Poziome paski na monitorze po uruchomieniu
Witam. Od jakiegoś czasu po włączeniu pc pojawiają mi się takie poziome paski na dole, biegnące w góre. Trwa to może z minutę po czym ustępuje i w aktualnej sesji już ani razu się nie pojawiają. Dopiero po ponownym włączeniu komputera. Czy to może być problem karty graficznej?
- Załączniki
-
- 30314230-5214-467c-ac82-dc9f79710ff1.jpg (218.32 KiB) Przejrzano 3667 razy
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:
tak może być to problem karty graficznej
a także może to być problem samego monitora
a także może to być np. niedocisniety kabel
a także może to być problem samego monitora
a także może to być np. niedocisniety kabel
Może być to kabel, może być to karta graficzna i może być to też monitor
Trzeba sprawdzać drogą eliminacji
Najtaniej zmienić kabel, jak nie przejdzie, to sprawdzić na innej karcie graficznej, chociażby zintegrowanej z płytą główną, jeśli jest.
A jak masz na stanie inny monitor, to też można podłączyć, żeby zobaczyć czy te artefakty nadal się pojawiają
Trzeba sprawdzać drogą eliminacji
Najtaniej zmienić kabel, jak nie przejdzie, to sprawdzić na innej karcie graficznej, chociażby zintegrowanej z płytą główną, jeśli jest.
A jak masz na stanie inny monitor, to też można podłączyć, żeby zobaczyć czy te artefakty nadal się pojawiają
Włącz OSD monitora (bez włączania kompa) i zobacz czy też coś takiego na nim widać - jeśli tak to monitor.
Mam to samo - na "zimnym monitorze" początkową taki rozjazd ekranu dołem (jak "włączany co chwile" to tego efektu nie ma) - ustępuję po kilku minutach.
Mój to samsung LC27JG50QQUXEN -czyli zakrzywiona 27 cali QHD 144 HZ.
Można by podejrzewać ,że jakiś kondensator nie domaga ale mniej różowo to raczej jakiś problem z matrycą.
"jeździć - obserwować"
Ja ze swojej strony raczej już nie kupie Samsunga.
Mam to samo - na "zimnym monitorze" początkową taki rozjazd ekranu dołem (jak "włączany co chwile" to tego efektu nie ma) - ustępuję po kilku minutach.
Mój to samsung LC27JG50QQUXEN -czyli zakrzywiona 27 cali QHD 144 HZ.
Można by podejrzewać ,że jakiś kondensator nie domaga ale mniej różowo to raczej jakiś problem z matrycą.
"jeździć - obserwować"
Ja ze swojej strony raczej już nie kupie Samsunga.