hrkgame hrk keyshop chce mojego selfie?

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Ano skusiłem się na hrk hrkgame keyshop. Szarpnąłem dwie gry. Bardzo profesjonalnie i szybko poszło. Przy odbiorze trzeciej gry... zong!
Obrazek
Na pewno sweet foci im nie prześle ale obawiam się, że kasa za trzecią grę poszła w isdu...
Sprawdziłem, że wszystkie trzy transakcje mam zablokowane. Na pewno zejdą po jakimś czasie, tylko po jakim? Teraz korci mnie zadzwonić do banku i anulować tę ostatnią transakcję.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Szybka odpowiedź. Napiszę wręcz, profesjonalna.
Obrazek
Szkoda tylko, że ten sklep chce zdjęcia. Zostałbym z nimi na dłużej, a tak... bye!
Ci użytkownicy podziękowali Kuwejt za ten post (w sumie 3):
Quoyquelewriczineldawido159
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

W takich keyshopach się nie kupuje, wg. mnie powinni być na czerwono oznaczenie na gg.deals że wyłuczają dokumenty tożsamości bo wiele osób się nacina na to. Całe to gadanie o weryfikacji jest gówno warte szczególnie w kontekście płatności paypal. Wg. mnie to są scamerzy i powinni mieć odpowiednią notkę w jakichkolwiek informacjach dotyczących ofert od nich.
Ci użytkownicy podziękowali joshep666 za ten post (w sumie 9):
lewriczinjobjoxPLszymon257SkapiradloPatryk.PLeldawido159badylekkamil_999666abaddon66623
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

joshep666 pisze: 24 maja 2022, o 08:15 W takich keyshopach się nie kupuje, wg. mnie powinni być na czerwono oznaczenie na gg.deals że wyłuczają dokumenty tożsamości bo wiele osób się nacina na to. Całe to gadanie o weryfikacji jest gówno warte szczególnie w kontekście płatności paypal. Wg. mnie to są scamerzy i powinni mieć odpowiednią notkę w jakichkolwiek informacjach dotyczących ofert od nich.
Moim zdaniem, ten keyshop stanął na wysokości zadania. Szybka płatność. Szybka dostawa. Klucze zadziałały. Niestety odgórne limity dwóch zakupów na konto bez potrzeby wysyłania switfotek eliminuje ten sklep z mojej listy keyshopów.

Udało mi się szarpnąć dwie gry, za które oczywiście zapłaciłem. Sprawdziłem, że za trzecią grę nie pobrało mi z konta, czyli nie zostałem oszukany.

PS. Tak mi przyszło do głowy, że limity w tym sklepie są na kwotę, a nie na ilość zakupów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Skoro tak mówisz :) dla mnie niestety takie działanie jest jednocześnie nieakceptowalne i niezrozumiałe. Kupowałem przedmioty o wielokrotnej wartości kluczy do gier zarówno za granicą jak i w Polsce i nikt mnie nigdy nie prosił o przesłanie dokumentu tożsamości. Jest to szczególnie dziwne przy płatności paypal bo w takim przypadku jest to zaufany provider który bierze na siebie przynajmniej cześć odpowiedzialności za KYC a oni nadal proszą o dokument tożsamości... Wg. mnie tego typu keyshopy powinny być specjalnie oznaczone jak potencjalni wyłudzacze dokumentów zarówno przy ich ofertach jak i w gg.deals.
Kuwejt pisze: 28 maja 2022, o 11:31
joshep666 pisze: 24 maja 2022, o 08:15 W takich keyshopach się nie kupuje, wg. mnie powinni być na czerwono oznaczenie na gg.deals że wyłuczają dokumenty tożsamości bo wiele osób się nacina na to. Całe to gadanie o weryfikacji jest gówno warte szczególnie w kontekście płatności paypal. Wg. mnie to są scamerzy i powinni mieć odpowiednią notkę w jakichkolwiek informacjach dotyczących ofert od nich.
Moim zdaniem, ten keyshop stanął na wysokości zadania. Szybka płatność. Szybka dostawa. Klucze zadziałały. Niestety odgórne limity dwóch zakupów na konto bez potrzeby wysyłania switfotek eliminuje ten sklep z mojej listy keyshopów.

Udało mi się szarpnąć dwie gry, za które oczywiście zapłaciłem. Sprawdziłem, że za trzecią grę nie pobrało mi z konta, czyli nie zostałem oszukany.

PS. Tak mi przyszło do głowy, że limity w tym sklepie są na kwotę, a nie na ilość zakupów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Dobrze wiedzieć, człowiek sobie nie będzie zawracał głowy tym keyshopem.

Swoją drogą przydalaby się w gg.deals możliwość wrzucania keyshopów (i w sumie każdych sklepów bo czemu nie) na prywatną czarną listę
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Nie polecam, nie odradzam. Mi udało się dwa klucze wziąć w najniższej cenie w dniu, w którym je kupowałem bez przesyłania danych wrażliwych.
Opcja dodania wybranego sklepu na czarną listę fajna.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

A co to za problem wysłać zdjęcie, jak sami mówią, że zostawić tylko imię i nazwisko na dowodzie? Jakaś ujma, że trzeba kilka czynności wykonać?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

morghax pisze: 29 maja 2022, o 01:59 A co to za problem wysłać zdjęcie, jak sami mówią, że zostawić tylko imię i nazwisko na dowodzie? Jakaś ujma, że trzeba kilka czynności wykonać?
Pewnie jesteś z tych co na wakacjach za gokarty dowód osobisty zostawiał pod zastaw, a potem zdziwiony był ze komornik na konto siadł za nie zapłacenie 10 chwilówek :E

Żądanie dowodu przy zakupie , podchodzi pod wyłudzanie danych osobowych . Jeżeli keyshop po napisaniu do nich ze nie mają prawa tego ode mnie żądać , dalej sie upiera po swoim , pisze żeby oddał hajs i leci na blackliste .
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Monek22 pisze: 29 maja 2022, o 06:32
morghax pisze: 29 maja 2022, o 01:59 A co to za problem wysłać zdjęcie, jak sami mówią, że zostawić tylko imię i nazwisko na dowodzie? Jakaś ujma, że trzeba kilka czynności wykonać?
Pewnie jesteś z tych co na wakacjach za gokarty dowód osobisty zostawiał pod zastaw, a potem zdziwiony był ze komornik na konto siadł za nie zapłacenie 10 chwilówek :E

Żądanie dowodu przy zakupie , podchodzi pod wyłudzanie danych osobowych . Jeżeli keyshop po napisaniu do nich ze nie mają prawa tego ode mnie żądać , dalej sie upiera po swoim , pisze żeby oddał hajs i leci na blackliste .
YouTube też nie ma prawa żądać dowodu osobistego i co zrobisz? Nic nie zrobisz. Albo dowód albo rezygnujesz z używania bo ci zablokują nawet gameplaye i teledyski bo jakiś idiota oznaczył je jako "niestosowne".
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

@up
Co ty za głupot gadasz , youtube żąda dowodu , bo zmusiła go do tego dyrektywa europejska , która także mu daje prawo do tego .
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Monek22 pisze: 29 maja 2022, o 06:32

Aha - bo nie ma absolutnie żadnej różnicy pomiędzy zostawieniem dowodu osobistego ze wszystkimi danymi obcemu człowiekowi, a przesłaniem zdjęcia z zaczernionymi danymi wrażliwymi wszystkimi poza imieniem i nazwiskiem... No, racja - dokładnie to samo...
Dodatkowo - w takich sytuacjach na ogół akceptują też zdjęcie z prawem jazdy
Ci użytkownicy podziękowali morghax za ten post:
rob006
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

@up
z tym dowodem za goakrty zlosliwie dodałem , dla mnie wysyłanie im czegokolwiek jest absurdalne , w szczególności zeby kupic gównogierke 5zł taniej .
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

Ja akurat do końca bym się nie zgodził z tym, by od razu nie kupować nic i oznaczać na czerwono, bo to po części indywidualne doświadczenia. Zresztą zestawiłem nazwy kilku keyshopów z weryfikacją po dokumencie w Google i większość z nich (jeśli nie wszystkie), które są na GG.deals robią to.

Tutaj akurat mowa o HRK, więc informacje o tym, że chcą dokumentów są od 2017 roku na reddicie i sprawny Łowca powinien sobie poradzić z wyszukaniem takich informacji. Także uważam to za osobistą preferencję, tym bardziej mając tam 30+ zakupów po niższych cenach i zero przygód weryfikacyjnych. Ode mnie na przykład więcej danych chciał wyrel w porównaniu do HRK - odmówiłem, dostałem zwrot, koniec historii.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Oznaczenie powinni być tak aby każdy mógł zdecydować przed zakupem czy chce się "pchać" w taki zakup. Przy kilku zł to może nie jest wielki problem ale jak ktoś przypadkiem kupi coś droższego i dostaje taką prośbę o dokument tożsamości to pewien stresik jednak jest. Ty czy ja wiemy że są takie praktyki ale nie każdy ma doświadczenie w zakupach w keysopach a potem a po takich przygodach jak z tym HRK często ludzie rezygnują z takich zakupów całkowicie. Dlatego powinno być czytelne oznaczenie że dany keyshop oczekuje weryfikacji tożsamości i tylko tyle, czy ktoś chce kupować mając taką świadomość to jego sprawa ale będzie poinformowany.

[/quote]

Ja akurat do końca bym się nie zgodził z tym, by od razu nie kupować nic i oznaczać na czerwono, bo to po części indywidualne doświadczenia. Zresztą zestawiłem nazwy kilku keyshopów z weryfikacją po dokumencie w Google i większość z nich (jeśli nie wszystkie), które są na GG.deals robią to.

Tutaj akurat mowa o HRK, więc informacje o tym, że chcą dokumentów są od 2017 roku na reddicie i sprawny Łowca powinien sobie poradzić z wyszukaniem takich informacji. Także uważam to za osobistą preferencję, tym bardziej mając tam 30+ zakupów po niższych cenach i zero przygód weryfikacyjnych. Ode mnie na przykład więcej danych chciał wyrel w porównaniu do HRK - odmówiłem, dostałem zwrot, koniec historii.
[/quote]
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

joshep666 pisze: 29 maja 2022, o 22:56 Oznaczenie powinni być tak aby każdy mógł zdecydować przed zakupem czy chce się "pchać" w taki zakup. Przy kilku zł to może nie jest wielki problem ale jak ktoś przypadkiem kupi coś droższego i dostaje taką prośbę o dokument tożsamości to pewien stresik jednak jest. Ty czy ja wiemy że są takie praktyki ale nie każdy ma doświadczenie w zakupach w keysopach a potem a po takich przygodach jak z tym HRK często ludzie rezygnują z takich zakupów całkowicie. Dlatego powinno być czytelne oznaczenie że dany keyshop oczekuje weryfikacji tożsamości i tylko tyle, czy ktoś chce kupować mając taką świadomość to jego sprawa ale będzie poinformowany.
Czyli byłoby to w przypadku wielu z keyshopów tylko +1 do listy "risks", gdzie pewnie szary użytkownik nawet nie zerknie - a teraz o nich piszemy jak rozumiem. Tak, Ty i ja wiemy, ale autor wątku nie wiedział i jest zdziwiony (chyba?) praktyką, którą stosują keyshopy (skoro po krótkim researchu - dotyczy to wielu z nich). Poleciały tutaj już grubsze emocjonalne słowa o podpisywaniu na czerwono, scamie i podejrzeniach jakby tylko czyhali na nasze dane. Zamiast tego wolałbym poczytać o analizie czy to jest legalne.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Monek22 pisze: 29 maja 2022, o 08:17 @up
Co ty za głupot gadasz , youtube żąda dowodu , bo zmusiła go do tego dyrektywa europejska , która także mu daje prawo do tego .
A twoje drugie imię to młody pelikan bo tak pięknie łykasz takie bzdury.
Tak, tak, youtube "zmusiło" i nikogo innego. Pokaż mi jedną jedyną inną stroną z treściami 18+ która wymaga dowodu osobistego.
Przy takich "standardach" to dzisiaj nawet cartoon network powinien wymagać dowodu osobistego.
Tu masz przykład gdy lewactwo wchodzi za mocno:

Kod: Zaznacz cały

https://wydarzenia.interia.pl/autor/magdalena-raducha/news-przytula-by-zabijac-przedszkole-ostrzega-rodzicow-przed-nieb,nId,6034934
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

MerlinPL pisze: 30 maja 2022, o 07:56
Monek22 pisze: 29 maja 2022, o 08:17 @up
A twoje drugie imię to młody pelikan bo tak pięknie łykasz takie bzdury.
Tak, tak, youtube "zmusiło" i nikogo innego. Pokaż mi jedną jedyną inną stroną z treściami 18+ która wymaga dowodu osobistego.
Przy takich "standardach" to dzisiaj nawet cartoon network powinien wymagać dowodu osobistego.
Tu masz przykład gdy lewactwo wchodzi za mocno:

Kod: Zaznacz cały

https://wydarzenia.interia.pl/autor/magdalena-raducha/news-przytula-by-zabijac-przedszkole-ostrzega-rodzicow-przed-nieb,nId,6034934
Weryfikacja jest także możliwa za pomocą karty kredytowej , czyli tak właściwie każde dziecko może przejść taką weryfikacje. Napisałem że głupoty gadasz bo napisałes że youtube niema prawa żądać takich danych , a ma . To odbijasz piłeczke w innym kierunku , cwanie . A keyshop mimo że dostaje czesto dane naszej to jeszcze bezprawnie żąda innych dokumentów .
Ci użytkownicy podziękowali Monek22 za ten post:
Hardkor
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Widzę, że jeden temat o HRK jest, to nie wiem czy jest sens zakładać kolejny, ale wczoraj zakupiłem tam Humankind w wyjątkowo niskiej cenie i do teraz nie otrzymałem klucza. Jak w historii zamówień kliknę na numer zamówienia wyskakuje błąd "nothing found", a przy kliknięciu "get your keys" wyskakuje, że skończyły im się klucze i dostanę jak je uzupełnią. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że Humankind jest wciąż dostępne u nich normalnie w sprzedaży... Napisałem nawet do supportu, ale powiedzieli mi to samo, że kluczy aktualnie nie ma, no i nie wiem teraz czy im ufać, nigdy tam nic nie kupiłem, na forum Łowców poza tym tematem (niezbyt zachęcającym), no i trochę dziwne jest dla mnie, że sprzedają normalnie grę, której nie mają.
Może jest tu ktoś jeszcze, kto wczoraj zakupił tam wczoraj tę grę, bo oferta dość długo wisiała? W komentarzach pod newsem o Humankind też znalazł się ktoś z podobnym problemem, dostaliście w końcu te klucze?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Po 3 dniach od zakupu odpuściłem sobie i poprosiłem o zwrot, kasę dość szybko odzyskałem, ale niestety bez opłat za transakcję, które pobrało HRK. Jest sens się użerać teraz z PayPalem o tę kwotę? Czy rzeczywiście mogą sobie zatrzymać te opłaty, mimo że refund nie wynikał z moich kaprysów, a z faktu, że klucza do gry najzwyczajniej nie dostałem.
A co do sklepu no to nadal nie czaję jakim cudem mieli w sprzedaży te klucze Humankind, które co ciekawe były oznaczone jako "instant delivery", a jak dwukrotnie spytałem support to odpowiedzieli, że ich obecnie nie mają.
Obrazek
Chyba grali na czas i liczyli na to, że poproszę o refund, bo praktycznie każda odpowiedź supportu była zakończona pytaniem czy nie zechcę refundu.
W każdym razie radzę uważać, tyle dobrego, że odesłali większość tej kasy bez żadnych dziwnych próśb o zdjęcie dowodu itp.
ODPOWIEDZ