Karta fizyczna Twisto.

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Jakiś czas temu miała miejsce tu kampania dotycząca karty Twisto. Zatem pozwoliłem sobie otworzyć wątek, aby poinformować, że od 1 października 2020. Karta ta będzie płatna. Wysokość opłaty będzie wynosiła 9,99zł miesięcznie. Myślę, że to dosyć istotne dla osób, które skorzystały z ich oferty. Będzie możliwość wybrania planu 0zł, jednak w tym przypadku trzeba będzie zrezygnować z fizycznej karty. Co ciekawe znalazłem tę informację dziś na mailu. Natomiast na profilu i ich stronie nie widzę nic.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

z curve ostatnio były jazdy teraz z tym...
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Dzięki za info. Na razie jeszcze nic nie dostałem. Szkoda, bo ich polubiłem. Ale od płacenia za kartę mam bank :) Jakaś darmowa alternatywa, z uwzględnieniem przewalutowania po ludzkim kursie i fizyczną kartą?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

Też dziś dostałem to info przez email. Już wysmażyłem opinię w ankiecie o Twisto Space. Zdecydowanie nie była dla nich pozytywna.
Miała być darmowa karta multiwalutowa bez dodatkowych opłat za przewalutowanie. A co jest? Nawet mój zwykły bank "z pałacami" i przerostem nudzącego się w dobie bankowości internetowej personelu nie pobiera 10 zł/mc za kartę fizyczną (0 zł lub 4 zł przy braku płątności kartą >100zł co jest praktycznie niewykonalne) oraz zadowala się prowizją 2% za przewalutowanie (o ile jej ostatnio nawet nie zmniejszył).
A Twisto po zmianach? Albo 10 zł/mc za kartę, albo 3% za przewalutowanie. Ja odpadam. Albo zrezygnuję całkowicie, albo zostawię sobie wirtualkę online do HB itp. małych płatności walutowych by nie narażać się na gniew paypalowskiej Shodan. Ale coś czuję że będą z nią takie same problemy jak z płatnością wirtualką Revoluta. Fizyczny MasterCard od Twisto był u mnie całkowicie bezproblemowy.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

spambonus pisze: 15 lip 2020, o 17:39 Dzięki za info. Na razie jeszcze nic nie dostałem. Szkoda, bo ich polubiłem. Ale od płacenia za kartę mam bank :) Jakaś darmowa alternatywa, z uwzględnieniem przewalutowania po ludzkim kursie i fizyczną kartą?
Curve albo Revolut.
Miałem jazdy z RV kiedyś jak chciałem HB Monthly kupić i podpinałem pod PP bo to był prepaid, teraz dają już karty debetowe więc nie powinno być problemu.

Bezobsługowe jest Curve, HB i inne susbskrypcje działają legancko.

RV ma przewagę bo możesz sobie to doładowywać, trzymać kilka walut, bawić się w cinkciarza, kupować bitcoiny/ akcje. Minusem RV jest wymóg podania im skanu dowodu/paszportu- w Curve tego nie ma. No ale maja licencje bankową a w każdym banku i tak dajemy swoje dane.
Plusem Curve jest to że możesz podpiąć wszystkie karty pod nią i nosić ze sobą tylko jedną kartę fizyczną(uważać trzeba jedynie na duże wypłaty z bankomatu).
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

Do wszystkich którzy założyli konto twisto , wprowadzają 2 plany jeden za darmo drugi za 10 zł miesięcznie , jeżeli nie podejmiecie decyzji do końca września automatycznie przejdziecie na plan za 10 zł ! Jeżeli nie korzystanie z karty to polecam złożyć wypowiedzenie e-mailowo , z uwagi na pandemie , przyjmują wnioski bez elektronicznego podpisu :macha:
Ci użytkownicy podziękowali Monek22 za ten post (w sumie 5):
BudrysbooskyMaikeruboskiapolloRaffael
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Tu jest wcześniejszy wątek na ten sam temat - nie ma sensu tego dublować:
viewtopic.php?f=21&t=19539

Przeniesione
Furrak

Kwestia wypowiedzenia jest dość oczywista. Mnie bardziej zastanawia co z opłatą za kartę fizyczną w przypadku przejścia na wirtualkę (online) - darmowy plan Online. Nie chcę wypowiadać całości bo spłata drobnych dupereli walutowych jednym blikiem na koniec miesiaca jest wygodna i przyzwyczaiłem się do tego. Ale zatrzymanie fizycznej karty jest kompletnie nieopłacalne. Ktoś to przerabiał z supportem?
Awatar użytkownika
Predator
Discord: #7239
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 72 razy
Kontakt:

No i spokój :tak:

Obrazek

Jeszcze trochę to tak będzie z Curve i Revolutem :gwizdany:
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

Skapiradlo pisze: 17 lip 2020, o 15:16 Kwestia wypowiedzenia jest dość oczywista. Mnie bardziej zastanawia co z opłatą za kartę fizyczną w przypadku przejścia na wirtualkę (online) - darmowy plan Online. Nie chcę wypowiadać całości bo spłata drobnych dupereli walutowych jednym blikiem na koniec miesiaca jest wygodna i przyzwyczaiłem się do tego. Ale zatrzymanie fizycznej karty jest kompletnie nieopłacalne. Ktoś to przerabiał z supportem?
Przeglądałem regulaminy i nie widziałem tam opłaty za kartę, będąc na planie Online. Przechodzisz na plan Online - karta jest nieaktywna, przejdziesz na Space - aktywna. To słaby ruch z ich strony według mnie. Nawet nie do końca jestem przekonany, że Covid ich do tego zmusił - nie wierzę. I to wrzucanie osób, które się nie zdecydują z automatu w płatny plan...

Wydanie fajnej karty z nazwą na niej, którą można wybrać, reklamowanie jako bezpłatnej/gratis i nagle taka zmiana - słabizna. Mimo wszystko poza tym ruchem Twisto lubiłem, opłacanie zbiorcze różnych płatności po miesiącu i łatwe płacenie w różnych walutach w ramach limitu było wygodne.

Z Twisto można zrezygnować też telefonicznie i jak pisali ludzie, trwa to może z minutę-dwie, jak się dodzwoni.

Zdecydowanie trzeba wypatrywać w innych podobnych firmach takich działań! :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 26 razy

Povi^ pisze: 20 lip 2020, o 15:16 Z Twisto można zrezygnować też telefonicznie i jak pisali ludzie, trwa to może z minutę-dwie, jak się dodzwoni.
Lepiej mieć na piśmie to, że przyjęli do wiadomości chęć rezygnacji i konto zamykają/zmieniają plan ;)
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

nerka99 pisze: 20 lip 2020, o 15:22
Povi^ pisze: 20 lip 2020, o 15:16 Z Twisto można zrezygnować też telefonicznie i jak pisali ludzie, trwa to może z minutę-dwie, jak się dodzwoni.
Lepiej mieć na piśmie to, że przyjęli do wiadomości chęć rezygnacji i konto zamykają/zmieniają plan ;)
Możliwe, nie neguję. Przezorny, ubezpieczony! :D Ja zazwyczaj w takich sytuacjach proszę potwierdzenie mailowe.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Povi^ pisze: 20 lip 2020, o 15:16 Przeglądałem regulaminy i nie widziałem tam opłaty za kartę, będąc na planie Online. Przechodzisz na plan Online - karta jest nieaktywna, przejdziesz na Space - aktywna. To słaby ruch z ich strony według mnie. Nawet nie do końca jestem przekonany, że Covid ich do tego zmusił - nie wierzę. I to wrzucanie osób, które się nie zdecydują z automatu w płatny plan...
Męczyłem w międzyczasie support i mniej więcej podobnie odpisali, choć jak to w corpo helpdesku dość "na okrągło" i gdyby jednak zmienili zdanie, to nie można łapać tej odpowiedzi za słowo. Typowe - pytasz wprost o jedno (opłaty), odpowiadają mniej więcej na temat ale nie tak by jednoznacznie potwierdzić że opłaty na 100% nie będą pobierane.

Wg helpdesku idzie to w tym kierunku że:
1. opłaty za już wydane karty fizyczne Mastercard nie będą pobierane w przypadku wyboru planu online. Karta fizyczna stanie się w przypadku Online nieaktywna z możliwością ręcznej aktywacji np: na wybrany miesiąc. Wygodne np: w przypadku wyjazdu na wakacje gdy warto jednak mieć fizyczną kartę walutową i na wyjeździe wyda się na pewno tyle, że opłaci się w danym miesiącu zapłacić te 10 zł w porównaniu do 3% przewalutowania. A na pozostałe miesiące do płatności online trzymać aktywny plan Online - nawet te 3% jest chyba lepsze niż 2% mojego banku, "taki se" kurs walutowy i podwójne przewalutowanie: waluta transakcji-> euro ->PLN. No i dość wygodne płacenie za duperele walutowe jednym BLIKiem na koniec miesiąca.

2. 100 pkt/100 zł zostaje jeśli ktoś nie wydał nawet w przypadku przejścia na plan Online. Nie ma obowiązku zwrotu.

Generalnie nie jest to na 100% pewne, ale IMHO raczej nie będą w 2 powyższych przypadkach "robić w wała". Shitstorm byłby nieziemski i smród ciągnąłby się tak, że mogliby zwijać działalność.
Zostawię sobie chyba ten plan Online jak wejdzie. Jakby nie patrzeć zbiorcza zapłata za duperele była dość wygodna. Ryzykuje się zasadniczo: 10 zł za kartę w jednym miesiącu i maks 100 zł zwrotu, ale to mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Tak dla odświeżenia pamięci bo wczoraj był 15 września gdy w aplikacji miał pojawić się przycisk do zmiany planu.
Nic takiego nie mam, sprawdzałem w Google Play czy nie ma nowszej wersji i nie ma (przynajmniej dla Androida 6).

Opcja zmiany planu jest ukryta po zalogowaniu się przez WWW w prawym rogu: "ustawienia-zmień plan".
Ale z tego co widzę Twisto chyba przestraszyło się shitstormu jaki pewnie byłby po 01.10.2020 gdyby ludzie którzy to przeoczyli dostali opłatę 10 zł i zmienili pierwotną koncepcję. Teraz domyślnie wybranym planem (bez podejmowania żadnych akcji) jest darmowy plan Online z kartą wirtualną. Aby wybrać płatny 10 zł/mc plan Space trzeba ręcznie to zmienić. W sumie uważam że to uczciwe podejście. I jednak zostawiam sobie plan online jak wcześniej pisałem. Czasem wygodniej albo tylko można zapłacić online kartą i wtedy wolę jednak podać wirtualkę Twisto z bardzo niskim limitem, którą dodatkowo odblokowuję tylko na chwilę do danej płatności niż główną kartę "prawdziwego" banku której używam na codzień.
Testowo od początku tego miesiąca włączyłem wirtualkę Twisto zamiast ich karty materialnej i płaciłęm nią za HumbleBundla czy bundla od Fanatical (czyli płatności walutowe). Wirtualka działa bez problemu tak jak ich karta fizyczna, a zmiana karty w HB jest banalna.

EDIT:
Chyba telepatycznie przyciągnąłem uwagę Twisto bo przed chwilą przyszedł email - generalnie zgodny z tym co pisałem wyżej:

"Zgodnie z Twoim życzeniem aktywowaliśmy dla Ciebie plan Online. Od 1 października będziesz mógł robić zakupy z Twisto w internecie z kartą wirtualną. Karta fizyczna i płatności mobilne przestaną być aktywne.
W Twojej apce Twisto pojawiła się też opcja zmiany planu! Jeśli jeszcze jej nie widziałeś - koniecznie ściągnij aktualizację. Dzięki temu będziesz mógł zmienić plan w razie potrzeby!
Zachowaj kartę Twisto
Nigdy nie wiadomo, kiedy może przydać się fizyczna karta Twisto. Zachowaj ją i aktywuj by móc kupować i przesuwać płatności w sklepach stacjonarnych. Wystarczy, że w aplikacji wybierzesz plan Space, a Twoja karta Twisto znów zacznie działać!
Zmiana planu
Aby zmienić plan wejdź w zakładkę "Więcej", a następnie "Zmiana pakietu" i potwierdź wybór przyciskiem.
Zmieniaj jak chcesz
Możliwość zmiany planu zostanie w aplikacji Twisto już na stałe. Dzięki temu łatwo zmienisz plan po swojemu, nawet co miesiąc!"
Ci użytkownicy podziękowali Skapiradlo za ten post (w sumie 2):
JaimeMaikeru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Niestety Twisto ponownie zmienia taryfy. Od pierwszego stycznia nawet karta wirtualna będzie kosztowała 9,99zł miesięcznie. Sprawdźcie swoje maile bo rozesłali wiadomości.
Ci użytkownicy podziękowali gamingman za ten post (w sumie 2):
SkapiradloHitokiri
ODPOWIEDZ