Stare gry/klucze na różne platformy - pomoc dla boomera

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 2 razy

kompanista pisze: 30 maja 2025, o 10:28
Co do Mafia II - Mafia II (Classic)/Director's Cut to oryginał z 2010. Zaś Mafia II Definitive Edition to Remaster z 2020 na Silniku Mafia III. Wklej Screena z biblioteki GOG - dla pewności.
Sam dopisek w Mafia III Definitive Edition oznacza tylko, że odblokowali wszystkie DLC w podstawce po premierach Mafia 1&2 Edycji Ostatecznych. Uważaj przy zakupie portu Mafia III i wersji w sklepie PS4.
Myślę, że Director's Cut to raczej z wszystkimi dodatkami. Zawsze tak to rozumiałem.
Obrazek
Obrazek
O Mafii III nic nie pisałem, ale klucz z Amazona na GOGu dodał tylko Definitive Edition.
Co do Crysis Warhead sam odpowiedziałeś sobie na pytania - Games for Windows. Chyba, że pomyliłeś z Games for Windows Live - wtedy instalacja ostatniego Launchera od Microsoft. Klucz może zadziałać na Steam lub EA App (kiedyś Origin), ale sprawdź to sam.
Crysisy były Games for Windows. Kolega serafek5 według mnie zna się wybitnie na temacie, jak widać po jego wpisach. Napisałem w postach wyżej, jak w tej chwili wygląda sprawa Warhead na Win Xp. Dlatego dla porównania zainstalowałem na Win 10. Jeśli da się grać bez platformy, a tak było, to tak bym wolał.

Natomiast GTA 3, VC i San Andreas działają normalnie po instalacji z płyty (na Xp). GTA IV jest GfW, ale jeszcze nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy

Crysis można było co prawda zarejestrować na Originie, ale w wypadku wydań:
Crysis 3 - (premierówka) - Origin - bezpośrednio wpisując kod z pudełka.
Crysis Maximum Edition oraz Crysis 2 - (wydanie żółte EA Classics) - w moim wypadku dzwoniłem chyba do pomocy EA, by gry przypisano do konta.
Mass Effect 1 - (Extra Klasyka Gold z Cdprojektu) - jak wyżej pomoc telefoniczna EA.
Kingdoms of Amalur: Reckoning - Miałem na koncie demo tej gry i gdy chciałem kupić wersję cyfrową tej gry, napotkałem problem, że nie chciała się ona dołączyć do konta podczas kupna. Zadzwoniłem do polskiej pomocy EA i dzięki pomocy pani z obsługi i rozmowy z nią proces kupna zakończył się sukcesem.
Warto zaznaczyć, że jakiś czas później. opcja kupna tej wersji gry w ogóle zniknęła z Origina, bo ukazała się wersja RE-Reckoning. Prawdopodobnie obecnie jedyna możliwość zakupu tej gry do wersja pudełkowa, o ile da się ją gdzieś dorwać.
Ci użytkownicy podziękowali michałedek za ten post:
kompanista
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 7 razy

michałedek pisze: 1 cze 2025, o 23:09 Crysis można było co prawda zarejestrować na Originie, ale w wypadku wydań:
Crysis 3 - (premierówka) - Origin - bezpośrednio wpisując kod z pudełka.
Crysis Maximum Edition oraz Crysis 2 - (wydanie żółte EA Classics) - w moim wypadku dzwoniłem chyba do pomocy EA, by gry przypisano do konta.
Mass Effect 1 - (Extra Klasyka Gold z Cdprojektu) - jak wyżej pomoc telefoniczna EA.
Kingdoms of Amalur: Reckoning - Miałem na koncie demo tej gry i gdy chciałem kupić wersję cyfrową tej gry, napotkałem problem, że nie chciała się ona dołączyć do konta podczas kupna. Zadzwiniłem do polskiej pomocy EA i dzięki pomocy pani z obsługi i rzozmowy z nią proces kupna zakończył się sukcesem.
Warto zaznaczyć, że jakiś czas później. opcja kupna tej wersji gry w ogóle zniknęła z Origina, bo ukazała się wersja RE-Reckoning. Prawdopodobnie jedyna opcja kupna tej gry do wersja pudełkowa, o ile da się ją gdzieś dorwać.
Ja bym spróbował z supportem EA jeśli chodzi o Crysis Warhead - najwięcej wiedzą.
Swoją drogą nawet The Sims 2 Ultimate Collection można było do pewnego momentu aktywować ją po zakończeniu legendarnego kodu I-LOVE-THE-SIMS nawet posiadając samo pudełko i kod aktywacyjny do Płyty DVD (EDIT: Przez Support w zgłoszeniu internetowym). Chociaż z tego co pisali na PCGamingWiki - trzeba ściągnąć patcha No-CD - czyli Cracka - jeśli ktoś ma wersję od Windows for Games i Windows 10. Wtedy masz normalne granie @Caleb :macha:

Był jeden wyjątek - zainstalowanie Gry z DRM (SecuROM/SafeDISC) na buildzie Windows 10 sprzed zmiany w 2018 (EDIT: SecuROM usunięto w 2015; naprawdę w tych 3 latach dużo przeżyłem), jak później działało na takim uaktualnieniu z taką grą - nie wiem. Prędzej czy później albo system zamulił albo taki dysk twardy padł ze starości. Więc i tak instalowało się pewnie patcha No-CD na najnowszym Windows 10 albo zaktualizowane wersję DRM.

Wspominam tylko o tym, bo zeszło na GTA 3/VC/SA - na Windows 10 trzeba instalować nieoficjalne Patche, które działają w oparciu o pliki *.exe w wersji 1.0. Zresztą Cenega namieszało i to mocno...
Jedynie GTA 3 nie ma DRM, ale tylko bo mam je z GTA Trylogia (od Cenegi z PKK). Samo GTA VC (od Cenegi z PKK) ma DRM do aktywacji i limit 10 aktywacji (część "spaliłem", bo aktualizacje systemu Windows 8.1/10 zmieniła coś w wykrywaniu). GTA SA (z Premium Games) też ma DRM JEDNAK u mnie jest inny - wymaga płyty do uruchomienia. Nawet nie pytaj jak działają wersję ze Steam czy Rockstar Games Launcher... Wielkie R* poleciało od Windows 8 i olało graczy...

Zabrzmi to chaotycznie, ale @Caleb wrzuć screen z plikami do aktywacji DRM od Crysis Warhead z płyty. Jak Cenega i CDProject i ktoś jeszcze bawił się w dystrybucję... To trudno ustalić co masz. Chodzi o ikonki.

Najnowsza wersja DRM StarForce jest do pobrania na nowsze systemy:
https://www.star-force.com/support/drivers/
Najnowsza wersja DRM SecuROM od Sony:
https://support.securom.com/diaghelp/download1.html
SafeDISC od Macrovision padł od bankructwa. Na szczęści dość łatwo go złamać.

Co do Mafia II - polecam artykuł na angielskiej Wikipedii. Mam wersję na Steam - z Mafia II Special Extended Edition) i nie wiem co zmienili, ale mam 8 DLC zamiast 7 DLC wspomnianych na pudełku. Chyba w związku z premierą Mafia II Definitive Edition. Chodzi o dodatek Made of Man Pack - podobno początkowo tylko dołączany tylko do wersji kolekcjonerskiej Xbox 360. Możemy założyć, że Mafia II Classic i Director Cut's to jedno i to samo. Zgaduję, że masz tylko jeden plik do instalacji. Najszybszy sposób to zainstalować GOG Galaxy albo dłuższy - zagrać. (EDIT: Muszę uwierzyć w to co pisałeś.)
Ostatnio zmieniony 2 cze 2025, o 01:08 przez kompanista, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 30 maja 2025, o 01:43 @serafek5
Zainstalowałem z płyty Crysis Warhead (Games for Windows) na laptopie. Po wciśnięciu Graj wyskakuje okno SecuROM "Sprawdzanie daty wydania". Dochodzi do 30% i wyrzuca, że wystąpił błąd. Poszukaj rozwiązania na naszej stronie pomocy i tu link (strony już nie ma). Jak to wygląda na kompie z xp napisałem w poprzednim poscie (zainstalowany z tej samej płyty w 2014 r.). To się jakoś obchodzi czy też klucz trzeba wbić na steam?
Crysis Warhead kiedyś na pewno dało się aktywować na Originie/EA App, ale jak teraz jest - nie wiem. Problem z weryfikacją daty premiery gry jest znany, występuje przy wielu grach wydanych w latach 2010-2012, serwery do sprawdzania tego już nie istnieją. Musisz wrzucić cracka. Oprócz tego, na PCGamingWiki jest opisane jakieś "Improved executables for Crysis Warhead" - może to też ominie zabezpieczenie?
Niestety, w przypadku wielu gier sprzed 10 lat zabezpieczenia wyłącznie utrudniają grę. Ja w tym siedzę, bo PC jest moją główną platformą do zbierania gier w pudełkach i nagminne jest to, że gra wymaga po prosty wywalenia tych niepotrzebnych zabezpieczeń. Ale jak kolega wyżej pisał - PCGamingWiki jest bardzo pomocne w takich przypadkach, często są tam fixy potrzebne do uruchomienia większości problematycznych gier.
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post:
kompanista
Awatar użytkownika
Łowca

serafek5 pisze: 2 cze 2025, o 11:14
Caleb pisze: 30 maja 2025, o 01:43 @serafek5
Zainstalowałem z płyty Crysis Warhead (Games for Windows) na laptopie. Po wciśnięciu Graj wyskakuje okno SecuROM "Sprawdzanie daty wydania". Dochodzi do 30% i wyrzuca, że wystąpił błąd. Poszukaj rozwiązania na naszej stronie pomocy i tu link (strony już nie ma). Jak to wygląda na kompie z xp napisałem w poprzednim poscie (zainstalowany z tej samej płyty w 2014 r.). To się jakoś obchodzi czy też klucz trzeba wbić na steam?
Crysis Warhead kiedyś na pewno dało się aktywować na Originie/EA App, ale jak teraz jest - nie wiem. Problem z weryfikacją daty premiery gry jest znany, występuje przy wielu grach wydanych w latach 2010-2012, serwery do sprawdzania tego już nie istnieją. Musisz wrzucić cracka. Oprócz tego, na PCGamingWiki jest opisane jakieś "Improved executables for Crysis Warhead" - może to też ominie zabezpieczenie?
Niestety, w przypadku wielu gier sprzed 10 lat zabezpieczenia wyłącznie utrudniają grę. Ja w tym siedzę, bo PC jest moją główną platformą do zbierania gier w pudełkach i nagminne jest to, że gra wymaga po prosty wywalenia tych niepotrzebnych zabezpieczeń. Ale jak kolega wyżej pisał - PCGamingWiki jest bardzo pomocne w takich przypadkach, często są tam fixy potrzebne do uruchomienia większości problematycznych gier.
Czyli "wykrakałem" trzy rzeczy:
1. Ubity/Wyłączony serwer DRM do aktywacji gry.
2. Próbę bezpośredniej aktywacji w Steam, EA app (dawniej Origin) lub GOG - tak na przyszłość część kodów aktywacyjnych CD-key) jest tam akceptowana. Zaczynaj od GOG-a @Caleb jak masz tak bogatą bibliotekę gier w pudełkach.
Pewny nie byłem, bo miałem "problem" z tylko jedną grą od EA - The Sims 2 Double Deluxe na koncie siostry jeszcze za Origin. Zresztą dość późno założyła konto i support powiedział "Nie pomożemy, za późno". Mimo to sugeruję kontakt z EA jeśli chodzi o granie przez EA app na Windows 10/11 czy nowszych i pokrewnych.
3. Próbę pobrania Patcha no-CD/Cracka chociażby z PCGamingWiki.com - zwłaszcza, że tam jest plik "olewający DRM" - lub stron fanowskich czy growych. Jeśli chodzi o granie na - twoim - Windows Xp to jedyne wyjście. Origin już nie działa, bo EA zamknęło go. Jego instalacja ma sens tylko w przypadku "kopii zapasowych z internetu".
Ostatnio zmieniony 2 cze 2025, o 15:26 przez kompanista, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca

kompanista pisze: 2 cze 2025, o 00:50
Wspominam tylko o tym, bo zeszło na GTA 3/VC/SA - na Windows 10 trzeba instalować nieoficjalne Patche, które działają w oparciu o pliki *.exe w wersji 1.0. Zresztą Cenega namieszało i to mocno...
Jedynie GTA 3 nie ma DRM, ale tylko bo mam je z GTA Trylogia (od Cenegi z PKK). Samo GTA VC (od Cenegi z PKK) ma DRM do aktywacji i limit 10 aktywacji (część "spaliłem", bo aktualizacje systemu Windows 8.1/10 zmieniła coś w wykrywaniu). GTA SA (z Premium Games) też ma DRM JEDNAK u mnie jest inny - wymaga płyty do uruchomienia. Nawet nie pytaj jak działają wersję ze Steam czy Rockstar Games Launcher... Wielkie R* poleciało od Windows 8 i olało graczy...

Zabrzmi to chaotycznie, ale @Caleb wrzuć screen z plikami do aktywacji DRM od Crysis Warhead z płyty. Jak Cenega i CDProject i ktoś jeszcze bawił się w dystrybucję... To trudno ustalić co masz. Chodzi o ikonki.

Najnowsza wersja DRM StarForce jest do pobrania na nowsze systemy:
https://www.star-force.com/support/drivers/
Najnowsza wersja DRM SecuROM od Sony:
https://support.securom.com/diaghelp/download1.html
SafeDISC od Macrovision padł od bankructwa. Na szczęści dość łatwo go złamać.
serafek5 pisze:Crysis Warhead kiedyś na pewno dało się aktywować na Originie/EA App, ale jak teraz jest - nie wiem. Problem z weryfikacją daty premiery gry jest znany, występuje przy wielu grach wydanych w latach 2010-2012, serwery do sprawdzania tego już nie istnieją. Musisz wrzucić cracka. Oprócz tego, na PCGamingWiki jest opisane jakieś "Improved executables for Crysis Warhead" - może to też ominie zabezpieczenie?
Dziękuję Wam za zaangażowanie. Kampanista - tak żonglujesz wątkami, że nie wiem, jak mam się odnieść (no offense) :)
GTA działają bez problemu na Xp z płytami: (poza 1 z trylogii PKK), VC z PKK, SA premierowa i Premium Games.

Zrozumiałem, że do Crysisów premierowych GfW mam ściągnąć plik z PCWiki, niezależnie od systemu, żeby móc grać bez launchera :D Generalnie na razie nie mam czasu ani zdrowia się tak bawić :( A jak się wpisze kod na Steam i do EA App, to może być przyjęty w obu, skoro to są inne platformy?

Jeszcze mam dla Was ciekawostkę. Coś się stało w kompie i przez to intra oraz cutscenki gier chodzą skokowo, chyba, że włożę jakiekolwiek pendrive'a do USB. Wtedy wszystko działa normalnie :D
Ci użytkownicy podziękowali Caleb za ten post:
kompanista
Awatar użytkownika
Łowca

@Caleb
Niekoniecznie musisz ściągać pliki z PCGamingWiki żeby uruchomić dowolnego Crysis'a - jak jest Kod Aktywacyjny to spróbuj wpisać go najpierw w GOG, później w Steam - podobno jak aktywujesz w Steam to kod nie działa w GOG - lub EA app (d. Origin) w ostateczności Ubisoft Connect (d. Uplay).
Napisz jaki problem jaki masz z GTA 1 z PKK. Akurat mam tę grę w ramach GTA Trylogia - co wcześniej wspominałem między wierszami. Na szybko to masz porysowaną płytę DVD lub "zepsuła się" ze starości czy złapała wilgotność. Spróbuj zrzucić instalator z płytki na dysk z systemem lub zainstalować pod innym systemem.
Jedyny problem jaki mam u siebie to brak rozdzielczości 1920x1080 od czasów Windows 8.1 x 64. Widziałem jakieś patche pod GTA 1 (London 1961 i 1969) oraz GTA 2 od moderów. Na Windows Xp nie powinno być probl-emu.

EDIT: Wcześniej poprawiałem błędy stylistyczne i logiczne.
Szukałem rozwiązania do Rayman 3: Hoodlum Havoc ENG przez pcgamingwiki.com - podobno SafeDisc.
Mam kopię z CD-Action z 2017 - tu jest "Activition Manager" od "Tages SAS". Jak toś coś wie o nich niech piszę. Ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba jest limit aktywacji - będę musiał odpalić złomka z Windows Xp - dość powiedzieć, że to notebook Acer z 2006.
Byłem na tyle zapobiegliwy, że spisałem kod aktywacyjny z - niedziałającej już - strony kody.cdaction.pl. Jak masz coś od nich to musisz pisać e-mail do redakcji. I tak muszę modować przez np. brak obsługi 1080x1920 i konieczność spolszczenia gry. Pewnie wleci plik no-CD.

Problem w tym, że jądro NT 6.x ma "blokadę" od 2015 - aktualizację KB3086255 - przeciw SecuRom i SafeDisc, ale do odwieszenia:
https://www.howtogeek.com/230773/how-to ... and-vista/
Nawet nie pytaj mnie jak to wygląda na Windows 11 (nie mam go), Linux'ach czy ReactOS - te dwa ostatnie używają Wine.

Zerknąłem GTA Vice City z Pomarańczowej Kolekcji Klasyki, ma DRM od ActControl Software Activation Software - wyłączony w 2022. W grach z ActControl w podobnych przypadkach można użyć StarForce lub patch no-CD (oficjalny lub nieoficjalny). Można też kupić drugi raz grę.
Po aktualizacji z Windows 8 na 10 przepadła mi aktywacja. Jeśli Windows 11 wydają system co roku to aktywacje >starych DRM< przepadają. Miałem tak z ActControl na Windows 10 z każdą aktualizacją Build'a.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2025, o 11:15 przez kompanista, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Łowca

Krótko się odniosę, bo nie widziałem posta wcześniej.
Z tego co pamiętam GTA1 po prostu się nie włączyło. Stwierdziłem, że trudno i zainstalowałem dwójkę oraz trójkę. Są na dysku przez te wszystkie lata, działają bez płyty. W dwójce utknąłem w drugim mieście, ale od czasu do czasu, jak włączę kompa, to gram w planszę bonusową, gdzie rozwala się na czas samochody Coca Coli :D Vice City z PKK przeszedłem, ale to było lata przed 2022 rokiem

Pytanie mam w związku z wyprzedażami na Steam i GOG.
Czy to są te same gry, nie licząc braku DRM na GOG? Konkretnie chodzi mi o Blood II. Aktualnie na obu platformach jest w promocji (na Steamie 20 groszy taniej ;) ). Czy to są te same wersje? Na GOG nazywa się Blood II The Blood Group, na Steam normalnie The Chosen. Niby zawierają to samo. Jedynkę (Fresh Supply) kupiłem poprzednio na GOG, za 8,99 zł (teraz 7,19 zł), ale dwójkę odpuściłem, bo ma kiepskie oceny dot. grywalności. Teraz mnie kusi na Steam, tym bardziej, że zestaw kosztuje 8,78 zł :macha: Pytania: czy tu może działać lepiej? A czy generalnie te mody i triki pomocowe ze steama działają też na gry zainstalowane z płyt lub innych platform? Na takim "dłubaniu" słabo się znam, na razie ogarnąłem jedynie Alice Madness Returns na Steam.
Ci użytkownicy podziękowali Caleb za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 20 razy

Caleb pisze: 5 lip 2025, o 22:25 Krótko się odniosę, bo nie widziałem posta wcześniej.
Z tego co pamiętam GTA1 po prostu się nie włączyło. Stwierdziłem, że trudno i zainstalowałem dwójkę oraz trójkę. Są na dysku przez te wszystkie lata, działają bez płyty. W dwójce utknąłem w drugim mieście, ale od czasu do czasu, jak włączę kompa, to gram w planszę bonusową, gdzie rozwala się na czas samochody Coca Coli :D Vice City z PKK przeszedłem, ale to było lata przed 2022 rokiem

Czy to są te same gry, nie licząc braku DRM na GOG? Konkretnie chodzi mi o Blood II. Aktualnie na obu platformach jest w promocji (na Steamie 20 groszy taniej ;) ). Czy to są te same wersje? Na GOG nazywa się Blood II The Blood Group, na Steam normalnie The Chosen. Niby zawierają to samo. Jedynkę (Fresh Supply) kupiłem poprzednio na GOG, za 8,99 zł (teraz 7,19 zł), ale dwójkę odpuściłem, bo ma kiepskie oceny dot. grywalności. Teraz mnie kusi na Steam, tym bardziej, że zestaw kosztuje 8,78 zł :macha: Pytania: czy tu może działać lepiej? A czy generalnie te mody i triki pomocowe ze steama działają też na gry zainstalowane z płyt lub innych platform? Na takim "dłubaniu" słabo się znam, na razie ogarnąłem jedynie Alice Madness Returns na Steam.
Co do "dłubania" przy grach, aby działały lepiej (albo żeby w ogóle działały :)) polecam PCGamingWiki.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy

Caleb pisze: 5 lip 2025, o 22:25 Krótko się odniosę, bo nie widziałem posta wcześniej.

GTA 1 i london moźesz odpalić w dosboxie z czego pamiętam. W Blood 2 grałem jako dzieciak i bawiłem się dobrze, teraz jako starszy uważam za średniaka, ale można przejść. Jak lubisz takie klasyki polecam: Shogo, Soldier of Fortune, Red Faction, SIN, Gunman, Turok, Kingpin, Unreal, Redline. Nie wiem co jest do kupienia obecnie.
Awatar użytkownika
Łowca

@TheRedeemer
Znam PC Wiki, dzięki!
yairobe pisze: 6 lip 2025, o 01:18 Jak lubisz takie klasyki polecam: Shogo, Soldier of Fortune, Red Faction, SIN, Gunman, Turok, Kingpin, Unreal, Redline. Nie wiem co jest do kupienia obecnie.
Znam to wszystko, większość mam na płytach. :dziadek: Zgadnij, skąd moja ksywka? ;) :)

Pozostają aktualne pytania: Czy ktoś wie czy Blood II na Steam jest inny/działa lepiej niż ten z GOG? (spójrzcie na mój poprzedni post). Czy generalnie te mody i triki pomocowe ze steama działają też na gry zainstalowane z płyt lub innych platform?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy

Powinno działać, a jak nie google albo chatgpt :) polecam emulatory starych directów i voodoo większość chodzi jak marzenie. Kiedyś pamiętam, że też robiłem sobie wirtualne systemy - 98 se etc. A jak jesteś maniakiem dosowych gier poszukaj czegoś takiego jak ExoDos :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 59 razy
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Dołączę się do posta - mam Flatouta Apokalipsę - Games for Windows (bez Live) i mam kod na multi - nie działa ani w stream ani w MS Store, a gry nie mogę zainstalować bo "ta aplikacja została zablokowana w celu ochrony" i mimo że mam pudełko i nośnik, to mogę sobie je wepchać...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

BadOmen pisze: 7 lip 2025, o 15:21 "ta aplikacja została zablokowana w celu ochrony"
Wpisz ten komunikat do wyszukiwarki to znajdziesz jak to obejść.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 59 razy
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Desolator pisze: 7 lip 2025, o 16:08
BadOmen pisze: 7 lip 2025, o 15:21 "ta aplikacja została zablokowana w celu ochrony"
Udało się obejść za pomocą CMD, - uruchomienie tej instalacji przez CMD, ale widzę czemu to robiło... bo instalator sobie doinstalował SECUROM >:(

I wiecie co? potem był kolejny problem z rozdzielczością - nie odpalała się appka xD ale też uniknąłem za pomocą przełączenia ekranu xD Oj te stare appki xD

Ale że w Windows 11 zadziałał SECUROM to mnie mocno zdziwiło XD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

BadOmen pisze: 7 lip 2025, o 17:35
Desolator pisze: 7 lip 2025, o 16:08
Udało się obejść za pomocą CMD, - uruchomienie tej instalacji przez CMD, ale widzę czemu to robiło... bo instalator sobie doinstalował SECUROM >:(

I wiecie co? potem był kolejny problem z rozdzielczością - nie odpalała się appka xD ale też uniknąłem za pomocą przełączenia ekranu xD Oj te stare appki xD

Ale że w Windows 11 zadziałał SECUROM to mnie mocno zdziwiło XD
Raczej Securom nie był powodem tej blokady, sporo starszych gier wyrzuca ten błąd, m.in. niektóre gry EA z okresu 2007-2008, jak np. Harry Potter i Zakon Feniksa. To raczej znaczy, że certyfikat dotyczący "oficjalności" aplikacji wygasł, więc Windows z automatu blokuje jej uruchomienie.
A Securom ci się "zainstalował", bo Securom generalnie nie jest szkodliwy. Tym szkodliwym zabezpieczeniem, które psuło Windowsa, był Starforce. Securom za to ma parę wersji i większość nie działa - przy odpaleniu gry z tym zabezpieczeniem z reguły wyrzuca błąd, że należy uruchomić za pomocą administartora - co nic nie daje. W przypadku tej gry najwyraźniej jest nowsza wersja Securoma, która jest kompatybilna z W11.
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post:
BadOmen
Awatar użytkownika
Łowca

Jeszcze wrócę do Blood. Dziś już 9 lipca, do jutra wyprzedaż. Warto kupić na Steamie The Chosen lub zestaw z Fresh Supply, skoro jedynkę mam na GOGu? Dwójka może być w lepszej wersji niż na GOG czy to to samo?

A skoro serafek5 się pojawił... :) Ostatnio rozdawali Gears of War Remastered, jak ktoś miał pierwotną wersję w bibliotece. Czy jeśli wbiłbym klucz z premierowej książeczki Games For Windows, to też jeszcze dostanę? W jakiej kolejności próbować launchery?

Dziękuję Wam za pomoc! Niedługo zaczynam urlop, to postaram się pobawić i pokombinować z różnymi rzeczami :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

Caleb pisze: 9 lip 2025, o 01:40 Dwójka może być w lepszej wersji niż na GOG czy to to samo?
Polecam zaglądanie w tym celu na PCGW, w zdecydowanej większości przypadków różnice pomiędzy wydaniami w poszczególnych sklepach są dokładnie opisane. W tym konkretnym przypadku "Both the Steam and GOG.com versions already come pre-patched and include The Nightmare Levels expansion".

Mignęły mi też kiedyś dwie listy wymieniające gry, które na GOGu są z jakiegoś powodu gorsze od wersji Steamowych (zazwyczaj chodziło o nowe tytuły, które wydawca przestał wspierać na GOGu lub wspiera je z opóźnieniem w porównaniu do wersji Steamowej), jedna wyglądała jak artykuł z PCGW, a druga to był arkusz Google Docs, ale teraz za nic nie mogę ich wygooglować. Jak ktoś kojarzy temat i ma linki pod ręką, to niech podrzuci.

Można jednak śmiało stwierdzić, że jeśli chodzi o stare gry, to w 95% przypadków wersja GOG jest co najmniej tak samo dobra, jak ta na Steamie, a może nawet i lepsza, zwłaszcza w przypadku gier z GOG Preservation Program. Dla pewności warto jednak posiłkować się PCGW.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 28 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 9 lip 2025, o 01:40 Jeszcze wrócę do Blood. Dziś już 9 lipca, do jutra wyprzedaż. Warto kupić na Steamie The Chosen lub zestaw z Fresh Supply, skoro jedynkę mam na GOGu? Dwójka może być w lepszej wersji niż na GOG czy to to samo?

A skoro serafek5 się pojawił... :) Ostatnio rozdawali Gears of War Remastered, jak ktoś miał pierwotną wersję w bibliotece. Czy jeśli wbiłbym klucz z premierowej książeczki Games For Windows, to też jeszcze dostanę? W jakiej kolejności próbować launchery?

Dziękuję Wam za pomoc! Niedługo zaczynam urlop, to postaram się pobawić i pokombinować z różnymi rzeczami :D
Odnośnie Gearsów - wersję Reloaded za darmo dostali Ci, którzy mieli dodaną do konta grę Gears of War: Ultimate Edition w wersji cyfrowej (płytka się nie liczy) i to przed zapowiedzią tego nowego remastera, czyli Relaoded właśnie. Stary oryginał się nie liczył.
Awatar użytkownika
Łowca

Trudno! W takim razie nie zagram w wersję przeładowaną Gears. Postaram się uruchomić premierową bez platform.

A z wyprzedaży w końcu niczego nie kupiłem :D Skoro Blood 2 na Steam miałby mieć problemy, jak te z komentarzy na GOG, to póki co nie chcę. Ważne, że jest "świeża" pierwsza część ]:-> . Przypomniało mi się, że miałem wziąć Black Mesę, ale jak zobaczyłem drugą najwyższą cenę na świecie, to póki co zrezygnowałem. Aż tak bogaty nie jestem :P Może przy następnej okazji :)
ODPOWIEDZ