Czy ktoś używa czegoś sprawdzonego do przesłania sygnału z karty graficznej DP (rx6600 challenger d) do monitora HDMI (stary prolite e2271hds).
Kupiłem adapter Aonmuka z Amazona, niby DP to HDTV 4k, ale po podłączeniu monitor nie łapie żadnego sygnału. Mam jeszcze TV starego Philipsa 43", też zero reakcji.
Czy jest możliwe, żeby DP na karcie były jakoś wyłączone w systemie?
Chodzi o to, że chcę mieć podłączony i monitor, i TV do kompa. Niestety karta ma tylko 1 HDMI. Myślałem, że TV wepnę bezpośrednio przez HDMI (bo długi kabel, to wolałem bez przejściówki), a monitor z adapterem pod DP na karcie. Niestety lipa.
Może lepiej zainteresować się jakimś rozdzielaczem sygnału HDMI na 2? Np. BANFEI z Amazona za 37zł ? Używa ktoś czegoś takiego z powodzeniem?
DisplayPort do HDMI
- Podziękował: 10 razy
- Podziękowania: 127 razy
- Kontakt:
Zamiast kombinować i wydawać pieniądze na rozdzielacze i inne cuda, lepiej kup po prostu nowy monitor i tyle, teraz można ekran 1080p 165hz kupić poniżej 500zł. Nawet jeśli uda ci się to uruchomić jakimiś przejściówkami, to nie będzie to optymalne rozwiązanie, bo tak jak napisał poprzedni użytkownik będzie cię ograniczała przepustowość takiego kabla.
Te zamiany z mini display port na hdmi przez adaptery to często są jakieś 'errory' i nie działa wysyłanie sygnału, gdzie na zwykłym kablu wszystko śmiga.
Może adaptery dobrych firm lepiej działają, bo ja miałem DELOCK ale telewizor nie wykrywał sygnału z laptopa.
Może adaptery dobrych firm lepiej działają, bo ja miałem DELOCK ale telewizor nie wykrywał sygnału z laptopa.
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 43 razy
- Kontakt:
Mam tę samą kartę co Ty. Jeszcze kilka dni temu miałem monitor podłączony kablem Displayport-HDMI, ale zauważyłem od pewnego czasu, że monitor mi gaśnie z jakichś powodów tak na 2 sekundy. Czasem bez przyczyny, a czasem jakby z sieci elektrycznej wywodził się problem. Okazało się, że to właśnie ten kabelek był winowajcą. Teraz mam HDMI-HDMI i jest ok. Także jest problem z tymi kablami. Na razie dałem sobie spokój z zakupem nowego przewodu, czy też przejściówki bo w większości wydają się być crapami. Jak już będę chciał to podłączę tv zamiast monitora.
- Podziękował: 72 razy
- Podziękowania: 129 razy
- Kontakt:
Super rada, więcej takich ;>Ichigo16 pisze: 20 gru 2023, o 20:33 Zamiast kombinować i wydawać pieniądze na rozdzielacze i inne cuda, lepiej kup po prostu nowy monitor i tyle, teraz można ekran 1080p 165hz kupić poniżej 500zł. Nawet jeśli uda ci się to uruchomić jakimiś przejściówkami, to nie będzie to optymalne rozwiązanie, bo tak jak napisał poprzedni użytkownik będzie cię ograniczała przepustowość takiego kabla.
Chłopak ma monitor FHD odsługujący max 75Hz, bez żyłowania 60 Hz, a ty mu polecasz wywalenie go z powodu kabelka i kupno nowego. Wiesz co - też bym sobie zmienił dwa monitory z setupu 27" 16:9 (HDMI) , 22" 16:10 (DP->DVI) i 17" 4:5 (pivot - DP->DVI) zastępując dwa ostatnie jakimś dobrym i szybkim IPSem 34" 21:9 1440p 120+ Hz. Już ci podaję adres do wysyłki.... ;P
Teraz gdy już dawno usunięto DSUB z kart graficznych (natywne i DVI-I),, a ostatnio również DVI-D jest cała masa monitorów z przejściówkami z DP, zarówno w robocie jak i w domu. I z żadną nie było problemów, co najwyżej te z większą ilością chińszczyzny w chińszczyźnie trochę przekłamują kolory. Zarówno pigtaile (zazwyczaj SAVIO - z tymi zazwyczaj nie ma problemów) jak i całe kable DP->HDMI/DVI różnych firm. Trzeba tylko pamiętać by poprawnie poprzełączać w systemie aktywne monitory - czasem karta dziwnie te DP wykrywa, nie zawsze jako monitor podstawowy i daje obraz na inne wyjście na którym nic nie jest podłączone. Jedyne o czym warto pamiętać to ustawienie oversize/rescale w sterownikach grafiki lub samym monitorze - często na przejściówce obraz jest wyświetlany nie na całym monitorze domyślnie.
- Podziękował: 72 razy
- Podziękowania: 129 razy
- Kontakt:
Nikt tu nie mówi o 60+ Hz 4k bo te przejściówki są zazwyczaj DP 1.2 / HDMI 1.4, a nie odpowiednio 1.4/2.x. Przecież tytułowy monitor to zwykły FHD 60 Hz (75 na wyżyłowaniu) - tyle pociągnie praktycznie każda przejściówka.kiarol99 pisze: 20 gru 2023, o 15:00 kabel z podwójną końcówką (1 strona HDMI) (2 strona DP) powinien hulać w większości takich kabli nieosiągniesz więcej niż 60hz odświeżania zwróć na to uwage