPL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
A jaki masz monitor kolego? Staraj się uderzać w takie wartości aby zrównywać odświeżanie ekranu z klatkami bo więcej nie ma co żyłować gpu ani prądu, dodatkowo dochodzi kwestia input laga z włączonym fg więc to minus do szybkich gier online typu fps.
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 10 razy
Jeśli nie masz bazowych 60 fps, powiedzmy 30-40 fps, nie włączaj FG, zwiększy to tylko input lag, zobaczysz dużo klatek na ekranie, ale płynność nie będzie tego odzwierciedlać. FG włączaj dopiero wtedy, jak masz minimum 50 fps, a najlepiej 60+.
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Zresztą RTX 4060 to nie jest demon prędkości, w AC Shadows nie będzie nie wiadomo ile fpsów, a tym bardziej bez DLSS, tu DLSS jest podstawa dla tego typu kart. Miałem RTX 3060Ti i też musiałem się ratować DLSS, nawet cięcie detali nie zawsze pomoże, dlatego czasem lepiej było mi odpalić grę na PS5 bo gra działała bez ścin i stuttera i w lepszej jakości.
Nie mam AC Shadows, więc nie wiem jak to teraz działa i jakby działało na mojej karcie.
Nie mam AC Shadows, więc nie wiem jak to teraz działa i jakby działało na mojej karcie.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Jak odpalę DLSS Jakość i FG to mam z pełnym RT i ustawieniami na wysokie ok 100-110 fps z okazjonalnymi spadkami do 85 i tak raczej muszę grać.
Właśnie AC Shadows to druga gra po AW2 przy której moja karta trochę niedomaga. W reszcie gier wszystko hula bez problemów.
Właśnie AC Shadows to druga gra po AW2 przy której moja karta trochę niedomaga. W reszcie gier wszystko hula bez problemów.