Playstation 5 i 60 fps w starych grach - pytanie

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Hej.

Mam PS4 Pro, na której większość wysokobudżetowych gier chodzi w 30 fps (w porywach do 45).
Jeśli chodzi o PS5 - absolutnie nie interesują mnie nowości ekskluzywne na PS5 za 350 zł.
Chciałbym tylko, żeby moje ponad 200 gier, które mam cyfrowo na PS4, chodziły mi na PS5 w 60 klatkach.
I tutaj pytanie:
Czy stare gry chodzą na na PS5 w 60 fps, czy może niektóre mają zablokowane na 30?
Jedyne czego oczekiwałbym od PS5 to 60 fps we wszystkich starych grach - nie interesuje mnie next gen, bo gry na old gen mają wszystko czego mi trzeba.
Czy jest w takim razie sens kupowania przeze mnie 5 czy przerzucić się całkiem na PC, którego ostatnio upgradowałem.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Myślę, że wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się poniżej:
https://www.resetera.com/threads/ps5-ga ... re.324880/
Masz tam stale aktualizowane tabele z parametrami gier (rozdzielczość, FPS, HDR itd.) z PS4 i PS5, odpalanych na wszystkich możliwych dla siebie platformach w ramach ekosystemu PlayStation.

Ogólnie - jeśli developer nie odblokował klatek (czy to na którejś z wersji PS4, czy w formie patcha na PS5), to zostanie nadal 30 klatek, co najwyżej stabilniejszych, jeśli gra miała problemy z wydajnością na "czwórce". PS5 nie ma opcji sprzętowego wymuszenia wyższej liczby wyświetlanych klatek, wymaga to każdorazowej ingerencji twórców.
Ci użytkownicy podziękowali Christoph za ten post:
TheLastJedi
ODPOWIEDZ