Nintendo Switch - problem z konsolą

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Cześć.

Od pewnego czasu jestem nowym użytkownikiem switcha i mam pytanie czy to normalne zachowanie konsoli :P
Podczas grania wyrzuca mi błędy - niestety nie zapisałem ich numerów, które robią mi crash gry i uniemożliwia mi ich odpalenie. Muszę zrobić sprawdzenie plików oraz pobrać na nowo uszkodzone pliki. Czy to normalne zachowanie konsoli i czy mam się czegoś obawiać?

Dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

a podobno w konsolach wkladasz gre i grasz
Awatar użytkownika
Łowca

Raczej nie jest to normalna rzecz w konsoli. Pytanie też o jakich grach mówimy. Sam na swojej konsolce grałem w Zelde,Smash Bros, immortals fenyx rising czy Poksy i nie doznałem takich problemów.

Spróbował bym zrobić aktualizacje oprogramowania i ewentualnie zrobić "factory reset".

Zakładam,że reinstal gry też był raczej robiony.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Klient pisze: 26 paź 2022, o 20:21 Cześć.

Od pewnego czasu jestem nowym użytkownikiem switcha i mam pytanie czy to normalne zachowanie konsoli :P
Podczas grania wyrzuca mi błędy - niestety nie zapisałem ich numerów, które robią mi crash gry i uniemożliwia mi ich odpalenie. Muszę zrobić sprawdzenie plików oraz pobrać na nowo uszkodzone pliki. Czy to normalne zachowanie konsoli i czy mam się czegoś obawiać?

Dzięki za pomoc ;)
Ten opis jest tak ogólny, że nikt ci nie pomoże bez większych szczegółów. IMO to brzmi na uszkodzoną kartę pamięci, skoro uszkadzają ci się pliki z grami.
Awatar użytkownika
Łowca

serafek5 pisze: 27 paź 2022, o 09:05
Klient pisze: 26 paź 2022, o 20:21 Cześć.

Dzięki za pomoc ;)
Ten opis jest tak ogólny, że nikt ci nie pomoże bez większych szczegółów. IMO to brzmi na uszkodzoną kartę pamięci, skoro uszkadzają ci się pliki z grami.
Problem polega na tym, że problem występuje nawet na cartridge :/
Awatar użytkownika
Łowca

Ciężko ustalić co mogło by być przyczyną :/

Trzeba sprawdzić czy gry bezpośrednio pobrane z nintendo store też powodują takie problemy. Jeśli nie powoduje tych samych problemów to przyczyną mógłby być czytnik cartridge. Być może jest on zabrudzony lub uszkodzony. Najlepiej sprawdzić miejsce na cartridge i ewentualni psiknąć sprężonym powietrzem.

Trzeba by też poprzerzucać gry z pamięci konsoli na kartę pamięci i na odwrót by sprawdzić czy rzeczywiście nie jest to problem z pamięcia.

Tak jak już wspominałem może to też być problem typowo softowy.

Ostatnią rzeczą na którą wpadam to fakt, że może konsolka się przegrzewa. Jest to strzał typowo w ciemno bo nie miałem do czynienia z przegrzewającą się konsolką Nintendo Switch ale warto sprawdzić.

Tak jak już przedmówca wspominał to ciężko wywnioskować o co może chodzić z taką małą porcją informacji
Awatar użytkownika
Łowca

Dobra problem wyskoczył znów na dwóch grach. Kod błędu 2002-4153 zaznaczę, że gry nie znajdują się na karcie pamięci ;/
Jakieś pomysły ?
ODPOWIEDZ