Ostatnie wydania Big Box?

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Cześć,

czy ktoś może wie coś na temat ostatnich kartonowych pecetowych wydań "big box", jakie ukazały się w Polsce?

Mam na półce u siebie Disciples III - Wskrzeszenie: Hordy Nieumarłych na którym jest z tyłu data "2011", natomiast Gry-Online mają w swojej bazie premierę 3 grudnia 2010.

Obrazek

Wydaje mi się, że to był ten czas, kiedy tego typu wydania już umierały, ale nie wiem, czy ta konkretna gra była ostatnia.

Ma ktoś coś młodszego w dużym kartonie?
Ci użytkownicy podziękowali RenorMirshann za ten post:
hoopek_10
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Ciekawy temat, przyznam ze w mojej kolekcji nie miałem zbyt wielu big boxow. W 2011 roku, już popularne były wydania "ekonomiczne" gier w okładkach różnych producentów, jak np. cenega. Widoczny był też trend zmniejszania wielkości jak i zawartości pudełka - brak instrukcji, lub broszurki z wirtualnym kodem, mniejsze pudełka przypominające wielkością te z PS3. Już w tych latach raczej nie próbowano trafiać w wąskie grono osób nostalgicznie tęskniących za nie ergonomicznymi na półce wielkimi pudłami. Jakie ostatnie nawiązania można ewentualnie traktować mniejsze wydania kolekcjonerskie jak np. wiedzmina II, które w wersji budżetowej miało trochę fajnych gadżetów i trzeba było je zmieścić w wymiarach rodem z big boxa. :)

Obrazek

Obecnie w erze keyshopow, subskrypcji itd. wydaje mi się ze dobra alternatywą są steelbooki. Zawsze jednak wzbudza szacunek wielkie pudło fallouta w czyjejś kolekcji - które swoją drogą podobno nieźle zyskuje na wartości.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 25 razy
Kontakt:

Program prawniczy pewno się nie liczy :P

Więcej nie wiem z osobistego doświadczenia, ale sądzę, że jak nie tu to wśród społeczności arhen.eu można znaleźć odpowiedź.

Dopiszę tylko StarCraft II: Wings of Liberty - wydany 27 lipca 2010 roku.
No i jak pamiętam, to wśród niektórych serii gier big boxy malały, a nie zawsze był przeskok na pudełko DVD, co może skomplikować sprawę.

https://www.reddit.com/r/Doom/comments/ ... n_in_your/
tu masz photoshop, ale jak widać ktoś to zrobił i sądzę że to była ostatnia szansa. Ta data premiery 20 marca 2020...
ODPOWIEDZ