Hi
Po sprzedaży na bazarze jednego z tytułu skontaktował się ze mną kupujący i spytał czy mam jakieś gry w ekwipunku jako podarunki i czy nie planuję ich sprzedać. Wysłałam mu listę tych kilkudziesięciu gier. Zaskoczyło mi, że praktycznie chce kupić niemal je wszystkie, podał również całkiem przyzwoite ceny za te gry.
I tu mam pytanie czym ryzykuję sprzedając część z tych gier?
- czy on może domagać się zwrotu przy płatnościach Paypal?
- nie rozumiem jaki jest sens kupowania gier ode mnie w cenach jakie dość regularnie pojawiają się przy wyprzedażach na Steam?
- czy jest tu jakiś przekręt, którego nie łapię, bo tak naprawdę rzadko mam czas na Steam w ostatnich latach i nie wiem co na bieżąco się dzieje?
- jaką wartość mają gry w ekwipunku, po tym jak Steam nie umożliwia już tej formy sprzedaży by dodawać sobie gry do swego ekwipunku a nie od razu do biblioteki?
będę wdzięczna za porady
Diron
Czy to normalna sprzedaż?
Szczerze mówiąc też nie wiem jaki jest sens kupowania tych gier przez PayPal, bo z tego co wiem po wysłaniu do kogoś prezentu nie da się go dodać do ekwipunku, trzeba dodać grę do konta. Możliwość dodania do ekwipunku jest tylko przy wymianie, np. za klucze TF2, co jest popularne i sam czasami tak kupuję lub sprzedaję gifty. Chyba, że coś się w tej kwestii zmieniło.
Ich cena zależy w największej mierze od tego czy dana gra jest usunięta lub prawdopodobnie będzie usunięta w przyszłości. Prawdopodobieństwo usunięcia jest największe przy grach na licencji, często usuwane są także gry kiedy dostaną swoje remastery, np. ostatnio trylogia GTA. Usunięte gry, które ma kilka osób na świecie w ekwipunku, jak np. gra Blur, są warte tysiące dolarów. Jakieś zwykłe gry, które normalnie kosztują na Steamie po kilkanaście złotych, raczej większej wartości nie mają, ale i tak są warte trochę więcej niż zwykły klucz dlatego, że ktoś może chcieć kupić taką grę na przyszły handel, mając nadzieję na usunięcie gry i tym samym wzrost ceny, albo po prostu dodać do kolekcji - wtedy jest 100% pewność że gra zadziała, w przeciwieństwie do klucza.
Ich cena zależy w największej mierze od tego czy dana gra jest usunięta lub prawdopodobnie będzie usunięta w przyszłości. Prawdopodobieństwo usunięcia jest największe przy grach na licencji, często usuwane są także gry kiedy dostaną swoje remastery, np. ostatnio trylogia GTA. Usunięte gry, które ma kilka osób na świecie w ekwipunku, jak np. gra Blur, są warte tysiące dolarów. Jakieś zwykłe gry, które normalnie kosztują na Steamie po kilkanaście złotych, raczej większej wartości nie mają, ale i tak są warte trochę więcej niż zwykły klucz dlatego, że ktoś może chcieć kupić taką grę na przyszły handel, mając nadzieję na usunięcie gry i tym samym wzrost ceny, albo po prostu dodać do kolekcji - wtedy jest 100% pewność że gra zadziała, w przeciwieństwie do klucza.