Cześć, widnieje mi kilka ofert bez komentarza, a wiem czytając forum że bardzo dużo osób ma wiele takich pozycji. Pomyślałem nad prostym rozwiązaniem jakie pojawiają się na innych sklepach internetowych.
W naszym kraju jest prawo że jak coś (z wyjątkami), kupi się przez internet to przysługuje 14 dni na zwrot. Po tym czasie hulaj dusza piekła nie ma.
Bazar mógłby mieć podobną zasadę. Jeśli ja wysłałem klucz i klient go wyświetlił, to 14 dni na komentarz, jak nie wystawi nic albo nie ma żadnych skarg w tym czasie, to klienta problem, auto pozytyw albo neutral z uwzględnieniem, że kupujący olał sprawę. A taka sama notatka była by widoczna na stronie kupującego ostrzegająca sprzedających przed takimi ludźmi.
Ktoś by mógł podnieść lament, że to krzywdzące dla kupującego, ale jak już wiele komentarzy, które można znaleźć na forum, brzmią: Wolny rynek. W prawie zarówno Sprzedający jak i kupujący ma obowiązki i prawa, to nie mój czy nasz problem, że ktoś swoich obowiązków nie wykonuje.
Moje rozwiązanie problemy na komentarze.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Komentarze są opcjonalne, nie ma żadnego obowiązku ich wystawiania. Właściwie wszystko jest opcjonalne na darmowej platformie na której nie podajesz danych osobowych i nie weryfikujesz konta. Możesz kupić grę, wysłać pieniądze i odebrać klucz nie klikając nic poza "rezerwuj" i wszystko będzie ok. Nikt nie może Cię do niczego zmusić ani niczego od Ciebie wymagać na darmowym bazarku.
- Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 3):
- Seyonne • xardas • MYTCHOS
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Gdyby reputacja nie wpływała za bardzo na nic to bym uznał że masz 100% racji. Jednak tak nie jest.kamil_999666 pisze: 14 mar 2022, o 13:37 Komentarze są opcjonalne, nie ma żadnego obowiązku ich wystawiania. Właściwie wszystko jest opcjonalne na darmowej platformie na której nie podajesz danych osobowych i nie weryfikujesz konta. Możesz kupić grę, wysłać pieniądze i odebrać klucz nie klikając nic poza "rezerwuj" i wszystko będzie ok. Nikt nie może Cię do niczego zmusić ani niczego od Ciebie wymagać na darmowym bazarku.
Ale ok, rozumiem, zawsze mogę sprzedać gdzie indziej.
- Podziękował: 218 razy
- Podziękowania: 362 razy
- Kontakt:
No niby obowiązku wystawiania komentarzy nie ma, ale z drugiej strony transakcja w systemie zostaje oficjalnie zakończona dopiero po obustronnym wystawieniu komentarzy.
Dlatego moim zdaniem, automatyczne wystawienie domyślnego pozytywa (i zamknięcie transakcji) po tych 14 dniach byłoby całkiem niezłym rozwiązaniem.
Dlatego moim zdaniem, automatyczne wystawienie domyślnego pozytywa (i zamknięcie transakcji) po tych 14 dniach byłoby całkiem niezłym rozwiązaniem.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak transakcja, bo bazarek nie obsługuje żadnej metody płatności i tylko od użytkowników zależy jak przekażą pieniądze/klucze między sobą. Bazarek służy jedynie do tego żeby się odnaleźć, cała reszta jest opcjonalna i nie kontrolowana przez platformę.
- Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post:
- xardas
To powiedz geniuszu na co wprowadzano reputacje/ punkty profilu, skoro tu wcale nie są prowadzone transakcje, sprzedaż czy tam handel ? To tylko wymiana bitów jest przecież według ciebie, w pełni anonimowa przez randomowych użytkowników ? Niech usuną limity na wystawianie gier czy kwoty w jakich można sprzedawać, skoro komentarze to tylko opcjonalna opcja, a według niektórym to tylko bzdurne ograniczenie co nic nie daje, za to utrudnia handlowanie posiadanymi kluczami, bo żeby sprzedać coś za 30 zł to musisz z 200 ofert kupić/sprzedać wpierw i je zakończyć.kamil_999666 pisze: 15 mar 2022, o 07:59 Nie ma czegoś takiego jak transakcja, bo bazarek nie obsługuje żadnej metody płatności i tylko od użytkowników zależy jak przekażą pieniądze/klucze między sobą. Bazarek służy jedynie do tego żeby się odnaleźć, cała reszta jest opcjonalna i nie kontrolowana przez platformę.
Powinna zostać tylko opcja negatywu czy zgłaszanie jakiegoś problemu, bo pozytywów nikt i tak nie czyta/ nie wnika po pewnym czasie czy ktoś ma 15 czy 250 ocen.
- Kontakt:
Skarbówka miała by inne zdaniekamil_999666 pisze: 15 mar 2022, o 07:59 Nie ma czegoś takiego jak transakcja, bo bazarek nie obsługuje żadnej metody płatności i tylko od użytkowników zależy jak przekażą pieniądze/klucze między sobą. Bazarek służy jedynie do tego żeby się odnaleźć, cała reszta jest opcjonalna i nie kontrolowana przez platformę.

Definicja transakcji:
1. «operacja handlowa dotycząca kupna lub sprzedaży towarów lub usług»
2. «umowa handlowa na kupno lub sprzedaż towarów lub usług; też: zawarcie takiej umowy»
nie widzę tutaj żadnej informacji o metodach.
- Podziękował: 220 razy
- Podziękowania: 63 razy
- Kontakt:
No nie wiem, na bazarku nie odbywają się operacje handlowe. Jedynie deklaracje do podjęcia takowych. Komentarze o przesłaniu pieniędzy nie muszą być wiążące, bo nie są oficjalnym dokumentem kupna-sprzedaży.Mardax pisze: 15 mar 2022, o 09:16Skarbówka miała by inne zdaniekamil_999666 pisze: 15 mar 2022, o 07:59 Nie ma czegoś takiego jak transakcja, bo bazarek nie obsługuje żadnej metody płatności i tylko od użytkowników zależy jak przekażą pieniądze/klucze między sobą. Bazarek służy jedynie do tego żeby się odnaleźć, cała reszta jest opcjonalna i nie kontrolowana przez platformę.
Definicja transakcji:
2. «umowa handlowa na kupno lub sprzedaż towarów lub usług; też: zawarcie takiej umowy»
nie widzę tutaj żadnej informacji o metodach.
Transakcje odbywają się poza bazarkiem.
To tak jak w przypadku OLX, jeśli dogadasz się z kimś i zaklepiesz sobie w OLX to zwrot "kupić coś przez OLX" jest skrótem myślowym, bo sama platforma nie zajmuje się kupowaniem czy sprzedażą, a jedynie "kojarzeniem" sprzedawców z kupującymi.

Prawo to odnosi się tylko do osoby fizycznej względem podmiotu gospodarczego prowadzącego działalność handlową. Nie odnosi się w żaden sposób, do transakcji zawieranych między osobami fizycznymi, bo te reguluje zwykła umowa (cywilnoprawna).Mardax pisze: 14 mar 2022, o 11:00 W naszym kraju jest prawo że jak coś (z wyjątkami), kupi się przez internet to przysługuje 14 dni na zwrot.
Bazar nie jest stroną w transakcjach, jedynie platformą ułatwiającą i w jakiś sposób prowadząca nadzór. Aczkolwiek jakaś forma automatycznego zakończenia transakcji w postaci komentarza z zaznaczeniem za co został przyznany (np. coś w stylu: transakcja pomyślna, komentarz wystawiony przez automat ze względu na upłynięcie xxx dni od transakcji i braku wniesionego sprzeciwu) mogłaby pomóc.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 114 razy
- Kontakt:
Mnie się chyba wydaje, że nie masz racji, a to dlatego, że:kamil_999666 pisze: 14 mar 2022, o 13:37 Komentarze są opcjonalne, nie ma żadnego obowiązku ich wystawiania. Właściwie wszystko jest opcjonalne na darmowej platformie na której nie podajesz danych osobowych i nie weryfikujesz konta. Możesz kupić grę, wysłać pieniądze i odebrać klucz nie klikając nic poza "rezerwuj" i wszystko będzie ok. Nikt nie może Cię do niczego zmusić ani niczego od Ciebie wymagać na darmowym bazarku.
- mail jest/może być daną osobową (szczególnie, że niektórzy mają w nim dane personalne pokroju imienia+nazwiska.
- konto weryfikujesz (i nawet akceptujesz regulamin!), inaczej go nie założysz.
- ktoś może cię jednak zmusić i wymagać działania zgodnego z prawem oraz regulaminem (administracja) - zgodziłeś się je respektować zakładając konto.
Więc drobna prośba - nie pisz tego co ci się wydaje na podstawie danych wyssanych z palca, wprowadzając tym samym innych w błąd.
============================
Oferty bazarkowe reguluje §10.2
"Prezentowane w Serwisie Oferty i ich treść nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego, a jedynie zaproszenie do zawarcia umowy w rozumieniu art. 71 Kodeksu Cywilnego."
Tym samym nie można się np. domagać bezwarunkowej sprzedaży przedmiotu (w tym wypadku klucza).
Co do samego automatycznego zamykania transakcji to wystarczy ustawić odgórny termin (np. 2 tygodnie, co jest w pełni wystarczające do zakończenia danej oferty) - po czym dana wymiana zostanie zamknięta pozytywnie. Zgłoszenie problemu zatrzymuje ten czas. I tyle. Nic trudnego, łatwe do implementacji.
- Podziękował: 231 razy
- Podziękowania: 142 razy
- Kontakt:
Olx od pewnego czasu ma obsługę płatności, support oraz obsługę wysyłki (generuje etykiety).xardas pisze: 15 mar 2022, o 12:26To tak jak w przypadku OLX, jeśli dogadasz się z kimś i zaklepiesz sobie w OLX to zwrot "kupić coś przez OLX" jest skrótem myślowym, bo sama platforma nie zajmuje się kupowaniem czy sprzedażą, a jedynie "kojarzeniem" sprzedawców z kupującymi.Mardax pisze: 15 mar 2022, o 09:16Skarbówka miała by inne zdaniekamil_999666 pisze: 15 mar 2022, o 07:59 Nie ma czegoś takiego jak transakcja, bo bazarek nie obsługuje żadnej metody płatności i tylko od użytkowników zależy jak przekażą pieniądze/klucze między sobą. Bazarek służy jedynie do tego żeby się odnaleźć, cała reszta jest opcjonalna i nie kontrolowana przez platformę.
Definicja transakcji:
nie widzę tutaj żadnej informacji o metodach.![]()
- Podziękował: 220 razy
- Podziękowania: 63 razy
- Kontakt:
A to ciekawe, wiesz może od kiedy? Musiałem to przespać.Hardkor pisze: 16 mar 2022, o 00:59Olx od pewnego czasu ma obsługę płatności, support oraz obsługę wysyłki (generuje etykiety).xardas pisze: 15 mar 2022, o 12:26
To tak jak w przypadku OLX, jeśli dogadasz się z kimś i zaklepiesz sobie w OLX to zwrot "kupić coś przez OLX" jest skrótem myślowym, bo sama platforma nie zajmuje się kupowaniem czy sprzedażą, a jedynie "kojarzeniem" sprzedawców z kupującymi.![]()

- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 114 razy
- Kontakt:
https://pomoc.olx.pl/hc/pl/articles/440 ... przedmiot-
Tak szukając na szybko wydaje się, że wtedy przeszli na system własnych płatności (ale mogę się mylić).2. Płatność przy odbiorze — pieniądze otrzymasz do 10 dni roboczych.
Wszystkie Przesyłki OLX uruchomione przed 9 września 2020 roku są realizowane za pobraniem. Każda Przesyłka OLX włączona od 9 września realizowana jest z płatnościami online przez OLX.
- Kontakt:
Ok, bo widzę że temat idzie do niczego sensownego.
Moim pomysłem było po prostu zrobienie porządku. reputacja wpływa na choćby możliwość wystawiania gier w większych kwotach. Ktoś wziął, klucz i olał sprawę dwa tygodnie i pyk,. nikt nikogo do niczego nie zmusza, a jak komuś brak szacunku by załatwić transakcje jak człowiek to jego problem.
Ale widzę że wygrywa podejście, że najlepiej nic z tym nie robić bo
Moim pomysłem było po prostu zrobienie porządku. reputacja wpływa na choćby możliwość wystawiania gier w większych kwotach. Ktoś wziął, klucz i olał sprawę dwa tygodnie i pyk,. nikt nikogo do niczego nie zmusza, a jak komuś brak szacunku by załatwić transakcje jak człowiek to jego problem.
Ale widzę że wygrywa podejście, że najlepiej nic z tym nie robić bo
W ogóle to nikt nic nie musi, sprzedawać nie musi, jeść nie musi, pić nie musi i egzystować nie musi i po co w ogóle coś zmieniać, ulepszać i robić cokolwiek na darmowym bazarku, gdzie wszystko jest opcjonalne.kamil_999666 pisze: 14 mar 2022, o 13:37 Komentarze są opcjonalne, nie ma żadnego obowiązku ich wystawiania. [...] Nikt nie może Cię do niczego zmusić ani niczego od Ciebie wymagać na darmowym bazarku.
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Problemy z komentarzami i parcie na nie skończyło się po paru miesiącach działania Bazaru. Pamiętam że parę razy poprosiłem-przypomniałem o ich wystawieniu. Teraz ludzie się oswoili z wszystkim i nie kojarzę ani jednej sytuacji gdzie bym nie dostał czy nie wystawił.
Sam pomysł może głupi nie jest. Tydzień po transakcji (wysłaniu klucza) automatyczne przypomnienie w mailu, a potem na tydzień przed minięciem np. dwóch miesięcy info że przy braku reakcji automat je wystawi samoczynnie.
OFC jak zawsze były by przypadki gdzie to byłby problem, ale w praktyce dla 99,90% przypadków nie było by kłopotu.
Pytanie ofc czy to w ogóle warte zachodu i pracy programistycznej, idąc tropem wspomnianych 0,10% przypadków. Jak najbardziej ktoś może mieć wywalone na komentarze, ale w takim przypadku nie powinien mieć problemu jeśli automat zrobi to za niego.
A jeśli są problemy z transakcją to wątpię by ktoś zwlekał z negatywem i zgłoszeniem sprawy.
Sam pomysł może głupi nie jest. Tydzień po transakcji (wysłaniu klucza) automatyczne przypomnienie w mailu, a potem na tydzień przed minięciem np. dwóch miesięcy info że przy braku reakcji automat je wystawi samoczynnie.
OFC jak zawsze były by przypadki gdzie to byłby problem, ale w praktyce dla 99,90% przypadków nie było by kłopotu.
Pytanie ofc czy to w ogóle warte zachodu i pracy programistycznej, idąc tropem wspomnianych 0,10% przypadków. Jak najbardziej ktoś może mieć wywalone na komentarze, ale w takim przypadku nie powinien mieć problemu jeśli automat zrobi to za niego.
A jeśli są problemy z transakcją to wątpię by ktoś zwlekał z negatywem i zgłoszeniem sprawy.
- Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post (w sumie 3):
- Maikeru • Mardax • eldawido159
A wprowadzenie np. ujemnego 1 punktu za nie podanie komentarza po upływie 2 tyg.?
-3 pkt są za negatywy więc taki -1 pkt chyba nie byłby złym pomysłem?
Bo właśnie jestem nowy, sprzedałem właśnie parę gier i dostałem tylko 1 komentarz.
Reszta tylko na czacie potwierdziła, że jest ok. Ja wszystkim wystawiłem pozytywne komentarze, ale oni nie.
Takim sposobem to nie będę w stanie sprzedać więcej niż 10 gier i powyżej 10 zł...
Nawet sprzedałem tym sposobem Death's Stranding za 10 złociszy >_>
-3 pkt są za negatywy więc taki -1 pkt chyba nie byłby złym pomysłem?
Bo właśnie jestem nowy, sprzedałem właśnie parę gier i dostałem tylko 1 komentarz.
Reszta tylko na czacie potwierdziła, że jest ok. Ja wszystkim wystawiłem pozytywne komentarze, ale oni nie.
Takim sposobem to nie będę w stanie sprzedać więcej niż 10 gier i powyżej 10 zł...
Nawet sprzedałem tym sposobem Death's Stranding za 10 złociszy >_>