Stare gry/klucze na różne platformy - pomoc dla boomera

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 2 razy

Witajcie Łowcy!

Jestem z Wami już 3,5 roku, wcześniej incognito, ale teraz potrzebuję pomocy. Jestem graczem, który zaczynał Bloodem, Doomem i Return to the Castle Wolfenstein. Przez ostatnie 15 lat miałem przerwę w regularnym graniu na inne hobby. Można powiedzieć, że skończyłem się interesować, jak pojawiły się platformy growe, Steam itp. Gry potrzebowały już SP3 do Win Xp a mój miał SP2. Poza tym okazało się, że Steam gryzł się z antywirusem, więc porzuciłem temat. Oczywiście kupka wstydu starych gier i tak była. Nie przestałem jednak kupować gier w pudełkach, jak nadarzała się okazja.

Właśnie tutaj dochodzimy do sedna mojego problemu. Powiedzcie mi proszę czy te gry/klucze się do czegoś nadają po tylu latach? Pudełka są w folii* i czy jest sens je otwierać, by zagrać? Nie miałem wtedy pojęcia, że są jakieś inne platformy poza Steam. Games For Windows Live odkryłem, jak w 2015 chciałem zagrać w zainstalowanego CRYSISa Warhead i mi napisało, włóż oryginalną płytę, jak przecież była w napędzie. Wtedy okazało się, że to wyłączyli.
To wymienię tytuły i co jest na pudełku.
Farcry 3 (Uplay - WTF?! :shock: ) - nie ma pojęcia, co to jest? *
Crysis 2 Limitowana Edycja - (MyCrysis :shock: ) *
Crysis 3 (Origin) *
Crysis (Game for Windows Live)
Crysis Warhead (GfWL)
Metro 2033 (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Aliens Colonial Marines (Steam) *
Alien vs Predator (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Call of Duty World at War (GfWL) *
Fear 2 (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Alone in the Dark Platynowa Kolekcja *
Gears of War (GfWL)
Metro Last Light (Steam) Pomarańczowa kolekcja *
Mafia II Special Extended Edition (Steam) Pomarańczowa kolekcja *
Kane & Lynch Wydanie Kompletne (Steam) Pomarańczowa kolekcja *
Kane & Lynch Dead men (GfWL) Pomarańczowa kolekcja
GTA IV (GfWL)
Stranglehold (GfWL) (Top Seller)
Dead Island (Steam) Dobra Gra *
NBA 2k11 * Pomarańczowa kolekcja

Czytałem tutaj, że Origin jeszcze działa, ale mają go wyłączyć w kwietniu, to w Crysis 3 jeszcze da się zagrać? Jak z innymi? Tytuły są dobre i szkoda, jakby się miały zmarnować. Wiem, że obecnie klucze mają terminy ważności, np. z te z Amazona, a te stare z pudełek? Jeśli to w czymś pomoże, to ciągle mam kompa na Xp i lapka z Win10.

Przepraszam, jeśli napisałem za dużo lub nie w tym dziale, co trzeba. Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Twoje pytanie skojarzyło mi się z artykułem, który dzisiaj przeczytałem :D https://futurebeat.pl/newsroom/gracz-po ... ce/z22d129

Platformy:
Uplay został zastąpiony przez Ubisoft Connect -> nie jestem pewien, ale wydaje mi się że klucz powinno dać się aktywować
Origin zostanie zastąpiony przez EA app -> Crysis 3 jest dostępny na nowej apce, więc według mnie powinien się aktywować bez problemu
Steam -> działa do dzisiaj, więc klucze powinieneś raczej aktywować bez problemu
Game for Windows Live -> nie wiem jaki to ma dzisiaj status, platforma została wyłączona, ale obstawiam, że ktoś wymyślił jakieś obejścia
MyCrysis -> był kiedyś taki portal, zalogowanie się do niego raczej było konieczne tylko wtedy gdy chciałeś pograć w Crysis w multi
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
Caleb
Awatar użytkownika
Łowca

Dziękuję za pierwszą odpowiedź.
Ciekawy artykuł, ale aż tak źle ze mną nie jest. Od razu prostuję, nie siedziałem w więzieniu :D Ale też nie mam pojęcia, co to jest DLSS :) Grałem, ale w nic "nowego" na platformach. Tak po ludzku, płyta w napęd, instal i start. Wróciłem do regularnego grania 3,5 roku temu, jak wziąłem PS4 od kumpla.

Myślisz, że Crysis 3 lepiej spróbować wrzucić w EA app czy jeszcze w Origin, póki czas?
Steam wiem, że działa ("aż tak źle ze mną nie jest" :) ). Mam, korzystam, założyłem dzięki Łowcom, jak Steam rozdawał Half-Life z okazji 25 lecia gry. Z Epic podobnie, by wziąć Wolfenstein New Order :D
Przy okazji, bo zapomniałem wyżej. HL2 mam w wydaniu PC CD na 4 czy 5 płytach, to też potrzebuje Steama czy tylko późniejsze PC DVD? Jeszcze mam Wolfensteina (GfWL) w folii - tego niebieskiego ;)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

HL2 z płyt wymaga steama, po zainstalowaniu i tak ściągnie całość od nowa.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Częśc kluczy z GFWL powinna działać na steam, inne powinny działać na zasadzie płyty w napędzie, ewentualnie potrzeby jest zmodyfikowany plik chyba xlive.dll, największym problemem tych gier może być jednak rodzaj dodatkowego DRM na płycie.
Ci użytkownicy podziękowali vangordon za ten post:
kon315
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Załóż sobie konto na EA (jeśli nie masz) i tam od razu wrzuć ten klucz z Crysisa, nie ma sensu się bawić z Originem (no chyba że z jakiś powodów by nie przeszło)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 180 razy
Podziękowania: 59 razy

vangordon pisze: 15 kwie 2025, o 19:38 Częśc kluczy z GFWL powinna działać na steam, inne powinny działać na zasadzie płyty w napędzie, ewentualnie potrzeby jest zmodyfikowany plik chyba xlive.dll, największym problemem tych gier może być jednak rodzaj dodatkowego DRM na płycie.
Przykładem takiego klucza będzie FEAR 2, który pomimo GfWL aktywuję się na Steamie.
Awatar użytkownika
Łowca

oLiardi pisze: 15 kwie 2025, o 19:27 HL2 z płyt wymaga steama, po zainstalowaniu i tak ściągnie całość od nowa.
Na steamie kupiłem Orange Box, jak był po ok. 5 zł, bo mam też pudełko, ale bez klucza. Nie zadziała, jak sobie zainstaluję z płyty? Też będzie ściągać? Jakoś to mało logiczne.
pisze:ewentualnie potrzeby jest zmodyfikowany plik chyba xlive.dll, największym problemem tych gier może być jednak rodzaj dodatkowego DRM na płycie.
Takich rzeczy już nie ogarniam. DRM to to zabezpieczenie, które powoduje, że płyta musi być w napędzie?

EA app nie mam jeszcze, ale tu często czytam, że to kiepski launcher. Ale cóż :?

Wychodzi na to, że gier GfWL nie warto otwierać, bo nie wiadomo czy zadziałają. Metro 2033 teraz za darmo dali, a poza normalnie też jest tani. Crysis 2 znalazłem też bez folii, to sprawdzę, czy można grać normalnie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 60 razy
Podziękowania: 35 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 16 kwie 2025, o 01:48 Wychodzi na to, że gier GfWL nie warto otwierać, bo nie wiadomo czy zadziałają. Metro 2033 teraz za darmo dali, a poza normalnie też jest tani. Crysis 2 znalazłem też bez folii, to sprawdzę, czy można grać normalnie.
jeżeli chodzi o GfWL to miałem kiedyś Dead Rising 2 z kodem aktywacyjnym na GfWL - wystarczyło ten kod wpisać bezpośrednio na Steam i gra się dodała. Nie wiem jak to wygląda z płytami bez kodu
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 14 kwie 2025, o 21:32 Games For Windows Live odkryłem, jak w 2015 chciałem zagrać w zainstalowanego CRYSISa Warhead i mi napisało, włóż oryginalną płytę, jak przecież była w napędzie. Wtedy okazało się, że to wyłączyli.
To wymienię tytuły i co jest na pudełku.
Crysis (Game for Windows Live)
Crysis Warhead (GfWL)
Metro 2033 (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Alien vs Predator (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Fear 2 (GfWL) Platynowa Kolekcja *
Gears of War (GfWL)
Kane & Lynch Dead men (GfWL) Pomarańczowa kolekcja
GTA IV (GfWL)
Stranglehold (GfWL) (Top Seller)

Czytałem tutaj, że Origin jeszcze działa, ale mają go wyłączyć w kwietniu, to w Crysis 3 jeszcze da się zagrać? Jak z innymi?
Spieszę z pomocą co do GFWL
Microsoft mocno namieszał tworząc tą platformę, co w takich przypadkach wychodzi na jaw. Istnieją dwa rodzaje "Games for Windows" - pierwszy, bez dopisku "LIVE" oznacza, że gra docelowo była projektowana pod Windowsa i działa bezproblemowo na Windowsie Vista i 7, oraz że ma wsparcie dla pada od Xboxa 360. Takie oznaczenie posiada bardzo dużo gier wydanych w latach 2006-2012. Co najważniejsze, taki napis na pudełku NIE oznacza, że gra posiada zabezpieczenie GFWL. Znaczna większość gier, które tu wymieniłeś, to właśnie gry tej pierwszej kategorii. Np Crysis 1 i Crysis Warhead mają zabezpieczenie SecuROM, które po prosty wymaga płyty w napędzie. Najpewniej miałeś z nim problem, bo większość wersji SecuROMa nie działa na Windowsie 10/11. Po zainstalowaniu gry z płyty musisz wrzucić cracka, żeby usunąć zabezpieczenie.
Drugi typ to gry właśnie z pomarańczowym dopiskiem Live - takie gry MAJĄ w grze nakładkę GFWL, która pozwala m.in. łączyć się z graczami grającymi na Xboxie 360 i zbierać osiągnięcia. Wymagają klucza aktywacyjnego, który w latach 2006-2010 był wielorazowego użytku. To znaczy, że kod do gier, które wymieniłeś (pogrubiłem ci je w cytacie) zadziała na wielu kontach i nie przypisuje się do żadnego na stałe. Inne gry, wydane po 2010 roku, mają klucze jednorazowe, które przypisują się do konta GFWL i nie możesz ich używać na innym koncie - to m.in. Batman Arkham City.
I najważniejsze, nie jest prawdą (!), że GFWL kiedykolwiek zostało wyłączone. To kłamstwo, które powtarza bardzo wiele osób, które nigdy nie próbowały nawet tego sprawdzić. Gry z GFWL po dziś dzień działają, serwery nigdy nie zostały wyłączone - wyłączony został jedynie sklep z DLC wewnątrz gier. Tak więc te trzy gry, które wymieniłeś (Gears of War, Kane and Lynch, GTA IV), jak już zainstalujesz i uda ci się odpalić (a mogą wymagać cracka), bez problemu aktywujesz w GFWL i będziesz mógł grać w trybie online, z osiągnięciami i duperelami. Musisz zainstalować odpowiednią wersję GFWL, bo te starsze, które są na płytach z grami, nie działają na Win 10 i 11, ale jak już to zrobisz, to w grze nie powinieneś mieć żadnych problemów, jedynie trzeba chwilę poczekać, bo usługa jest wolna i pierwsze uruchomienie każdej gry trwa bardzo długo.
Jeśli chodzi o GTA IV - Rockstar ma teraz swoją własną platformę. Możesz założyć na niej konto i wpisać kod od czwórki. Dostaniesz wtedy dostęp do wersji Complete, która będzie spatchowana i nie będzie wcale wymagała korzystania z GFWL.
A co do Crysisa 1 i Warhead - je obie powinno się dać aktywować na EA App. To po prostu nowa aplikacja dla Origina, wszystkie gry EA bezproblemowo aktywują się na nowej apce i są tam dostępne, kody nie mają daty ważności. To samo tyczy się Uplaya i Ubisoft Connect.
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post (w sumie 5):
jobjoxPLForman08Calebkon315FotelSkrzypi
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 16 kwie 2025, o 01:48
oLiardi pisze: 15 kwie 2025, o 19:27 HL2 z płyt wymaga steama, po zainstalowaniu i tak ściągnie całość od nowa.
Na steamie kupiłem Orange Box, jak był po ok. 5 zł, bo mam też pudełko, ale bez klucza. Nie zadziała, jak sobie zainstaluję z płyty? Też będzie ściągać? Jakoś to mało logiczne.
Zainstaluj z płyty, a potem podziwiaj jak steam podchodzi do tematu gry, którą cały czas uaktualniał do działania na nowych systemach, sterownikach i dodawał obsługę nowych technologii.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 16 kwie 2025, o 01:48Takich rzeczy już nie ogarniam. DRM to to zabezpieczenie, które powoduje, że płyta musi być w napędzie?
W dużym skrócie to po prostu zabezpieczenie przed piractwem. Formy ma różne, np. płyta w napędzie, kod aktywacyjny itp. W dzisiejszych czasach kupowanie na PC gry w pudełku nie ma według mnie żadnego sensu (no chyba, że jesteś kolekcjonerem, ewentualnie wersja pudełkowa wychodzi taniej niż cyfrowa). Nowe gry wymagają tyle przestrzeni, że w pudełku nie znajdziesz nawet płyty tylko sam kod do aktywacji na jakieś popularnej platformie dystrybucji cyfrowej (Steam, Ubisoft Connect, EA app itp.).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 13 razy

A tak naprawdę to nie warto otwierać starszych zafoliowanych gier. Większość kluczy można kupić za grosze. Cena za zafoliowane egzemplarze gier ida cały czas w górę i może się uda opchnąć je na olx/allegro/vinted za dobre pieniądze
Ci użytkownicy podziękowali mike081981 za ten post (w sumie 4):
PerkozzzjobjoxPLForman08Xsaw
Awatar użytkownika
Łowca

serafek5 pisze: 16 kwie 2025, o 16:04
Spieszę z pomocą co do GFWL
Microsoft mocno namieszał tworząc tą platformę, co w takich przypadkach wychodzi na jaw. Istnieją dwa rodzaje "Games for Windows" - pierwszy, bez dopisku "LIVE" oznacza, że gra docelowo była projektowana pod Windowsa i działa bezproblemowo na Windowsie Vista i 7, oraz że ma wsparcie dla pada od Xboxa 360. Takie oznaczenie posiada bardzo dużo gier wydanych w latach 2006-2012. Co najważniejsze, taki napis na pudełku NIE oznacza, że gra posiada zabezpieczenie GFWL. Znaczna większość gier, które tu wymieniłeś, to właśnie gry tej pierwszej kategorii. Np Crysis 1 i Crysis Warhead mają zabezpieczenie SecuROM, które po prosty wymaga płyty w napędzie. Najpewniej miałeś z nim problem, bo większość wersji SecuROMa nie działa na Windowsie 10/11. Po zainstalowaniu gry z płyty musisz wrzucić cracka, żeby usunąć zabezpieczenie.
A co do Crysisa 1 i Warhead - je obie powinno się dać aktywować na EA App. To po prostu nowa aplikacja dla Origina, wszystkie gry EA bezproblemowo aktywują się na nowej apce i są tam dostępne, kody nie mają daty ważności. To samo tyczy się Uplaya i Ubisoft Connect. CAŁY POST
To jest właśnie to, co nazywam wiedzą tajemną :D Cyk, i 400 podziękowań :) Ale masz rację, rzuciłem okiem na grzbiety, na żadnym nie ma "LIVE". Myślałem wtedy dokładnie tak, jak napisałeś-że to po prostu gry na Windowsa a nie jakaś platforma typu Steam.
Uruchomiłem kompa z zainstalowanym Crysisem Warhead (4 maja 2014 r.). Włożyłem plytę, włączylem i wyskoczył komunikat
Nie można uruchomić gry.
Gra musi nawiązać połączenie z internetem, aby zweryfikować prawo własności tej gry. Sprawdź, czy Twój komputer jest podłączony do sieci i spróbuj ponownie. OK
Najlepsze, że jak uruchomiłem ikoną płyty, to pojawiło się okno powitalne z przyciskami i gdy wcisnąłem Zarejestruj, to zaczęło otwierać stronę ea.com, ale jak Uruchom, to komunikat jw. :lol: Jak pisałem wyżej, komp z Win Xp SP2.
Jeszcze sprawdzilem Mafię (też maj 2014 r.), Painkillera (2012/2013) i Postala 2 (2009). Wszystkie się włączają, jak wcześniej. Może zrobić reinstal Warhead :?:
Właśnie chodzi o to, że jeśli da się grać bez rejestrowania/dodawania klucza do Steama itp., to wolałbym tak. Nigdy nie rejestrowałem gier, skoro to było opcjonalne. Gra w sieci mnie nie interesowała.

@oLiardi
Brzmi to groźnie, nawet, jeśli to ironia czy sarkazm.
mike081981 pisze:
A tak naprawdę to nie warto otwierać starszych zafoliowanych gier. Większość kluczy można kupić za grosze. Cena za zafoliowane egzemplarze gier ida cały czas w górę i może się uda opchnąć je na olx/allegro/vinted za dobre pieniądze
Wiadomo. Metra otwierać nie będę, ale nad Crysisem 3, World at War, AvP czy Aliens Colonial Marine się zastanawiałem, bo nawet nie wiem jak stoją. A pomarańczowa kolekcja raczej kolekcjonerska nie jest. Myślałem, że zainstaluje się z płyty i nie trzeba będzie ściągać, ale po tym, co kolega napisał o Half Life, to już sam nie wiem. :?
Awatar użytkownika
Łowca

Witajcie!
Odświeżam temat, bo pojawiły się kolejne kwestie.

Wbiłem na GOGa klucz do Mafii II z Amazon Prime. Dodała się Mafia II (Classic) - na ikonie dopisek Director's Cut oraz Mafia II Definitive Edition. Jak pisałem wcześniej, mam w folii Mafię II Special Extended Edition z Pomarańczowej kolekcji. To jest to samo, co któraś z powyższych czy jeszcze coś innego?

Druga sprawa. Zaczynam próbować działać ze starymi grami, skoro koledzy wyżej pomogli. Wpisałem z ciekawości kod z CDA do Saints Row 2 na steam. Dodał się :D To chciałem zainstalować grę z płyty, ale zaraz po rozpoczęciu instalacji i zalogowaniu do steam pojawiło się okienko (steamowe) o treści: "Niepowodzenie. Wystąpił błąd podczas instalowania AppID 0: Nieprawidłowa ścieżka kopii zapasowej".
Ten sam komunikat pojawił się, gdy próbowałem zainstalować z płyty Orange Box (klucz kupiony bezpośrednio na Steam). O co może chodzić? Nie można już instalować gier z płyty z kluczem na Steamie?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 28 maja 2025, o 19:50 Dodała się Mafia II (Classic) - na ikonie dopisek Director's Cut oraz Mafia II Definitive Edition. Jak pisałem wcześniej, mam w folii Mafię II Special Extended Edition z Pomarańczowej kolekcji. To jest to samo, co któraś z powyższych czy jeszcze coś innego?
Mafia 2 - Special Extended Edition zawiera:
  • Mafia II - Gra
  • Joe's Adventure - DLC
  • Jimmy's Vendetta - DLC
  • The Betrayal of Jimmy - DLC
  • Vegas PACK - DLC
  • Renegade PACK - DLC
  • Greaser PACK - DLC
  • War Hero PACK - DLC
Mafia II: The Director's Cut is a premium edition of the standard game which includes the game and The Betrayal of Jimmy, Jimmy's Vendetta, Joe's Adventures DLC's as well as four style packs.
Wychodzi więc na to, że zawartość powinna być ta sama.
Caleb pisze: 28 maja 2025, o 19:50 To chciałem zainstalować grę z płyty, ale zaraz po rozpoczęciu instalacji i zalogowaniu do steam pojawiło się okienko (steamowe) o treści: "Niepowodzenie. Wystąpił błąd podczas instalowania AppID 0: Nieprawidłowa ścieżka kopii zapasowej".
Ten sam komunikat pojawił się, gdy próbowałem zainstalować z płyty Orange Box (klucz kupiony bezpośrednio na Steam).
Mogę potwierdzić, że ten błąd występuje przy Saints Row 2, zarówno w wersji z CDA jak i TopSellera. Z Orange Boksem jest podobnie. Ale już np. Risen 3 czy Shadow of the Tomb Raider (chyba najnowsza gra pudełkowa Steamworks jaką posiadam) normalnie wywołują okienko instalacji w kliencie. Wychodzi na to, że albo faktycznie nie da się już zainstalować z płyty albo przez te wszystkie lata coś tam w tych grach (lub, co bardziej prawdopodobne, w kliencie) pozmieniano. W końcu to tytuły z początkowych lat Steama, wiele rzeczy się od tamtej pory zmieniło. Po prostu zainstaluj gry z poziomu klienta.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Caleb pisze: 28 maja 2025, o 19:50 Druga sprawa. Zaczynam próbować działać ze starymi grami, skoro koledzy wyżej pomogli. Wpisałem z ciekawości kod z CDA do Saints Row 2 na steam. Dodał się :D To chciałem zainstalować grę z płyty, ale zaraz po rozpoczęciu instalacji i zalogowaniu do steam pojawiło się okienko (steamowe) o treści: "Niepowodzenie. Wystąpił błąd podczas instalowania AppID 0: Nieprawidłowa ścieżka kopii zapasowej".
Ten sam komunikat pojawił się, gdy próbowałem zainstalować z płyty Orange Box (klucz kupiony bezpośrednio na Steam). O co może chodzić? Nie można już instalować gier z płyty z kluczem na Steamie?
Kolejna "wiedza tajemna". Przy starcie Steama opracowany został ichny sposób pakowania gier, który początkowo nie miał jakiegoś mocnego szyfrowania, i hakerzy szybko dobrali się do metod, jak te pliki z płyt rozpakować, omijając w ten sposób Steama. W 2012 Valve wprowadziło aktualizację do tego systemu, przez co rozpakowanie każdego pliku na płycie z grą wymaga połączenia z serwerem Steam i otrzymanie klucza szyfrowania. Od tamtego czasu wszystkie nowe gry wydane na płytach korzystają z tego nowszego systemu, a jakoś 2-3 lata temu Steam całkowicie uniemożliwił instalację gier z tym pierwszym systemem kompresji. Orange Box i Sain's Row 2 to gry z odpowiednio 2007 i 2009 roku, więc ich bezpośrednio z płyt nie zainstalujesz. Nie ma to mimo wszystko znaczenia - po instalacji Steam tak czy owak pobrałby ci aktualizacje do tych gier, a często zdarzało się, że aktualizacje tak dużo zmieniały, że Steam bez pytania od razu pobierał od nowa całą grę....

tl;dr: Gier wymagających Steama sprzed końcówki 2012 roku nie zainstalujesz bezpośrednio z płyt.
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post (w sumie 6):
jobjoxPLMDAkompanistaTheLastJediCalebChristoph
Awatar użytkownika
Łowca

@Caleb
Wygrzebałem płytę z Mafia II - to samo co u ciebie z Saints Row 2. Chyba antywirus blokuję - dziwne bo mam tylko Windows 10. Zostaje pisanie do supportu Steam, to co jest u Cenegi nie trzyma się... Już nie powiem na czym mogę powiesić sobie mogę płytkę DVD - mam jeszcze 2 inne gry po aktywacjach z instalatorami na płytach - Jutro napiszę czy działa... Plus taki, że może zdjęli blokadę regionalną w Mafii 2? Nie jestem pewien czy Valve nie zmieniał w Steam przy okazji ścieżek pobierania gier - oraz co za tym idzie - aktualizacji. W teorii można grać w to co pobrało się wcześniej na starych Xp czy Vista. Albo stwierdzili, że porzucają wsparcie dla 32-bit i instalacja przez Launcher Steam.

Mafia II Special Extended Edition z Pomarańczowej Kolekcji Klasyki (i Premium Games też) od Cenegi - to zwykłe klucze Steam do Mafia II (Classic) co jest na pudełku zresztą. Po aktywacji może być tak, że będziesz musiał wejść do sklepu Steam i dodać Mafia II Definitive Edition (u mnie to było za darmo świeżo po premierze wersji DE). Różnica między wersjami Mafii Definitive Edition na GOG i Steam jest taka, że nie ma dodatków za posiadanie gry z serii DE na pozostałych tytułach - niby aktywacja przez serwery gier przez DRM na bazie Steam, a GOG jest freeDRM. Nie będę rozpisywał się na temat Mafia i Mafia III - za dużo lania wody i w sumie to oddzielne produkty w liczbie sztuk 3.
Wracając do mojej Mafii II - mam wszystkie 8 DLC - na pudełku, że 7 DLC wydanych do tamtej pory - i możliwość aktywacji i grania tylko w Polsce z tego co jest na pudełku. Nic nie sugeruję, ale sprawdź to, bo obydwa pudełka miałem w ręku w okolicach 2014 w sklepie i za swoje pudełko przepłaciłem... W dodatku nie jest tajemnicą, że NIEKTÓRE kody aktywacyjne Steam mają blokady regionalne i później trzeba bawić się z VPN... O ścieżki dźwiękowe mnie nie pytaj - za długa historia i są modyfikacje - chyba są?

PS 1. Wersja Mafia II (Classic) z GOG ma wszystkie DLC?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, o 00:24 przez kompanista, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca

Dziękuję za odpowiedzi. Wychodzi na to, że można sprzedać płyty z grami na Steam, bo i tak do niczego się nie przydadzą...

@Angrenbor
To Mafia II Classic to podstawka mimo ikonki Director's Cut, a Definitive to jakiś remaster czy po prostu mylącą ikonę dali?

@serafek5
Zainstalowałem z płyty Crysis Warhead (Games for Windows) na laptopie. Po wciśnięciu Graj wyskakuje okno SecuROM "Sprawdzanie daty wydania". Dochodzi do 30% i wyrzuca, że wystąpił błąd. Poszukaj rozwiązania na naszej stronie pomocy i tu link (strony już nie ma). Jak to wygląda na kompie z xp napisałem w poprzednim poscie (zainstalowany z tej samej płyty w 2014 r.). To się jakoś obchodzi czy też klucz trzeba wbić na steam?
Awatar użytkownika
Łowca

Caleb pisze: 30 maja 2025, o 01:43 Dziękuję za odpowiedzi. Wychodzi na to, że można sprzedać płyty z grami na Steam, bo i tak do niczego się nie przydadzą...

@Angrenbor
To Mafia II Classic to podstawka mimo ikonki Director's Cut, a Definitive to jakiś remaster czy po prostu mylącą ikonę dali?

@serafek5
Zainstalowałem z płyty Crysis Warhead (Games for Windows) na laptopie. Po wciśnięciu Graj wyskakuje okno SecuROM "Sprawdzanie daty wydania". Dochodzi do 30% i wyrzuca, że wystąpił błąd. Poszukaj rozwiązania na naszej stronie pomocy i tu link (strony już nie ma). Jak to wygląda na kompie z xp napisałem w poprzednim poscie (zainstalowany z tej samej płyty w 2014 r.). To się jakoś obchodzi czy też klucz trzeba wbić na steam?
Co do Mafia II - Mafia II (Classic)/Director's Cut to oryginał z 2010. Zaś Mafia II Definitive Edition to Remaster z 2020 na Silniku Mafia III. Wklej Screena z biblioteki GOG - dla pewności.
Sam dopisek w Mafia III Definitive Edition oznacza tylko, że odblokowali wszystkie DLC w podstawce po premierach Mafia 1&2 Edycji Ostatecznych. Uważaj przy zakupie portu Mafia III i wersji w sklepie PS4.

Co do Crysis Warhead sam odpowiedziałeś sobie na pytania - Games for Windows. Chyba, że pomyliłeś z Games for Windows Live - wtedy instalacja ostatniego Launchera od Microsoft. Klucz może zadziałać na Steam lub EA App (kiedyś Origin), ale sprawdź to sam. Jeśli nie zadziała...
Z tego co pamiętam konieczna przy SecuROM była De-autoryzacja aktywacji - jest to możliwe o ile masz tamten komputer z Windows Xp. No i limit 50 aktywacji - więc lipa jak w końcu wyłączą serwery.
Pisz do Supportu EA - chyba oni odpowiadali za grę i może wydali oficjalnego patcha do uruchomienia gry.
Ktoś pisał, że w Windows 10 poblokowali stare DRM (Securom/Safedisc) - to prawda, ale to było "w środku życia" Windows 10 w jednym z build'ów - co przeszło na Windows 11 i kolejne. Microsoft uznał te narzędzia za backdoory.
Na szybko (oby nieostatecznie) zostaje rozwiązanie w stylu GTA 3, VC czy SA z Rockstar Games Launcher: Patch no-CD. Ewentualnie zakup na Steam, EA albo GOG. Wiadomo jak u nich to zrobiono - usunęli stare DRM pirackimi metodami i dali swoją metodę odblokowania.

Pozdrawiam moderację, ale niestety jak coś jest porzucone albo lepiej - niedorobione to gracz zostaję z tym sam. Więc z banem czasami wstrzymacie się.

PS. Sprawdź stronę PCGamingWiki. Niestety to jedyna ściąga na temat gier na PC. Zaraz po fanowskich forach i stronach gier.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2025, o 13:26 przez kompanista, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ