Gry za czasów "dzieciaka"

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Stare dobre Mario w podstawówce na "informatyce" :D i ten widnows 95... ech
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Za dzieciaka ostro muciłem w Lego Star Wars <3
Każda misja już na pamięć, aż po dziś dzień :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz

Ostatnio też mnie wzięło na starocie i obecnie ogrywam The Settlers 1 czy jak niektórzy nazywają Osadnicy :P

https://www.youtube.com/watch?v=2FqJs5fnYJc
Intro nie robi szału, a gameplay już trochę się zestarzał :dziadek:

https://www.youtube.com/watch?v=K1hlsmiOIRk

Edit: Coś źle robię, podczas wrzucania "ramki" z yt :(
Edit2: Dzięki Seyonne :D
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2023, o 08:59 przez Witek90, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 66 razy

Witek90 pisze: 3 kwie 2023, o 13:13 Ostatnio też mnie wzięło na starocie i obecnie ogrywam The Settlers 1 czy jak niektórzy nazywają Osadnicy :P

Witek90, a lecisz na klasyku czy zakupiłeś wersję historyczną? Miałem wziąć tą odświeżoną, ale wpadło mi coś innego i na razie się wstrzymałem.

Żeby się nie powtarzać z tym co pisałem w różnych innych tematach to rzucę tylko 'Prehistorik' oraz 'Lost Vikings'. Tyle życia w nich spędziłem, że lepiej nie mówić :D
Awatar użytkownika
Łowca

Turli pisze: 4 kwie 2023, o 17:59
Witek90 pisze: 3 kwie 2023, o 13:13 Ostatnio też mnie wzięło na starocie i obecnie ogrywam The Settlers 1 czy jak niektórzy nazywają Osadnicy :P

Witek90, a lecisz na klasyku czy zakupiłeś wersję historyczną? Miałem wziąć tą odświeżoną, ale wpadło mi coś innego i na razie się wstrzymałem.

Żeby się nie powtarzać z tym co pisałem w różnych innych tematach to rzucę tylko 'Prehistorik' oraz 'Lost Vikings'. Tyle życia w nich spędziłem, że lepiej nie mówić :D
Z reguły wole oryginały (czasem coś zmoduje, aby grało się przyjemniej na współczesnych systemach), zastanawiałem się nad wersją historyczną ale większość i tak mam wykupioną na gog'u :)

Oba tytuły oczywiście kojarzę, które wymieniłeś ale chyba tylko w Lost Vikings pograłem chwile. Na celowniku jeszcze mam parę staroci 8-)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2023, o 11:23 przez Witek90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Obrazek
Boulder Dash
https://www.youtube.com/watch?v=XSpgwuMPkOE&t=1s
Choć to była moja druga gra w życiu, to też i pierwsza w która się zagrywałem. Kolejne to:

Obrazek
Tennis

Obrazek
Gremlins

Obrazek
Preliminary Monty

Obrazek
Air Support - IMO pierwszy RTS (1984)!

Obrazek
World Karate Championchip

Obrazek
World Soccer

Obrazek
Kolony

Obrazek
Mercenary

Obrazek
Colonial Conquest

Obrazek
Footballer of the Year

Obrazek
Global War

Potem był NES i jeszcze więcej czasu na gry, zwłaszcza przy Goal 3, Pirates!, pierwsze jrpg... do dziś planuję przejść grę Willow.

O rany, fajnie było sobie przypomnieć BBCode. xD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Było to trochę bardziej zróżnicowane niż dzisiaj.
Niektóre nadal potrafię sobie popykać i dzisiaj.
Wizardry 8 - drużynowy RPG a poruszamy się jak w grze FPP. Starcia potrafią dać w kość. Pamiętam że polska wersja miała buga i nie dało się jej skończyć, musiałem zacząć nową grę z łatką... ale na szczęście wtedy miałem więcej czasu więc restart dużego RPGa mnie nie odstraszył :dziadek: :gwizdany:
Obrazek
szkoda że tak mało modów no i mało gier tego typu - nie licząć japońszczyzny którą nie bardzo trawię

Incubation - od tego polubiłem gry taktyczne, takie łatwiejsze puzzle i bardziej efekciarskie. Szkoda że dodatek to festiwal masochizmu i wymagający perfekcji połączonej z czytaniem w myślach developerów.
Obrazek

no i FPSy - ani Doom ani Quake mnie nie porwał... za to Unreal łyknąłem bo dźwiękowo był rewelacja :tak:
Obrazek

były Wormsy i to chyba każdy zna - kiedyś grywało się z rodzinką i znajomymi, ale ci przestali się interesować grami po jakimś czasie
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 2):
kubiczszymon257
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Dispel dobra gra, więcej niż klon Diablo, ostatnio multiplayer się do niej odnalazł pod tytułem Colosseum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gra ma super muzykę co idealnie nadaje klimat.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2023, o 16:49 przez Fureksu, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali Fureksu za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

1. DSJ z kolegami w szkole na "informatyce"
2. Elastomania
3. Fifa
4. NHL
5. Dungeon Keeper 2
6. The Sims
7. SimCity 3000
8. Pizza $yndicate
9. Quake 3 Arena
10. Unreal Tournament
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

Kapitan Pazur
Obrazek
Obrazek

Słynny kot-pirat, kapitan Nathaniel Joseph Claw, zostaje uwięziony przez admirała La Rauxe po tym, jak flota marynarki zatapia jego statek. W lochach zamku La Roca Pazur znajduje fragment mapy i list więźnia Edwarda Tobina, z którego dowiaduje się o Amulecie Dziewięciu Istnień. Artefakt ma podobno obdarzyć właściciela prawie wiecznym życiem... Bohater wydostaje się z celi, a nasza przygoda rozpoczyna.

Cholernie trudna platformówka i jedna z moich pierwszych gier. Zdobywanie amuletów, kolejnych części mapy, przechodzenie zróżnicowanych poziomów i pokonywanie interesujących bossów dostarczyło mi masę frajdy. :D
Awatar użytkownika
Łowca

Obrazek

Tzar - Ciężar korony :)
ale dzieciakiem to już nie byłem, ale czas zap.... :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 453 razy
Podziękowania: 379 razy
Kontakt:

Fortnite
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Rapisher za ten post:
Noir
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 365 razy
Podziękowania: 180 razy
Kontakt:

Pierwsze gry:
Contra (Pegasus)
Mario (Pegasus)

A pierwsze gry na pc to chyba Gothic 1. Z kupionych w gazetce bo tak to pewnie jakiś Pinball czy Saper.

A tak to dopiero niedawno nadrabiam tytuły z psx czy ps2. Nigdy nie miałem innej konsoli niż pegasus za dzieciaka.
Awatar użytkownika
Łowca

W święta miałem chwile, to sobie polatałem :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

Rayman 2: The Great Escape
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wielka szkoda, że seria Rayman umarła - winne króliki i polityka Ubisoftu. Dwójkę wspominam bardzo ciepło - była w końcu jedną z moich pierwszych gier. Rayman 3 był oczywiście dużo przystępniejszy i miał humor, ale druga odsłona serii także zasługuje na poklask i wspomnienia. Niewiele już pamiętam, ale Rayman 2 był zdumiewająco klimatyczny. Zbieranie 4 masek by obudzić jakiegoś śpiącego boga żeby pomógł w walce z mechanicznymi piratami, zróżnicowane światy, uwalnianie przyjaciół Raymana w zniewolonej krainie, było nawet fałszywe zakończenie (!). Warto wspomnieć, że gra do łatwych nie należała. Chyba żeby ją ukończyć i przystąpić do finałowej walki trzeba było zebrać 1000 (wszystkie) lumki (?). Może kiedyś doczekam się remake'u.
Awatar użytkownika
Łowca

Moja przygoda z grami zaczęła się od pierwszego Playstation, na którym grałam za dzieciaka między innymi w Pandemonium.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

"Za dzieciaka" to mnie niestety, nie było stać na komputer, wtedy to bardziej jakieś atari "na godziny" (a raczej minuty...) i salony gier z automatami - River Raid, Moon Patrol, Galaxian, potem Cadillacs & Dinosaurs, The Punisher, Alien vs Predator... I seria Fatal Fury (Billy Kane + Mai Shiranui... :-D), Mortal Kombaty, Killer Instinct, Knights of the Round, seria Golden Axe, Dynasty Warriors (dziadek-łucznik...) i moje ukochane Midnight Wanderers...
Za pieniądze z komunii + 2-3 lata ciułania w końcu stać mnie było na C64... Nastał czas wstrzymywania oddechu na pół godziny (loadowanie z kasety) :D , ew. dużo przyjemniejszego w obejściu Flimbo's Quest (kartridż)...
Pierwszego pieca miałem od '2000 - to, oczywiście, HoMM3, Commandos, Amy Man Air Attack + Air Tactics...
I wspaniałe CrimsonSkies... Ile ja nocy zarwałem (bo najwięcej znajomków z USA było), żeby pograć 1-2h w multi...
Awatar użytkownika
Łowca

Pierwsza moja gra "edukacyjna", pamiętam, że słownik był potrzebny :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=ZvLOmmQd38I

Z tego co pamiętam, to gra potrafiła przestraszyć :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=RXdUE9j-z3c
Awatar użytkownika
Łowca

Mój pierwszy eRPeG.
-zakupiony na giełdzie komputerowej na ul. Grzybowskiej w Warszawie.
-oczywiście dyskietka z wirusem w pakiecie :)
https://www.youtube.com/watch?v=bZLKn_Tt7oc
Awatar użytkownika
Łowca

Siemka, szukam gry z dzieciństwa. Ma na oko około ze 20 lat. Grało się takimi ufoludkami, taka platformówka, robiło sie jakieś zadania i walczyło z innymi przeciwnikami. Więcej nie pamiętam, komuś coś świta?
ODPOWIEDZ