Dyskusja na temat wykorzystywania gier PC na cd i dvd dzisiaj

Okazyjne ceny gier z dystrybucji pudełkowej, wyprzedaże w Biedronce, tanie serie wydawnicze.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Nośniki czyli CD vs DVD-5 vs DVD-9
todo

Jaki napęd optyczny kupić?
todo

DRM:
Ogólnie zabezpieczenia pirackie nie są takim dużym problemem na jaki branża je kreowała, większość gier na się uruchomić na współczesnych systemach (o ile wiemy jakie zabezpieczenie ma gra).

Są dwie metody na rozpoznawanie jakie zabezpieczenia ma gra: podejrzenie informacji w bazie wydanych nośników (jak redump) lub uruchomienie skryptu co spróbuje rozpoznać nasz "problem" (tutaj polecam program MPF).

Legalne kopie zapasowe na własny użytek
todo

Systemy operacyjne:
W10/W11:
Securom powinien działać.
Safedisc: wymaga SafeDiscShim. https://github.com/RibShark/SafeDiscShim
Starforce: zależy, o dziwo firma istnieje do dzisiaj i jeśli pomęczyliśmy by wydawców to jest szansa, że dostaniemy patch.

Quality of Life:
Polecam wymusić supersampling w starych grach (polepsza jakość i nie tworzy problemów jak granie w wyższych rozdzielczościach.)

VRR + monitor o wysokim odświeżaniu (todo)

Sprzęt
Czyli jaki najnowszy sprzęt wspiera windowsa 98, xp, 7 etc. Czy kupić sprzęt z epoki czy coś nowego? todo

Oryginalny post:
Hej, pomyślałem, że taki temat, w którym wspieramy się w uruchamianiu gier pudełkowych by się przydał.

Postaram się edytować ten post o jakieś FAQ w przyszłości: v1

Macie jakieś gry, które trudno wam uruchomić? Część gier niestety ma glitche na nowszym sprzęcie i nie oficjalne patche od społeczności to jedyna opcja.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2024, o 12:24 przez ShFil, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali ShFil za ten post:
michall0
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Ostatnio chcialem sobie odpalic gre z dzecinstwa "na klopoty pantera" ale obecne systemy tego nie wspieraja i musial bym odpalac raczej z virtuala wiec odpuscilem temat na kiedys, czy odpalil bym to inaczej na win10 ?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Z tego co pamiętam jak ogrywałem Hokus Pokus w zeszłym roku to problem jest z instalatorem, który działa tylko w trybie 16bitowym, ale po skopiowaniu plików z płyty byłem w stanie przejść całą grę na 64bitowym systemie. (Nie pamiętam tylko, czy na siódemce to robiłem, czy na dziesiątce.)

Polskie wydania obu gier nie mają zabezpieczeń poza prostym disc check. (Można zrobić obraz dysku jako backup.)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Porady dla większości gier wraz z linkami do wszystkich niezbędnych patchy znajdziecie na PCGamingWiki. Dużo wartościowych informacji można też znaleźć w komentarzach na My Abandonware, jeśli oczywiście dana gra jest w bazie.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2024, o 12:41 przez Angrenbor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 25 razy

Fajny wątek, nie słyszałem o większości tych narzędzi, warto to mieć w pamięci :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

O nie, miałem nadzieję, że temat abandonware nie pojawi się tak szybko. Bym poprosił Angrenbor o usunięcie linka.

Byłoby super, jeśli ten temat pozostał czysty. Raz moderacja nam nic nie usunie (dla swojego bezpieczeństwa), dwa sprawy co możemy legalnie robić będą dużo łatwiejsze do zrozumienia.

Zakładając, że abandonware to oprogramowanie, o które nikt aktualnie nie dba, to dlaczego proszę o usunięcie linka?

0) Ten termin nie istnieje prawnie w tematyce praw autorskich (copyrights), czyli jakiekolwiek udostępnianie lub linkowanie w ten sposób to proszenie się o proces sprawdzenia, czy to jest legalne, a jedyny sposób jaki istnieje to ten w sądzie. (Proszenie się o DMCA lub pozew)
1) Prawa autorskie nie wygasają jeśli autor o nie nie dba. (Za to trademarks mogą wygasnąć)
2) Jeśli żaden dystrybutor nie sprzedaje tej gry w postaci cyfrowej lub pudełkowej, to dlaczego mam kupować grę z drugiej ręki za bezcen? Przecież właściciel praw autorskich w ten sposób nie zarabia?

Fałsz. Istnieje wiele różnych licencji, które wydawcy mogą używać. W czasach dvd część z nich otwarcie przyznawała, że jeśli ktoś kupi dvd to potem już nie będzie ponownie nabywał tego produktu, z tego powodu licencja na dvd pozwala na więcej, ale jest droższa. (Podlinkuję, jak przypomnę sobie źródło.)

Z tego powodu jeśli licencja tego typu nie działa, jak powinna, to w przyszłości producent może mieć problemy ze sprzedażą produktu z licencją takiego samego typu.

Model biznesowy Nintendo jest świetnym tego przykładem. Jeśli gry na wii u nagle zaczęły by się psuć z powodu wady fabrycznej, to Nintendo miałoby problem sprzedawać gry na Switchu.

Chociaż temat praw autorskich jest aktualnie beznadziejny dla konsumenta i moim osobistym zdaniem wymaga dużej reformy, to musimy pamięć, że gdy wchodzimy na nie regulowane prawnie tematy, to już jesteśmy na straconej pozycji, a to nie powinno się dziać.

Chociaż może wydawać się, że piractwo w aktualnej formie jest w fajnej formie dla graczy, to jednak moim zdaniem jest głównym hamulcem do zmuszania wydawców, żeby oferowali reedycje starych produktów po niższych cenach.
Ci użytkownicy podziękowali ShFil za ten post:
sergeron
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

kaloryfer pisze: 10 cze 2024, o 22:06 GTA 2 jest abandon, Tomb Raider? Cos ta strona legitna nie jest skoro gry które mozna kupić na steamie są wg nich abandonware, jak np Garfield Kart.
A gdzie można kupić GTA 2? Gg.deals nic nie pokazuje.

ShFil pisze: 11 cze 2024, o 01:03 ...
Przecież nie każę wam ściągać stamtąd żadnych nielegalnych kopii gier. Podałem tę stronę bo mają dosyć sporą bazę tytułów i jak wejdziesz na kartę danej produkcji to w sekcji komentarzy masz podane sposoby na uruchomienie gry a do pobrania są też różne patche. Z doświadczenia wiem, że czasem informacje z tej strony jak i pcgw się uzupełniają i tylko mix obu rozwiązań działa. Na tej samej zasadzie mógłbym podać też GameCopyWorld bo cracki to przecież dalej najlepszy sposób obchodzenia starych i niedziałających już DRMów także w legalnie zakupionych grach. Ale dla twojej spokojnej glowy link usunąłem. Kwestię legalności pomijam, nieoficjalne patche ingerujące w grę w gruncie rzeczy też łamią licencję.

A sam watęk moim zdaniem mija się z celem. Od tego mamy właśnie PCGW czy Vogons gdzie masz wszystkie porady. Tu na forum nie da się tego ani ogarnąć wszystkiego ani chociaż usystematyzować.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

ShFil pisze: 10 cze 2024, o 19:36 Z tego co pamiętam jak ogrywałem Hokus Pokus w zeszłym roku to problem jest z instalatorem, który działa tylko w trybie 16bitowym, ale po skopiowaniu plików z płyty byłem w stanie przejść całą grę na 64bitowym systemie. (Nie pamiętam tylko, czy na siódemce to robiłem, czy na dziesiątce.)

Polskie wydania obu gier nie mają zabezpieczeń poza prostym disc check. (Można zrobić obraz dysku jako backup.)
Na pcgamingwiki jest niezłe narzędzie do instalatorów 16-bitowych: Ubi Soft Installer Fix . W teorii ma naprawiać tylko stare instalatory gier Ubi (np. Rayman 2, Batman Vengeance), a w praktyce to po prostu "compatibility layer" (jakkolwiek to przetłumaczyć na polski), który działa na wzsystkie instalatory 16-bitowe. Alternatywnie, jeśli gra korzysta z Installshielda, to na PCGW są też alternatywne pliki setup.exe dla odpowiednich wersji Installshielda, które po podmiance odpalą się na W11.

Ogólnie świetny wątek, ja na PC gram głównie w starocie i jako, że nie mam trochę w mieszkaniu miejsca na stacjonarkę z epoki, to we wszystko gram na moim obecnym laptopie, a W11 bardzo, bardzo utrudnia granie w wiele gier.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

Angrenbor pisze: 11 cze 2024, o 13:02 A sam watęk moim zdaniem mija się z celem. Od tego mamy właśnie PCGW czy Vogons gdzie masz wszystkie porady. Tu na forum nie da się tego ani ogarnąć wszystkiego ani chociaż usystematyzować.
Kwestia subiektywna.
Ja uważam, że to bardzo fajny pomysł, bo nie raz grzebałem po sieci za czymś, a nie znałem części wzmiankowanych tu "źródeł" czy tooli...
ShFil pisze: 10 cze 2024, o 17:19 Hej, pomyślałem, że taki temat, w którym wspieramy się w uruchamianiu gier pudełkowych by się przydał.
Mała sugestia, jeśli można...
Proponuję z pierwszym wątku stworzyć listę (którą potem można aktualizować) z podanymi stronkami czy narzędziami, dla wygody użytkowania.
Nawet takimi, które prowadzą w "szarą strefę", jeśli zawierają przydatne informacje, bo - jak pisał Angrebor - to, że wchodzisz na stronę abandonware, nie oznacza automatycznie łamania prawa...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Ale dla twojej spokojnej glowy link usunąłem.
Dzięki.
Na tej samej zasadzie mógłbym podać też GameCopyWorld bo cracki to przecież dalej najlepszy sposób obchodzenia starych i niedziałających już DRMów także w legalnie zakupionych grach. Ale dla twojej spokojnej glowy link usunąłem. Kwestię legalności pomijam, nieoficjalne patche ingerujące w grę w gruncie rzeczy też łamią licencję.
Mi nie chodzi, czy X rozwiązanie jest lepsze, czy może rozwiązanie Y powinno być jedynym akceptowalnym. Po prostu nie chcę, żebyśmy włożyli czas w pisanie komentarzy, a potem nagle temat znika.
> A sam watęk moim zdaniem mija się z celem. Od tego mamy właśnie PCGW czy Vogons gdzie masz wszystkie porady. Tu na forum nie da się tego ani ogarnąć wszystkiego ani chociaż usystematyzować.
Nie zgodzę się. Polskie wersje gier (w większości przypadków) znajdowały się tylko na płytach przeznaczonych na rynek polski. Są wyjątki jak np gry of EA. (Często można kupić po taniości wydania niemieckie co mają polski język.)

http://redump.org/discs/quicksearch/middle

Często było tak, że górę polscy wydawcy modyfikowali grę tak głęboko jak gog robi dzisiaj. (Dodawanie polskich znaków etc.)

Przykłady co osobiście spotkałem:
Jako jedyni na świecie mieliśmy wydanie Drivera z SecuROMem. Innym przykładem jest motocross madness 2, gdzie wszyscy poza nami mieli SafeDisc.

http://redump.org/disc/110991/
http://redump.org/disc/109144/

Teraz inny przykład: CD Projekt wielokrotnie wydał Settlers III, zrobił zmiany do ścieżki dźwiękowej, ale nie ruszył kodu gry, co powoduje że nowsze wydanie chociaż jest z innym dźwiękiem wersja ciągle jest oznaczona tym samym numerkiem.

http://redump.org/disc/111944/
http://redump.org/disc/37969/

(Większa szansa, że informacje o polskich wydaniach dostaniesz na polskich forach.)

Podsumowując, myślę, że aktualne rozwiązania nie rozwiązują tego tematu do końca.
Proponuję z pierwszym wątku stworzyć listę (którą potem można aktualizować) z podanymi stronkami czy narzędziami, dla wygody użytkowania.
Taki jest plan, ale może to trochę potrwać.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

ShFil pisze: 11 cze 2024, o 16:50 Często było tak, że górę polscy wydawcy modyfikowali grę tak głęboko jak gog robi dzisiaj. (Dodawanie polskich znaków etc.)

Przykłady co osobiście spotkałem:
Jako jedyni na świecie mieliśmy wydanie Drivera z SecuROMem. Innym przykładem jest motocross madness 2, gdzie wszyscy poza nami mieli SafeDisc.

http://redump.org/disc/110991/
http://redump.org/disc/109144/

Teraz inny przykład: CD Projekt wielokrotnie wydał Settlers III, zrobił zmiany do ścieżki dźwiękowej, ale nie ruszył kodu gry, co powoduje że nowsze wydanie chociaż jest z innym dźwiękiem wersja ciągle jest oznaczona tym samym numerkiem.

http://redump.org/disc/111944/
http://redump.org/disc/37969/

(Większa szansa, że informacje o polskich wydaniach dostaniesz na polskich forach.)
Kolejne przykłady: PoP Dwa Trony i King Kong od Ubisoftu dostały w Polsce StarForce, a same gry mają zmodyfikowane pliki wykonywalne tak, że nie da się po prostu plików z polskiej wersji przełożyć na angielską. W efekcie np. spolszcznie do Dwóch Tronów do wersji Steam nie posiada polskich znaków. Obie gry później dostały "lepsze" wersje, King Kong jest chyba całkiem DRM-Free w wydaniu CD-Action i do tego po polsku. Dwa Trony za to mają drugie wydanie z jakimś prostszym DVD Checkiem, ale nie ma do polskiej wersji żadnego cracka, więc nawet polska wersja dodawana do CD-Action wymaga płyty w napędzie. Ja teraz poluję na taką płytkę z tym nowszym zabezpieczeniem, bo moja premierówka ma niestety StarForce...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Nie mam tego wydania, ale może to dla ciebie zadziała. Zainstalować przy użyciu sandboxie. (Gra będzie osobno od systemu i Starforce nie narobi syfu). Potem spróbować ten patch of Cenegi. (Czasami ich patche usuwają DRM i nie wspominają o tym w opisie.)

https://github.com/sandboxie-plus/Sandboxie
https://www.cenega.pl/pliki/patch/wszystkie/p/1
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

serafek5 pisze: 11 cze 2024, o 17:27 polska wersja dodawana do CD-Action wymaga płyty w napędzie.
To w czym problem? Wkładasz płytę i grasz.

edit. Sprawdziłem swoją trylogię w wydaniu Ubisoft Exclusive i żadna gra nie wymaga płyty w napędzie przy uruchomieniu na W10.
Obrazek
ODPOWIEDZ