Google VR - co wybrać i dlaczego Oculus Quest 2 :)

Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Łowcy, w dużym skrócie - jakie okulary VR byście polecili aktualnie? Od ostatniego czasu mam ochotę zakupić sobie taki sprzęt i najbardziej przekonują mnie OQ 2 w wersji 128 GB (całkiem przystępna cena). Nie mam potężnego PC, więc urządzenie niezależne pasowałoby mi najbardziej. Co o tym sądzicie, a może podzielicie się swoimi doświadczeniami z VR :)

Wersja nieco dłuższa xD Ostatnio straciłem całkowicie fun z grania i tak sobie przeglądając FB trafiłem na trailer The Walking Dead: Saints & Sinners - Chapter 2 i miałem takie - wow ale to musi być fajne. Od razu sprawdziłem pierwszą część w akcji i tak mnie tknęło, że może sobie takiego Oculusa 2 sprawić. Wiem, że gierki z ich sklepu do tanich nie należą, ale na promocjach ceny są zjadliwe. Zastanawia mnie jak się ma autonomiczność tego urządzenia w praktyce - wystarczy, że pobiorę zakupioną gierke i mogę grać na świeżym powietrzu poza domem? Druga sprawa, bo mam kilka gierek VR na Steam, czy da się je podłączyć do PC i wykorzystać jak Rifty, żeby działały z kompatybilnymi grami po kabelku? No i jak z ceną, czy 1850 zł aktualnie jest adekwatne Waszym zdaniem? A może to tylko chwilowa zabawka, która szybko się nudzi? W dodatku jak kwestia wygody i ergonomii użytkowania?

Za wszelkie odpowiedzi będę mega wdzięczny :D

Edit. Widzę, że na stronie producenta są za 349€ ~ 1650 zł, czyli jeszcze taniej + 30$ na gry za aktywację z reflinka, chyba coraz lepiej to wygląda
Ci użytkownicy podziękowali Nesus za ten post:
xarlo12
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Cóż... ja grałem na PCVR dosłownie kilka razy więc nie mam wielkiego porównania niemniej co wiem to powiem.

- gogle mam od roku... jeszcze wersję 64GB. Meta wymieniła ostatnio tą wersję na 128GB... nie ma sensu kupować tej z większym dyskiem (256 chyba?).

- Gogle najlepiej kupić bezpośrednio ze strony oculus.com (najtaniej, raczej szybka dostawa itd).

- Wysyłałem jeden kontroler na gwarancję do oculusa (coś przestało stykać) i był to najlepszy serwis gwarancyjny jaki miałem (sporo papierkologii). Dostałem od nich nawet jakieś ~15$ w sklepie za kłopot.

- ceny drogie... ale zdarza się zniżka z dwa razy do roku -30$ na dowolną grę (więc te które normalnie nie są przeceniane też da się kupić taniej). Problemem raczej jest to że gry kupujesz na nazwisko (konto FB), a tego nie odsprzedasz z okularami :(. Zakładanie fikcyjnego też jest ryzykowne bo jak Ci FB zablokuje to pożegnasz się z drogą biblioteką... cóż.

- nigdy nie odpaliłem gry z PC na goglach bo... oprogramowanie oculusa wymaga min gtx970m... ja mam 960m... ale podobno ze steamem nie ma problemu i nawet jak ma się dobre WIFI to bezprzewodowo ogarnie.

- warto wybrać OQ2 ze względu na mobilność... to zmienia wszystko. Łatwiej jest zrobić sobie wtedy rutynę fitness 10 minut dziennie. Gdybym miał się pitolić z kablami, rozstawianiem to pewnie tylko na dłuższe posiedzenia więc zmienia to dynamikę zabawy.

Ze swojej strony polecam głównie gry muzyczne: Beat Saber, Audio Trip, Synth Riders oraz mój ulubiony rogal 'In Death Unchained'. Superhot jest też świetne ale tutaj trzeba jednak mieć coś przestrzeni bo łatwo pi_gnąć się w kant stołu/szafki sięgając po broń lub próbując ją rzucić.

Z wyjściem na zewnątrz problem jak z teleskopem... jak skierujesz soczewki okularów na słońce to może się to źle skończyć... bynajmniej nie dla słońca :). Nigdy nie praktykowałem w związku z tą obawą. Poza tym śledzenie headsetu potrafi się gubić w otwartych przestrzeniach... i jak masz zbyt wypolerowaną podłogę, ale dywanik pomaga więc luz.

- Na razie nie wiadomo czy idzie nowy sprzęt, ale na ten moment wydaje mi się że jest to najlepsza opcja.
Ci użytkownicy podziękowali spamslovic za ten post:
Nesus
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D
Z tego co widzę to faktycznie nie można ich używać na zewnątrz: https://support.oculus.com/articles/hea ... ght-damage
Ale to żaden problem, bardziej pytałem z ciekawości, z tego co piszesz jeszcze bardziej jestem nimi zainteresowany :D
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

No to ja jeszcze dodam trochę do wypowiedzi @spamslovic:

Co do tego 970m, to nie masz racji, bo ona też nie jest kompatybilna. Zwykła 970 tak. Mobilne dopiero od 1060M (sam mam 970M, więc na 100% nie jest kompatybilna). - https://support.oculus.com/articles/hea ... atibility/

Inna sprawa, że da się to bez problemu obejść przez Virtual Desktop. Jest to płatna opcja, ale działa naprawdę dobrze i czasem gram sobie na swoim laptopie w gry, które się na nim odpalają (w teorii nawet Alyx działa, ale jednak nie polecałbym na tak słabym sprzęcie, bo jednak lagi w VR są o wiele bardziej odczuwalne niż normalnie).

Tutaj jeszcze mały edit: jest VR Cloud zwany PlutoSphere. Póki jest w early access, to można z niego trochę pokorzystać za darmo (chociaż przez ograniczony tygodniowo czas). Jest to po prostu wirtualna maszyna w cloudzie, na której można poinstalować sobie swoje VRowe gry i połączyć się do niej poprzez aplikację na Queście. Inna sprawa, że na razie nie jest ona dostępna w sklepie Oculusa, więc trzeba użyć SideQuesta, ale to i tak warto mieć dla innych rzeczy jak np. customowe piosenki w Beat Saberze. Sama chmura przy dobrym internecie działa całkiem sprawnie, ale że jest to early access, to na razie sporym minusem jest to, że cała zawartość komputera jest usuwana po 30 minutach od wyłączenia maszyny i trzeba instalować tam te gry na nowo.

Co do gier, to ja jeszcze oprócz wymienionych wyżej, to z rogali polecę Unit You Fall. A tak ogólnie to Resident Evil 4 to jest tak świetny port na VR, że powiedziałbym, że jest jedną z najlepszych gier na VR (a przynajmniej na standalone Questa). No i całkiem fajne jest Population One. Niby taki Fortnite VR, ale całkiem przyjemny.

Co do tego używania na dworze, to wiadomo, że soczewki trzeba chronić (ogólnie najlepiej mieć wyłączenie automatycznie włączanie przy zakładaniu i zakrywać je, gdy się ich nie używa), bo po prostu jak słońce wleci przez soczewkę, to ekran się może wypalić. Ogółem kamery podczerwone słabo działają na dworze i to jest powód, dlaczego słabo się na nim gra, ale grałem w Beat Sabera w pełnym słońcu i dało się grać.

Ostatnia sprawa to nowy sprzęt - zapowiedziany jest, ale raczej nie będzie to bezpośrednia konkurencja questa 2 a bardziej coś droższego.

Wszystko wyżej pisałem z pozycji posiadacza pierwszego Questa, ale i tak wiele to nie zmienia. Quest 2 ma kilka rzeczy poprawionych (większe odświeżanie, rozdzielczość, exclusivy, cena) a parę gorszych (brak OLED, słabsze wykonanie, dwa pojedyncze ekran zamiast jednego, przez co ma mniejszą regulację IPD), ale gdy mowa o pierwszym VR, to Quest 2 jest wg mnie najlepszym możliwym wyjściem. Pamiętaj też o tym, żeby ogarnąć jakiegoś znajomego posiadacza i poprosić go o kod polecający do kupna, bo wtedy i ty i on dostaniecie po 30$ na zakupy w sklepie Oculusa.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Właśnie TWD Saints & Sinners oraz RE4 to takie moje must buy haha A to jeszcze dopytam, czy istnieje jakiś donrze działający zamiennik kabelka do PC, bo ten oryginalny za ~400 zł, powiedzmy że średnio mi się to opłaca haha
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Tutaj akurat z doświadczenia ci nie powiem, bo tak jak mówiłem, nie mam kompatybilnej grafiki do łączenia linkiem, ale ogólnie to każdy dobry kabel z końcówką usb-c będzie dobry. Polecane są kable firmy Anker, które są nawet wymienione na stronie Oculusa (https://support.oculus.com/articles/hea ... cale=pl_PL), ale ogólnie zalecałbym ci najpierw sprawdzić podłączenie przez Air Link, które wykorzystuje wifi i jest darmowe. Jeżeli faktycznie będziesz na nim odczuwał niedoskonałości, to dopiero wtedy kupiłbym kabel.
Ci użytkownicy podziękowali sergeron za ten post (w sumie 2):
Nesusspamslovic
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Sie specjalnie zarejestrowałem z ostrzezeniem.

Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z oculus 2. Działa? działa. ale okulary mają trzy ustawienia. Powtarzam - TRZY ustawienia. Chodzi o oddalenie od siebie oczu. najwyraźniej jestem jakiś niestandardowy, ale jeśli twoje oczy mają inny rozstaw niż jedno z tych trzech ustawien, to możesz sobie darować. ja widze w tych okularach wyraźnie tylko jak patrze wprost. im dalej od środka spojrzę, tym bardziej rozmazany i zniekształcony obraz. jednym slowem 3k wyrzucone w błoto.
Polecam sprawdzić u kogokolwiek, albo kup sobie nintendo, przynajmniej kasy nie zmarnujesz. Obejrzałem mnóstwo recenzji, czytałem i nigdzie nie wyczytałem jako minus, że okulary mają tylko trzy ustawienia, a to przeciez smieszne, bo kazdy ma inna glowe. Po tym jak kupiłem i miałem problem, poszukałem i masa ludzi ma ten sam problem, że wszystko poza środkiem jest rozmazane. Ludzie od oculusa nic nie pomagają na to, olewają, kupiłeś? Twoja sprawa, że masz rozstaw oczu inny niż taki jak sobie wymyślili.

I nie każdy kabel z usb-c będzie dobry. Oculus link ma przepustowość 10gb/s. Większość kabli w sprzedaży ma 0,5 gb/s.
Ci użytkownicy podziękowali gregjom za ten post:
spamslovic
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

sergeron pisze: 24 kwie 2022, o 23:59 Pamiętaj też o tym, żeby ogarnąć jakiegoś znajomego posiadacza i poprosić go o kod polecający do kupna, bo wtedy i ty i on dostaniecie po 30$ na zakupy w sklepie Oculusa.
Dzięki za odpowiedź :D Dopytam jeszcze o ten kod polegający. Jak dokładnie się z tego korzysta. Przed wejściem w link trzeba mieć już połączone konto FB i zakupione gogle, czy w ogóle nie można mieć nic i dopiero z linku loguje się pierwszy raz konte FB i kupuje gogole?
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

gregjom pisze: 25 kwie 2022, o 01:52 Sie specjalnie zarejestrowałem z ostrzezeniem.

Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z oculus 2. Działa? działa. ale okulary mają trzy ustawienia. Powtarzam - TRZY ustawienia. Chodzi o oddalenie od siebie oczu. najwyraźniej jestem jakiś niestandardowy, ale jeśli twoje oczy mają inny rozstaw niż jedno z tych trzech ustawien, to możesz sobie darować. ja widze w tych okularach wyraźnie tylko jak patrze wprost. im dalej od środka spojrzę, tym bardziej rozmazany i zniekształcony obraz. jednym slowem 3k wyrzucone w błoto.
Polecam sprawdzić u kogokolwiek, albo kup sobie nintendo, przynajmniej kasy nie zmarnujesz. Obejrzałem mnóstwo recenzji, czytałem i nigdzie nie wyczytałem jako minus, że okulary mają tylko trzy ustawienia, a to przeciez smieszne, bo kazdy ma inna glowe. Po tym jak kupiłem i miałem problem, poszukałem i masa ludzi ma ten sam problem, że wszystko poza środkiem jest rozmazane. Ludzie od oculusa nic nie pomagają na to, olewają, kupiłeś? Twoja sprawa, że masz rozstaw oczu inny niż taki jak sobie wymyślili.

I nie każdy kabel z usb-c będzie dobry. Oculus link ma przepustowość 10gb/s. Większość kabli w sprzedaży ma 0,5 gb/s.
Źle czytałeś i oglądałeś, bo to raczej częstsza z wymienianych wad questa 2, którą nawet wymieniłem wyżej jako posiadacz jedynki i jest związana z tym, że przy cięciu kosztów w tworzeniu dwójki są tam dwa ekrany zamiast jednego i przez to właśnie jest ograniczone ustawienie IPD. W jedynce jest jeden ekran i jest po prostu suwak do zmiany. Zresztą nawet na stronie oculusa jest to podane https://support.oculus.com/articles/get ... cale=pl_PL

@Nesus
Co do kodu, to trzeba kupić google z niego. Ja akurat nie korzystałem, bo chyba wtedy nawet tego nie było, ale na pewno nie korzysta się z niego po kupnie a właśnie przed / w trakcie.
Ci użytkownicy podziękowali sergeron za ten post:
Nesus
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 110 razy

Nesus pisze: 25 kwie 2022, o 02:47
Dzięki za odpowiedź :D Dopytam jeszcze o ten kod polegający. Jak dokładnie się z tego korzysta. Przed wejściem w link trzeba mieć już połączone konto FB i zakupione gogle, czy w ogóle nie można mieć nic i dopiero z linku loguje się pierwszy raz konte FB i kupuje gogole?
Wysyłasz refa znajomemu na FB (przez aplikacje Oculusa na telefonie), on przez niego finalizuje zamówienie i jak już aktywowuje swoje konto FB na kupionych goglach obaj dostajecie po 30$.
Ci użytkownicy podziękowali PenePequeno za ten post (w sumie 2):
NesusTheLastJedi
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Czy ktoś ostatnio próbował kupić Questa 2 przez stronę facebooka? Ja mam ciągle błąd adresu dostawy, a już tyle kombinacji przetestowałem ze uważam ze błąd jest po ich stronie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Witam. Powiedzcie mi chce kupic uzywne OQ2 jeszcze na gwarancji z powodu tanszej ceny. Jak to jest z kontem? Moge sobie zalogowac bez problemu na swoje konto FB? Co to znaczy ze okulary moga byc zbanowane?
ODPOWIEDZ