Wybory GOTY 2023 Lowcygier.pl - pomóżcie nam wytypować Grę Roku 2023!

Tytuł Gry Roku 2023 powinien trafić do:

Alan Wake 2
11
7%
Armored Core VI Fires of Rubicon
5
3%
Baldur’s Gate 3
88
53%
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
15
9%
Dead Space Remake
1
1%
Diablo IV
3
2%
Final Fantasy XVI
0
Brak głosów
Forza Motorsport
1
1%
Hogwart's Legacy
10
6%
Lies of P
3
2%
Lords of the Fallen
0
Brak głosów
Marvel's Spider-Man 2
4
2%
Metroid Prime Remastered
0
Brak głosów
Mortal Kombat 1
1
1%
Resident Evil 4 Remake
6
4%
Star Wars Jedi: Survivor
1
1%
Starfield
4
2%
Street Fighter 6
0
Brak głosów
Super Mario Bros. Wonder
5
3%
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
8
5%

Liczba głosów: 166
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

GOTY 2023 Łowców Gier

Cześć! Rozpoczynamy głosowanie na Grę Roku 2023 według Łowców Gier. Po burzliwych naradach (patrząc na to, ile dobra pojawiło się w tym roku, uwierzcie, że lekko nie było) przygotowaliśmy listę 20 gier, na które możecie teraz oddawać swoje głosy :macha:

Forumowe głosowanie potrwa nieco ponad dwa tygodnie, typować możecie do końca dnia 26.11 (niedziela). Wyniki ankiety zostaną następnie wykorzystane w artykule, który zostanie opublikowany na łamach witryny Lowcygier.pl. Jeśli więc zawsze mieliście ochotę dorzucić swoje trzy grosze do treści publicystycznych zamieszczanych na stronie, teraz macie ku temu świetną okazję!

Czekamy na Wasze głosy i zachęcamy do dyskusji w wątku :piwo: Jesteśmy świadomi tego, że w ankiecie brakuje wielu ciekawych tytułów wydanych w tym roku, dlatego też nie omieszkajcie wspominać o nich w swoich wypowiedziach. Jeśli dana pozycja będzie często wspominana, z pewnością zostanie to odnotowane w artykule.
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 4):
alesoriusArminQuoyqueJack Carver
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

Coś czuje, że będzie zażarta walka miedzy Phantom Liberty, Spider-Man 2 i Baldur's Gate 3. :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Ani mnie nie stać na premierowe gry, ani w żadną nie grałem bo czasu na granie obecnie niemal zero, ale IMO Baldur 3 zasługuje na GOTY ze względu na to jak dobry proces developmentu Lariana był i jaki trzask tyłka innych firm bo oni "nierealne standardy narzucają". No bo jak to wydać dopracowaną, nieodtwórczą grę i bez tony bugów na premierę?
Ci użytkownicy podziękowali TheLastJedi za ten post (w sumie 3):
alesoriusMDASkywalker1988
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Z tej listy to grałem jedynie z kilkadziesiąt minut w Hogwar's Legacy i mi się nie podobało xD
A jedyne co mnie tu na teraz interesuje to Cyberpunk więc na to oddaje głos (chociaż to DLC :gwizdany:)

Moooooże kiedyś spróbuje tego Baldura przez to że tak zachwalany jest ale to RNG z rzucaniem koścmi do mnie kompletnie nie przemawia, a nieliniowość to już w ogóle zniechęca. No ale może by mi akurat siadlo i bym się przekonał, kto wie :dziadek:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

Gdybym miał rzucić głośny tytuł, powiedziałbym, że Baldurs Gate 3
Gdybym miał powiedzieć co mi w sercu gra, Sea of Stars
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali GoodLuke za ten post:
alesorius
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 127 razy
Kontakt:

Baldur's Gate 3 zdecydowanie najlepszy, na drugim miejscu dałbym Alan Wake 2 gra ma wymagania z kosmosu, ale nie ma stutteringu no i sama fabuła itd. jest mega ;) . Phantom Liberty też był spoko, ale to tylko dodatek, a nie cała gra więc raczej go nie uznaje w tym zestawieniu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Bezapelacyjnie Baldur, z całym szacunkiem dla innych gier, ale to Baldur bije na łeb w tym roku, po ok 180h przeszedłem na taktyku, i za jakiś czas będzie drugie podejście z innymi wyborami.
Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post (w sumie 2):
MDAalesorius
Awatar użytkownika
Predator
Discord: Boberek00
Podziękował: 372 razy
Podziękowania: 157 razy

Pizza Tower
z wybranych to Baldurs Gate 3
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

1. Dlaczego głosowanie zorganizowaliście już w listopadzie? Do końca roku pozostało jeszcze ponad 1,5 miesiąca... Poza tym dobre promocje pojawiają się dopiero pod koniec listopada (czarny piątek) i w okresie przedświątecznym. Na pewno sporo graczy czeka na te obniżki, żeby nabyć i ograć coś z tej listy.
2. W ankiecie przydałaby się opcja 'Nie wiem/Nie mam zdania, nie grałem w żadną z tych gier'. Ja bym to zaznaczył, bo nie mam zamiaru płacić pełnej ceny za bycie beta testerem, czekam na spore obniżki ;)
3. W sumie to plebiscyt nie ma sensu i tak wiadomo, że wygra Baldur's Gate 3 :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Coś mi się wydaje że Baldur zmiecie wszystko w tym roku. Ludzie przebąkują, że zelda, ale to tylko marne i nudny MasterQuest do poprzedniczki i coraz więcej ludzie zaczyna to zauważać, że S--M 2, ale to tylko super hero mambo jambo w dodatku na jedną platformę, że dodatek do CP2077. Wspaniała rzecz na poziomie BG3, ale to tylko dodatek, że AW2 ale większość i tak nie pogra bo nie działa już na serii 1xxx i jest tylko na epica a to w sumie jakby go nie było.

BG 3 bezkonkurencyjne w segmencie AAA.
Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post:
Armin
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 14 razy

kto normalny głosuje na diablo 4 XDD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Powinna być opcja "Inna", jeszcze parę powszechnie cenionych tytułów w tym roku wyszło np. System Shock.

Osobiście w żadną z wymienionych pozycji nie grałem, z tegorocznych tytułów ukończyłem jedynie Atomic Heart ale średnio mi się podobało :)
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Rąbnąłem się w dacie, poprawiłem :)
Co do paru kwestii:
W ankiecie przydałaby się opcja 'Nie wiem/Nie mam zdania, nie grałem w żadną z tych gier'. Ja bym to zaznaczył, bo nie mam zamiaru płacić pełnej ceny za bycie beta testerem, czekam na spore obniżki
Przydałaby się, ale nic by to nie zmieniło, więc jej nie ma. Jeśli nie chcesz głosować, badź nie masz zdania, nie głosujesz i już :)
Powinna być opcja "Inna", jeszcze parę powszechnie cenionych tytułów w tym roku wyszło np. System Shock.
Moja pierwotna lista liczyła sobie 60 pozycji, wybieranie z tego 20 było karkołomnym zadaniem, a przez sugestie pozostałych osób z redakcji, co chwilę coś się w spisie zmieniało. Chcieliśmy, żeby ta ankieta była w pewnym sensie "zamknięta" Jeśli chodzi o inne, wątek przyjmie wszystko, co Wam przyjdzie do głowy, więc po prostu piszcie, a jeśli dany tytuł będzie pojawiał się często, z pewnością wspomnimy o nim w artykule. Zaraz dodam adnotację na ten temat do pierwszego postu. DziękI! :)
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post:
Rapisher
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw wychodzi mi że Baldur 3

wiadomo goty jest jedno ale:

drugie miejsce daje Hari Pota (hogwart's legacy)
trzecie miejsce Lies of P

a na czwarte dodatkowo jedyna gra w ktorą grałem/gram z tej listy to Diablo 4, bardzo mi się podoba ta gierka kawał dobrej roboty ale w tym roku były lepsze, a i nie trzeba w coś grać żeby można było to ocenić jak ktoś tam wyżej sugerował chyba Desolator
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 2):
RedEvilkamil_999666
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Aktualnie przechodzę od nowa Cyberpunka dodatkowo ogram DLC, które mam za free.
Nie grałem we wszystko, ale widząc po opiniach, recenzjach graczy, to raczej nie ma nic innego do wyboru niż Baldur's Gate 3, to co ta gra nam daje, co sobą ukazuje, nawet mimo tych bolączek jakie miała, działa bardzo dobrze, dopiero w akcie 3 gdzie jest miasto ciśnie po procku, ale częściowo załatali, a wymiana u mnie Ryzena 3600 na 5600x dała 30% więcej FPS, z 53 do 69fps w miejscu testowym w mieście(przy rtx 3060ti 1440p DLAA, max).
Gierka jest pierwsza klasa, i dlatego uważam, że żadne Diablosy, Starfieldy nie mają podejścia do tej gry.
FF16 mam w planach zagrać, Spider-man 2, Jedi Survivor tak samo, AW2 zapewne jak jeszcze połatają, to może da się grać.
Mimo tego, że nie ograłem tylu gier, to jako fan wszelkiego rodzaju turówek, rpg, jestem za tym, żeby to Baldur's Gate 3 odniosło sukces w tym roku, uważam, że nie ma konkurencji, nawet w podejściu do nas graczy, łatanie gry, jej działanie na premierę, co przy innych grach można pomarzyć.
Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post:
Armin
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 57 razy
Kontakt:

Postawiłem na Hogwart's Legacy, moim zdaniem BG 3 nie zasługuję na GOTY przez rażącą ilość błędów (gdzie do tej pory grę łatają) dawno od czasu Cyberpunka w tak zepsuty tytuł nie grałem, tym bardziej, że przez parę lat gierka była w EA.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 453 razy
Podziękowania: 379 razy
Kontakt:

THE-ABRAM pisze: 10 lis 2023, o 13:16 Postawiłem na Hogwart's Legacy, moim zdaniem BG 3 nie zasługuję na GOTY przez rażącą ilość błędów (gdzie do tej pory grę łatają) dawno od czasu Cyberpunka w tak zepsuty tytuł nie grałem, tym bardziej, że przez parę lat gierka była w EA.
Ale za to giga średniak już zasługuje na Goty :lol:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 57 razy
Kontakt:

Rapisher pisze: 10 lis 2023, o 13:37
THE-ABRAM pisze: 10 lis 2023, o 13:16 Postawiłem na Hogwart's Legacy, moim zdaniem BG 3 nie zasługuję na GOTY przez rażącą ilość błędów (gdzie do tej pory grę łatają) dawno od czasu Cyberpunka w tak zepsuty tytuł nie grałem, tym bardziej, że przez parę lat gierka była w EA.
Ale za to giga średniak już zasługuje na Goty :lol:
Wolę grę dopracowaną niż grę przehajpowaną, dla mnie liczy się pierwsze wrażenie a nie czym gra będzie po 2 latach od premiery, a BG3 wybitną grą nie jest, patrz akt 3.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, o 13:56 przez THE-ABRAM, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

TheLastJedi pisze: 10 lis 2023, o 11:22 No bo jak to wydać dopracowaną, nieodtwórczą grę i bez tony bugów na premierę?
No ale to jest najczęściej powtarzane kłamstwo nt. BG3. Gra może i jest "nieodtwórcza" (choć gdyby nie nazywała się Baldur, musiałaby się nazywać Divinity...), ale z tym dopracowaniem i braku tony bugów... bądźmy poważni. Ile czasu to było w EA? Początek owszem, był dopracowany. Ale im dalej w las... widać typowy dla Lariana "spadek formy".
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Niriles pisze: 10 lis 2023, o 13:44
TheLastJedi pisze: 10 lis 2023, o 11:22 No bo jak to wydać dopracowaną, nieodtwórczą grę i bez tony bugów na premierę?
No ale to jest najczęściej powtarzane kłamstwo nt. BG3. Gra może i jest "nieodtwórcza" (choć gdyby nie nazywała się Baldur, musiałaby się nazywać Divinity...), ale z tym dopracowaniem i braku tony bugów... bądźmy poważni. Ile czasu to było w EA? Początek owszem, był dopracowany. Ale im dalej w las... widać typowy dla Lariana "spadek formy".
Wiadomo bugi zawsze będą na premierę, użycie EA właśnie robiło robotę, bo mniej boli jak bugi są w EA, a nie po premierze jak w CP2077 :), nikt nie zmusza do kupna i się gra w z grubsza połatane. Słyszałem że akt 3 cienki, niestety zawsze początek gry robi się jak najlepszy, a potem inwencja spada, kolejny branżowy standard. Idealnego developmentu nie było, to fakt, ale mnie zadowala że chociaż się starali zrobić coś powyżej średniego standardu. Powtórzę że sam nie grałem ale wystarczy mi ilości tweetów z trzaskiem tyłka devów że zawyżają standardy więc coś było lepiej zrobione.
Zablokowany