Steam Next Fest - Najciekawsze dema

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Polecajcie najlepsze demka jakie znaleźliście :D

Ode mnie meatgrinder dla tych co lubią fast-paced strzelaninki, prześwietna gra to będzie

https://store.steampowered.com/app/1968710/MEATGRINDER/
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post:
Merque
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 98 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Na razie skromnie, nie ograłem jeszcze wielu dem, ale na pewno mogę polecić Planet of Lana - jest ciesząca oko grafika, jest słodki stworek podążający za naszą bohaterką, są proste zagadki, które mimo to dają satysfakcję. Czuję, że to może być mały hit.

Jeżeli komuś podobał się Ori i/lub Hollow Knight, może rzucić okiem na Elypse; podobna formuła, ciekawie pomyślane poruszanie się, tyle że w odróżnieniu od dwóch wymienionych tytułów, w Elypse wystarczy, że coś wrogiego nas dotknie i po nas. Checkpointy są porozstawiane jednak dosyć szczodrze, więc przynajmniej w demie jako takim nie musiałem nadrabiać wielkich kawałów utraconego postępu.

Polecam też zdecydowanie Dust & Neon, stylizowaną na Dziki Zachód strzelankę z robotami - są elementy RPG, jest sporo pukawek do znalezienia (na bieżąco porównywanych z tą aktualnie dzierżoną, zawsze dobre), porusza i strzela się bardzo przyjemnie. Nie lubię Dzikiego Zachodu, a to było jedno z lepszych dem do tej pory.

Teraz ogrywam The Darkest Files, grę detektywistyczną o badaniu nazistowskich zbrodni w powojennych Niemczech Zachodnich, bo jak wiadomo - gier z nazistami nigdy za wiele. Grafika jest świetna, trochę komiksowa, mocno w stylu noir. Nie wiem jeszcze, jak z samą rozgrywką i ile będzie w tym główkowania, ale zapowiada się w porządku.

Małe uzupełnienie: dodałem linki i powiem, że jeżeli tego jakoś nie spartolą, The Darkest Files będzie świetne dla fanów detektywistycznej roboty i historii. Dodaję też do listy polecanych Scene Investigators, dużo prostsze w konstrukcji, ale o podobnej mechanice. Może coś z tego będzie.

Dobra, ostatnie polecenie, żeby dać też szansę innym: Nocturnal - niby proste "idź w prawo i siekaj wrogów", ale ma w sobie jakiś czar. Muzyka i lokacje przywodzą na myśl jakieś arabskie baśnie, gramy piromanem, który może podpalić miecz, spalić wiele elementów dookoła, ba, koleś nawet leczy się od ognia (są jakieś umiejki). Jest mechanika podpalania kolejnych pochodni, zwalczania jakiejś ciemności i buszujących w niej stworów, jest trochę eksploracji w stylu "masz iść w prawo, ale jak pójdziesz w lewo, to coś tam znajdziesz". Bardzo zacny tytuł.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2023, o 15:16 przez Wernwulf, łącznie zmieniany 4 razy.
Ci użytkownicy podziękowali Wernwulf za ten post (w sumie 6):
ToxiczoMDATyranneibolesna prawdamuniek1555Merque
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Obrazek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 117 razy
Podziękowania: 258 razy

Fanom serii The Room czy The House of Da Vinci zdecydowanie polecam Boxes: Lost Fragments, skóra zdjęta z tych gier, szczególnie pierwszych dwóch Pokoi.
Ci użytkownicy podziękowali Tyrannei za ten post:
Wernwulf
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

jak wam się podoba nowy darkest dungeon 2?
elherejo
Awatar użytkownika
elherejo
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Tyrannei pisze: 8 lut 2023, o 04:06 Fanom serii The Room czy The House of Da Vinci zdecydowanie polecam Boxes: Lost Fragments, skóra zdjęta z tych gier, szczególnie pierwszych dwóch Pokoi.
Podobną gierką jest też wydany niedawno Doors - Paradox.

Ja na razie ograłem tylko demo The Great War - Western Front, nowego RTSa od Petroglyph Games
https://store.steampowered.com/app/2109 ... ern_Front/
Gra wymiata, to może być najlepsza strategia od wielu lat, premiera już 30 marca :)
Dzisiaj biorę się za ogrywanie dema Broken Arrow
Ci użytkownicy podziękowali elherejo za ten post (w sumie 3):
MDATyranneiMerque
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Ludzie, jak już polecacie to dawajcie linki do steam a nie same tytuły.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 6):
RedEvilrob006GadzikEdmundBAbolesna prawdanikopl
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 117 razy
Podziękowania: 258 razy

Najbardziej podobają mi się dema gier, które są niedostępne nie dlatego, że jeszcze nie wyszły, a dlatego, że są wyłączniakami u Chińczyków. Darkest Dungeon II, Voidtrain. Trzeba mieć tupet.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

Trochę jestem zawiedziony tym festiwalem dem - na poprzednich zawsze był obecny duży tytuł, który napędzał całe wydarzenie. Tutaj jak na razie brakuje takiego hitu - jasne jest Darkest Dungeon II, Planet of Lana i Voidtrain, ale jak ktoś interesuje się indie sceną to raczej nie ma tutaj gry, który powodowałaby opad szczęki.

Jak na razie ograłem 5 dem a planuję jeszcze z 15. 2 tytuły zrobiły dobre wrażenie, 3 wyszły tak średnio.
Na plus:
ArcRunner - nazwą, oprawą graficzną i fabułą może się kojarzyć z Ghostrunnerem, ale to zupełnie inna para kaloszy. Strzelanka TPP połączona z rogalikiem. Ciasne korytarze, natłok wrogów, efekciarskie komba - pod względem walki bardzo się kojarzy z Warframe. Bardzo fajny tytuł jak ktoś lubi bezmyślne strzelanki zza pleców.

Tape to Tape - niby gra sportowa, ale zupełnie inna od reszty. Bardziej jest to RPG z rogalikiem, tylko zamiast walczyć, gramy mecze hokejowe. Kupujemy perki, zbieramy artefakty i powerupy, zdobywamy specjalne uderzenia, kompletujemy drużynę. Po prostu jak Wasteland 2 tylko, że z kijem i na łyżwach.

Tak sobie:

Xenonauts II - bardzo długo czekałem i właściwie teraz nie wiem na co. Nadal to samo co w jedynce, zmiany kosmetyczne. Taki retro gaming, że właściwie nie ma sensu kupować, tylko lepiej odpalić jedynkę. Fabuła bez sensu - 2009 rok, nadal trwa zimna wojna z ZSSR, za którą odpowiada obca cywilizacja. Szkoda czasu na odgrzewane kotlety.

Sons of Valhalla - długo obserwowałem powstawanie tej gry w wątku na r/IndieGaming. Na zrzutach wyglądała bardzo zachęcająco a w rzeczywistości to taki uboga hybryda strategii z RPG w 2D, gdzie cała gra sprowadza się do biegania z jednego końca mapy na drugi i tłuczenia odradzających się mobków.

Highwater - prequel Ghostclub Wasteland. Nie gramy w golfa, ale jako banda dzieciaków próbujemy uciec z zalanej Ziemi na Marsa. Zasadniczo pod względem rozgrywki mamy tutaj eksplorację archipelagu w stylu Submerged z taktyczną turówką. Tylko, że wysepki w demie są małe, więc element odkrywania jest tylko przerywnikiem pomiędzy kolejnymi nużącymi walkami. Gra o facecie w łódce, ale może się jeszcze rozkręci.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post (w sumie 6):
MDAmarion695krruk1muniek1555MerqueGreed
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

https://store.steampowered.com/app/1971 ... AVELER_II/

Octo II dostało demo przed premierą.
Ci użytkownicy podziękowali xarlo12 za ten post:
Merque
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

jest demo zremasterowanego system shock, btw. jest badge w tym roku?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

CebulowyKrol pisze: 9 lut 2023, o 21:21 jest demo zremasterowanego system shock, btw. jest badge w tym roku?
nie ma
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
CebulowyKrol
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Dla fanów metroidvanii
Osobiście, mały powiew świeżości. Kontrolujemy dwie postacie, jedna wręcz, druga na dystans (można grać na dwie osoby).
Wprowadzenie kompasu, by łatwiej nawigować, gdzie iść, jak jedna postać traci życie, wraca nas do czekpointa i drugą musimy dotrzeć do leżącej postaci i zrobisz szybkie CPR.
Nie ma przewrotów z niewrażliwością na obrażenia, ale jest to plus dla gameplayu. Premiera 23 lutego
Grim Guardians: Demon Purge

I Gestalt dostał nowe demo. Było demo rok czy dwa lata temu, więc można kojarzyć.
Gestalt: Steam & Cinder
Ci użytkownicy podziękowali xarlo12 za ten post:
Merque
Awatar użytkownika
Łowca
Discord: Jarol2K#1650
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

Trochę późno ale napisze po ograniu około 60 gier.
Warto zagrać:
MEATGRINDER Demo - skakanie po ciężarkówkach i zabijanie
Planet of Lana Demo - sympatyczna przygodówka
My dream setup Demo - tworzenie stanowiska gracza
Arcade Party Demo - GIGA kox gierka na coop gdzie grasz inne mini gierki
Driftwood Demo - szybkie zjeżdżanie z górki xD
Shadows of Doubt Demo - generowane losowo światy z zagadkami kryminalnymi do rozwiązywania z ciekawą grafiką
Boundary Demo - Call Of Duty w kosmosie

Można zagrać
Operation Harsh Doorstop - Singleplayer Demo - podruba squad ale z różnymi wariantami historycznymi
The Ranch of Rivershine Demo - koniki dla dzieci
Denizen Demo - gta 6
Fabledom - budowanie miasta średniowiecze
Tribe Primitive Builder Demo - survival/the forest vibe
Fish Volleyball Demo - coop gierka gdzie sterowanie jest ciulowe ale fajne
Altf42 Demo - zręcznościowa gierka do denerwowania się/dobre na stream
Voidtrain Demo - dziwny survival na pociągu
To wszystko. Pamiętajcie że większość demówek jest tylko do 13 lutego godziny 19:00!
Ostatnio zmieniony 12 lut 2023, o 21:54 przez Jarol2K, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali Jarol2K za ten post (w sumie 3):
StonRocBlackJuiceMerque
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 99 razy
Podziękowania: 197 razy
Kontakt:

xarlo12 pisze: 10 lut 2023, o 12:51Grim Guardians: Demon Purge
Wygląda fajnie, tylko kto tam wpadł na pomysł, by głównymi bohaterkami były postacie z Gal*Gun Double Peace? :D Poza postaciami jest to jakoś ze sobą powiązane? Obie gry mają nawet ten sam skrót - GG: DP.
ODPOWIEDZ