Paski na dole ekranu w laptopie

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam,

mam problem z pojawiającymi się na dole ekranu laptopa paskami. Problem o tyle dziwny, że:

- nie pojawiają się za każdym razem, występują czasami i w różnej szerokości, czasem zajmują przestrzeń lekko nad pasek zadań, czasem tylko jego część a czasem w ogóle ich nie ma

- po ich pojawieniu w ich "tle" kopiowana jest góra ekranu, wszystko co się tam pojawia jest tak jakby naniesione na te paseczki

- po podłączeniu dodatkowych ekranów nie ma na nich tego problemu

- czasami pomaga reset komputera, bez jego poruszania, po prostu uruchomienie komputera na nowo, czasem po kilku resetach paski pojawiają się w różnych konfiguracjach szerokości zgodnie z pierwszym punktem powyżej

- sterowniki karty graficznej są aktualne

- laptop nie upadł, nie doszło do żadnego fizycznego uszkodzenia

- pojawiają się od kilku miesięcy a z racji tego, że nie przeszkadza to jakoś bardzo w pracy plus często korzystam z kilku ekranów na raz nie był to super pilny temat do ogarnięcia

Pacjent to Predator PT515-52 w wersji z 32GB ramu, Intelem i7-10750H 2.60Ghz oraz kartą GeForce RTX 2080 Super with Max-Q Design.

Szukając podobnych wątków widziałem jak ludzie pisali o uszkodzeniach kart graficznych, kabli (tutaj to ekran laptopa więc nie mam fizycznego kabla) itp ale po podłączeniu do innego monitora nie pojawia się ten problem więc wykluczyłem te opcje.

Foto: 

1. https://photos.app.goo.gl/XnicHhrUkw2s1og89

2. https://photos.app.goo.gl/zw6eP465D44c7Zx98

Z góry dziękuję za pomoc w temacie.
Załączniki
WhatsApp Image 2024-10-02 at 13.51.47.jpeg
WhatsApp Image 2024-10-02 at 13.51.47.jpeg (246.6 KiB) Przejrzano 1442 razy
WhatsApp Image 2024-10-02 at 13.51.47 (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-10-02 at 13.51.47 (1).jpeg (199.23 KiB) Przejrzano 1442 razy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

rozładuj całkowicie laptopa i jego baterie po czym po prostu pewnie zadziała, chodzi o to aby z laptopa zeszlo cale napięcie, jakie tylko posiada
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Sprawdź taśmę.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

Pinciop pisze: 2 paź 2024, o 14:21 ludzie pisali o uszkodzeniach (...) kabli (tutaj to ekran laptopa więc nie mam fizycznego kabla)
"fizycznego kabla" może nie ma, ale masz "fizyczną" taśmę wyświetlacza, która może być uszkodzona, ewentualnie wypięła się z gniazda...
Pinciop pisze: 2 paź 2024, o 14:21 ale po podłączeniu do innego monitora nie pojawia się ten problem więc wykluczyłem te opcje.
nic dziwnego, że problem nie występuje, bo korzystasz wtedy z innego połączenia - zewnętrznego gniazda video... ścieżka sygnału nie jest ta sama...
Ci użytkownicy podziękowali Black Seraph za ten post:
spamslovic
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 64 razy
Kontakt:

Albo wypięta taśma za Matrycą, albo flex(elektronika) od matrycy umiera. Jak to się pojawia i naciśniesz pod wyświetlaczem to coś się zmienia?. W każdym razie bez rozbierania się nie obędzie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Każdy mówi o taśmie matrycy i to może być dobry trop, ale ja bym sprawdził jeszcze same kości ram. Miałem kilka przypadków gdzie pojawiały się takie magiczne "paski" tylko, że prawie na całym ekranie. Wyciągnąłbym jedną kość i sprawdził czy dalej się tak dzieje, jak tak to tą samą kość co została włożyłbym w inny slot, analogicznie jak sytuacja się dalej będzie powtarzała to zrobiłbym to samo ale z drugą kością.
ODPOWIEDZ