Cześć
Postanowiłem pograć sobie w lego marvel super heros 2. Grałem w to ładne parę lat temu na konsoli. Zdziwiło mnie że taka gra zaczęła gotować moją kartę graficzną. Istnieje jakaś optymalizacja do tej gry? Głównie gram w starsze i mniej wymagające tytuły i z nimi zero problemów a tu na najniższych ponad 72 stopnie w menu. Moja karta to gtx1050ti oc od zotaca. Wiem że sprzęt nie najnowszy ale do tej pory wystarczała.
Duże temperatury karty graficznej. Optymalizacja gry
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:
jeśli masz najniższe ustawienia to co jeszcze chcesz optymalizować?
poprzeglądaj na forum spolecznosci stima tej gry może inni mieli podobny problem
poprzeglądaj na forum spolecznosci stima tej gry może inni mieli podobny problem
72 stopnie to nic... zacznij sie martwic jak bedziesz miał 154 stopnieOlivier966 pisze: 12 lip 2022, o 15:37 Cześć
Postanowiłem pograć sobie w lego marvel super heros 2. Grałem w to ładne parę lat temu na konsoli. Zdziwiło mnie że taka gra zaczęła gotować moją kartę graficzną. Istnieje jakaś optymalizacja do tej gry? Głównie gram w starsze i mniej wymagające tytuły i z nimi zero problemów a tu na najniższych ponad 72 stopnie w menu. Moja karta to gtx1050ti oc od zotaca. Wiem że sprzęt nie najnowszy ale do tej pory wystarczała.

- Podziękował: 215 razy
- Podziękowania: 122 razy
- Kontakt:
Serio? Ja grając w Days Gone na najwyższych ustawieniach w FHD mam 52 stopnie na swojej RTX2060S. Nie wiem czy 72 stopnie to taka idealna wartość w grze LEGO ale ok. Podejrzewam że kolega nie włączył synchronizacji pionowej.
Ja nigdy V-sync nieuzywam - garfika ma robic fpsy im wiecej tym lepiejmuniek1555 pisze: 12 lip 2022, o 23:43Serio? Ja grając w Days Gone na najwyższych ustawieniach w FHD mam 52 stopnie na swojej RTX2060S. Nie wiem czy 72 stopnie to taka idealna wartość w grze LEGO ale ok. Podejrzewam że kolega nie włączył synchronizacji pionowej.

- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
I stąd właśnie problemy w starszych produkcjach. Nowe mocne karty potrafią się w nich "rozpędzić" do kilkuset klatek na sekundę a to sprawia że karta wchodzi na "maksymalne obroty". Stąd potem taka temperatura.pelikulas pisze: 13 lip 2022, o 02:02 Ja nigdy V-sync nieuzywam - garfika ma robic fpsy im wiecej tym lepiej![]()
Pamiętam w drugim czy tam w trzecim wieśku jak mi w karcie piszczały cewki w menu gry. Dlaczego? Bo menu niby 2d ale animowane i karta przełączała się do trybu 3d. Ale że to tylko animowane menu to pokazało mi ponad 300 fps. Tylko po co skoro mój monitor generuje tylko 60 fps.
- Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post (w sumie 2):
- TheLastJedi • GThoro
- Podziękował: 100 razy
- Podziękowania: 258 razy
- Kontakt:
Jak Wy możecie tak bez synchro pionowego. Obraz łamie się. Nie da się na to paczeć! Pierwsze, co robię, to włączam to ustrojstwo, jeśli jest wyłączone. No chiba, że istnieją jakieś inne tricki? To poproszę. Przetestuję.
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Ja np w ogóle nie włączam synchronizacji mając freesync-gsync wystarczy blokada fps, freesync działa w przedziale 48-144fps na moim monitorze, nie widzę żadnych problemów z rozrywaniem obrazu itp.
Globalnie mam blokadę na 100fps w sterowniku mimo 144hz, ale i tak gtx 1660ti nie jest mocarną kartą więc dużo nie wycisnę, a nie gram w żadne multi, tylko czasem w rtss włączam blokadę zależnie od gry, często gram w 60fps.
A ta grafa co ma autor tematu, to nie powinna się tak pocić, chyba, że ma słabą wersję, plus przyszedł czas na zmianę pasty?!.
Do tego te 72C to nie jest źle, problemem będzie jak karta będzie osiągać ponad 80C, jak się martwisz o temp karty, to może warto podbić obroty na karcie? Zawsze to spadnie kilka stopni kosztem głośności. Są też takie gry gdzie karta leci na 100%, to nie znaczy, że jest słabo zoptymalizowana, choć przykład najnowszego TW Warhammera 3 gdzie ustawię 30fps czy 60fps, a karta leci 100% i mogła by więcej, a fpsy lecą na łeb, ta gra to jest chyba jeden z gorszych tworów jakie przyszło mi odpalić na moim sprzęcie. Ogólnie nie masz co się martwić o te 72C na grafie, jeśli to jest w jednej grze na 100.
Globalnie mam blokadę na 100fps w sterowniku mimo 144hz, ale i tak gtx 1660ti nie jest mocarną kartą więc dużo nie wycisnę, a nie gram w żadne multi, tylko czasem w rtss włączam blokadę zależnie od gry, często gram w 60fps.
A ta grafa co ma autor tematu, to nie powinna się tak pocić, chyba, że ma słabą wersję, plus przyszedł czas na zmianę pasty?!.
Do tego te 72C to nie jest źle, problemem będzie jak karta będzie osiągać ponad 80C, jak się martwisz o temp karty, to może warto podbić obroty na karcie? Zawsze to spadnie kilka stopni kosztem głośności. Są też takie gry gdzie karta leci na 100%, to nie znaczy, że jest słabo zoptymalizowana, choć przykład najnowszego TW Warhammera 3 gdzie ustawię 30fps czy 60fps, a karta leci 100% i mogła by więcej, a fpsy lecą na łeb, ta gra to jest chyba jeden z gorszych tworów jakie przyszło mi odpalić na moim sprzęcie. Ogólnie nie masz co się martwić o te 72C na grafie, jeśli to jest w jednej grze na 100.
- Podziękował: 100 razy
- Podziękowania: 258 razy
- Kontakt:
Dzięki, pobawię się z tym.xarlo12 pisze: 13 lip 2022, o 19:35 ^ Synchronizacja powinna być wyłączona w grze i włączona w sterownikach od karty graf.
Ustawiłem na Adaptacyjny (...o połowę mniejsza), a w grach wyłączyłem.
Co do temp, to mój GTX 970 na 81, 82 stopniach chodzi ale ja go rozbebeszyłem i zamontowałem Zalmana sprzed 10 lat. Dołożyłem dwa wiatraki podpięte do płyty głównej x370 Taichi, których rpm podkręcam na 100% ręcznie w ASRockATuning przed uruchomieniem gry. Taki potforek hehehehe.

Niczego takiego nigdy nieuswiadczylemKuwejt pisze: 13 lip 2022, o 18:54 Jak Wy możecie tak bez synchro pionowego. Obraz łamie się. Nie da się na to paczeć! Pierwsze, co robię, to włączam to ustrojstwo, jeśli jest wyłączone. No chiba, że istnieją jakieś inne tricki? To poproszę. Przetestuję.

- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Tę obudowę to byś w końcu mógł łaskawie zmienić na model z dolnym montażem zasilacza. To naprawdę sporo daje.Kuwejt pisze: 13 lip 2022, o 20:45 Co do temp, to mój GTX 970 na 81, 82 stopniach chodzi ale ja go rozbebeszyłem i zamontowałem Zalmana sprzed 10 lat. Dołożyłem dwa wiatraki podpięte do płyty głównej x370 Taichi, których rpm podkręcam na 100% ręcznie w ASRockATuning przed uruchomieniem gry. Taki potforek hehehehe.
![]()
Zasilacz nie zaburza cyrkulacji swoim wentylatorem a można wtedy machnąć sobie u góry w obudowie 1-2 wentylatory, no i te co masz w bocznej ściance (oczywiście o ile obudowa pozwala na taki montaż, ale nawet w bardzo tanich modelach jest to już standard).
Sam nadal używam dosyć już leciwego Zalmana Z3 Plus właśnie z uwagi na montaż wentylatorów wszędzie gdzie się tylko da (niestety z wyjątkiem bocznej ścianki bo jakąś pleksi dali, pewnie gdybym miał zdolności to by się dało ją wywalić i w jej miejsce zabudować wentylator). Wersja bez Plusa pleksi nie ma więc problem rozwiązany (ale wtedy wybrałem Plusa bo wersja bez Plusa nie miała zamontowanych fabrycznie wentylatorów).
Wcześniej miałem Silentium Brutus 430 i trochę żałuję że ją sprzedałem bo tak dobrej i taniej obudowy, a do tego bez żadnych udziwnień to teraz ciężko znaleźć.