Jaki Laptop typowo pod gaming?

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Siema chciałbym kupić laptopa a nie znam się za bardzo na sprzęcie ponieważ zawsze korzystałem z PC. Poszukuje czegoś typowo pod gry żeby można było sobota niedziela siedzieć cały dzień i żeby się nie przegrzewał. Gry w które będę grał to Rocket League, Dark and Darker, Escape from Tarkov.
Moje wymagania to:
- 144Hz + monitor najlepiej 17cali w góre
- 16gb ram+
-karta graficzna najlepiej NVidia 2060 albo 3060
- dobre chłodzenie
- koszt od 3k do 5,5k
Jak potrzeba więcej info to piszcie albo dajcie znać gdzie najlepiej się udać żeby ogarnąć sobie najlepszy laptop bez scamu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 42 razy
Kontakt:

Żaden - laptop to nie stacjonarka, chyba że masz jakieś wolne 15.000 zł to coś do grania znajdziesz :p
Ci użytkownicy podziękowali HelDoRe za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

Huhpro pisze: 19 sie 2023, o 10:50 Moje wymagania to:
- 144Hz + monitor najlepiej 17cali w góre
- 16gb ram+
-karta graficzna najlepiej NVidia 2060 albo 3060
- dobre chłodzenie
- koszt od 3k do 5,5k
Skoro masz konkretne wymagania, to nie prościej wejść na stronę jakiegoś sklepu i poszukać...?
Większość sklepów ma wyszukiwarki z mnogością filtrów...

Ale laptop gamingowy to zawsze jakieś kompromisy - albo cierpi wydajność, albo grzeje się tak, że aż w nogi/dłonie parzy... I - jak wspomniał HelDoRe - bez góry kasy nawet nie podchodź...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

typowe, przychodzi człowiek o konkretną porade z laptopem a ten mu pisze "kup stacjonarke"
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 5):
Natankon315sergeronragbrokMaikeru
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Wasze wypowiedzi nie pocieszyły mnie, te gry nie są jakoś bardzo wymagające, wydaje mi się że na używanym lapku za 1500 w rocket league normalnie bym pograł ale to tylko moja opinia bo jak powiedziałem wcześniej, nie znam się na lapkach i nigdy nie miałem z nimi doczynienia więc to tylko moje domyślenia. Chodzi mi ogólnie o to żeby ktoś mi doradził jaki to lapek powinien być jeśli chodzi o firme, wady, wytrzymałośc itp itd żebym jakiegoś lipnego za 5k nie kupił i potem tego żałował
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

ja bym polecił ze swojego doswiadczenia celować w lapki lenovo legion, sam ostatnio kupowałem taki z rtx3060 tylko że 15 calowy a Ty oczekujesz 17calowy lub wiekszy - nie wiem czy są wieksze niz 17 cali budzetowe laptopy, poza tym z 17 calowym ciezko bedzie zejść poniżej 5k zl

co do legionow to mają swietnie zaprojektowane chlodzenie, natomiast muszę Cię uprzedzić że wszystkie lapki się grzeją (oczywiscie w zależności od gry ale na tych bardziej wymagajacych nie ma lapka ktory by sie nie grzał)

na wakacje od lenovo byl cashback 500zl za zakup ich laptopa, sam z niego skorzystalem i ze swoim lapkiem udało mi sie zejść ponizej 5k zl, niestety z tego co się orientuję program z cashbackiem już się skonczył

co jeszcze moge dodać na koniec - ważne! - zwracaj uwage na TDP karty graficznej podawanej w Watach, przykladowo rtx3060 wystepuje chyba w pieciu czy szesciu roznych wersjach TDP i im mniejszy ten parametr tym slabsza grafika i taki 3060 z TDP 80W moze byc gorszy wydajnosciowo od rtx 3050, jesli juz celujesz w rtx3060 to szukaj lapkow z TDP 130W masz wowczas max wydajnosci karty, a z kolei mobilne rtx 3060 niewiele się rożnią wydajnosciowo od stacjonarnych 3060, znaczące roznice są dopiero przy mobilnych 3070 i 3080 w porownaniu do stacjonarek
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
Skywalker1988
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

jeszcze jedno (sorki za double post ale to osobna myśl)

najlepiej idz na to forum:

https://forum.pclab.pl/forum/116-Komput ... -palmtopy/

tam ci doradzą lepiej niż tutaj i pewnie poszukają jakichś konkretnych modeli już

a tutaj masz temacik przedstawiciela x-kom i jak go poprosisz o rabacik to dostaniesz kod rabatowy na priv od niego:

https://forum.pclab.pl/topic/1304538-ra ... rum-pclab/

oczywiscie o ile zdecydujesz sie na zakup w tym sklepie, sam dostalem od niego rabacik na 110zl (dobre i to ;])
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 2):
sergeronRapisher
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Chodzi mi ogólnie o to żeby ktoś mi doradził jaki to lapek powinien być jeśli chodzi o firme, wady, wytrzymałośc itp itd żebym jakiegoś lipnego za 5k nie kupił i potem tego żałował
No i dlatego ludzie piszą ci o stacjonarce, bo jeśli wolisz, ale nie musisz mieć lapka, to lepiej zainwestować w stacjonarkę.
Żadnego lapka ci nie wrzucę, bo nie biorę na siebie, że się nie zagrzeje po 3 miesiącach, a potem wyślesz do serwisu, to ci odpiszą, że limit temperatur na CPU to 125*, więc wszystko w normie.

Jak masz wybór, stacjonarka. Ja swego czasu wydałem na lapka 5k, wszystko ładnie przez pierwsze miesiące, a potem szkoda gadać.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 180 razy
Podziękowania: 59 razy

Przeklejam z innego podobnego wątku, bo zasada zakupu laptopa się nie zmieniła.
Jedynie dodam, że raczej celowałbym w Acer albo Asusa, bo Lenovo, mimo że potrafi mieć trochę lepszą cenę za podobną specyfikację, ze wymieniona dwójka, to oprogramowania nie pozwala na ręczną kontrolę prędkości obrotów wiatraków. Inna sprawa, że tańsze (do 5,5k to są tańsze laptopy, jakkolwiek dziwnie to brzmi) laptopy nawet u Acera i Asusa mogą nie mieć oprogramowania pozwalającego na kontrolę prędkości wiatraków, a to jest w moim przekonaniu mega ważne. Pisze to, bo mój stary Lenovo y580 potrafił w spoczynku, na automacie, co chwilę przełączać prędkość obrotów co doprowadzało mnie do furii. Mam awersję do modulowanego dźwięku i wolę stabilną, nawet jeżeli głośną, pracę wentylatorów.

Cytat:
Napiszę jak to powinieneś zrobić, bo mi nie chce się wyręczać (wymaga to dużo czasu), w szukaniu wymarzonego sprzętu.
1)wchodzisz na np. x-kom (mają niezłe filtry), w którym ustawiasz filtry i warunki o których pisałeś,
2)szukasz do 5 modeli, które łapią się w twoje warunki,
3)wchodzisz na https://www.notebookcheck.net/, (ewentualnie https://laptopmedia.com/) gdzie wpisujesz w wyszukiwarkę nazwę ustalonych modeli,
4)sprawdzasz recenzję, zwróć uwagę na paletę kolorów i jakość matrycy, szybkość procesora, temepratury (czy lapek się nie przegrzewa),
5)(opcjonalnie)sprawdzasz sprzęt w recenzji na youtube, gdzie zobaczysz płynność gry i temperatury na danej konfiguracji. Tutaj polecam kanał: Jarrod'sTech
5)wybierasz zwycięzcę i sprawdzasz na forach danego producenta: Asusa, Acera itp. opinie użytkowników, bo wersję recenzenckie są testowane przez góra 2 tygodnie, a ludzie napiszą ci o problemach, które pojawiają się po miesiącach użytkowania sprzętu.
6)potwierdzasz zwycięzcę i kupujesz.
Dużo pracy, ale inaczej się nie da. Na bieżąco są jedynie osoby, które niedawno kupiły laptopa lub tak jak ty, właśnie go poszukują i są w trakcie przeglądania o nich opinii.

Najtaniej laptopy są w x-kom, przynajmniej zazwyczaj. Ja ostatnio swój kupiłem w Media Markt, ale to dlatego,
że był w promocji, chyba nawet jakieś dwie na raz się załapały i dlatego się tam najbardziej opłacało.
Natomiast RTV Euro AGD, Neonet, Electro itp. raczej mają średnio-słabe ceny.
Raczej odradzałbym allegro, chyba że u licencjonowanego sprzedawcy (czasami mają sprzęt taniej niż na swojej oficjalnej stronie). To wg mnie za droga "zabawka", żeby ryzykować kupno, a potem okaże się że pogniecione pudełko, źle zapakowane, albo konfiguracja jednak trochę inna. Allegro jest spoko, ale raczej do niższej półki cenowej.
Ci użytkownicy podziękowali kon315 za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dzięki wielkie za pomoc wszystkim, bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ