Prawdziwy SMS od DHL eCommerce ale nic nie kupowałem

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Dzisiaj dostałem SMS o treści – Twoja paczka DHL e-Commerce tu numer XXXXXXXXX została przygotowana przez nadawcę. Przekieruj ją do automatu DHL BOX link oraz pin. Na link nie wchodziłem tylko wszedłem na stronę DHL i wpisałem numer przesyłki i ukazało mi się takie coś (DHL otrzymał dane elektroniczne przesyłki. Informacje zostaną zaktualizowane po przekazaniu przez Nadawcę przesyłki do transportu, wtorek, 27 maja 2025 13:21 Czas lokalny) Chciałem bezpośrednio porozmawiać, z kim telefonicznie z DHL, ale nie znalazłem żadnego numeru telefonu. Miał ktoś podobny numer, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś pomylił numer telefonu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

A co jest nietypowego w pomyleniu numeru telefonu? Czasem wystarczy jedna źle wprowadzona cyfra, czasem skopiowanie złego numeru przez wyszukanie ciągu pokrywającego się z innym, w jakiejś bazie w firmie czy u prywatnego sprzedającego.

Jakie jest konkretnie pytanie? Nie zamawiałeś- nie do Ciebie. Zwyczajnie ignoruj. W najgorszym wypadku będziesz miał jeden telefon od wysyłającej strony, a najprawdopodobniej pomyłka się wyjaśni zanim paczka dotrze do miejsca docelowego bo zostanie to zauważone i skorygowane przez jedną albo drugą stronę.
Kupujący dostają powiadomienia SMS jak i mailowe, więc jak odbiorca nie dostanie SMSa, to zapewne dostanie maila.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Yuviri
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 19 razy

Pomyłki się zdarzają, że ktoś wpisał zły numer telefonu. Kiedyś znana mi osoba otrzymała SMS do odbioru paczki z paczkomatu z pinem, mimo, że nic nie zamawiała, również okazało się, że jest to prawdziwa przesyłka po sprawdzeniu numeru przesyłki. Sprawa została po prostu zignorowana i tyle.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

Możliwe że ktoś zamawia na Aliexpress na nowe konto/ klienta i podał 'wymyślony' numer i trafił na ciebie. Ja sam tak zrobiłem więc jak do kogoś dotrze sms to taki psikus ;)
Czy dhl czy inpost, numer niestety trzeba podać a kod i tak później odbieramy z maila.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Gottwald pisze: 27 maja 2025, o 23:11 A co jest nietypowego w pomyleniu numeru telefonu? Czasem wystarczy jedna źle wprowadzona cyfra, czasem skopiowanie złego numeru przez wyszukanie ciągu pokrywającego się z innym, w jakiejś bazie w firmie czy u prywatnego sprzedającego.

Jakie jest konkretnie pytanie? Nie zamawiałeś- nie do Ciebie. Zwyczajnie ignoruj. W najgorszym wypadku będziesz miał jeden telefon od wysyłającej strony, a najprawdopodobniej pomyłka się wyjaśni zanim paczka dotrze do miejsca docelowego bo zostanie to zauważone i skorygowane przez jedną albo drugą stronę.
Kupujący dostają powiadomienia SMS jak i mailowe, więc jak odbiorca nie dostanie SMSa, to zapewne dostanie maila.
Nigdy mi się nie zdarzyło pomylić e-mail, czy numer telefonu, bo to sprawdzam po 6-7 razy jak wysyłam paczkę. Rozumiem w innych sprawach się pomylić.

Sprawa SMS się wyjaśniła. Kiedyś na Allegro kupiłem plecak, któremu niedawno popsuła się podszewka napisałem do sprzedawcy, który jest partnerem producenta i zostałem poproszony o zdjęcie usterki. Gdy zdjęcie wysłałem to otrzymałem informacje (Dziękuje bardzo, zgłaszam w takim razie uszkodzenie do serwisu i jak tylko dostanę odpowiedź z decyzją, to niezwłocznie o wszystkim Państwa poinformuję. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.) Nikt do mnie nie pisał, więc czekałem cierpliwie. Niedawno był kurier z nowym plecakiem, czyli teraz mam dwa plecaki. Nie napiszę, jakiej marki był to plecak, bo niektórzy z forum już by mi zarzucili kryptoreklamę.

Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ