Opisz jedną mechanikę gry, która nie działa, jest zła i napisz w jaki sposób można ją zastąpić (nie poprawić, zastąpić)

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Mam na studia zrobić zadanie na podany w tytule temat i mam z tym problem. Byłby ktoś w stanie mi pomóc?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

Crafting - mechanika sztucznie wydłużająca grę. Czym ją zastąpić? Odzyskanym czasem :P
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Mechanika sprzedawania waluty premium w grach AAA :gwizdany:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

No ale z czym masz problem?
Ci użytkownicy podziękowali xarlo12 za ten post:
Skywalker1988
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

Mechanika: "dojenie kasy na wszelkie sposoby" - dlc, 'sizon pasy', waluty premium, płatne bety i early akcesy itp. itd. ...
Czym zastąpić: przyzwoitością developerów ( :lol: ) i kompletną, oraz niezbugowaną, grą w momencie premiery...

A jeśli to nie miała być fantastyka naukowa, to nie wiem... :D
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 42 razy

Mechanika cziterów w grach multi. Rozwiązanie zlikwidować gry multi.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 171 razy
Podziękowania: 186 razy
Kontakt:

Ja nienawidzę, gdy w grach, które nagradzają gracza za eksplorację, min-maxing i ogólną pieczołowitość, wprowadzone zostają również nagrody za pośpiech.

Rozwiązanie: niech twórcy zdecydują się na jedno albo drugie.
Ci użytkownicy podziękowali Yuviri za ten post:
rob006
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Pytanie jest źle postawione bo nie ma jednej uniwersalnie złej mechaniki (chyba tylko misje eskortowe przychodzą mi na myśl jako przykład powszechnie nielubianej, ale je też da się zrobić dobrze) bo implementacja poszczególnych systemów czasem znacząco różni się w konkretnych tytułach. W jednej grze crafting może być całkowicie zbędny, w innej stanowić filar rozgrywki, w jednej otwarty świat to tylko sztuczne rozciągnięcie czasu gry przez napchanie na mapie generycznych aktywności, konkurenci mogą natomiast w ten sposób oferować niesamowitą swobodę i wolność. Po prostu nie zawsze dana mechanika działa tak samo i każdy system należy rozpatrywać indywidualnie przez pryzmat poszczególnych gier.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
Quoyque
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Angrenbor pisze: 16 cze 2023, o 09:35 Pytanie jest źle postawione bo nie ma jednej uniwersalnie złej mechaniki
No to pewnie w odpowiedzi do zadania dobrze by było po prostu pokazać problem i rozwiązanie na konkretnym przykładzie gry i pewnie o to chodziło.
ODPOWIEDZ