Jestem z Wami już 3,5 roku, wcześniej incognito, ale teraz potrzebuję pomocy. Jestem graczem, który zaczynał Bloodem, Doomem i Return to the Castle Wolfenstein. Przez ostatnie 15 lat miałem przerwę w regularnym graniu na inne hobby. Można powiedzieć, że skończyłem się interesować, jak pojawiły się platformy growe, Steam itp. Gry potrzebowały już SP3 do Win Xp a mój miał SP2. Poza tym okazało się, że Steam gryzł się z antywirusem, więc porzuciłem temat. Oczywiście kupka wstydu starych gier i tak była. Nie przestałem jednak kupować gier w pudełkach, jak nadarzała się okazja.
Właśnie tutaj dochodzimy do sedna mojego problemu. Powiedzcie mi proszę czy te gry/klucze się do czegoś nadają po tylu latach? Pudełka są w folii* i czy jest sens je otwierać, by zagrać? Nie miałem wtedy pojęcia, że są jakieś inne platformy poza Steam. Games For Windows Live odkryłem, jak w 2015 chciałem zagrać w zainstalowanego CRYSISa Warhead i mi napisało, włóż oryginalną płytę, jak przecież była w napędzie. Wtedy okazało się, że to wyłączyli.
To wymienię tytuły i co jest na pudełku.
Farcry 3 (Uplay - WTF?!

Crysis 2 Limitowana Edycja - (MyCrysis

Crysis 3 (Origin) *
Crysis (Game for Windows Live)
Crysis Warhead (GfWL)
Metro 2033 (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Aliens Colonial Marines (Steam) *
Alien vs Predator (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Call of Duty World at War (GfWL) *
Fear 2 (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Alone in the Dark Platynowa Kolekcja *
Gears of War (GfWL)
Metro Last Light (Steam) Pomarańczowa kolekcja *
Mafia II Special Extended Edition (Steam) Pomarańczowa kolekcja *
Kane & Lynch Wydanie Kompletne (Steam) Pomarańczowa kolekcja *
Kane & Lynch Dead men (GfWL) Pomarańczowa kolekcja
GTA IV (GfWL)
Stranglehold (GfWL) (Top Seller)
Dead Island (Steam) Dobra Gra *
NBA 2k11 * Pomarańczowa kolekcja
Czytałem tutaj, że Origin jeszcze działa, ale mają go wyłączyć w kwietniu, to w Crysis 3 jeszcze da się zagrać? Jak z innymi? Tytuły są dobre i szkoda, jakby się miały zmarnować. Wiem, że obecnie klucze mają terminy ważności, np. z te z Amazona, a te stare z pudełek? Jeśli to w czymś pomoże, to ciągle mam kompa na Xp i lapka z Win10.
Przepraszam, jeśli napisałem za dużo lub nie w tym dziale, co trzeba. Z góry dziękuję za pomoc.