Witam zamierzam zakupić monitor do konsoli xbox series X. Pytanie mam czy teraz ta konsola obsługuje rozdzielczość 2k w 120 klatkach pod Hdmi 2.0? Wystarczy mi monitor 27 cali, więc nie potrzebuję rozdzielczości 4k. Czy może PS5 lepiej radzi sobie z rozdzielczością 2k?
Pozdrawiam
Monitor do konsoli Xbox series X
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 18 razy
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać.
Ja mogę Ci polecić MSI MAG274QRF-QD.
Ma on wbudowany downscaler który umożliwia podłączenie urządzeń z sygnałem wyjściowym 4k np. konsoli ps4pro, ps5 lub xbox series .
Kosztuje ok. 2k. Wersja bez kropek kwantowych jest kilka stów tańsza.
Monitory Gigabyte z serii Aorus też mają podobne opcje, aczkolwiek jest ich strasznie dużo wariantów, więc musisz sam zrobić rozeznanie.
Ja mogę Ci polecić MSI MAG274QRF-QD.
Ma on wbudowany downscaler który umożliwia podłączenie urządzeń z sygnałem wyjściowym 4k np. konsoli ps4pro, ps5 lub xbox series .
Kosztuje ok. 2k. Wersja bez kropek kwantowych jest kilka stów tańsza.
Monitory Gigabyte z serii Aorus też mają podobne opcje, aczkolwiek jest ich strasznie dużo wariantów, więc musisz sam zrobić rozeznanie.
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Mam LG 27GP850-B 1440p 165hz (180hz po oc w menu monitora) używam go do PC i PS5. Jako, że ma HDMI 2.0 to działają gry, opcje/tryby graficzne które wymagają 120hz, nie działa VRR, więc tu niestety brak odblokowanych klatek dla takich trybów, ale ponoć na Xboxie to działa, bo nie wymaga hdmi 2.1.
W PS5 mam ustawione wszystko na auto i w grach 60hz na monitorze OSD mam rozdzielczość 2160p, w przypadku gdy odpalam tryby 40fps to monitor przełącza się w 1440p 120hz i tak działa, dla 120hz maks rozdzielczość to 1440p- przy hdmi 2.0.
Na Xboxie będzie bardzo podobnie, do tego powinno działać VRR, więc myślę, że warto coś wybrać, wybierz najlepszy monitor na jaki Cię stać, za mój dałem 1600zł bez promo.
Co do HDR to działa, ale to nie jest to samo co ma TV oled- nigdy nie widziałem.
Tu jest recenzja mojego monitora, masz też podane- nie chce wklejać screena kompatybilność z konsolami, tylko, że oni testowali jak PS5 nie miało jeszcze obsługi 1440p, stąd napisane, że nie wspiera, ale w przypadku Xboxa wszystko jest wspierane, wrzucam tylko do wglądu, nie reklamuję tego monitora, najlepiej sam sobie wybierz jaki Ci pasuje i jaki masz budżet. Na rynku jest sporo monitorów 1440p.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gp850-b
W PS5 mam ustawione wszystko na auto i w grach 60hz na monitorze OSD mam rozdzielczość 2160p, w przypadku gdy odpalam tryby 40fps to monitor przełącza się w 1440p 120hz i tak działa, dla 120hz maks rozdzielczość to 1440p- przy hdmi 2.0.
Na Xboxie będzie bardzo podobnie, do tego powinno działać VRR, więc myślę, że warto coś wybrać, wybierz najlepszy monitor na jaki Cię stać, za mój dałem 1600zł bez promo.
Co do HDR to działa, ale to nie jest to samo co ma TV oled- nigdy nie widziałem.
Tu jest recenzja mojego monitora, masz też podane- nie chce wklejać screena kompatybilność z konsolami, tylko, że oni testowali jak PS5 nie miało jeszcze obsługi 1440p, stąd napisane, że nie wspiera, ale w przypadku Xboxa wszystko jest wspierane, wrzucam tylko do wglądu, nie reklamuję tego monitora, najlepiej sam sobie wybierz jaki Ci pasuje i jaki masz budżet. Na rynku jest sporo monitorów 1440p.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gp850-b
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:

Dlatego wrzuciłem recenzję mojego monitora do wglądu, i tak wynika z recenzji.
1080p 120hz, bo zazwyczaj konsola nie daje rady, dlatego nawet MW2 ma tryb 1080p 120hz, do trybów w PS5 40fps rozdzielczość jest taka jaką gra oferuje i monitor przechodzi w tryb 1440p 120hz, bo do 4k 120hz potrzeba hdmi 2.1