Gry, w których macie 100% osiągnięć

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

vertus pisze: 27 sie 2024, o 16:25 Zajęło to praktycznie 1.5 miesiąca.
Obrazek
Czego używasz do grania K+M, pad czy kierownica?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 106 razy

Kolejne do kolekcji:
Hexa turn, Hexanome - logiczne
To the Moon - chyba warto zagrać dla samej fabuły
Bird - żeby wbić osiągnięcia wystarczy zostawić grę włączoną
Plantera - cliker w cukierkowym klimacie, 20h ale większość AFK.
Hero of the Kingdom: The Lost Tales 1 - przyjemne część, nie ma tyle grindu jak w niektórych odsłonach.
Tails of Iron - w moim przypadku 40h i mnóstwo napsutej krwi, przejście gry na najwyższym poziomie trudności było
wyzwaniem, chociaż gra całkiem przyjemna
gry.jpg
gry.jpg (298.98 KiB) Przejrzano 7094 razy
Ci użytkownicy podziękowali Dawid655 za ten post (w sumie 8):
LeniwyJohnTakelotEjdrien.QuoyqueStonRocDandylbikkittaeldawido159
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 73 razy

darkwind pisze: 28 sie 2024, o 19:16
vertus pisze: 27 sie 2024, o 16:25 Zajęło to praktycznie 1.5 miesiąca.
Obrazek
Czego używasz do grania K+M, pad czy kierownica?
Całą grę przeszedłem na K+M, dla wielu to było coś niesamowitego, ale ja chyba nie umiem inaczej grać
Ci użytkownicy podziękowali vertus za ten post (w sumie 4):
darkwindkqlySQuoyqueeldawido159
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 127 razy
Kontakt:

Black Myth Wukong - super gierka Polecam!!!! :)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (602.86 KiB) Przejrzano 6706 razy
Ci użytkownicy podziękowali Ichigo16 za ten post (w sumie 8):
darkwindbikkittaTakelotEjdrien.QuoyquealesoriusDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 245 razy
Kontakt:

Miss Neko
Obrazek

Miss Neko 2
Obrazek

Miss Neko 3
Obrazek

Miss Neko: Pirates
Obrazek

Krypta FM
Obrazek

The First Descendant
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Ardasil za ten post (w sumie 8):
LeniwyJohnTakelotEjdrien.bikkittaQuoyquedarkwindDandyleldawido159
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 323 razy
Podziękowania: 338 razy
Kontakt:

Czekało od Choice'a ale jest. Łatwiutkie 100%, checkpointy co kawałek w razie przeoczenia osiągnięcia, o co nietrudno.

jugglerstale.png
jugglerstale.png (60.43 KiB) Przejrzano 5481 razy
Ci użytkownicy podziękowali Takelot za ten post (w sumie 8):
darkwindQuoyquebikkittaEjdrien.LeniwyJohnStonRocDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 127 razy
Kontakt:

Dokończyłem achievki z ME:Legendary Edition
12345.png
12345.png (1.14 MiB) Przejrzano 4937 razy
Ci użytkownicy podziękowali Ichigo16 za ten post (w sumie 12):
darkwindalesoriusEjdrien.QuoyqueSkywalker1988TakelotbikkittaYuviriEdmundBAStonRoc i jeszcze 2 użytkowników
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 171 razy
Podziękowania: 186 razy
Kontakt:

Obrazek

Gierka ze skromnego bundla ostatniego. W dużym skrócie chodzi o to, żeby jak najszybciej zaparkować w wyznaczonych miejscach, a projekt poziomów lub inne samochody to utrudniają. Trochę przypomina to fall guys.

Dość proste osiągnięcia, skończenie wszystkich lvli perfekcyjnie, wbicie 50 poziomu (kampania plus parę meczów w multi wystarczy, nie ma tu dużego grindu) plus jakieś rzeczy typu leć bokiem przez X minut. Niektóre levele są trudne, ale wszystko jest do wyuczenia się tak naprawdę.

Jedyny minus dla mnie i to dość duży to osiągnięcia multi. Mamy tam do wygrania mecz (duh), wygranie w party z kimś i wygranie 3 gierek z rzędu. I o ile nie brzmi to jakoś mega strasznie i takie nie jest, to niestety skutecznie to utrudnia mała liczba graczy, która w tę grę gra. W peaku średnio teraz mamy 23-27 graczy na steamie, a pewnie 75% z nich gra w to ze względu na ostatniego choice'a. Niby jest crossplatform, ale ogólnie poza okienkiem 18:00-22:00 ciężko kogokolwiek znaleźć. Co sprawia, że może być ciężko wbić wszystko za jakiś czas bez zebrania jakiejś grupki osób na własną rękę.

Ogólnie gierka nieco frustrująca momentami i przez ten mały playerbase w multi raczej nie polecam.
Ci użytkownicy podziękowali Yuviri za ten post (w sumie 8):
Ejdrien.bikkittaQuoyqueStonRocTakelotdarkwindDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

obraz_2024-09-22_200322624.png
obraz_2024-09-22_200322624.png (44.79 KiB) Przejrzano 4082 razy
The Gunk - ponad połowa osiągnięć wpada za postępy fabularne. Parę wymaga wykonania określonych czynności podczas walki, a pozostałe dotyczą przeskanowania wszystkich rodzajów obiektów i kupienia wszystkich ulepszeń. Trzeba się bardzo uważnie rozglądać za zasobami, bo jest ich skończona ilość. Zebrałem na pewno większość z nich i ledwo starczyło na kupienie wszystkich ulepszeń przed finalnym bossem.
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post (w sumie 8):
Ejdrien.QuoyquebikkittaLeniwyJohnTakelotdarkwindDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 8 razy

Screenshot 2024-09-23 095854.png
Screenshot 2024-09-23 095854.png (183.3 KiB) Przejrzano 3650 razy
Piękna przygoda pełna ciekawych zagadek.
Ci użytkownicy podziękowali bóbr za ten post (w sumie 8):
QuoyqueEjdrien.bikkittaStonRocTakelotdarkwindDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

obraz_2024-09-24_210014579.png
obraz_2024-09-24_210014579.png (49.6 KiB) Przejrzano 3486 razy
The Knight Witch - mix metroidvanii, bullet hella i karcianki z ładną oprawą graficzną 2D. Trzeba zaliczyć wszystko co gra ma do zaoferowania (wykonać wszystkie zadania, zebrać wszystkie znajdźki, ulepszyć maksymalnie postać, ukończyć wszystkie zasadzki w określonym czasie i bez otrzymania obrażeń itp.).
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post (w sumie 8):
QuoyqueEjdrien.LeniwyJohnbikkittaTakelotdarkwindDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 138 razy
Podziękowania: 290 razy
Kontakt:

#184 (completionist) #182 (steam) Vane

Obrazek

Podróżujemy po ruinach budynków jako ptak, który może zmienić się w chłopca. Eksploracyjna przygodówka zabierze nas w niepokojący, zniszczony świat. Żeby zdobyć 100% trzeba wykonać specjalne akcje.

#185 (completionist) #183 (steam) The Red Lantern

Obrazek

Bohaterka gry postanawia zamieszkać na Alasce gdzieś na odludziu skutym lodem i pokrytym śniegiem i do tego celu potrzebuje psiego zaprzęgu. Każdy piesek ma swoją historię, a więc trzeba zaadoptować wszystkie pieski, żeby zrobić 100%. Jest jedna mapka, w której wydarzenia są generowane losowo, natomiast tylko w obrębie pewnych obszarów np. spotkanie z bobrem zawsze będzie nad rzeką, a nie w lasie itp. Gra ma delikatny element survivalowy - mianowicie musimy zbierać zapałki czy naboje do strzelby by przeżyć.

#186 (completionist) #184 (steam) Just Cause 2

Obrazek

Rico Rodriguez wyrusza z tajną misją do Panau by zwalczyć dyktatora. Typowe osiągnięcia za przejście gry, poszczególnych misji oraz zbieractwo. Dodatkowe acziwki są za specjalne akcje typu skok z 1000m itp. Fabuła jest raczej dodatkiem do rozmaitej rozwałki zaproponowanej przez Avalanche Studios.
Ci użytkownicy podziękowali banaroo za ten post (w sumie 7):
bikkittaEjdrien.QuoyqueTakelotdarkwindDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

[#13] Call of Juarez: Więzy Krwi

Kolejny post i kolejny tytuł, który nie wspiera osiągnięć, przynajmniej w wersji pecetowej :) Standardowo więc musiałem polegać na własnych założeniach dotyczących tego, co można zdefiniować jako ukończenie gry w 100%. Choć mamy do czynienia z dość liniowym FPS-em, to jednak wyróżnia go kilka rzeczy, takich jak dwie dostępne postaci, dwa otwarte rozdziały, podczas których możemy wykonać misje poboczne oraz poukrywane tu i tam znajdźki.

Od strony fabularnej mamy do czynienia z prequelem wydanego 3 lata wcześniej Call of Juarez. Ray McCall, tu jeszcze jako nieustraszony rewolwerowiec, wraz z bratem Thomasem biorą udział w wojnie secesyjnej po stronie wojsk Konfederacji, jednak w pewnym momencie decydują się na dezercję w celu ochrony rodzinnego domu, którego otaczające tereny dowództwo spisało na stratę. Na miejscu okazuje się jednak, że posesja będzie wymagała solidnej odbudowy, a do tego potrzeba kupy forsy. Bracia, w towarzystwie najmłodszego z nich, Williama, tułają się więc po okolicach południowej Arizony szukając okazji do zarobku, aż natrafiają na ślad legendarnego skarbu Azteków, czyli Złota Juarez. Co dzieje się dalej, to już zachęcam każdego do odkrycia na własną rękę, zwłaszcza że fabuła jest całkiem niczego sobie - ot, taki solidny western klasy B (choć gdy przechodziłem WK po raz pierwszy w okolicach premiery to bardzo się nią jarałem, no ale ok. 180h wbite w poprzedniczce robiło swoje :D).

Do ukończenia gry na 100% zaliczyłem:
  • ukończenie wątku głównego obiema postaciami,
  • wykonanie wszystkich sześciu opcjonalnych zadań,
  • znalezienie wszystkich 89 sekretów.
Jak to wypadło czasowo? No cóż, to zależy. Według wbudowanego w grę licznika pierwsze przejście gry zajęło mi równiutkie 9 godzin, 22 minuty i 31 sekund, przy czym w trakcie tego czasu prowadziłem Raya przez 8 godzin, 22 minuty i 42 sekundy, natomiast Thomas zyskał zaledwie 59 minut i 49 sekund czasu antenowego. Oprócz ukończenia wątku głównego Rayem zdołałem wówczas wykonać wszystkie misje dodatkowe, a także odnaleźć wszystkie sekrety. Tych jest aż 89, czyli ponad dwa razy więcej niż w poprzedniczce, gdzie było ich 40. Różnią się także typem. O ile w Call of Juarez zbieraliśmy tzw. "wanted posters" z wizerunkami osób pracujących nad grą (nierzadko z humorystycznym opisem), o tyle tutaj jest nieco bardziej na poważnie, a same znajdźki dzielą się na dwa rodzaje: jeden z nich to przeróżne fotografie z okresu Wojny Secesyjnej - a to wizerunki dowódców, a to zdjęcia z obozów, przepraw przez rzekę czy innych pobojowisk, natomiast drugi rodzaj sekretów to artworki z gry opatrzone dialogami pomiędzy braćmi. W niewielkim stopniu rozbudowują one historię braci McCall, ale dobrze się ich słucha - sarkastyczne wypowiedzi Raya spotykają się z ciętymi ripostami Thomasa, co można też usłyszeć podczas standardowej rozgrywki :D

Zostało mi więc ukończenie gry Thomasem, a konkretnie rzecz biorąc ponowne przejście tych samych rozdziałów wybierając właśnie jego jako prowadzoną przeze mnie postać. Prosta i przyjemna sprawa? W zasadzie to tak, co nie zmienia faktu, że zajęło mi to prawie rok (choć grając w grę zaraz po premierze wręcz pożarłem obie historie jedna po drugiej) :D Mało tego, żeby nie przechodzić drugi raz kampanii w ten sam sposób, dla urozmaicenia żonglowałem sobie rozdziałami - a to zrobiłem rozdział XIV, a po nim IV, następnie XI, później VI etc. Niestety, lekko się zagapiłem i przegapiłem zrobienie rozdziału siódmego Thomasem, przez co ten post jest opóźniony o równy miesiąc, bo dopiero teraz znalazłem chwilkę na jego dokończenie.

Podsumowując całość, według tego samego licznika ukończenie gry na 100% zajęło mi 14 godzin, 37 minut i 8 sekund, z tego 8 godzin, 36 minut i 15 sekund Rayem oraz 6 godzin, 0 minut i 53 sekundy Thomasem. Aż dwuipółgodzinna różnica w czasie wynika z mojego sposobu przechodzenia gier :) Nie lecę przed siebie niczym Rambo, lubię zatrzymać się w miejscu, posłuchać na spokojnie soundtracku i popatrzeć na projekty poziomów, chętnie odwiedzając miejscówki, do których normalnie byśmy nie zawitali. W dwóch otwartych rozdziałach różnica pomiędzy Rayem a Thomasem wynosi odpowiednio godzinę oraz pół godziny i wynika z mojej chęci do zwiedzenia całej (w porównaniu do standardowych poziomów całkiem sporej) mapy. Dziwi mnie nieco ponad 14 minut doliczonych do czasu gry Rayem, jako że po ukończeniu nim kampanii grałem już tylko i wyłącznie Thomasem. Gdybym miał zgadywać, to powiedziałbym, że być może ekran wyboru postaci liczy czas na konto Raya, choć byłoby to nieco dziwne, bo spędzałem na nim średnio jakieś 2 sekundy, mimo wszystko nie ma wielkiej filozofii we wciśnięciu przycisku przypisanego danej postaci :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy polecam Call of Juarez: Więzy Krwi? Jak najbardziej tak - fabuła jest całkiem niezła, strzelanie daje satysfakcję, grafika cieszy oko, a soundtrack i odzywki braci ucho. Mogłoby się wydawać, że ze względu na umiejscowienie akcji na Dzikim Zachodzie tempo gry będzie dość wolne, ale wcale tak nie jest - owszem, nie jest to poziom strzelanek w stylu Call of Duty, ale gra jest zauważalnie szybsza od poprzedniczki, a kampania posiada kilka filmowych momentów. Do czasu premiery Red Dead Redemption był to zdecydowanie najlepszy growy western, na PC to nawet do czasu premiery RDR 2.

Dla cierpliwych i dociekliwych wrzucam poniżej rozpiskę czasową poszczególnych rozdziałów. Literką R z numerkiem opisany jest rozdział ukończony Rayem, natomiast T z numerkiem to oczywiście Thomas. Pierwszy rozdział można było rozegrać jedynie Rayem, natomiast drugi jedynie Thomasem. Co ciekawe, suma poniższych czasów daje nam 14 godzin, 1 minutę i 31 sekund :D Skąd więc w podsumowaniu ogólnym ponad pół godziny więcej? Nie mam pojęcia.
Spoiler:pokaż
Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post (w sumie 9):
Ejdrien.banarooQuoyqueTakelotdarkwindbikkittaalesoriusDandyleldawido159
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 245 razy
Kontakt:

Hogwarts Legacy
Obrazek

Terminator: Resistance
Obrazek

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Ardasil za ten post (w sumie 12):
LeniwyJohnMerlinPLQuoyqueStonRocTakelotdarkwindbikkittaMDAEjdrien.alesorius i jeszcze 2 użytkowników
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

Obrazek

Need for Speed: Heat

Co tu dużo mówić, prosta setka, nie ma co się rozpisywać. Mimo, że po premierze ludzie narzekali to i tak jest dużo lepsza niż Unbound. Do osiągnięć z trybu multi jeszcze można znaleźć graczy.

Obrazek

67. Assassin's Creed: Origins

Bardzo popularny max wśród łowców, wreszcie sam go skończyłem po 7 latach. Pamiętam gdy wychodziła, to recenzenci chwalili za odświeżenie formuły. Podobne zdania były po wyjściu dodatku Klątwa Faraonów, że nareszcie Ubi zrobiło duże DLC do asasynów. Też tak wtedy myślałem a potem wymaksowałem Syndicate i jednak trzeba powiedzieć, że klasyczna formuła była lepsza. Niewątpliwie gra ma swój urok, super się podróżuje po Gizie, Aleksandrii czy Cyrenajce, ale fabuła jest mocno naciągana a większość dzielnic nie oferuje nic poza niezliczonymi fetch questami i zrobionymi na jedno kopyto obozami. Szkoda, że zamiast skupić się na dziedzictwie serii, to UBI zaczął wydawać pseudo-Wieśki.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post (w sumie 11):
TakelotdarkwindbikkittaMDAEjdrien.QuoyquealesoriusbanarooDandylIchigo16 i jeszcze jeden użytkownik
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 48 razy

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali sol071 za ten post (w sumie 11):
StonRocdarkwindEjdrien.QuoyqueLeniwyJohnEdmundBATakelotbikkittaDandylIchigo16 i jeszcze jeden użytkownik
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Dawno nic nie dodawałem w tym temacie, jest sporo zaległych setek do pochwalenia się, jednak dziś coś specjalnego - moje pierwsze 100% osiągnieć w grze VR. Powiem krótko, jedna z najlepszych pozycji na Meta Quest i gier VR w ogóle, czyli Resident Evil 4 VR - po prostu port idealny. Zestaw pucharków dość oczywisty, należy dwukrotnie przejść grę, w tym na poziomie PRO. Jest to nieco wymagające, jedno łatwiejsze niż w wersji 2D ^ ^
100RE4VR.jpg
100RE4VR.jpg (141.09 KiB) Przejrzano 2098 razy
Ci użytkownicy podziękowali Nesus za ten post (w sumie 9):
kqlySTakelotQuoyquebikkittaEjdrien.alesoriusDandylBenzacneeldawido159
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

#26 Deus Ex: Human Revolution
Obrazek
Obrazek

Gra wybitna, angażująca i szalenie satysfakcjonująca. Nie było tam niepotrzebnych elementów, a każde zadanie poboczne było "jakieś", a czasami nawet bardzo rozbudowane. Kampania sztos - niedaleka przyszłość, świat z ulepszonymi ludźmi i spisek wymierzony w jedną z największych firm, która jest prekursorem kontrowersyjnych zmian :geek: . Adam był świetnym protagonistą z charakterem i niejednoznacznymi wyborami. Tylko te walki z bossami troszkę słabizna...
Niezłe combo to przejście gry na najwyższym poziomie trudności, bez zabójstw, zauważenia i alarmów - chyba tak narracyjnie najlepiej było to zrobić. ;) :mrgreen:

#27 Dear Esther: Landmark Edition
Obrazek

Dear Esther to w zasadzie symulator chodzenia, ale z bezludną wyspą, przesłaniem, symboliką i emocjami, które idealnie oddaje świetny narrator. Może wydawać się monotonne takie chodzenie, ale wyspa była piękna, muzyka nastrojowa, a narracja i zakończenie wynagrodziły poświęcony czas.

#28 Mini Thief
Obrazek
Obrazek

Taki Thief, ale wersja dla ubogich. ]:-> I w 2D. Nie powiem, na początku nie było łatwo. Pierwszy poziom trudności dla kampanii zajął mi najwięcej czasu, ale szybko przeleciałem przez poziom drugi i trzeci (najtrudniejszy). Pewnie to dlatego, że już dobrze poznałem mapy i to jak szybko radzić sobie z ekwipunkiem. Wyzwania to głównie znajdźki, a najtrudniejszym z nich jest zrabowanie wszystkich sejfów na wszystkich poziomach. 8-)
Ci użytkownicy podziękowali Dandyl za ten post (w sumie 10):
StonRocTakelotEjdrien.HaazheeldarkwindbikkittabanarooQuoyqueBenzacneeldawido159
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Dandyl pisze: 10 paź 2024, o 22:33 Tylko te walki z bossami troszkę słabizna...
Walki z bossami to jeden z elementów krytykowanych od początku. Mi osobiście nie przeszkadzały specjalnie, jako że generalnie do tego elementu (na poziomie mechanicnzym) nie przywiązuję ogromnej wagi. Nawet w Soulsach. Ważne by pod względem klimatu i immersji były w porządku, by dialogi były dobrze napisane itd.

Ten element został poprawiony w DC:
https://deusex.fandom.com/wiki/Deus_Ex: ... ss_Battles
Ja przeszedłeś podstawkę, to został tylko (jedyny) dodatek Missing Link. Jest delisted, ale do wyrwania klucz:
https://gg.deals/dlc/deus-ex-human-revo ... sing-link/
Jest fantastyczny.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Dandyl
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

Gottwald pisze: 10 paź 2024, o 22:46
Dandyl pisze: 10 paź 2024, o 22:33 Tylko te walki z bossami troszkę słabizna...
Walki z bossami to jeden z elementów krytykowanych od początku. Mi osobiście nie przeszkadzały specjalnie, jako że generalnie do tego elementu (na poziomie mechanicnzym) nie przywiązuję ogromnej wagi. Nawet w Soulsach. Ważne by pod względem klimatu i immersji były w porządku, by dialogi były dobrze napisane itd.

Ten element został poprawiony w DC:
https://deusex.fandom.com/wiki/Deus_Ex: ... ss_Battles
Ja przeszedłeś podstawkę, to został tylko (jedyny) dodatek Missing Link. Jest delisted, ale do wyrwania klucz:
https://gg.deals/dlc/deus-ex-human-revo ... sing-link/
Jest fantastyczny.
Słyszałem o DLC Missing Link, ale gdzieś czytałem, że żeby zagrać potrzebne jest wyłącznie Director's Cut. Niekoniecznie mi się to opłacało, bo miałem już podstawkę i acziki pozaczynane właśnie na niej. Skoro jest inna opcja...
Dzięki na pewno skorzystam. :tak:
ODPOWIEDZ