"fabuła" w grach

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Czy Was też wkurza ten debilny frazes? Gdzie nie spojrzeć to gry z "dobrą fabułą". Wiedźmin 3, tearz Baldur Gate 3. Wszędzie jakieś przerywniki filmowe, bohaterowie, "poznaj historię" itp itp. No sorry, ale jak chcę fajną fabułę to sobie sięgam po książkę (zaraz sie biorę za czytanie Hobbita, potem może Władcę Pierścieni), a w grę sobie chcę pograć, a nie jakąś "ciekawą" fabułę śledzić. Teraz już nie ma gier jak np TES 5 Skyrim, gdzie fabuła nie miała większego znaczenia, ale fajnie było explorować świat czy czytać książki w grze.....
Ci użytkownicy podziękowali Auua za ten post:
BlackHole
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Auua pisze: 6 sie 2023, o 02:27 Czy Was też wkurza ten debilny frazes?
nie
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 19):
Skywalker1988NatanToxiczoTakelotMDAxardasEdmundBAVader_PLBoberek00Quoyque i jeszcze 9 użytkowników
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Nie, tylko ciebie. Gry to bardzo pojemne i elastyczne medium, więc nawet w obrębie jednego gatunku można znaleźć dwie produkcje o zupełnie odmiennym podejściu do warstwy fabularnej. Nie widzę nic złego w dobrej historii, to raczej tylko dodatkowy atut a nie wada. A jeśli cię nie interesuje to zawsze możesz ją pominąć i skupić się na gameplay'u.
Oczywiście, nikt nie porównuje historii z gier do poziomu noblistów, termin "dobra fabuła" oznacza, że skrypt w grze zawiera coś więcej niż tylko opisy questów rodem z azjatyckiego MMO. Są całe gatunki skupiające się głównie na opowiadaniu historii, nawet kosztem rozgrywki ale istnieją też produkcje potrafiące pogodzić te dwa aspekty. Odarcie takiego Mass Effekta czy Maxa Payne'a z fabuły zabiera tej produkcji większość funu a przy przygodówkach point & click odbiera sens całkowicie.

I mylisz się, mainstreamowych gier z porządną historią nie ma wcale tak dużo, może po prostu patrzysz na niewłaściwe gry. Wymieniłeś 3 RPGi (swoją drogą, Wiedźmina i BG dzieli 8 lat, jeśli to takie sztandarowe przykłady to chyba aż tak "atakowani" tymi dobrymi fabułami nie jesteśmy), które z definicji skupiają się na odgrywaniu roli i to produkcje Bethesdy są raczej niechlubnym wyjątkiem, gdzie spora część graczy pomija główny wątek fabularny. Pograj w inne tytuły Bethy, dungeon crawlery, roguelike'i czy boomer shootery to fabuły nie uświadczysz.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post (w sumie 15):
Skywalker1988Bielow86NatanTakelotxardasEdmundBAVader_PLHaazheelMaikeruSeyonne i jeszcze 5 użytkowników
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 335 razy
Podziękowania: 9 razy

Auua pisze: 6 sie 2023, o 02:27 No sorry, ale jak chcę fajną fabułę to sobie sięgam po książkę...
Heh, no tak. Bo każda książka ma dobrą fabułę jak np. Harlequiny... :P

Może po prostu nie masz cierpliwości do zanurzenia się w świecie gry i wolisz pograć w proste Mario gdzie skaczesz i biegasz w prawo i na tym polega cała zabawa.
Ci użytkownicy podziękowali Skywalker1988 za ten post (w sumie 2):
ArminWileTheBest
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Gry są od grania, zakaz historii opowiadania!
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post (w sumie 4):
ArminSkywalker1988EdmundBAWileTheBest
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

troll?
Awatar użytkownika
Predator
Discord: Boberek00
Podziękował: 372 razy
Podziękowania: 157 razy

Koleś, ty tak na serio?
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Haha to ja mam zupełnie odwrotnie. Wkurza mnie miałka warstwa fabularna wielu gier, szczególnie kartonowe światy Ubisoftu. Historie napisane prostacko, podane w formie niejako dla debili, bez głębi, bez żadnego choćby zaangażowania. Duża część scenariuszy pisana jest pretensjonalnie, często po prostu będący przerostem formy nad treścią. Cóż mi po ciekawych mechanikach, skoro z immersji wybija mnie tandetna kopiuj-wklej historyjka, napisana na poziomie przeciętnego licealisty :---)
Ci użytkownicy podziękowali Nesus za ten post (w sumie 3):
jobjoxPLBlackHolespamslovic
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Auua pisze: 6 sie 2023, o 02:27 Czy Was też wkurza ten debilny frazes? Gdzie nie spojrzeć to gry z "dobrą fabułą". Wiedźmin 3, tearz Baldur Gate 3. Wszędzie jakieś przerywniki filmowe, bohaterowie, "poznaj historię" itp itp. No sorry, ale jak chcę fajną fabułę to sobie sięgam po książkę (zaraz sie biorę za czytanie Hobbita, potem może Władcę Pierścieni), a w grę sobie chcę pograć, a nie jakąś "ciekawą" fabułę śledzić. Teraz już nie ma gier jak np TES 5 Skyrim, gdzie fabuła nie miała większego znaczenia, ale fajnie było explorować świat czy czytać książki w grze.....
Ale to ty do mnie dzwonisz! :trollface:
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 10):
Skywalker1988xardasArmintrotyl2dEdmundBAArdasilKaTsuMaRuQuoyqueSorinesWileTheBest
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 6 razy

Może mnie nie wkurza, ale też preferuję gry które stawiają fajny gameplay ponad interesującą fabułę.
Ci użytkownicy podziękowali MaTTy96 za ten post:
BlackHole
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz

Auua pisze: 6 sie 2023, o 02:27 Czy Was też wkurza ten debilny frazes? Gdzie nie spojrzeć to gry z "dobrą fabułą". Wiedźmin 3, tearz Baldur Gate 3. Wszędzie jakieś przerywniki filmowe, bohaterowie, "poznaj historię" itp itp. No sorry, ale jak chcę fajną fabułę to sobie sięgam po książkę (zaraz sie biorę za czytanie Hobbita, potem może Władcę Pierścieni), a w grę sobie chcę pograć, a nie jakąś "ciekawą" fabułę śledzić. Teraz już nie ma gier jak np TES 5 Skyrim, gdzie fabuła nie miała większego znaczenia, ale fajnie było explorować świat czy czytać książki w grze.....
nie wkurza fabuła to jest podstawa dla gry jeśli gra jej niema to dyskwalifikuje grę w moich oczach (do skyrima podchodziłem ze 3 razy za kazdym razem szybko rezygnowałem ) dobrze też gdy gra ma od początku jakiś cel np wiedzmin 3,gothic 2
Ci użytkownicy podziękowali kamil5304 za ten post:
Vader_PL
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

Fabuła > Gameplay
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 286 razy
Podziękowania: 90 razy
Kontakt:

Raffael pisze: 7 sie 2023, o 00:37 Fabuła > Gameplay
Gameplay > Fabuła
Ci użytkownicy podziękowali Cypek za ten post:
BlackHole
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 220 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Najlepszy jest balans między gameplayem a fabułą.
Jeśli gameplay jest spoko, mogę sporo wybaczyć fabule. Jeśli fabuła ciągnie wszystko i jestem zainteresowany - wtedy gameplay jest mniej ważny.

Ale przy np. takim Hotline Miami to największą robotę robi sam dźwięk.

Myślę więc, że ogólnie ta dyskusja pozbawiona jest większego sensu, bo zależy to od tego, czego szukamy i co znajdziemy w grze. :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Dobra fabuła w grach jest kluczowa. Przy czym historia powinna być odpowiednio opowiedziana. Atakowanie gracza ścianami tekstu nie jest w mojej opinii wskazane. Jeżeli mam ochotę poczytać to sięgam po książkę lub czytnik ebook-ów.
Ci użytkownicy podziękowali gamingman za ten post (w sumie 2):
Kamellkamil5304
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Jestem gościem który ogrywa visual nowelki, muszę jeszcze dodawać co sądzę o fabule? :D
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 4):
NileToxiczooLiardiQuoyque
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 97 razy
Podziękowania: 79 razy
Kontakt:

Cypek pisze: 7 sie 2023, o 01:05
Raffael pisze: 7 sie 2023, o 00:37 Fabuła > Gameplay
Gameplay > Fabuła
Gameplay = Fabuła
Ci użytkownicy podziękowali JAROMIR [PL] za ten post (w sumie 3):
xardasWileTheBestnumbersdealer
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Fabuła w grach to ogromny problem. Zwykle gry recenzują gracze, którzy lubią pisać/opowiadać, a co zatem idzie oni własnie gry ze słabą fabułą bardzo często dyskredytują. A nawet nierzadko i wręcz dyskryminują. Z recenzji w sporej mierze bierze się opinia, a z nich sprzedaż. I tak gry, które mogłyby ugrać znacznie więcej są tłamszone przez oczytanych i wygadanych recenzentów. Niestety.

Grałem w gry, kiedy jeszcze fabuły nie miały. Grałem w gry, kiedy zaczęła się ona pokazywać, gdy stała się niemal priorytetem, aż do czasów gdy wciskany jest ten chłam do niemal każdego typu gry co jest często kompromitujące. Mój punkt widzenia jest więc dość... mój. Żadna gra pod względem opowiadanej / przedstawionej samej historii nigdy mnie nie powaliła. Nigdy. To co mogło mnie czasem mocno poruszyć to same postacie w grach i emocjonalne perypetie między nimi. Dlatego właśnie dla mnie przykładu dla fabularnie i klimatycznie Wiedźmin 3 był najsłabszy, a część pierwsza choć miała zryty gameplay - najlepsza fabularnie, podczas gdy dwójka była złotym środkiem i najlepszą częścią serii. W3 miał dla mnie tylko jeden mocny wątek - ten z Krwawym Baronem i to po części dlatego, że wcześniej trafiłem na moczary. A przecież mogło być odwrotnie. Chyba właśnie dlatego że nie porywająca historia, a koneksje między postaciami są dla mnie najważniejsze, to lubię gry typu jrpg. Zwłaszcza w połączeniu z możliwością wspólnej walki z SI postaci towarzyszących, czy też zobaczenia przerywników fabularnych pokazujących ich emocje.

Niemniej jednak fabuła często jest dla mnie męcząca. Dobre historie to mają książki, gry posiadają w większości protezę o infantylnych korzeniach, choć sprytnych rozwiązaniach - co muszę dodać dla uczciwości. Ale i one z wiekiem będą większości osób powszednieć. To może być dobre i czasem jest całkiem "spoko", ale nic więcej. Kwintesencją gier jest dla mnie gameplay, na drugim miejscu ex aequo szeroko pojęty klimat (lore - TES, grafika, muzyka, postacie - Gothic 2) lub cyferki i drzewka budowania bohatera. Fabuła to dla mnie dodatek, który częściej przeszkadza niż pomaga, a przeszedłem prawie 400 gier na pecety, także coś tam wiem.

Tak zupełnie szczerze... to od dość dawna mam takie wypasione wrażenie, że osoby szukające dobrej fabuły w grach, po prostu czytają [ciach] za mało książek. :]
A ja czytam.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Gierki tak jak książki czy film mogą być wehikułem dobrej i wciągającej historii. Z drugiej strony większość książek, filmów czy gierek jest pod tym względem, delikatnie mówiąc, słabe.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

Nie zakrzyczcie mnie od razu, bo co ja tam wiem...
jednakowoż, wiele zależy od tego, czego się oczekuje od gry...
jeśli chcę radosnej rozwałki, to biorę Serious Sama i fabuła może się bujać... jest, bo jakaś jest (nawet jeśli tylko szczątkowa...), ale w grze mi nie przeszkadza... ;)
jeśli jednak patrzeć na Max Payne'a, to niby też strzelanka, ale jednak (jak to już wspomniano...) bez całej historii nie byłaby już tą samą grą...
Auua pisze: 6 sie 2023, o 02:27 zaraz sie biorę za czytanie Hobbita, potem może Władcę Pierścieni
znaczy, nie było dotąd czasu, czy po prostu młody wiek wcześniej nie pozwolił...? :shock:
ODPOWIEDZ