Mozilla FireSucks!

Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Stało się. Mozilla mi zdechła... Po godzinie prób przywrócenia 8036 kart w mozilli i ciagłych kraszów mozilli... ta się zbuntowała i wyczysciła wszystko, dosłownie wszystko... wywalila mi wszystkie doatki, adbloki, ubloki i tab session menager... No i nie moge sobie przywrocic tych kart teraz, bo glupioutka mozilla wyczysciła wszystko... Normalnie dla mnie jest to niewyobrażalna tagedia ;/ Gdzie mozilla trzyma jakies pliki backupowe? Czy da sie to to jakoś odzyskać? Inczej kilka lat zajmnie mi odtwarzanie tych kart :(... gdzie ona trzyma addony? moze ich nie wywalila i są backupy? Nie moge nic wyszukac... Wszystko poszlo sie yebac... prawie 20 lat szukania w necie najfajniejszych stron, poszlo w *kartoflulu*... i jak sie okazuje tba session menadzer ssie, bo mozilla moze go wywalic i nie da sie juz odzyskac zapisanych kart...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 42 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Na przyszłość proponuję zakładki.
Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 4):
ToxiczoPovi^krruk1Hitokiri
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Prawdopodobnie doszło do uszkodzenia profilu i Firefox stworzył nowy goły. Jeżeli masz jakieś ważne dane to nigdy nie ufaj czemuś, że to zachowa. Powinieneś mieć jakiś backup choćby w formie tekstowej. Ale z drugiej strony to przerabiałem już stratę profilu ze dwa razy i co ciekawe nigdy nie potrzebowałem zachowanych kart/zakładek (akurat zakładki regularnie eksportowałem sobie) xD

A tak to w linku powyżej masz ładnie opisane gdzie są profile i backupy.
Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post:
EdmundBA
Awatar użytkownika
Zbanowany

GThoro pisze: 22 lip 2022, o 09:50 Prawdopodobnie doszło do uszkodzenia profilu i Firefox stworzył nowy goły. Jeżeli masz jakieś ważne dane to nigdy nie ufaj czemuś, że to zachowa. Powinieneś mieć jakiś backup choćby w formie tekstowej. Ale z drugiej strony to przerabiałem już stratę profilu ze dwa razy i co ciekawe nigdy nie potrzebowałem zachowanych kart/zakładek (akurat zakładki regularnie eksportowałem sobie) xD

A tak to w linku powyżej masz ładnie opisane gdzie są profile i backupy.
U mnie raczej juz tego nie ma, bo zwlonilo sie 8GB na dysku bez powodu...

Edit... sprawdzilem... jest pare plikow z 2017r ale zapisanej wtedy sesji niema... a z 2022 jest tylko to co utworzylo sie po crasu mozilli... Nie bez powodu 8gb wolnego sie zrobilo... masakra
Awatar użytkownika
Zbanowany

kamil_999666 pisze: 22 lip 2022, o 09:33 Na przyszłość proponuję zakładki.
Zakładek tez mam pare tysiecy... ale nie wszystko w nich bylo ;/
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 10 razy

próbowałeś z historii wyciągnąć te strony ??
Awatar użytkownika
Zbanowany

kiarol99 pisze: 22 lip 2022, o 16:03 próbowałeś z historii wyciągnąć te strony ??
8036 stron wyciagac pojedynczo z historii i tak se grzebac na przestrzeni 17-20 lat? Mija sie z celem...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

A może inaczej spróbować, skoro usunięte zostały jakieś pliki to może spróuj jakimś narzędziem do ozdyskiwania plików? Nie mogę żadnego polecić bo nie potrzebowałem, ale dopóki nie nadpiszesz tych danych to szansa na odzyskanie myślę jest. Przynajmniej większości.
Awatar użytkownika
Zbanowany

boskiapollo pisze: 22 lip 2022, o 16:47 A może inaczej spróbować, skoro usunięte zostały jakieś pliki to może spróuj jakimś narzędziem do ozdyskiwania plików? Nie mogę żadnego polecić bo nie potrzebowałem, ale dopóki nie nadpiszesz tych danych to szansa na odzyskanie myślę jest. Przynajmniej większości.
Tak, to sie stalo wczoraj w nocy, komp chodzi 24h na dobe to juz musial nadpisac te dane... a przynajmniej czesc... akurat mam zainstalowany program do odzysku danych... sprobuje cos odzyskac, bo teraz wiem czego szukac przynajmniej... 17minut bedzie skanowal partycje 120gb...
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy

Sprawdź foldery:
C:\Users\[NAZWA_UŻYTKOWNIKA]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\[CIĄG_LITER_I_CYFEREK]\bookmarkbackups

C:\Users\[NAZWA_UŻYTKOWNIKA]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\[CIĄG_LITER_I_CYFEREK]\sessionstore-backups
Awatar użytkownika
Zbanowany

rekin pisze: 22 lip 2022, o 17:06 Sprawdź foldery:
C:\Users\[NAZWA_UŻYTKOWNIKA]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\[CIĄG_LITER_I_CYFEREK]\bookmarkbackups

C:\Users\[NAZWA_UŻYTKOWNIKA]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\[CIĄG_LITER_I_CYFEREK]\sessionstore-backups
Sprawdzalem i puste... w sensie są zapisy ale nowych sesji po ponownym uruchomieniu mozilli czyli po awarii nic sprzed godziny 4 rano nie ma... 8GB bez powodu sie zrobilo wolnego na C wsio wylecialo
Ostatnio zmieniony 22 lip 2022, o 17:37 przez pelikulas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy

To raczej nic nie zdziałasz poza próbą odzyskania danych. Też mam otwartych kilkaset kart i wiem, jak boli ich strata.
Awatar użytkownika
Zbanowany

rekin pisze: 22 lip 2022, o 17:20 To raczej nic nie zdziałasz poza próbą odzyskania danych. Też mam otwartych kilkaset kart i wiem, jak boli ich strata.
Odzysk danych tez nic nie daje... trzeba b y leciec raw ale wtedy nie masz naz plikow tylko numerki i szukanie igly w stogu siana jest...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 42 razy
Kontakt:

a tak z ciekawości, próbowałeś to :

about:preferences#sync

Trzymanie w chmurze niektórych danych, u mnie nie ma tego duzo wiec mam wlaczone, zakladki, otwarte karty, historie i ustawienia
Awatar użytkownika
Zbanowany

HelDoRe pisze: 22 lip 2022, o 18:00 a tak z ciekawości, próbowałeś to :

about:preferences#sync

Trzymanie w chmurze niektórych danych, u mnie nie ma tego duzo wiec mam wlaczone, zakladki, otwarte karty, historie i ustawienia
ja mam chmure wyloczona
ODPOWIEDZ