Jaka konsola?

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 70 razy
Podziękowania: 67 razy

Hej, zastanawiam się nad tym którą konsolę wybrać.
1. Xbox S
2. Xbox X
3. Playstation 5

Ostatnią jaką miałem była Playstation 2 jednak na PC używam dżojstika od Xboxa 360 na kablu (bardzo fajny) oraz Aqua Shift (taki okej ale plus że nie ma kabla).
Na plus jest dla mnie ta subskrypcja z xboxa gdzie mamy gry jednak playstation również coś takiego ma.

Co do gier to nie mam jakiś tytułów które "muszę ograć". Bardziej mi zależy na tytułach co-op'owych czy couch-party.

Cenowo ten Xbox S wygląda okej ale nigdzie nie mogę znaleźć czy i tam ta subskrypcja działa, może ktoś podpowie która z tych konsol ma największy sens. Jeżeli chodzi o gry na płytach to każda z nich normalnie ma taki czytnik tak?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

Jeśli chcesz ograć exy PSowe to... no, PlayStation.
Jeśli masz PCta który sprzętowo jest w porządku, to nie widzę sensu kupna Xboxa jeśli możesz mieć gamepassa na PC.

Nie bardzo widzę sens pójścia w Xboxa w obecnej generacji tbh, jeśli masz PCta. A co do czytników to nie, PS5 jest w wersji Digital bez czytnika również.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 110 razy

Wszystko zależy od osobistych preferencji, więc ciężko polecić jednoznacznie którąś konsolę, ale można spróbować nakierować na odpowiednie tory.

Xbox Series S – osobiście bym tego sprzętu nigdy nie rozważał, o połowę mniejszy dysk niż w XSX, brak napędu, dodatkowo większość nowych gier jest średnio zoptymalizowana pod Series S. To jest konsola skierowana bardziej do niedzielnego gracza, któremu nie zależy na wysokiej rozdzielczości, stabilnych FPSach czy ładnej grafice. Trochę taka "maszynka do Fortnite" w przystępnej cenie, jeśli czujesz, że dla Ciebie jest wystarczająca, to można się zastanowić (ale najpierw polecałbym rzucić okiem na porównania jak interesujące Cię gry działają na XSS i XSX).

Xbox Series X – Przede wszystkim warto się zastanowić, czy konsola rzeczywiście jest potrzebna, bo jeśli masz w miarę mocnego PCta, to równie dobrze można się obejść bez Xboxa. Poza wsteczną kompatybilnością z X360 to nie ma jakoś dużo więcej do zaoferowania względem peceta. Nowe gry od MSu i tak wychodzą od razu na PC i trafiają do Game Passa.

PlayStation 5 – Z tej trójki – dla kogoś posiadającego PC – wybór chyba najbardziej rozsądny z uwagi na gry ekskluzywne. Co prawda po czasie większość z nich i tak wychodzi na Steamie, ale wiąże się to z czekaniem wielu miesięcy / lat, a też nie powiedziane, że dana na pewno na kompa trafi (vide Demon's Souls czy Gran Turismo 7). No i sam DualSense to spoko zabawka, może tyłka nie urywa, ale przynajmniej przynosi jakąkolwiek innowację względem poprzedniej generacji konsol.

PS. Game Pass działa na obu konsolach Xbox Series. U Sony jest coś podobnego (PlayStation Plus Extra / Premium), ale w wyższej cenie i bez gier ekskluzywnych na premierę.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Natan - Mam PC ale chcemy z babą pograć czasem w jakieś gierki no i ona też sama, wiesz monitor 24" a telewizor 55" to różnica taka, też gierko co-op są wygodniejsze na dużym ekranie

Venom - no tutaj to masz rację jak oglądam jakie gry ma Xbox to, to samo i WIĘCEJ jest na PC. Jedyne co mną kieruje to właśnie wrócić z fabryki i odpalić jakiegoś spidermana po pracy i poczillować na kanapie a nie w fotelu kolejnym. Najbardziej mi zależy własnie na tym, że takie diablo 3 to odpalamy dwa pady i gramy na jednej grze, wiesz o co chodzi
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

a hdmi do telewizora ?
Awatar użytkownika
Robin Hood

Monek - że komputer podłączyć? Ale nadal diablo 3 na konsolach ma unik a w wersji na PC nie ma, chociaż d2r na PC z padem jest fajne to jest archaiczne i solo
Awatar użytkownika
Predator
Discord: Boberek00
Podziękował: 372 razy
Podziękowania: 157 razy

Jeżeli masz w miarę dobry komputer, to ps5 wydaje się spoko opcją, bo gry z xbox można ograć na pc, a gry od sony z jakimś opóźnieniem trafiają na pc
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

badylek pisze: 13 gru 2023, o 12:57 Natan - Mam PC ale chcemy z babą pograć czasem w jakieś gierki no i ona też sama, wiesz monitor 24" a telewizor 55" to różnica taka, też gierko co-op są wygodniejsze na dużym ekranie

Venom - no tutaj to masz rację jak oglądam jakie gry ma Xbox to, to samo i WIĘCEJ jest na PC. Jedyne co mną kieruje to właśnie wrócić z fabryki i odpalić jakiegoś spidermana po pracy i poczillować na kanapie a nie w fotelu kolejnym. Najbardziej mi zależy własnie na tym, że takie diablo 3 to odpalamy dwa pady i gramy na jednej grze, wiesz o co chodzi
Jeśli chcesz pograć wygodnie z dziewczyna/partnerka w gry co-opowe na dużym TV, to chyba poszedł bym w Xboxa Series X i Game Passa. Game Pass daje mnóstwo tytułów do ogrania i jest w miarę tani. PS5 się bierze głownie dla gier ekskluzywnych single-player. PS+ Extra jest droższy (około 330-350 zł na rok jeśli kupisz ze zniżką i gift cardami).

Ja bym na Twoim miejscu po prostu wygooglowal listę gier co-opowych, nastepnie znalazł te, w które byście chcieli pograć, porównał sobie cenowo Game Pass vs. PS+ Extra i zobaczył, ile z tych gier, w które chcecie grac, to są w tych abonamentach, i który bardziej się opłaca brać.

Ja z moja zona sporo ograliśmy gier na PC podłączonym po kablu HDMI do telewizora, w szczególności serie Trine, Overcooked, ale tez It Takes Two, czy The Ascent. Na PS5 za bardzo nie mamy w co grac, z tego co patrzylem. Czaje się na abonament EA Play, zeby jeszcze raz ograc It Takes Two i A Way Out. W PS+ Extra przykuło moja uwagę Untitled Goose Game, bo ponoć gra ma co-op. ;)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

badylek pisze: 13 gru 2023, o 13:04 Monek - że komputer podłączyć? Ale nadal diablo 3 na konsolach ma unik a w wersji na PC nie ma, chociaż d2r na PC z padem jest fajne to jest archaiczne i solo
Wszystko rozbija się o budżet, jeśli będa grane gierki coopowe głównie to można to po taniości ogarnąć, ale jak chcesz grać 4K na TV to XSX/PS5.
Przewaga XSX to to że gamepass tańszy, są premiery i zarówno na PC i Xbox wykorzystacie abonament i gracie oboje na nim.

Tanie opcje:

Tu się zgodzę że Diablo 3 na konsoli to najlepsze casualowe doświadczenie couch coop ever. Ja grałem z familią na ps3. Możesz to ogarnąć za 400 zeta, ograć i odsprzedać z mała stratą. To samo zrobisz z PS4/XBO tylko drożej- ale lepsza grafa i dodatek necro możesz dokupić.

2ga opcja to XSS i kupić D3 za giftcadry xboxowe z Turcji cyfrowo i ogrywać sobie ewentualnie gierki gamepassa na xboxie i PC w dwie osoby naraz.

Najbardziej Januszowa opcja to kabel HDMI i drugi padzik xboxa bezprzewodowy do PC. Kabel HDMI możesz zastąpić kablem sieciowym i steam linkiem fizycznym (albo MiBoxem z apką steamlinka ale nie wiem jak to będzie działać, mój TV samsung ma tę apkę i działa fajnie granie z PC).

PC to najlepsze miejsce dla couch coop bo ma najwięcej gier i są one kilkukrotnie tańsze niż na konsolach.
Jedyne czego w coop nie dostaniesz na PC to D3 na padach :/
Tak to masz i opcję gamepassa i opcję abonamentu EA- No way out, It takes Two i 2 cześci Unravel. Jak będzie dużo grane coop to PC najbardziej się opłaci długo falowo. Niby można odsprzedawać używki na konsolach ale gierek coop nie znajdziesz wszystkich w pudłach i to jednak trzeba dodatkowego zachodu z odsprzedażą.

Taniej nawet wyjdzie kupić poleasingowca albo złożyć składaka za tysiaka i mieć go podłączonego jako HTPC do TV. Wtedy gracie na nim w coopa wygodnie, albo każde gra oddzielnie na dwóch PC. Jak pady są bezprzewodowe do xboxa to taka sama wygoda jak przy konsoli a ile więcej możliwości i ile gry tańsze.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

TheLastJedi pisze: 13 gru 2023, o 14:27
badylek pisze: 13 gru 2023, o 13:04 Monek - że komputer podłączyć? Ale nadal diablo 3 na konsolach ma unik a w wersji na PC nie ma, chociaż d2r na PC z padem jest fajne to jest archaiczne i solo
Najbardziej Januszowa opcja to kabel HDMI i drugi padzik xboxa bezprzewodowy do PC. Kabel HDMI możesz zastąpić kablem sieciowym i steam linkiem fizycznym (albo MiBoxem z apką steamlinka ale nie wiem jak to będzie działać, mój TV samsung ma tę apkę i działa fajnie granie z PC).
Oj tam zaraz Januszowa! :D Dobre rozwiązanie jak się chce ogrywać gierki na dużym telewizorze i na Steam, i jak się nie ma TV-ka z funkcja przesyłania obrazu z PC. ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

badylek pisze: 13 gru 2023, o 13:04 Ale nadal diablo 3 na konsolach ma unik a w wersji na PC nie ma
Nie traktowałbym go jako super ficzer, bo wynika on z tego, że pady mają ograniczone możliwości ruchowe względem kombinacji klawiatura + myszka, stąd takie ułatwienie w wersji na konsole. Jest bardzo spoko i widziałbym je w wersji na PC, ale to nadal ułatwienie wynikające ze specyfiki konsolowego kontrolera, a nie ekskluzywny content.

Jeśli chodzi o granie w casualowe gry na telewizorze, to ja osobiście streamuję je sobie przez Steama. Wystarczy apka Steama na telewizorze i włączony komputer, całość śmiga elegancko, a kontrolery łączą się bezpośrednio z telewizorem. Przyznaję jednak, że czasem transmisja lubi lagować bądź wywalić artefakty graficzne, pomimo bardzo dobrego połączenia Wi-Fi. Być może zależy to od tytułu, bo w Moving Out problem ten wystąpił, ale w GTA: Vice City czy Worms Armageddon już nie, a być może po prostu miałem pechowy timing.

Ewentualnie poszedłbym w PS4. Jeżeli masz zamiar grać w większości w casualowe gierki i kanapowe co-opy, to nie opłaca się wywalać tych kilku stów więcej na PS5. Co do Xboxów, to tak, jak powiedzieli przedmówcy, raczej nie widzę sensu w posiadaniu tej konsoli, jeśli ma się peceta zdatnego do odpalania nowszych tytułów we w miarę komfortowych warunkach.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Haazheel pisze: 13 gru 2023, o 15:57
badylek pisze: 13 gru 2023, o 13:04 Ale nadal diablo 3 na konsolach ma unik a w wersji na PC nie ma
Nie traktowałbym go jako super ficzer, bo wynika on z tego, że pady mają ograniczone możliwości ruchowe względem kombinacji klawiatura + myszka, stąd takie ułatwienie w wersji na konsole. Jest bardzo spoko i widziałbym je w wersji na PC, ale to nadal ułatwienie wynikające ze specyfiki konsolowego kontrolera, a nie ekskluzywny content.

Jeśli chodzi o granie w casualowe gry na telewizorze, to ja osobiście streamuję je sobie przez Steama. Wystarczy apka Steama na telewizorze i włączony komputer, całość śmiga elegancko, a kontrolery łączą się bezpośrednio z telewizorem. Przyznaję jednak, że czasem transmisja lubi lagować bądź wywalić artefakty graficzne, pomimo bardzo dobrego połączenia Wi-Fi. Być może zależy to od tytułu, bo w Moving Out problem ten wystąpił, ale w GTA: Vice City czy Worms Armageddon już nie, a być może po prostu miałem pechowy timing.

Ewentualnie poszedłbym w PS4. Jeżeli masz zamiar grać w większości w casualowe gierki i kanapowe co-opy, to nie opłaca się wywalać tych kilku stów więcej na PS5. Co do Xboxów, to tak, jak powiedzieli przedmówcy, raczej nie widzę sensu w posiadaniu tej konsoli, jeśli ma się peceta zdatnego do odpalania nowszych tytułów we w miarę komfortowych warunkach.
a ile masz neta bo mi na Steam pobiera 10 MB/s da radę tak robić?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

badylek pisze: 14 gru 2023, o 00:07 a ile masz neta bo mi na Steam pobiera 10 MB/s da radę tak robić?
Różnie bywa, najczęściej pokazuje mi coś w okolicach 60 Mbps, czyli koło 8 MB/s. Jeśli masz na Steamie pobieranie rzędu 10 MB/s, to nie powinieneś mieć problemu. No i w moim przypadku nie było to coś, co by jakoś niesamowicie przeszkadzało w rozgrywce, ot, jak gdybyś oglądał telewizję podczas burzy czy wichury i na chwilę przycięłoby obraz czy wyświetliło jakąś inną pikselozę :D
ODPOWIEDZ