Chrześcijaństwo, a historia świata.

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 0

Jestem pasjonatem historii, jak i również historykiem w pełnej krasie i od pewnego czasu zacząłem zauważać, że chrześcijaństwo w pewnym stopniu wypaczyło historię Polski jak i dużej części Europy. Chrześcijaństwo wypaczyło historię pod względem tzw. wierzeń przedchrześcijańskich, jak np. mitologia słowiańska, germańska czy celtycka, albowiem takiej naszej mitologii nie znamy jakoś w 80-90 procentach, z prozaicznego powodu, przed nadejściem chrześcijaństwa nasi przodkowie nie za bardzo umieli w pismo, więc oczywistym jest, że nie zapisali swoich wierzeń, i tak wiem, wiem, "ale przecież są dziady i demony które znamy całkiem dobrze", lecz demony znamy dlatego iż jeszcze długo w nie wierzono, a dziady dlatego że kultywowano je do mniej więcej dziewiętnastego wieku. Wraz z nadejściem chrześcijaństwa wszystkie pomniki tej "pogańskiej" religii zostały zniszczone, przykładem tego jak chrześcijaństwo zniszczyło kawał historii i kultury starożytnego świata niech będą wszelkiego rodzaju pomniki, najlepszym przykładem będzie tutaj pomnik Marka Aureliusza który ,jest jedynym ocałalym pomnikiem człowieka jadącego na koniu z całej starożytności, dlaczego? Bo w średniowieczu była taka moda na niszczenie antycznych pomników, które uważano po prostu za pogańskie. Czy zastanawialiście się nad tym dlaczego w szkole na historii, czy języku Polskim uczymy się właśnie o mitologii greckiej? Też z bardzo prostego powodu, bo zachowało się najwięcej zapisków z tegoż właśnie okresu. Dobra, jak na razie koniec tych moich wypocin, jeśli ktoś zna historię i czuję się na siłach do dyskusji na ten temat zapraszam poniżej. Mam nadzieję, że na łowcach jest więcej pasjonatów historii którzy, będą chcieli się wypowiedzieć.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 220 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Wow, muszę przyznać, że opinię szanuję (choć to nie odwaga takie rzeczy mówić, po prostu szanuję, że jako historyk popierasz jeszcze XIXwieczne gusła o tym, że chrześcijaństwo zniszczyło wszystko celowo, by Polacy nie znali swoich korzeni).
1. nie znamy masy przedchrześcijańskich wierzeń masy różnych ludów z prostego powodu - w większości przypadków nie tworzyli oni pisma i dzieł, które mogłyby to przechować do naszych czasów. Masa takich śladów znajduje się w pismach ludów postronnych, którzy zapisywali takie rzeczy czy to z ciekawości czy z powodów czysto praktycznych.
2. pomniki bywały niszczone, jeśli sprzeciwiały się wierze w Boga, ale przecież to nie jest ewenement, bo pomniki w czasach przed naszą erą bywały niszczone z różnych innych powodów (memoratio damnatia, zmiana rządzących bogów, podbój przez sąsiadów, etc.) Chrześcijaństwo szło tokiem rozumowania, gdzie pomnik jest wyrazicielem pamięci pogan, których trzeba nawrócić. Nie znaczy to, że część pomników nie była ocalona.
3. Który pomnik Marka Aureliusza masz na myśli? Jeśli chodzi o ten w Rzymie - to czemu nagle z naszych regionów, gdzie władzy rzymskiej nie było, przechodzisz do samego serca Rzymu, gdzie przecież masa rzeczy zachowała się pomimo przeróżnych kataklizmów i łupiestw?
4. Sam mówisz, że z greckiej mitologii zachowało się najwięcej pism, co tylko potwierdza teorię, że ludy piśmienne miały dobrą pamięć, ale wraz ze śmiercią traci się ją. Gdy więc lud idzie do bardziej prosperującego ludu piśmiennego to traci tę tradycję (casus masy ludzi, którzy tracą umiejętność mówienia w ojczystym języku).

Nie wiem czy to paszkwil na chrześcijaństwo (co jest współcześnie w modzie) czy jakieś mocne uproszczenie tej kwestii, ale myślę, że tutaj skończę.

Dziękuję, pozdrawiam i życzę w przyszłości bardziej precyzyjnego języka wypowiedzi. :)
Ci użytkownicy podziękowali xardas za ten post (w sumie 5):
viper218Skywalker1988Haazheelbolesna prawdaalesorius
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 58 razy
Podziękowania: 102 razy
Kontakt:

Jestem pewien, że w lasach pod Krakowem są jeszcze pogańskie kurhany, więc nie mogę się zgodzić, że niszczyli wszystko (jedynie wszystko, co znaleźli). Chrześcijańskie założenie, że wszelkie inne religie są prawdopodobnie związane, z tym że Szatan (zły) kusi człowieka na różne sposoby, jest ogólnie mega destruktywne i trudno temu zaprzeczyć.

Ale nie wszystko było niszczone również w kwestii tradycji i rytuałów. Wiele z nich istnieje z lekko zmienionym kontekstem, bo łatwiej było przekonwertować lud, który mógł dalej robić swoje tylko do innego boga. Wpisać w google "pogańskie tradycje w chrześcijaństwie" i znajdziesz masę odnośników.

Jeśli chodzi o bardziej wschodnie słowianowierstwo, które prawdopodobnie było w jakimś procencie podobne do naszego. Tam było takie zjawisko, którego nazwy nie pamiętam, jakkolwiek na wsiach ludzie wierzyli i w Jezuska i w swoich bogów w tym samym czasie. Rozkład chaty/izby był taki, że w jednym rogu chaty było miejsce na obrazek z Maryją a w przeciwnym na obrazek z np. Swarogiem (Swaróg to raczej nie był, bo mimo wszystko różnice językowe prawdopodobnie jednak były, a i każda wiocha tak naprawdę miała swoich bogów związanych np. z rzeką lub lasem, przy którym mieszkali)
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

NeonRiderX5 pisze: 17 lis 2022, o 21:12 Jestem pasjonatem historii, jak i również historykiem w pełnej krasie i od pewnego czasu zacząłem zauważać, że chrześcijaństwo w pewnym stopniu wypaczyło historię Polski jak i dużej części Europy. Chrześcijaństwo wypaczyło historię pod względem tzw. wierzeń przedchrześcijańskich, jak np. mitologia słowiańska, germańska czy celtycka, albowiem takiej naszej mitologii nie znamy jakoś w 80-90 procentach, z prozaicznego powodu, przed nadejściem chrześcijaństwa nasi przodkowie nie za bardzo umieli w pismo, więc oczywistym jest, że nie zapisali swoich wierzeń, i tak wiem, wiem, "ale przecież są dziady i demony które znamy całkiem dobrze", lecz demony znamy dlatego iż jeszcze długo w nie wierzono, a dziady dlatego że kultywowano je do mniej więcej dziewiętnastego wieku. Wraz z nadejściem chrześcijaństwa wszystkie pomniki tej "pogańskiej" religii zostały zniszczone, przykładem tego jak chrześcijaństwo zniszczyło kawał historii i kultury starożytnego świata niech będą wszelkiego rodzaju pomniki, najlepszym przykładem będzie tutaj pomnik Marka Aureliusza który ,jest jedynym ocałalym pomnikiem człowieka jadącego na koniu z całej starożytności, dlaczego? Bo w średniowieczu była taka moda na niszczenie antycznych pomników, które uważano po prostu za pogańskie. Czy zastanawialiście się nad tym dlaczego w szkole na historii, czy języku Polskim uczymy się właśnie o mitologii greckiej? Też z bardzo prostego powodu, bo zachowało się najwięcej zapisków z tegoż właśnie okresu. Dobra, jak na razie koniec tych moich wypocin, jeśli ktoś zna historię i czuję się na siłach do dyskusji na ten temat zapraszam poniżej. Mam nadzieję, że na łowcach jest więcej pasjonatów historii którzy, będą chcieli się wypowiedzieć.
Super. Cieszy mnie twoja pasja. Jest tylko jeden problem. To strona i forum o grach wideo a nie historii. Możesz przenieść temat na Deon czy serwisy historyczne? Tam znajdziesz więcej kompetentnych osób do dyskusji. Ok?
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post:
bolesna prawda
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

MDA pisze: 18 lis 2022, o 11:33 Super. Cieszy mnie twoja pasja. Jest tylko jeden problem. To strona i forum o grach wideo a nie historii. Możesz przenieść temat na Deon czy serwisy historyczne? Tam znajdziesz więcej kompetentnych osób do dyskusji. Ok?
Witam strażnika forumowego ogniska i proszę o podanie przykładowych tematów, o jakich można rozmawiać w dziale "Offtopic" -> "Kultura".
Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post:
JasonTodd
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Haazheel pisze: 18 lis 2022, o 12:20 Witam strażnika forumowego ogniska i proszę o podanie przykładowych tematów, o jakich można rozmawiać w dziale "Offtopic" -> "Kultura".
Proszę bardzo - Historia świata w grze Civilization 6, Najlepsze adaptacje filmowe gier wideo, Mistrzostwa świata w LOLu, Najlepsze ścieżki dźwiękowe z gier wideo, Czy film Uncharted jest godnym oddaniem klimatu serii gier?, Anime na podstawie gier Arcane czy Edgerunners? Czy ukazanie barbarzyńców w grze Ryse jest historycznie adekwatne? Zmarł muzyki do serii Dragon Quest. Czy to cię satysfakcjonuje? Każdy temat nawiązuje do gier, więc ma rację bytu. Twój temat nijak się nie ma do tematyki strony i forum.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post:
bolesna prawda
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

MDA pisze: 18 lis 2022, o 15:26 Każdy temat nawiązuje do gier, więc ma rację bytu. Twój temat nijak się nie ma do tematyki strony i forum.
Zrozum, że dział "Offtopic" na forach jest właśnie po to, żeby porozmawiać sobie o KAŻDYM temacie, który nie pasuje do pozostałych kategorii. Nie ma znaczenia, czy jesteśmy na forum dla graczy, czy dla fanów skoków narciarskich.

Podążając Twoim tokiem myślenia, w dziale "Muzyka" powinniśmy rozmawiać wyłącznie o soundtrackach z gier, a w dziale "Filmy" dyskutować jedynie o ekranizacjach gier i egranizacjach filmów?
Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post (w sumie 7):
Gottwaldrob006Natankon315JasonToddJAROMIR [PL]michall0
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

O matko, co za fejm. Dostałem cztery lajki za proste stwierdzenie, że to nie jest taka prosta sprawa. xD

Ale żeby nie było - takie spłycanie tematu jest bardzo popularne, i nie ukrywajmy to, leniwe. Zbić tysiąc lat chrześcijaństwa na ziemiach polskich do stwierdzenia, że "chrześcijaństwo niszczyło pierwotne kultury" jest naprawdę płytkim podejściem do tematu, nawet gdy będziemy się w tym rozpisywać na setki stron.

Miałem nie wchodzić w temat, więc tylko podziękuję za trzeźwe podejście do tematu i życzę owocnego wieczorka. :)
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

xardas pisze: 18 lis 2022, o 20:43 Ale żeby nie było - takie spłycanie tematu jest bardzo popularne, i nie ukrywajmy to, leniwe. Zbić tysiąc lat chrześcijaństwa na ziemiach polskich do stwierdzenia, że "chrześcijaństwo niszczyło pierwotne kultury" jest naprawdę płytkim podejściem do tematu, nawet gdy będziemy się w tym rozpisywać na setki stron.
Ale nie udawajmy też, że tak nie jest, to naturalne że religie zwalczają się nawzajem, bo w tej "branży" konkurencja jest wysoce niepożądana. Nawet teraz, w XXI wieku, masz nagonkę na Haloween, jako pogański zwyczaj, który Kościół chce wyprzeć swoją własną alternatywą. Naiwnością jest wierzyć, że przez 1000 lat chrześcijaństwa podobne akcje nie były normą i słowiańskie wierzenia wyparowały same z siebie.
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post:
herkuli
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

Jerzy Topolski to aż drugi raz wolałby wskoczyć pod tramwaj czytając takie wygibasy ;)
Ci użytkownicy podziękowali franas za ten post:
xardas
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

rob006 pisze: 18 lis 2022, o 21:20
xardas pisze: 18 lis 2022, o 20:43 Ale żeby nie było - takie spłycanie tematu jest bardzo popularne, i nie ukrywajmy to, leniwe. Zbić tysiąc lat chrześcijaństwa na ziemiach polskich do stwierdzenia, że "chrześcijaństwo niszczyło pierwotne kultury" jest naprawdę płytkim podejściem do tematu, nawet gdy będziemy się w tym rozpisywać na setki stron.
Ale nie udawajmy też, że tak nie jest, to naturalne że religie zwalczają się nawzajem, bo w tej "branży" konkurencja jest wysoce niepożądana. Nawet teraz, w XXI wieku, masz nagonkę na Haloween, jako pogański zwyczaj, który Kościół chce wyprzeć swoją własną alternatywą. Naiwnością jest wierzyć, że przez 1000 lat chrześcijaństwa podobne akcje nie były normą i słowiańskie wierzenia wyparowały same z siebie.
Nie udaję, że tak nie było, tylko stwierdzam, że skracanie wszystkiego do jednego hasła jest po prostu nieuczciwym podejściem do tematu.
Do Halloween się nie będę odnosił. :)
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

xardas pisze: 18 lis 2022, o 21:28 Nie udaję, że tak nie było, tylko stwierdzam, że skracanie wszystkiego do jednego hasła jest po prostu nieuczciwym podejściem do tematu.
To przedstaw uczciwe podejście do tematu. Jak na razie tylko rzucasz ogólniki, z jednej strony krytykując tezę OP, ale z drugiej strony wcale jej nie zaprzeczasz. :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

NeonRiderX5 pisze: 17 lis 2022, o 21:12 Jestem pasjonatem historii, jak i również historykiem w pełnej krasie i od pewnego czasu zacząłem zauważać, że chrześcijaństwo w pewnym stopniu wypaczyło historię Polski jak i dużej części Europy. Chrześcijaństwo wypaczyło historię pod względem tzw. wierzeń przedchrześcijańskich, jak np. mitologia słowiańska, germańska czy celtycka, albowiem takiej naszej mitologii nie znamy jakoś w 80-90 procentach, z prozaicznego powodu, przed nadejściem chrześcijaństwa nasi przodkowie nie za bardzo umieli w pismo, więc oczywistym jest, że nie zapisali swoich wierzeń, i tak wiem, wiem, "ale przecież są dziady i demony które znamy całkiem dobrze", lecz demony znamy dlatego iż jeszcze długo w nie wierzono, a dziady dlatego że kultywowano je do mniej więcej dziewiętnastego wieku. Wraz z nadejściem chrześcijaństwa wszystkie pomniki tej "pogańskiej" religii zostały zniszczone, przykładem tego jak chrześcijaństwo zniszczyło kawał historii i kultury starożytnego świata niech będą wszelkiego rodzaju pomniki, najlepszym przykładem będzie tutaj pomnik Marka Aureliusza który ,jest jedynym ocałalym pomnikiem człowieka jadącego na koniu z całej starożytności, dlaczego? Bo w średniowieczu była taka moda na niszczenie antycznych pomników, które uważano po prostu za pogańskie. Czy zastanawialiście się nad tym dlaczego w szkole na historii, czy języku Polskim uczymy się właśnie o mitologii greckiej? Też z bardzo prostego powodu, bo zachowało się najwięcej zapisków z tegoż właśnie okresu. Dobra, jak na razie koniec tych moich wypocin, jeśli ktoś zna historię i czuję się na siłach do dyskusji na ten temat zapraszam poniżej. Mam nadzieję, że na łowcach jest więcej pasjonatów historii którzy, będą chcieli się wypowiedzieć.
Wybacz, że może moja wypowiedź może być odebrana jako pocisk ale muszę się przyczepić do jednej sprawy. Ten problem zaczynam zauważać coraz częściej, mianowicie brak odrobienia pracy domowej w temacie chrześcijaństwa. Pod kątem historii to może i tak wygląda, że chrześcijaństwo wyeliminowało dawne wierzenia wielu kultur natomiast osobiście uważam, że nie jest to prawda. Podam kilka wskazówek. Na początku należało by zapytać co to jest chrześcijaństwo? Tutaj moim zdaniem powstaje poważne pytanie, czy jest to może jakaś definicja z Wikipedii lub szyld nadany przez ówczesne głowy państw lub ich historyków, czy może jednak definicji należy szukać w zbiorze ksiąg wg której żyją ci chrześcijanie czyli Biblii, a to słowo występuje tam tylko trzy razy ;). Idąc dalej tym tokiem myślenia, warto zauważyć, chociażby na przykładzie apostoła Pawła w jaki sposób "niszczył" inne religie. Polecam tutaj lekturę Dziejów Apostolskich gdzie są opisy podróży tego Pawła. Następnie wracając do głównej myśli, jeśli poprzednie tematy się już przerobi to powstaje pytanie, czy to chrześcijaństwo robiło wiele z wymienionych przez historię rzeczy, czy może jednak jakieś grupy skupione wokół jakiś ideologii wykorzystując przykrywkę chrześcijaństwa szumnie nazywając się chrześcijanami, czy może jacyś władcy lub inne ważne osoby działające pod "płaszczykiem" chrześcijaństwa, niemający z tym nic wspólnego. Moim zdaniem łatwo jest pewne rzeczy odgórnie założyć ale uważam, że nie każdy kto uważa się za chrześcijanina nim jest (co wynika właśnie z definicji Biblii).
Mam nadzieję, że nie zostałem odebrany za jakiegoś uszczypliwego gościa, ale skoro temat dotyczy czegoś konkretnego to cenię sobie rzeczowość wraz z dogłębną analizą.
Pozdrawiam ;)
Ci użytkownicy podziękowali benn za ten post:
xardas
ODPOWIEDZ