Pudliszki i flaki od 29% do 36% mięsa przy tym samym produkcie i gramaturze

Awatar użytkownika
Predator
Posty: 668
Rejestracja: 22 lut 2017, o 03:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Kupiłem słoik flaków po zamojsku z Pudliszek gramatura 450 gramów i te flaki mają tylko 29 procent mięsa. Gdy wszedłem na inne strony sprzedażowe, to dostałem informacje, że ten produkt kiedyś miał 36% procent mięsa teraz ma tylko 29 procent mięsa, czyli spadek o 7%.

Jak ludzie są robieni w ...........…(wulgarny język z miejscu kropek)

Zacząłem szukać, czy to jest standardowa praktyka i na Ale drogo znalazłem firmę, która robi flaki po zamojsku i ilość flaków to 69% na 500 gramów.

Czyli można tylko nie trzeba być zwykłym ........
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1265
Rejestracja: 6 lut 2014, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

A jaka różnica w cenie? No właśnie.
Zachodnie sieci handlowe szantażują polskich producentów żądając utrzymania ceny lub nawet jej zmniejszenia grożąc zerwaniem współpracy. I co ma taki producent zrobić? On nie zarobi na handlu w sklepikach "u pani Zosi" bo sprzedaż w marketach daje mu x razy więcej. Więc uwala na składzie kilka procent urywając cenę. Przecięty klient i tak nie zauważy że pulpety, klopsiki czy gołąbki straciły kilka procent mięsa.
Polecam iść do sklepu i kupić chrzan tarty w słoiku. To się dopiero zdziwisz jak zobaczysz ile faktycznie jest chrzanu w chrzanie, a jest to raptem 35-40%. Niedawno na bazarku kupiłem że tak go nazwę chrzan "rzemieślniczy" i miał 70% chrzanu w chrzanie (i cukru w cukrze). No ale nie kosztował przykładowo 4 zł tylko 7.
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post:
lactoral
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 847
Rejestracja: 9 sty 2013, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Serio? Nie kupowałeś żadnych artykułów spożywczych w ciągu ostatnich pięciu lat, że coś takiego Cię zaskakuje?
Nigdy nie słyszałeś o downsizingu? https://pl.wikipedia.org/wiki/Downsizing_(handel) Downsizing przybrał na sile w ciągu ostatnich lat np. z powodu wyższej inflacji.
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post (w sumie 2):
lewriczinxardas
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 55
Rejestracja: 11 lis 2016, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

lactoral pisze: 14 cze 2025, o 04:51 drogo znalazłem firmę, która robi flaki po zamojsku i ilość flaków to 69% na 500 gramów.
Sam sobie odpowiedziałeś xD niestety większość ludzi nie czyta składu. Idą do sklepu patrzą na cenę, jest niska kupują tam. Często duże supermarkety jak Bie mówi że chcemy tyle i tyle tego produktu za taką cenę, żeby być tańszy od innego sklepu. Rocznie to duża kwota, dlatego producent wchodzi we współprace, ale też musi zarobić, dlatego daje gorszy skład a więcej polepszaczy smaku i innej chemi aby było dobre, a tanie, niekoniecznie zdrowe
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1452
Rejestracja: 6 kwie 2017, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Zbulwersowanie doceniam bo zawsze popieram wywlekanie na wierzch sytuację gdy jakiś producent próbuje robić nas po cichu w **ja, ale...
... prawda jest taka, że po covidzie a teraz galopująco wciskanym nam zielonym wale w dzisiejszych czasach sytuacje gdy jakiś produkt pozostał bez zmian to chwalebny wyjątek od reguły
Tabliczki czekolady nie po 100 a po 90 gram. Z mniejszą zawartością samej czekolady
Paczka makaronu nie po 500 a po 400 gram
Parówki które z produktu powiedzmy jadalnego stały się g***nem którego nawet pies tknąć nie chce
Masowa zamiana cukru na syrop glukozowo-fruktozowy, tudzież sztucznych słodzików (btw ostatnio jakoś aspartam w odwrocie? ciekawe czemu...)
Masowe zamiany lepszych tłuszczy na olej palmowy
... no to tak z głowy wypisałem bo lista pewnie jest długa i szeroka. W tym także sytuacje opisane przez opa czyli mniej % faktycznego produktu. Mniej mięsa w mięsie, mniej pomidora w koncentratach pomidorowych czy ketchupach, mniej ryby w słoiku zalewy (konserw jakoś nie sprawdzałem) itd itp.

Witamy w nowym lepszym świecie
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 732
Rejestracja: 16 gru 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 14 cze 2025, o 15:22 Zbulwersowanie doceniam (...), ale...
... prawda jest taka, że po covidzie a teraz galopująco wciskanym nam zielonym wale (...)

Witamy w nowym lepszym świecie
Prawda jest taka, że witamy w kapitalizmie. Producenci są pazerni (a po wynikach Konfy widać, że Polacy lubią to), zawsze byli, ale teraz dostają nowe narzędzia (deregulacja, słabość państwa, "zero" kontroli, ogłupione społeczeństwo) i przekraczają kolejne granice. I każdy pretekst jest dobry, żeby obniżyć koszt, a zwiększyć zysk - oczywiście kosztem klienta.
Żeby w gospodarce ciągłego wzrostu (zysków) przy ograniczonych zasobach ten wzrost utrzymać, gdzieś komuś trzeba coś zabrać.
Ci użytkownicy podziękowali Niriles za ten post:
rob006
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1452
Rejestracja: 6 kwie 2017, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Ach ci straszni źli kapitaliści, znów się na nas uwzięli. Ciekawe tylko dlaczego tak długo z tym turbodownsizingiem do teraz, a wcześniej im się jakoś nie chciało?
Może dlatego że zaczęli dostawać takie skromne rachunki za energię że po prostu muszą bo inaczej pójdą z torbami?
No ale przecież nieważne, najwyżej przeniosą całą produkcję do Chin i będą zarabiać tam. Na cześć i chwałę ChRL, które na pełnej k**wie rozwijają produkcję taniej energii z węgla.

Obrazek

Ku chwale wielkich Chin! No i aby Chińczykom żyło się dostatnie.
Dla nas zostanie miska ryżu. I to taka zmniejszona.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
xardas
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 847
Rejestracja: 9 sty 2013, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Niriles pisze: 14 cze 2025, o 15:35 Prawda jest taka, że witamy w kapitalizmie. Producenci są pazerni
W takim razie możesz wytłumaczyć skąd firmy bez stosowania podwyżek cen/downsizingu itp. mają brać pieniądze na pokrywanie kosztów działalności, które rosną lawinowo z każdym rokiem? Kolega wyżej wspomniał słusznie o cenach energii, ale też np. minimalne wynagrodzenie w ciągu ostatnich lat rośnie absurdalnie szybko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1265
Rejestracja: 6 lut 2014, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 14 cze 2025, o 16:24 Ach ci straszni źli kapitaliści, znów się na nas uwzięli. Ciekawe tylko dlaczego tak długo z tym turbodownsizingiem do teraz, a wcześniej im się jakoś nie chciało?
Przecież kostki masła i czekolady to straciły masę lata temu.
Desolator pisze: 14 cze 2025, o 16:53Kolega wyżej wspomniał słusznie o cenach energii, ale też np. minimalne wynagrodzenie w ciągu ostatnich lat rośnie absurdalnie szybko:
"Absurdalnie" szybko i nadal jest g. na tle całej cywilizowanej Europy.
Przy obecnych kosztach życia i zachowaniu obecnych cen minimalna powinna wynosić około 10 000 zł brutto.
Do tego prawnie ma być na poziomie 60% średniej i obecnie tyle wynosi. Znaczy w teorii bo średnia w Polsce jest wymysłem GUSu na podstawie ułamka pracujących (zakłady 9+). Gdy się spojrzy na medianę i dominantę całości zatrudnionych to nagle wychodzi nam to co jakiś czas temu kazała nam podać UE i wyszło że około 64% Polaków zarabia minimalną lub trochę powyżej minimalnej.
Uwielbiam to pier. prywaciarzy jak to im się "nie opłaca" i jak "dobija" ich koszt pensji minimalnej. Czy ktoś ich zmusza do prowadzenia działalności w Polsce? Przecież mogą się wynieść do innego kraju Unii gdzie pracownik jest "tańszy".
Cena energii wzrosła? Owszem wzrosła, ale nie na tyle aby jak taki jeden zjeb podnosić cenę chleba o 100% a potem płakać że musi zwijać interes "bo mu się nie opłaca".
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 668
Rejestracja: 22 lut 2017, o 03:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Desolator pisze: 14 cze 2025, o 09:59 Serio? Nie kupowałeś żadnych artykułów spożywczych w ciągu ostatnich pięciu lat, że coś takiego Cię zaskakuje?
Nigdy nie słyszałeś o downsizingu? https://pl.wikipedia.org/wiki/Downsizing_(handel) Downsizing przybrał na sile w ciągu ostatnich lat np. z powodu wyższej inflacji.

Nie kupowałem flaków od bardzo dawna, gdyż sam robiłem, ale samemu robienie flaków, to jest 3-4 dni pracy. Naszła mnie ochota na flaki, dlatego ten produkt zakupiłem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 7048
Rejestracja: 14 lut 2013, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ◕_◕ Liberty City ಠ╭╮ಠ ostatnio Los Santos
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

flaki o fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

mam nadzieje że wkrotce w tych sloikach bedzie 0% mięsa i dostaniecie sam sos
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
Bożygrzmot
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1265
Rejestracja: 6 lut 2014, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Armin pisze: 15 cze 2025, o 05:02 mam nadzieje że wkrotce w tych sloikach bedzie 0% mięsa i dostaniecie sam sos
Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 668
Rejestracja: 22 lut 2017, o 03:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: 15 cze 2025, o 06:16
Armin pisze: 15 cze 2025, o 05:02 mam nadzieje że wkrotce w tych sloikach bedzie 0% mięsa i dostaniecie sam sos
Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa.
Czekam na twoje wyjaśnienie "Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa" bo chętnie się dowiem skąd twoja konkluzja.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 729
Rejestracja: 11 paź 2013, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

lactoral pisze: 15 cze 2025, o 07:59
MerlinPL pisze: 15 cze 2025, o 06:16
Armin pisze: 15 cze 2025, o 05:02 mam nadzieje że wkrotce w tych sloikach bedzie 0% mięsa i dostaniecie sam sos
Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa.
Czekam na twoje wyjaśnienie "Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa" bo chętnie się dowiem skąd twoja konkluzja.
Zacznę od podsumowania - przedni wątek na tym portalu 😅

A odpowiadając na pytanie - technicznie flaki chyba można określić raczej jako podroby ;) Kolega potraktował to pewnie żartobliwie, bo zgaduje, że kiedy myśli mięso ma na myśli mięso mięśniowe - pierś, karkówkę, antrykot, etc.
Ci użytkownicy podziękowali taniec_chochola za ten post (w sumie 3):
Xsawkon315Skywalker1988
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 668
Rejestracja: 22 lut 2017, o 03:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

taniec_chochola pisze: 15 cze 2025, o 09:39
lactoral pisze: 15 cze 2025, o 07:59
MerlinPL pisze: 15 cze 2025, o 06:16
Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa.
Czekam na twoje wyjaśnienie "Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa" bo chętnie się dowiem skąd twoja konkluzja.
Zacznę od podsumowania - przedni wątek na tym portalu 😅

A odpowiadając na pytanie - technicznie flaki chyba można określić raczej jako podroby ;) Kolega potraktował to pewnie żartobliwie, bo zgaduje, że kiedy myśli mięso ma na myśli mięso mięśniowe - pierś, karkówkę, antrykot, etc.
Mięso to mięso.

Flaki to tradycyjna potrawa z Polski, której bazą są oczyszczone i cienko pokrojone fragmenty żołądka wołowego. Alternatywnie można użyć żołądków wieprzowych lub tych należących do jeleniowatych, na przykład od jelenia czy łosia.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 12
Rejestracja: 17 kwie 2017, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy

Desolator pisze: 14 cze 2025, o 09:59 Serio? Nie kupowałeś żadnych artykułów spożywczych w ciągu ostatnich pięciu lat, że coś takiego Cię zaskakuje?
Nigdy nie słyszałeś o downsizingu? https://pl.wikipedia.org/wiki/Downsizing_(handel) Downsizing przybrał na sile w ciągu ostatnich lat np. z powodu wyższej inflacji.
a wiesz że zamysł był taki by zmniejszać gramaturę produktu utrzymując jego cenę? Tutaj jest sedno problemu, bo nie dość że gramatura leci w dół, to ceny lecą w górę, bo ciągle coś drożeje, prąd, paliwo itd.. szkoda tylko że wynagrodzenie tak nie rośnie:) Mój znajomy wraca do Polski tylko z sentymentu, siedzi w Hiszpanii i jest w szoku, że tam jest taniej jak u nas (nawet po przeliczeniu euro na zł). Nasz kraj ma wiele zalet (bezpieczeństwo itd), ale staje się zbyt drogi jeśli chodzi o koszty życia.
Ci użytkownicy podziękowali AdameksWawa za ten post:
kon315
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1265
Rejestracja: 6 lut 2014, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

lactoral pisze: 15 cze 2025, o 07:59Czekam na twoje wyjaśnienie "Zasadniczo flaki to przecież 0% mięsa" bo chętnie się dowiem skąd twoja konkluzja.
lactoral pisze: 15 cze 2025, o 10:14 Mięso to mięso.
Mięso to mięso, ale flaki mięsem nie są. Zasadniczo mięso to wyłącznie tkanka mięśniowa.
Prawna definicja rozszerza ją również o tłuszcz oraz tkanką łączną (z limitami procentowymi w masie).
Oficjalna definicja brzmi: mięso – wszystkie części zwierząt ciepłokrwistych przeznaczone do spożycia przez ludzi, z wyjątkiem warstw tkanki tłuszczowej oraz narządów wewnętrznych tzw. podrobów.
Do podrobów zalicza się: wątroby, nerki (cynaderki), ozory, mózgi, serca, płuca, głowy, śledziony, grasice (animelka, mleczko), nogi, stopy, wymiona (gryfy), wargi, oczy, uszy, penisy, jądra, ryje, przepony, opłucne, jelita, żołądki.
A flaki to przecież są żołądki.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2025, o 05:47 przez MerlinPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 668
Rejestracja: 22 lut 2017, o 03:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Czym właściwie są podroby? To nic innego, jak jadalne narządy wewnętrzne zwierząt, czyli części ciała inne niż mięśnie i kości, nadające się do przygotowania i spożycia. Pozyskiwane są z różnych gatunków rzeźnych, ale najczęściej jada się narządy świń, krów, drobiu (dominują kurze, ale podroby z kaczki i podroby z gęsi też cieszą się dużą popularnością) i jagniąt.

Czy podroby to mięso?
Coraz częściej można spotkać się z opinią, że podroby to nie mięso. Nic bardziej mylnego. Podroby to też mięso, w dodatku pełnowartościowe. Na podstawie ich walorów odżywczych i przydatności w kuchni, należy dzielić je na cztery klasy:

klasa I - do tej kategorii zalicza się wątroba i mózg,
klasa II - ta kategoria obejmuje serca, nerki i ozory,
klasa III - to żołądki, śledziony, flaki i płuca,
klasa IV - to ogony, wymiona, nogi i głowy.

Termin "mięso" został zdefiniowany w załączniku I do rozporządzenia 853/2004 (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

"Mięso" oznacza wszystkie jadalne części zwierząt

Surowiec pochodzący od zwierząt oznacza wszystkie części zwierząt stałocieplnych poddanych ubojowi lub upolowanych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 7048
Rejestracja: 14 lut 2013, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ◕_◕ Liberty City ಠ╭╮ಠ ostatnio Los Santos
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Czy jest tam może jakaś dyrektywa/lub jakiś akt prawny na temat terminu "jadalny"? xDD
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 574
Rejestracja: 4 lis 2018, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HU+DU=HIV
Discord: perpanicz
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 303 razy
Kontakt:

🐾 Psi Patrol, gotowi do kulinarnej akcji!” zawołał Chase, merdając ogonem 🐶. „Dziś mamy misję… smakową!” 🍲

Co to są podroby?
Marshall 🚒 wjechał na miejsce z wężem strażackim i zawołał:
„Podroby to takie superbohaterskie części zwierząt – serce ❤️, wątróbka 🍴, żołądek 🥣 czy płuca 🌬️! Dzięki nim zupa ma moc energii ⚡ i bogactwo witamin 🌈. To jak zastrzyk siły przed kolejną akcją ratunkową!” 🚀

Skye 🪂 szybowała nad ciepłym garnkiem i podpowiadała:
„A wiesz, że flaczki to specjalny rodzaj podrobów? Biorą się z żołądków wołowych 🐮, pokrojonych w paseczki!” 🔪

Dlaczego flaczki są przepyszne? 😋
Rubble 🚜 machnął łopatą i zaczął mieszać:
  1. Bulion pełen aromatów 🌿 – mięso gotuje się długo z warzywami 🥕🥔 i przyprawami (liść laurowy 🍃, ziele angielskie 🌰, majeranek 🌾), aż nabiera głębi smaku.
  2. Delikatna tekstura 🤤 – paseczki żołądka są miękkie, idealnie chłoną wywar i przyprawy.
  3. Wyjątkowe przyprawy 🌶️ – pieprz, papryka i odrobina chili nadają zupie charakteru. „Czuję, jak aż w sercu mi cieplej!” – zaświergotała Skye 🐦.
  4. Pełnowartościowa porcja mocy 💪 – białko, żelazo 🩸 i witaminy, które pozwalają nam ratować dzień bez zmęczenia!
Zuma 🌊 chlupnął łyżkę flaczków i z rozkoszą zamruczał:
„Mmm… gładkość wywaru z pikantnym kopaiem… to najlepsza przekąska po akcji na wodzie!” 🚤

🐶 Psi Patrol ratował psy, a flaczki ratowały nasze apetyty!” – podsumował Ryder 🎩, stawiając na stole świeżutki chleb 🍞 i natkę pietruszki 🌿.

I tak drużyna Psi Patrol zorganizowała smakowitą misję: odkryć moc podrobów i zakochać się w wyśmienitych flaczkach ❤️. A Ty? Dołącz do nas i spróbuj już dziś! 😋🎉
Ci użytkownicy podziękowali Per Panicz za ten post (w sumie 4):
IFlametaniec_chocholaQuoyqueEjdrien.
ODPOWIEDZ