Zdziebko przekręcony radiator...

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Głupia sprawa, pierwszy raz w życiu w sumie montowałem takiego stojącego radiatora na procek (konkretnie Fera 5) i po wszystkich tańcach montażowych stwierdzam że... wygląda on na lekko pochylonego. Czyli zamiast 90 stopni w pionie jest jakieś... 89? Pal sześć z radiatorem, ale do tego oczywiście przymocowany jest wentylatorek, no i ten wentylatorek też tak sobie będzie lekko pochylony teraz pracował latami...
Normalnie bym nawet nie zauważył, ale włożone obok równolegle kości ramu brutalnie to jednak wykazują

Patrzałem na wszystkie strony gdzie mógłbym popełnić jakiś błąd, no ale nie ma bata, instalacja jest tak prosta że naprawdę nie możliwości abym to jakoś spieprzył. W sumie po głębszych oględzinach wygląda że po prostu fabrycznie podstawka jest lekko przekręcona :(

Anyway niech ktoś mnie uspokoi i powie że to kompletnie normalne i wentylator będzie żył długo, szczęśliwie oraz bez żadnych dodatkowych efektów audio :lol:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Dla wentylatora to kompletnie bez różnicy, kwestia, czy nie będzie się opierać o obudowę, skoro jest pod lekkim skosem.
Coś takiego może się zdarzyć, ale też jest prawdopodobne, że śruby nie dokręciłeś dokładnie. Albo zwykłe złudzenie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 29 wrz 2023, o 23:12 Dla wentylatora to kompletnie bez różnicy, kwestia, czy nie będzie się opierać o obudowę, skoro jest pod lekkim skosem.
Coś takiego może się zdarzyć, ale też jest prawdopodobne, że śruby nie dokręciłeś dokładnie. Albo zwykłe złudzenie.
No właśnie śruby są podokręcane, o obudowę też bym się nie martwił bo to nie skos w tym poziomie.
Jakby to wytłumaczyć najprościej - patrzysz z góry na płytę, jest slot na proca a po prawej stronie sloty na ramy (pionowo). I ten radiator po zamontowaniu i ramy powinny być absolutnie równolegle a tymczasem radiator jest leciutko względem nich obrócony. Wpierw tez myślałem że to złudzenie, ale raczej nie. No nic, zobaczymy jak to podłączę ale to już nie dziś
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Póki radiator stabilnie stoi na cpu, to w sumie wsio ryba. Widocznie może w transporcie lekko się zgiał. Popatrz czy tam wszystko jest ok na tym radiatorze, szczególnia rurach i podstawie.
I tak powinno być ok, chyba że temperatury będą szaleć, to wiadomo.
ODPOWIEDZ