GOG.com - temat ogólny
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Piękny przykład myślenia życzeniowego, ale muszę nieco ostudzić ten zapał.MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 06:15 Zakup licencji zobowiązuje wydawcę do zapewnienia mi stałego źródła do pobrania zawartości tej licencji. Nawet gdyby wyłączyli Steam to każdy wydawca musiałby wtedy sam hostować instalatory albo komuś to zlecić.
GabeUS pisze: Valve hereby grants, and you accept, a non-exclusive license [...] This license ends upon termination of (a) this Agreement or (b) a Subscription that includes the license
ŹRÓDŁO
1. Jak pobrać instalator gry ze Steama?MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 06:15 No chyba tak, skoro Steam umożliwia pobranie instalatorów, a gry można uruchomić w trybie offline.
2.
GabeUS pisze: Większość gier wymaga, by pierwsze ich uruchomienie miało miejsce, kiedy użytkownik jest połączony z siecią Steam, zanim zostaną one uruchomione w w trybie offline
ŹRÓDŁO
XDRoyKeane pisze: Nadal na Steamie większość gier to DRM free
GabeNewell pisze: Steam and your Subscription(s) require the download and installation of Content and Services onto your computer.
ŹRÓDŁO
xD²RoyKeane pisze: PC gaming wiki to źródło na poziomie dorzeczy czy innego wsieci.
- Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post:
- kamil_999666
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Ojej ojej, dobrze wiesz o co mi chodziło. Nie instalator tylko instalka. Jeden wuj, nawet lepiej że od razu mam wersję zainstalowaną bo na wuj mam trzymać instalatory i marnować drugie tyle miejsca.kamil_999666 pisze: 21 mar 2024, o 07:51 To zdecydowanie nie to samo : ) Nawet nie blisko. Po pierwsze, STEAM NIE POZWALA NA POBRANIE INSTALATORÓW
Reszty twoich bredni nawet nie będę komentował bo już wiele lat temu zanim się tutaj pojawiłeś opisywałem jak ściągałem sobie gry ze swojego konta Steam u znajomego jak nie miałem neta, a grałem w nie u siebie. Szok i niedowierzanie.
Można robić nawet taki trick że grać równocześnie w gry z czyjegoś konta w ramach family share (czyli to co Valve ostatnio łaskawie umożliwiło) za pomocą pewnej małej aplikacji.
Żyjcie sobie dalej w waszym śmeisznym gogowym świecie, a Steama zostawcie dla tych co się znają i wiedzą co i jak zrobić.
Muauahahhaahhahaaa. I następny co się wczoraj urodził i będzie mi jakieś zabawne bzdury z tos który nawet nas nie obowiązuje wklejał. Zrozum typie że jest PRAWO a nie jakieś śmieszne tosy.Haazheel pisze: 21 mar 2024, o 18:42 Piękny przykład myślenia życzeniowego, ale muszę nieco ostudzić ten zapał.GabeUS pisze: Valve hereby grants, and you accept, a non-exclusive license [...] This license ends upon termination of (a) this Agreement or (b) a Subscription that includes the license
ŹRÓDŁO
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Prawo prawem, ale instalatorów z cdp nie ściągniesz, a przecież zasady tej ich całej półki były podobne. I co zrobisz, jak nic nie zrobisz.
Póki Gabe żyje jest dobrze, ale kiedyś w końcu się to skończy i przeistoczą się w gruzowe korpo i wesoło nie będzie.
Póki Gabe żyje jest dobrze, ale kiedyś w końcu się to skończy i przeistoczą się w gruzowe korpo i wesoło nie będzie.
???MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 18:43 Ojej ojej, dobrze wiesz o co mi chodziło. Nie instalator tylko instalka.
Jak to się ma do dyskusji o grach DRM-free?MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 18:43 Reszty twoich bredni nawet nie będę komentował bo już wiele lat temu zanim się tutaj pojawiłeś opisywałem jak ściągałem sobie gry ze swojego konta Steam u znajomego jak nie miałem neta, a grałem w nie u siebie. Szok i niedowierzanie.
Można też zainstalować grę bezpośrednio ze Steama, a następnie wrzucić cracka do folderu z grą, w większości przypadków zadziała. Patrzcie, są gry DRM-free na Steamie!MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 18:43 Można robić nawet taki trick że grać równocześnie w gry z czyjegoś konta w ramach family share (czyli to co Valve ostatnio łaskawie umożliwiło) za pomocą pewnej małej aplikacji.
A konto na Elektrodzie też masz?MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 18:43 Żyjcie sobie dalej w waszym śmeisznym gogowym świecie, a Steama zostawcie dla tych co się znają i wiedzą co i jak zrobić.
A lewa tam nie było? Po pierwsze, to warunki świadczenia usług jak najbardziej obowiązują (no, w większości, bo znajdują się tam podpunkty, które nie obowiązują m.in. obywateli UE, ale akurat nie należą do nich te, które zacytowałem), bo zgadzałeś się na nie podczas instalacji Steama i zgadzasz się też na nie, gdy są aktualizowane co kilka miesięcy. A po drugie, czysto hipotetycznie, Steam zawija jutro manatki, nie możesz zalogować się do aplikacji ani pobrać tytułów, które widniały na Twoim koncie, co robisz?MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 18:43 Muauahahhaahhahaaa. I następny co się wczoraj urodził i będzie mi jakieś zabawne bzdury z tos który nawet nas nie obowiązuje wklejał. Zrozum typie że jest PRAWO a nie jakieś śmieszne tosy.
- Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post:
- kamil_999666
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Młody jesteś i głu...kaloryfer pisze: 21 mar 2024, o 18:24 Co cie bolą te "badziewne drmy" starforce czy tages? Mając oryginała uruchamiam oryginała a nie piracką wersje.

Chłopie, ja dalej tak robię!!!! Brat mi ze studiów kopie zapasowe przywozi, pobierane z mojego konta dzięki family sharing, bo ja mam wolnego neta. TYLKO ŻE TO NIE O TYM, I NIE MA SIĘ TO NIJAK DO WESJI DRM--FREE GRY. Już Ci to napisałem, przeczytaj drugi raz, tym razem ze zrozumieniem.MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 18:43 Reszty twoich bredni nawet nie będę komentował bo już wiele lat temu zanim się tutaj pojawiłeś opisywałem jak ściągałem sobie gry ze swojego konta Steam u znajomego jak nie miałem neta, a grałem w nie u siebie. Szok i niedowierzanie.
Można robić nawet taki trick że grać równocześnie w gry z czyjegoś konta w ramach family share ......
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Szczęściarz
No a ja miałem i znam mnóstwo historii ludzi którzy też mieli
Więc może żeby nie rozdrapywać starych ran gry z tym, w mojej opinii, badziewiem i rakiem, będą sobie ładnie stać na półce a ja, dla zdrowia psychicznego, będę pobierał repacki jeżeli w jakąś zechce mi się pograć. No bo wiesz, jedyne czego nie można kupić to czasu i zdrowia.

- Podziękował: 33 razy
- Podziękowania: 44 razy
W temacie https://lowcygier.pl/aktualnosci/ceny-g ... ym-zrobic/ podjęto wątek cen m.in. na gogu.
Z jakiegoś powodu logowanie przez łowców do komentarzy mi nie działa, więc napiszę tutaj.
Nie licząc dosłownie paru chlubnych wyjątków wśród wydawców, którzy celowo ustawiają odrobinę niższe ceny na gog, to pozostali dostosowują ceny do steam.
Z tego, co dało się czasem przeczytać między wierszami, sprzedaż na gogu jest tak niska, że pieniądze są przesyłane wydawcom dopiero po osiągnięciu jakiegoś progu, a nie od każdej sztuki i nie od razu. Może są dodatkowe warunki. Szczegółów nie znam. Wygląda na to, że co jakiś długi czas wydawca dostaje po prostu zbiorczy przelew za całość sprzedaży.
Z powyższego wynika, że część wydawców zapomina, że w ogóle sprzedaje swoje gry na gogu, wielokrotnie dochodziło do sytuacji o tym świadczących.
Z tego biorą się czasem utrzymujące się różnice w cenie w stosunku do innych platform.
Od czasu aktualizacji cen na steam, czyli chyba już 2 lata, sukcesywnie wydawcy przypominają sobie o gogu i podnoszą ceny. To wciąż trwa, że jakiś wydawca budzi się i zmienia cenę.
W konsekwencji powyższego stanu rzeczy podwyżki bywają absurdalnych rozmiarów.
Rzadko, ale zdarzało się, że mechanizm działał też na odwrót, wydawcy obniżali ceny gdzie indziej, a na gogu pozostawały one wyższe latami i trzeba było interwencji użytkowników.
Bywa, że w obu przypadkach efektem ubocznym przypomnienia się jest usunięcie gry z goga, bo wydawca znalazł sobie jakiś powód (nie opłaca się, nie chce doglądać kolejnej platformy itp. itd. - możemy się tylko domyślać).
Nie jestem w żaden sposób związany z gogiem. To co napisałem wynika z wieloletnich obserwacji.
Z jakiegoś powodu logowanie przez łowców do komentarzy mi nie działa, więc napiszę tutaj.
Nie licząc dosłownie paru chlubnych wyjątków wśród wydawców, którzy celowo ustawiają odrobinę niższe ceny na gog, to pozostali dostosowują ceny do steam.
Z tego, co dało się czasem przeczytać między wierszami, sprzedaż na gogu jest tak niska, że pieniądze są przesyłane wydawcom dopiero po osiągnięciu jakiegoś progu, a nie od każdej sztuki i nie od razu. Może są dodatkowe warunki. Szczegółów nie znam. Wygląda na to, że co jakiś długi czas wydawca dostaje po prostu zbiorczy przelew za całość sprzedaży.
Z powyższego wynika, że część wydawców zapomina, że w ogóle sprzedaje swoje gry na gogu, wielokrotnie dochodziło do sytuacji o tym świadczących.
Z tego biorą się czasem utrzymujące się różnice w cenie w stosunku do innych platform.
Od czasu aktualizacji cen na steam, czyli chyba już 2 lata, sukcesywnie wydawcy przypominają sobie o gogu i podnoszą ceny. To wciąż trwa, że jakiś wydawca budzi się i zmienia cenę.
W konsekwencji powyższego stanu rzeczy podwyżki bywają absurdalnych rozmiarów.
Rzadko, ale zdarzało się, że mechanizm działał też na odwrót, wydawcy obniżali ceny gdzie indziej, a na gogu pozostawały one wyższe latami i trzeba było interwencji użytkowników.
Bywa, że w obu przypadkach efektem ubocznym przypomnienia się jest usunięcie gry z goga, bo wydawca znalazł sobie jakiś powód (nie opłaca się, nie chce doglądać kolejnej platformy itp. itd. - możemy się tylko domyślać).
Nie jestem w żaden sposób związany z gogiem. To co napisałem wynika z wieloletnich obserwacji.
No cóż gog jest fajnym pomysłem ale w praktyce coraz częściej o gogu po prostu się zapomina.
Gry zazwyczaj są droższe - ponieważ duża część osób nie kupuje na steamie, a na innych stronach z dobrymi promocjami, bundlami czy po prostu w kluczykarniach i na tych stronach bardzo rzadko zdarzają się klucze gog o bundlach już nie wspominając.
Dodatkowo GoG nie ma ( a przynajmniej nie zauważyłem) obniżek cen gdy mamy inne części serii/pakietu
Forum goga jest kiepskie i niezbyt wygodnie się je przegląda, jeśli szukamy odpowiedzi na jakieś pytanie związane z grami w większości przypadków wyświetli nam się forum steam albo reddit.
GoG czesto skupia się na grach trochę zbyt starych i nie twierdzę że nie powinno ich tam być ale ja już mam 40 na karku, a wiele gier które tam wrzucają nawet dla mnie jest za stara i niegrywalna.
I na koniec same gry, może ja miałem pecha ale całkiem sporo tytułów które tam kupiłem musiałem łatać fanowskimi patchami i nie chodziło o modowanie QOL ale dosłownie o odpalenie gry.
Jeśli gogowi nie chce się dodawać takich rzeczy to z czym do ludzi. Jak kupuję grę to chcę w nią grać a nie szukać po forach(często nie na gogu) jak to odpalić.(nie wspominając nawet o recenzjach wspominających ze gry nie chcą odpalać na win10/11.
Ja na gogu pokupiłem wszystkie stare(grywalne dla mnie tytuły) w stylu BG, Diablo, Fallout DeusEX ale większość indie i nowych kupuje nadal gdzie indziej bo jest to po prostu tańsze i czasami wygodniejsze.
Gry zazwyczaj są droższe - ponieważ duża część osób nie kupuje na steamie, a na innych stronach z dobrymi promocjami, bundlami czy po prostu w kluczykarniach i na tych stronach bardzo rzadko zdarzają się klucze gog o bundlach już nie wspominając.
Dodatkowo GoG nie ma ( a przynajmniej nie zauważyłem) obniżek cen gdy mamy inne części serii/pakietu
Forum goga jest kiepskie i niezbyt wygodnie się je przegląda, jeśli szukamy odpowiedzi na jakieś pytanie związane z grami w większości przypadków wyświetli nam się forum steam albo reddit.
GoG czesto skupia się na grach trochę zbyt starych i nie twierdzę że nie powinno ich tam być ale ja już mam 40 na karku, a wiele gier które tam wrzucają nawet dla mnie jest za stara i niegrywalna.
I na koniec same gry, może ja miałem pecha ale całkiem sporo tytułów które tam kupiłem musiałem łatać fanowskimi patchami i nie chodziło o modowanie QOL ale dosłownie o odpalenie gry.
Jeśli gogowi nie chce się dodawać takich rzeczy to z czym do ludzi. Jak kupuję grę to chcę w nią grać a nie szukać po forach(często nie na gogu) jak to odpalić.(nie wspominając nawet o recenzjach wspominających ze gry nie chcą odpalać na win10/11.
Ja na gogu pokupiłem wszystkie stare(grywalne dla mnie tytuły) w stylu BG, Diablo, Fallout DeusEX ale większość indie i nowych kupuje nadal gdzie indziej bo jest to po prostu tańsze i czasami wygodniejsze.
- Podziękował: 220 razy
- Podziękowania: 63 razy
- Kontakt:
Na goga zaczynam po zbierać gry, które chciałbym mieć kiedyś w wersji innej niż cyfrowa (czyt. zrobić sobie backup, na wszelki wypadek). Staram się więc je kupować wtedy kiedy są na dużych przecenach. 
Kupka wstydu jest i tak spora, więc aż tak bardzo się nie przejmuję tym.

Kupka wstydu jest i tak spora, więc aż tak bardzo się nie przejmuję tym.
- Ci użytkownicy podziękowali xardas za ten post:
- kamil_999666
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:
ta zrobisz se backup, jak ten sklep ledwo co na plus wychodzi/minimalnie zarabia i niedługo go zamkną
zaraz ci nadworni prawnicy stąd będa pisali że gog będzie musiał hostować te gry do ostatniego dnia planety Ziemia xD
zaraz ci nadworni prawnicy stąd będa pisali że gog będzie musiał hostować te gry do ostatniego dnia planety Ziemia xD
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowania: 67 razy
- Kontakt:
Specjalista się znalazł.Armin pisze: 10 maja 2024, o 17:59 ta zrobisz se backup, jak ten sklep ledwo co na plus wychodzi/minimalnie zarabia i niedługo go zamkną
2023 rok: ''Natomiast przychody z segmentu GOG (GOG Galaxy to platforma dystrybucji i sprzedaży gier komputerowych) w trzecim kwartale wyniosły 83,7 mln zł. Zysk netto wypracowany przez GOG wyniósł 7,6 mln zł, a EBIT – 8,2 mln zł.''
Kod: Zaznacz cały
https://www.money.pl/gielda/wyniki-cd-projektu-przekroczyly-oczekiwania-dobra-sprzedaz-dodatku-do-cyberpunka-6968088917117824a.html
- Ci użytkownicy podziękowali MadHunter za ten post (w sumie 2):
- kamil_999666 • Nile
- Podziękował: 218 razy
- Podziękowania: 362 razy
- Kontakt:
Tylko to nie jest taki byle jaki papier. Sprawozdania finansowe spółki notowanej na giełdzie to jest serious business i za oszustwa są paragrafy
To co bardziej byłoby interesujące a czego nie wiemy (przynajmniej z tego artykułu) to określenie ile zysku przyniósł GOG wobec wyceny jego aktywów czyli jaki byłby procentowy zysk netto.
To co bardziej byłoby interesujące a czego nie wiemy (przynajmniej z tego artykułu) to określenie ile zysku przyniósł GOG wobec wyceny jego aktywów czyli jaki byłby procentowy zysk netto.
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:
MadHunter pisze: 11 maja 2024, o 20:28Specjalista się znalazł.Armin pisze: 10 maja 2024, o 17:59 ta zrobisz se backup, jak ten sklep ledwo co na plus wychodzi/minimalnie zarabia i niedługo go zamkną
2023 rok: ''Natomiast przychody z segmentu GOG (GOG Galaxy to platforma dystrybucji i sprzedaży gier komputerowych) w trzecim kwartale wyniosły 83,7 mln zł. Zysk netto wypracowany przez GOG wyniósł 7,6 mln zł, a EBIT – 8,2 mln zł.''
Kod: Zaznacz cały
https://www.money.pl/gielda/wyniki-cd-projektu-przekroczyly-oczekiwania-dobra-sprzedaz-dodatku-do-cyberpunka-6968088917117824a.html
no czyli grosze jakieś tak jak pisalem, u mnie osiedlowa ziabka wiecej zarabia miesiecznie także gog do zamkniecia wkrotce

- Podziękował: 218 razy
- Podziękowania: 362 razy
- Kontakt:
Tak jak mówiłem - wszystko zależy od tego jakby wyglądał bilans tego ewentualnego zamknięcia.Armin pisze: 12 maja 2024, o 10:16 no czyli grosze jakieś tak jak pisalem, u mnie osiedlowa ziabka wiecej zarabia miesiecznie także gog do zamkniecia wkrotce
![]()
Remake Rivena za 55.79zł - https://www.gog.com/pl/game/riven
Uczciwa cena., skoro dziś wydane
Uczciwa cena., skoro dziś wydane
- Ci użytkownicy podziękowali pioytyr za ten post:
- bolesna prawda
- Podziękował: 365 razy
- Podziękowania: 180 razy
- Kontakt:
Dodali klasyczne Residenty 1-3 na GoGa za 99 zł (2 i 3 zostaną dodane wkrótce)
https://www.gog.com/en/game/resident_evil_bundle
https://www.gog.com/en/game/resident_evil_bundle
Ostatnio zmieniony 26 cze 2024, o 10:35 przez Greed, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ci użytkownicy podziękowali Greed za ten post (w sumie 2):
- wodny • aginsbagins