Poszukuję HDD WD2500AVJS

Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 60
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Drodzy Łowcy, sprawdźcie swoje piwnice, strychy, zapomniane szuflady... może gdzieś macie stary, już niepotrzebny dysk Western Digital pojemności 250 GB. Padł mi taki dysk z moimi danymi. Nie są to dane tak ważne by płacić kilka tysięcy firmie odzyskującej dane, ale takie swoje prywatne, których strasznie żal tracić. Podaję dokładne parametry dysku:

WD2500AVJS - 69N9A0
DCM - HHRNHT2AHN
Data: 17 AUG 2011

Oczywiście potrzebuję sprawnej elektroniki.

Wiem że znaleźć dokładnie taki dysk jest praktycznie nierealne, ale może ktoś ma coś o zbliżonych parametrach.
Będę wdzięczny za pomoc - oczywiście za dysk zapłacę.
Z góry dziękuję wszystkim za poświęcony czas i podjęcie próby sprawdzenia "czy gdzieś tam przypadkiem może mam taki dysk?"
Awatar użytkownika
Zbanowany
Posty: 3043
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

DomMos100 pisze: 17 wrz 2022, o 08:50 Drodzy Łowcy, sprawdźcie swoje piwnice, strychy, zapomniane szuflady... może gdzieś macie stary, już niepotrzebny dysk Western Digital pojemności 250 GB. Padł mi taki dysk z moimi danymi. Nie są to dane tak ważne by płacić kilka tysięcy firmie odzyskującej dane, ale takie swoje prywatne, których strasznie żal tracić. Podaję dokładne parametry dysku:

WD2500AVJS - 69N9A0
DCM - HHRNHT2AHN
Data: 17 AUG 2011

Oczywiście potrzebuję sprawnej elektroniki.

Wiem że znaleźć dokładnie taki dysk jest praktycznie nierealne, ale może ktoś ma coś o zbliżonych parametrach.
Będę wdzięczny za pomoc - oczywiście za dysk zapłacę.
Z góry dziękuję wszystkim za poświęcony czas i podjęcie próby sprawdzenia "czy gdzieś tam przypadkiem może mam taki dysk?"
Zmiana elektroniki nic nie da... trzeba przelutować bios... Weż to oddaj do jakiegoś dobrego elektronika to ci to ogarnie, pradopodobnie poszedł jakiś mosfet na zasilaniu tylko lub jest zwarcie na ktorymś kondensatorze :)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 28
Rejestracja: 18 lut 2017, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 28 razy
Kontakt:

Pytam z czystej ciekawości, ale jaki cel masz na uzyskaniu takiego modelu z tego, co wiem to i tak trzeba dane odzyskać z tego dysku co jest niesamowicie żmudnym procesem z tego co rozumiem nie wymaga on identycznego takiego samego dysku??
P.S Taki mały ps daję zawsze trzymać trzeba kopię zapasową na ważne rzeczy ja u siebie mam dysk 6TB który w ciągu 4 lat przepracował może z 300h służy jako kopia zapasowa najważniejszych rzeczy niby 500zł się wydało ale człowiek śpi spokojnie ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 60
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

W tym przypadku chodzi o zwykły tzw. przeszczep czyli przełożenie elektroniki. Dysk jest "zimny" czyli tak jakby nie dostawał zasilania. Na płytce widać osmalony układ i nóżki. Głowice i talerze prawdopodobnie są OK. Gdyby dysk np. spadł lub "rzęził" - naprawa byłaby bardzo trudna, ale to chodzi tylko przekładkę elektroniki. Kiedyś znajomy miał taki sam problem, udało mi się kupić gdzieś na alledrogo podobny dysk i przełożyłem elektronikę - poszło bez kłopotu. Teraz też kupiłem nawet na alledroogo podobny dysk tylko z 2008 roku czyli 3 lata starszy. Po przełożeniu elektroniki dysk "budzi się", ale po chwili wyłącza. Nie odparkowuje głowicy, bo pewnie soft dysku się nie zgadza.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Posty: 3043
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Ichigo16 pisze: 17 wrz 2022, o 21:35 Pytam z czystej ciekawości, ale jaki cel masz na uzyskaniu takiego modelu z tego, co wiem to i tak trzeba dane odzyskać z tego dysku co jest niesamowicie żmudnym procesem z tego co rozumiem nie wymaga on identycznego takiego samego dysku??
P.S Taki mały ps daję zawsze trzymać trzeba kopię zapasową na ważne rzeczy ja u siebie mam dysk 6TB który w ciągu 4 lat przepracował może z 300h służy jako kopia zapasowa najważniejszych rzeczy niby 500zł się wydało ale człowiek śpi spokojnie ;)
Jak przelozy elektronike i przelutuje bios to dysk normalnie działa od kopa, nic nie trzeba wiecej robic :)
Awatar użytkownika
Zbanowany
Posty: 3043
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

DomMos100 pisze: 17 wrz 2022, o 22:38 W tym przypadku chodzi o zwykły tzw. przeszczep czyli przełożenie elektroniki. Dysk jest "zimny" czyli tak jakby nie dostawał zasilania. Na płytce widać osmalony układ i nóżki. Głowice i talerze prawdopodobnie są OK. Gdyby dysk np. spadł lub "rzęził" - naprawa byłaby bardzo trudna, ale to chodzi tylko przekładkę elektroniki. Kiedyś znajomy miał taki sam problem, udało mi się kupić gdzieś na alledrogo podobny dysk i przełożyłem elektronikę - poszło bez kłopotu. Teraz też kupiłem nawet na alledroogo podobny dysk tylko z 2008 roku czyli 3 lata starszy. Po przełożeniu elektroniki dysk "budzi się", ale po chwili wyłącza. Nie odparkowuje głowicy, bo pewnie soft dysku się nie zgadza.
Nie tylko przekladake elektroniki... bez przelutowania biosu nie odczytasz nic... lepiej przelutowac ten osmolony tranzystor/układ. Dyski WD od któregoś modelu wymagają przelutowania biosu, bo nawet przekladka identycznej elektroniki nic nie daje - robilem to u siebie z 400GB WD4000AAKS - kupilem 2 identyczne dyski. Przełozyłem elektronike z 1 - nic, przełozylem elektronike z drugiego tez nic... talerzami obrocilo i wylaczylo dysk w obu przypadkach... trzeba bylo przelutowac bios z uwalonej elektroniki na nową... Zrob zdjęcie co masz osmolone - moze to tranzystor, moze kondensator - mozna to łatwo przelutowac z "dawcy".

https://pl.hddzone.com/naprawa-elektron ... -twardego/

Radze zrobic zdjecie dysku od spodu - pytki lub odczytac numer PCB - jest to dostepne bez rozbierania dysku (nie na naklejce tylko na plytce pcb jest wytrawiony w laminacie tak jak masz to oznaczone w linku). Potem zamiast kupowac 100dysków piszesz do sprzedającego nich ci odczyta nr pcb z dysku - jak jest taki sam to kupujesz jak inny to nie kupujesz :)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2022, o 00:55 przez pelikulas, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1481
Rejestracja: 10 kwie 2013, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Podziękowania: 232 razy
Kontakt:

Jeden sprawny HHRNHT2AHN jest na Allegro Lokalnie, te ~50 złotych z wysyłką to chyba akceptowalna cena za sentyment. :)

Przejrzałem na szybko co tam jest i to chyba jedyny z jakimś wspólnym parametrem.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Posty: 3043
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Angrenbor pisze: 18 wrz 2022, o 00:29 Jeden sprawny HHRNHT2AHN jest na Allegro Lokalnie, te ~50 złotych z wysyłką to chyba akceptowalna cena za sentyment. :)

Przejrzałem na szybko co tam jest i to chyba jedyny z jakimś wspólnym parametrem.
Są na allegro po 10zł te dyski z uszkodzonymi talerzami a sprawną elektronika... jest tego masa... tylko trzeba szukac tego w wersji WD2500AVJS - 69N9A0, czyli trzeba w kazdej aukcji czytac opisy jaka to wersja i przeglodac obrazki... Najlepiej szukac po numerze PCB, bo to samo oznaczenie HHRNHT2AHN ma tez ktoras seria 500gb...
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 60
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Pelikulas napisał
Nie tylko przekladake elektroniki... bez przelutowania biosu nie odczytasz nic...
Przecież to fizycznie niemożliwe, by robiono indywidualny bios do każdej sztuki dysku...
Pisałem wcześniej że" Kiedyś znajomy miał taki sam problem, udało mi się kupić gdzieś na alledrogo podobny dysk i przełożyłem elektronikę - poszło bez kłopotu. Cała praca polegała na odkręceniu 4 śrubek, przełożeniu elektroniki i przykręceniu śrubek. Dysk chodzi do dzisiaj i nic nie trzeba było przelutowywać. Piszę z doświadczenia, sam to zrobiłem, a nie że gdzieś ktoś mi coś mówił.
Z alledrogo kupiłem już 2 dyski ale niestety żadna elektronika nie spasowała.
Dzięki Pelkulas za radę. Na przelutowanie biosu wzrok i precyzja już mi nie pozwolą, ale podejdę do jakiegoś serwisu i zapytam czy ktoś się tego podejmie. To bardziej prawdopodobne niż znalezienie dokładnie takiego dysku.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Posty: 3043
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

DomMos100 pisze: 18 wrz 2022, o 20:30 Pelikulas napisał
Nie tylko przekladake elektroniki... bez przelutowania biosu nie odczytasz nic...
Przecież to fizycznie niemożliwe, by robiono indywidualny bios do każdej sztuki dysku...
Pisałem wcześniej że" Kiedyś znajomy miał taki sam problem, udało mi się kupić gdzieś na alledrogo podobny dysk i przełożyłem elektronikę - poszło bez kłopotu. Cała praca polegała na odkręceniu 4 śrubek, przełożeniu elektroniki i przykręceniu śrubek. Dysk chodzi do dzisiaj i nic nie trzeba było przelutowywać. Piszę z doświadczenia, sam to zrobiłem, a nie że gdzieś ktoś mi coś mówił.
Z alledrogo kupiłem już 2 dyski ale niestety żadna elektronika nie spasowała.
Dzięki Pelkulas za radę. Na przelutowanie biosu wzrok i precyzja już mi nie pozwolą, ale podejdę do jakiegoś serwisu i zapytam czy ktoś się tego podejmie. To bardziej prawdopodobne niż znalezienie dokładnie takiego dysku.
Poczytaj o dyskach WD - w starych sie dalo tak robic... w nowszych w wiekszosci trzeba przelutowywac bios... Tak jak pisalem 2 dyski kupilem z identycznymi numerami pcb ten sam rok i miesiac pradukcji - wszystko to samo i trzeba bylo bios przelutowac :) Widac nie czytales, bo ja wyzej napisalem ze przekladalem do dysku 400GB elektronike i musialem finalnie przelutowac BIOS. Druga sprawa - łatwiej przelutowac na spalonej elektronice spalony uklad - jak to jest tranzystor na zasilaniu lub kondensator... dalej nie dales zdjecia PCB z osmolonym elementem.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 60
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Odgrzebałem stary temat, bo chciałem się podzielić informacjami, jak zakończyła się sprawa z uszkodzonym dyskiem. Może komuś się to kiedyś przyda. Mój padnięty dysk miał parametry:

WD2500AVJS - 63N9A0
Data: 17 AUG 2011
DCM - HHRNHT2AHN
DCX: 8003NA797
R/N: 771590

Gdy znalazłem w sieci dysk tego samego typu, wyprodukowany ledwie 6 dni wcześniej od razu go kupiłem.
Dopiero gdy przyszedł zobaczyłem - o zgrozo - on ma inną pojemność! To jest 320 GB! a mój miał tylko 250.

320 GB dysk miał parametry:
WD3200AVJS - - 63N9A0
Data: 11 AUG 2011
DCM - DBRNHT2AGN
DCX: 6009NA192
R/N: 771590

Jednak mimo wszystko elektronikę przepiołem i... wszystko działa, dane odzyskane - dysk działa bez zarzutu.
Parametry które się zgadzały między tymi dyskami to typ, podobna data produkcji i R/N i mimo innej pojemności zadziałało - nie trzeba było żadnego biosu przelutowywać.
Byłem przekonany że inna pojemność dysku całkowicie wyklucza możliwość dopasowania między nimi elektroniki, ale człowiek całe życie się uczy...
Ci użytkownicy podziękowali DomMos100 za ten post (w sumie 9):
Skywalker1988HaazheelwarhameronArminTheLastJedirob006MaikeruAbsorheneldawido159
ODPOWIEDZ