Seria Dragon Age

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

xarlo12 pisze: 2 lis 2024, o 11:10
GoodLuke pisze: 2 lis 2024, o 10:54 Rozmawiaj o DA, albo zniknij.
Zatem oświeć mnie, co ma wrzucanie zdjęcia przed i po zmianie płci na celu?
Czy jest to dyskusja o grze czy polowanie na czarownice?

Jeśli ktoś uważa osoby trans za podludzi i jest to dla niego / niej argument, żeby gry nie kupować, to niech to chociaż powie, a nie ukrywa.

A odnośnie gry, wiecie, że nikt do wyborów was nie zmusza? Danie opcji zrobienia postaci transeksualnej nie zabrania wam zrobienia postaci nietrans. To jakby płakać, że w Dark Souls można mieć niebieski kolor skóry, a co z białym.
Nie wiem co ma na celu, nie jestem autorem.

Wiem co ja mogę myśleć, po zobaczeniu posta.

Na przykład
"Pracownikiem jest osoba trans, więc to oczywiste, że jest nacisk na rzeczy, o które dbają osoby trans"

Zaś kontrargument z Twojej strony mógłby być
"No i co z tego? Przy grze XYZ też pracowała osoba trans, i nie było tego. To jest wybór artystyczny twórcy gry, a nie czy jest trans/czy też nie jest.

Ciągle jest dyskusja na temat gry.

Zamiast tego poszedł atak w najgorszy możliwy sposób.
Hitler. Albo może powinienem powiedzieć, że moje zaimki to Hit/ler.
Ci użytkownicy podziękowali GoodLuke za ten post:
Nosterex
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Przepraszam, w sumie próbowałem ale nie będę się zniżał do poziomu kolegi xarlo.

Kto ma oczy, ten widzi co się dzieje.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 7):
Lukopbolesna prawdaszymon257jobjoxPLGemiuMDANosterex
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 26 razy
Podziękowania: 22 razy
Kontakt:

kaloryfer pisze: 2 lis 2024, o 19:23 Żeby offtopu nie bylo, można zrobic sobie w nowym dragon age babe z siurkiem? Bo z tego co piszecie wychodzi ze raczej mozna?
To jest właśnie zabawne. Mają ten superinkluzywny kreator postaci, by na początku stworzyć sobie niewiadomoco, a po chwili grania i tak pojawia się możliwość... poddania zmianie płci. Czyli transik facet tworzy sobie w kreatorze kobietę, a potem poddaje się zmianie płci, czyli... wraca do punktu wyjścia? Czy to jest dla osób, które po dwóch godzinach grania poczuły się nagle inną płcią? A może jednak kreator postaci to było za mało, by każdy stworzył sobie postać, jaką chce i zamknąć temat? Trzeba było wyraźniej zindoktrynować odbiorcę, że to super sprawa zmienić sobie płeć? Chwilę później mamy karne pompki za zignorowanie zaimków.

Niestety gra to propagandowy syf i porównywanie skali regresywnego (bo cofanie ludzkości w rozwoju nie jest progresywne) odklejenia do poprzednich gier BioWare, pokazuje tylko poziom (braku) inteligencji. W tamtych grach "elementy woke" nie wybijały gracza z immersji za pomocą ciosu obuchowego w łeb. Dziwolągi muszą być w ciężkim szoku, że białym hetero "rasistom", "seksistom", "mizoginistom" i "fobom" wszelakim nie przeszkadzały Dragon Age 1-3 i saga Mass Effect, bo gdzieś na drugim planie pojawił się gej lub lesba. Zdroworozsądkowi gracze zaprotestowali dopiero teraz, gdy zwolniono wszelkie hamulce dla promocji współczesnych chorób psychicznych. Zresztą nawet w intro do Dragon Age: Początek mowa jest o kobietach i mężczyznach walczących z mrocznymi pomiotami, więc umieszczanie cosiów nie jest nawet zgodne z fundamentami lore. :trollface:
Ci użytkownicy podziękowali Lukop za ten post (w sumie 13):
lewriczinbolesna prawdaHaazheeljobjoxPLGemiuBrunoTheLizardGoodLukeK@NEsempie44szymon257 i jeszcze 3 użytkowników
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

:trollface:
obraz_2024-11-04_175645723.png
obraz_2024-11-04_175645723.png (113.92 KiB) Przejrzano 1478 razy
obraz_2024-11-04_175716072.png
obraz_2024-11-04_175716072.png (50.84 KiB) Przejrzano 1478 razy
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post (w sumie 2):
NosterexMerlinPL
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Lukop pisze: 2 lis 2024, o 21:46 regresywnego
Jest jak najbardziej progresywny.
Ale progresywny w kierunku intelektualnego, postmodernistycznego piekła.

Tak naprawdę nie było by o czym gadać, gdyby nie marka. Mimo imho dwóch słabych (i na pewno rozczarowujących z punktu widzenia Origins) części i niechęci do dawania EA pieniędzy (choć w tym momencie za sprawą odświeżenia CnC, ~ok Squadrons czy remake'u Dead Space ich reputacja pod tym względem jest u mnie ciut wyżej niż BioWare, które szoruje dno oceanu od lat) ja może i byłbym otwarty na prostszego, lżejszego (głębia mechanik, nie klimat. Nie żebym to lubił, ale głębokiego rpga się nie spodziewam od EA) RPGa TPP open world, jeśli była by korekta kierunku właśnie w stronę Origins i solidne podstawy (pisarze pisarze pisarze i design świata i gameplayu).

Ale niestety wizualnie jeśli chodzi o ton to od początku wyglądało to jak drogi, specjalny sezon do Fortnite, a pod względem napisania to jest typowa miałka kicha od millenialsów z współczesnej Północnej Ameryki. Ta sama kicha obecna wszędzie tam- w kinach, telewizji, korporacjach IT, u dużych wydawców i producentów gier a nawet oprogramowania.
Wszystko się rozbija o to, jak była by napisana (jakość) i z jaką intencją. A średnia jakość, z tego co widzę i czytam, jest raczej mizerna, a intencja zdecydowanie nie godna pochwały ani propagowania i skierowana do zupełnie innej grupy odbiorców. Cóż, zresztą to odzwierciedlenie twórców, którzy z oryginalną ekipą, etyką i jakością pracy i atmosferą w studiu nie mają wiele wspólnego.

Przyzwoity, albo dostateczny gameplay (w teorii, nie mówię że tu odwalili dobrą robotę) nie jest żadnym istotnym plusem w tych czasach. Nie z takim budżetem i metką, nie w tym rynku z potężną konkurencją. Gier w które gra się dobrze lub chociaż 'OK' są tysiące. Jak ktoś już ma poświęcić dziesiątki godzin na RPGa, to musi być coś więcej- coś do przekazania, coś do zaimponowania i wyróżniania się z tłumu by gracz czuł satysfakcję że coś zyskał ze spędzenia czasu z grą. Rzeczy warte przekazania i przekazane w progesjonalny i interesujący sposób. Szkoda życia na duże zapchajdziury 'by se pograć' jakby to był jakiś serial kategorii C na Disney+. Nie nie jest półka klonów Vampire Survivors.

Lol. Nie miałem żadnego zamiaru poruszać takiego tematu i skupić się na vibe gry, ale też chciałem wstawić zdjęcie teamu pod zdaniem, że to nie są ci sami ludzie. Wpisałem w google 'bioware group photo 2006' (rok wydania Neverwinter NIghts 2) i przysięgam na Boga to jest pierwszy wynik w zakładce zdjęć:
Celebrate Pride with BioWare
Obrazek

Można by było napisać że 'absolutne kulturowe i intelektualne zbydlęcenie', ale zwierzęta nie są ani tak perfidne ani tak głupie :roll: Walić grę, nawet markę. Mają kasę to niech produkują. Tylko dzieci na zdjęciu szkoda.
Jak ktoś krytykuje religię to niech zerknie na społeczeństwa, które są w trakcie zapaści tego typu elementów. Natura nie lubi pustki i Kościół zastępują świeckie kulty. Masakra!
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Nosterex
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Takie tam bonusiki w codexie:

https://steamcommunity.com/app/1845910/ ... 2580713642
https://x.com/laureanojgv/status/1853463155944431730

Póki co publiczność wciąż nie rozstrzygnęła czy to tak było na serio, czy komuś się notatki źle wkleiły :)
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 3):
Haazheelbolesna prawdaNosterex
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

lewriczin pisze: 5 lis 2024, o 00:55 Takie tam bonusiki w codexie:

https://steamcommunity.com/app/1845910/ ... 2580713642
https://x.com/laureanojgv/status/1853463155944431730

Póki co publiczność wciąż nie rozstrzygnęła czy to tak było na serio, czy komuś się notatki źle wkleiły :)
Ciekawe, za co autor wątku dostał bana :trollface:

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

AI to pożyczyli od Ubisoftu chyba, zagadki też takie niezatrudne, w sam raz dla współczesnego "gracza". No cóż, mimo sentymentu do serii to tak jak myślałem, to nie jest gra dla mnie, "typ" gry nie należy do moich ulubionych, a dla fabuły i dialogów widzę, że nie ma co grać, bo by mi żenadometr wywaliło w kosmos.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Haazheel pisze: 5 lis 2024, o 01:38 Ciekawe, za co autor wątku dostał bana :trollface:
Wątek widzę też już sprawnie spadł z rowerka. Zawsze ujmuje mnie ta różnorodność, zwłaszcza w opiniach na temat swojego produktu :)
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Nosterex
ODPOWIEDZ