Szukam gry (?) lata 80/90

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witajcie

Gra (?) z przełomu lat 80/90 (powiedzmy do lata/jesieni 91). Noc w jakimś mieście. Bardziej średniowiecze lub jakaś fantazja niż rzeczywistość/współczesność. Postać porusza się (chyba FPP) jakby plecami do jednej strony ulicy. Wydaje mi się, że było widać fasady. Po jakimś czasie pojawiła się postać (sama głowa? popiersie?), chyba w okienku. W ogóle nie pamiętam dźwięków/muzyki.

W pamięci mam tylko taki przebłysk. Nie wiem czy to co widziałem, to była już sama rozgrywka, bierne demo gry, a może intro z niej. Nie musicie się trzymać ściśle tego, co napisałem, zwłaszcza okresu. Gdy mi się to kiedyś przypomniało, to byłem na 100% pewny (zwłaszcza opisu gry), ale po złapaniu się niedawno na pewnej pamięciowej "nakładce" już niczego nie jestem pewny.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

łofca szrotu pisze: 24 sie 2024, o 19:08 Witajcie

Gra (?) z przełomu lat 80/90 (powiedzmy do lata/jesieni 91). Noc w jakimś mieście. Bardziej średniowiecze lub jakaś fantazja niż rzeczywistość/współczesność. Postać porusza się (chyba FPP) jakby plecami do jednej strony ulicy. Wydaje mi się, że było widać fasady. Po jakimś czasie pojawiła się postać (sama głowa? popiersie?), chyba w okienku. W ogóle nie pamiętam dźwięków/muzyki.

W pamięci mam tylko taki przebłysk. Nie wiem czy to co widziałem, to była już sama rozgrywka, bierne demo gry, a może intro z niej. Nie musicie się trzymać ściśle tego, co napisałem, zwłaszcza okresu. Gdy mi się to kiedyś przypomniało, to byłem na 100% pewny (zwłaszcza opisu gry), ale po złapaniu się niedawno na pewnej pamięciowej "nakładce" już niczego nie jestem pewny.
Pewnie Ishar: Legend of the Fortress (1992)
https://images.gog-statics.com/0bfb167f ... er_639.jpg
Awatar użytkownika
Łowca

Obejrzałem longplaya z Amigi. Była tam jedna lokacja miejska (albo kilka, tylko wyglądały tak samo), która mogłaby pasować, ale nie kojarzę dolnego paska z bohaterami (może dlatego, że na ekranie było ciemno). Napotykane postacie (przeciwnicy) były pokazane w całości a w tamtej grze jedna postać (jeśli mi się nie pomieszało z innymi grami) była raczej w okienku. Poza tym autor filmu cały czas grał w dzień. Tam pory dnia się nie zmieniają?
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

łofca szrotu pisze: 25 sie 2024, o 18:42 Obejrzałem longplaya z Amigi. Była tam jedna lokacja miejska (albo kilka, tylko wyglądały tak samo), która mogłaby pasować, ale nie kojarzę dolnego paska z bohaterami (może dlatego, że na ekranie było ciemno). Napotykane postacie (przeciwnicy) były pokazane w całości a w tamtej grze jedna postać (jeśli mi się nie pomieszało z innymi grami) była raczej w okienku. Poza tym autor filmu cały czas grał w dzień. Tam pory dnia się nie zmieniają?
Tak, zmieniały się pory dnia i nawet pogoda. Grałem w to 30 lat temu...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Z tego co mi świta to tych Isharów było kilka, więc mogły być pewne różnice
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

lewriczin pisze: 25 sie 2024, o 20:56 Z tego co mi świta to tych Isharów było kilka, więc mogły być pewne różnice
Na pewno były 3 części.
Awatar użytkownika
Łowca

No własnie nie mogłem znaleźć obrazków z części 1, na których byłaby noc w dodatku w mieście. Ale będę szukał. Problem tylko w tym, że noc byłaby w okienku akcji, czyli dolna część ekranu z bohaterami i ta po prawej pewnie miałyby takie same kolory (jasne) jak za dnia, a ja kojarzę, że ekran był cały ciemny (granatowy). Wersja monochromatyczna raczej odpada - za dużo białego i szarości.
Poza tym Ishar 1 wyszedł w 1992 r. a w momencie, kiedy widziałem poszukiwaną grę chyba miałem jeszcze Atari 65 XE (do lata/jesieni 91 r.). Czyli jeśli to był Ishar, to musiało to być demo. Czy wtedy dema były dostępne? Chyba tylko w pismach zagranicznych?
Jutro sprawdzę Crystals of Arborea z 1990 r. Wiekowo bardziej pasuje, ale skriny nie robią nadziei.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

łofca szrotu pisze: 25 sie 2024, o 23:56 No własnie nie mogłem znaleźć obrazków z części 1, na których byłaby noc w dodatku w mieście. Ale będę szukał. Problem tylko w tym, że noc byłaby w okienku akcji, czyli dolna część ekranu z bohaterami i ta po prawej pewnie miałyby takie same kolory (jasne) jak za dnia, a ja kojarzę, że ekran był cały ciemny (granatowy). Wersja monochromatyczna raczej odpada - za dużo białego i szarości.
Poza tym Ishar 1 wyszedł w 1992 r. a w momencie, kiedy widziałem poszukiwaną grę chyba miałem jeszcze Atari 65 XE (do lata/jesieni 91 r.). Czyli jeśli to był Ishar, to musiało to być demo. Czy wtedy dema były dostępne? Chyba tylko w pismach zagranicznych?
Jutro sprawdzę Crystals of Arborea z 1990 r. Wiekowo bardziej pasuje, ale skriny nie robią nadziei.
Ishar był w wersji shareware, wtedy bardzo popularne. Zobacz jeszcze Wizardry 6 i 7. To podobny styl.
maxxi0990
Awatar użytkownika
maxxi0990

Może chodzi o grę Wizards & Warriors? Ewentualnie Might and Magic IV: Clouds of Xeen, albo którąś z tej serii.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

maxxi0990 pisze: 27 sie 2024, o 11:13 Może chodzi o grę Wizards & Warriors? Ewentualnie Might and Magic IV: Clouds of Xeen, albo którąś z tej serii.
Też bym w tę stronę szukał. Wtedy FPP były jedynie tego typu rpg-dungeon crawlery.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Mnie nie zdziwi, jak się okaże, że to któreś Bard's Tale :E
ODPOWIEDZ