Sugestie i pomysły (Bazar)
- Podziękował: 1287 razy
- Podziękowania: 391 razy
- Kontakt:
Jedyny sposób przy aktualnym rozwiązaniu to dodawać wszystkie DLC do listy życzeń i wtedy używać opcji "Pokazuj tylko gry z listy życzeń". Generalnie DLC i to jak to Steam API ogarnia (albo nie...) to jest jeden wielki wstyd.
- Podziękował: 58 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Pudełka chyba lepiej kupić / sprzedać na Olx.Moglo pisze: 15 sty 2023, o 10:40a czemu przecie dzieki temu bedzie mozna taniej kupic gre
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
pelikalus tych co mają kilka pod rząd negatywów dość szybko zostają wyłuskani przez poszkodowanych, na forum była co najmniej jedna taka sytuacja którą mniej więcej śledziłem i moderacja dawało jedynie tyle czasu by ewentualnie odzyskać kasę od poszkodowanych, nie wiem na ile okazało się to skuteczne, moderacja przed permem zdejmowała oferty domniemanego oszusta do czasu wyjaśnienia brak wyjaśnienia to chyba kończył się banem (i chyba zgłoszeniem na steam) i ilość wcześniejszych pozytywów w niczym złodziejowi nie pomagała. Kasa tych kilku oczywiście nie do odzyskania.
- Podziękował: 289 razy
- Podziękowania: 459 razy
- Kontakt:
Sprzedaży, gier pudełkowych nie będzie.

Myślałem, że dam radę to łatwo ogarnąć, ale... bazar ma zaciągniętą dość absurdalną listę kategorii, a nie mam uprawnień (i przede wszystkim nie wiem, jak), by coś z tym zrobić

- Załączniki
-
- kategorie.JPG (25.37 KiB) Przejrzano 3030 razy
- Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 2):
- Greed • eldawido159
- Discord: rob006
- Podziękował: 166 razy
- Podziękowania: 205 razy
- Kontakt:
Lista gatunków bazuje na tej ze Steama. Większość bardziej specyficznych "gatunków" jest tam obsługiwana za pomocą tagów, więc sama lista gatunków jest bardzo uboga. Z kolei tagów jest ponad 400 i nie obsługujemy ich na Bazarze.Seyonne pisze: 17 sty 2023, o 09:57 Myślałem, że dam radę to łatwo ogarnąć, ale... bazar ma zaciągniętą dość absurdalną listę kategorii, a nie mam uprawnień (i przede wszystkim nie wiem, jak), by coś z tym zrobić![]()
- Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post (w sumie 4):
- Seyonne • Greed • Quoyque • eldawido159
Jeżeli ktoś posiada mało punktów/ reputacji, a chciałby sprzedać droższą gre, przykładowo God of war za 100 zł, to możliwe jest zrobienie dwóch ofert po 50 zł i w opisie dodanie adnotacji ze trzeba kupić dwie oferty ? 

- Podziękował: 2090 razy
- Podziękowania: 443 razy
- Kontakt:
Ogólnie za bazar trzeba się wziąć, bo to już trochę smutne, że nic się z nim nie robi. Wiele użytkowników wciąż na nim siedzi. Wiem, że bazar pewnie przynosi straty, ale można dać tam jakiegoś patronite'a czy np grosza od każdej transakcji np. Napewno dałoby się to jakoś zrobić tak, aby każdy był zadowolony.
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
A z ciekawości- co jest z nim nie tak?eldawido159 pisze: 23 sty 2023, o 18:08 Ogólnie za bazar trzeba się wziąć, bo to już trochę smutne, że nic się z nim nie robi.
Działa tak samo dobrze jak zawsze. Jeśli miałbym z czymś wyjść to może funkcjonalność filtrowania cenowego (widełki). Ale to w najlepszym wypadku drugorzędna potrzeba- jest cenowe sortowanie które (zwłaszcza przy połączonych ofertach) sprawdza się dobrze.
Plus ciemna skórka była by mile widziana.
Poza tym wszystkie zgrzyty, jak małe by nie były, to są po stronie użytkowników. Ktoś nie ma PP i trzeba przesyłać przelewem, ktoś wstawia kod Origin jako Steam, ktoś zapomina o komentarzu...
Przy tego typu kwestiach rozwiązania często mogą graniczyć 'wylewania dziecka z kąpielą'.
- Kontakt:
No tak tak, daje jakiekolwiek pomysły, żeby tylko mógł działać ten bazar jak najdłużej. Myśle, że znalazłby się ktoś z dobrym rozwiązaniem w tej sprawiejoshep666 pisze: 23 sty 2023, o 18:10 Opłat raczej nie mogą pobierać bo to jest sam kłopot i więcej problemów potencjalnie niż korzyści, tylko ewentualnie donate.
- Kontakt:
Wiele rzeczy tam nie działa i się to widzi jak tyle lat ma się tam konto. Nawet głupie limity sztuk na sprzedaż gry. Rozumiem że to zabezpieczenie przed handlarzami itd. ale naprawdę gry cały czas się dublują, a na bazarze można tylko 2 sztuki wystawić.Gottwald pisze: 23 sty 2023, o 18:33A z ciekawości- co jest z nim nie tak?eldawido159 pisze: 23 sty 2023, o 18:08 Ogólnie za bazar trzeba się wziąć, bo to już trochę smutne, że nic się z nim nie robi.
Działa tak samo dobrze jak zawsze. Jeśli miałbym z czymś wyjść to może funkcjonalność filtrowania cenowego (widełki). Ale to w najlepszym wypadku drugorzędna potrzeba- jest cenowe sortowanie które (zwłaszcza przy połączonych ofertach) sprawdza się dobrze.
Plus ciemna skórka była by mile widziana.
Poza tym wszystkie zgrzyty, jak małe by nie były, to są po stronie użytkowników. Ktoś nie ma PP i trzeba przesyłać przelewem, ktoś wstawia kod Origin jako Steam, ktoś zapomina o komentarzu...
Przy tego typu kwestiach rozwiązania często mogą graniczyć 'wylewania dziecka z kąpielą'.
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Jakie rzeczy nie działają? Wymień kilka. Ja używam od pięciu lat i nie wiem, doedukowałbym się.eldawido159 pisze: 23 sty 2023, o 18:39 Wiele rzeczy tam nie działa i się to widzi jak tyle lat ma się tam konto.
Limity i progi sprzedaży to nie bugi w kodzie strony tylko elementy designu systemu.
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 13 razy
Cześć,
Ja bym zdecydowanie zmienił jedną rzecz na bazarze:
Automatyczne zamykanie transakcji pozytywnym komentarzem po 7, bądź 14 dniach od wysłania kluczyka i braku reakcji/aktywności ze strony kupującego/sprzedającego.
Powód/wyjaśnienie:
Mam niskie ratio, tym samym ograniczenia w wystawianiu droższych gier do 20 PLN (narazie więc nie wystawiam). Natomiast "wytrawni handlarze" z 2000+ reputacji kupują i często miesiącami nie wystawiają komentarza po transakcji. Tak, że wisi mi transakcja z 5/5, mój komentarz i wszystko inne z mojej strony już dawno gotowe, natomiast od drugiej strony zero reakcji. Kluczyk zgarnięty, a komentarza brak. Jak mniemam, odsprzedaje dalej i czeka, aż sam komenta dostanie, ale nie sądzę, by tam to miało działać. Jest to krzywdzące dla ludzi, którzy mają niskie repo i czekają, aż ktoś łaskawie zamknie transakcję do końca.
Ja bym zdecydowanie zmienił jedną rzecz na bazarze:
Automatyczne zamykanie transakcji pozytywnym komentarzem po 7, bądź 14 dniach od wysłania kluczyka i braku reakcji/aktywności ze strony kupującego/sprzedającego.
Powód/wyjaśnienie:
Mam niskie ratio, tym samym ograniczenia w wystawianiu droższych gier do 20 PLN (narazie więc nie wystawiam). Natomiast "wytrawni handlarze" z 2000+ reputacji kupują i często miesiącami nie wystawiają komentarza po transakcji. Tak, że wisi mi transakcja z 5/5, mój komentarz i wszystko inne z mojej strony już dawno gotowe, natomiast od drugiej strony zero reakcji. Kluczyk zgarnięty, a komentarza brak. Jak mniemam, odsprzedaje dalej i czeka, aż sam komenta dostanie, ale nie sądzę, by tam to miało działać. Jest to krzywdzące dla ludzi, którzy mają niskie repo i czekają, aż ktoś łaskawie zamknie transakcję do końca.
- Podziękował: 130 razy
- Podziękowania: 171 razy
Problem który opisujesz pewnie wiąże się z handlarzami czasami wręcz masowo kupującymi klucze tylko na potrzebę odsprzedaży, mającymi w nosie użytkownika z którym zawarli transakcję i traktującymi bazar jak tanią hurtownię. Takich użytkowników po upływie dłuższego czasu dodaję do czarnej listy. Swoją drogą odejmowałbym punkt reputacji za każdą, w myśl braku komentarza zwrotnego, transakcję po upływie ustalonego terminu.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2023, o 19:44 przez greyman, łącznie zmieniany 4 razy.