Problem z internetem

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Od roku mam internet światłowodowy od lokalnego dostawcy (MET). Ciężko mi powiedzieć od kiedy, ale myślę, że od kilku miesięcy mam z nim problem. Internet powinien działać z prędkością 290/67, jednak działa dużo wolniej - 80/67 i dopóki nie wyjmę kabla zasilania z modemu prędkość nigdy nie wraca do 290, a jak już go zresetuję to przeważnie po kilku minutach router zaczyna świecić na czerwono i internet zrywa na jakieś 15 sekund. Potem wraca do tych 80/67 i tak w kółko. Kontaktowałem się z dostawcą, który stwierdził, że od nich ciągle leci te 290/67 i może jest coś nie tak z komputerem. Robiłem też speedtesty na 2 telefonach i jest to samo. Może coś jest nie tak z routerem lub modemem?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 7 razy

Hej, ja wprawdzie nie znam odpowiedzi, ale jeśli ktoś z naszego forum Ci nie doradzi niczego konkretnego z tym routerem to radzę zadać pytanie na grupie FB "PC by TQ - Grupa Technologiczna" - ja tam wchodzę jak potrzebuję praktycznej porady w dziedzinie sprzętu - w społeczności jest dużo ogarniętych i pomocnych ludzi ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 365 razy
Podziękowania: 180 razy
Kontakt:

Jaki router/modem masz? Testowałeś na innym sprzęcie? Może to jego wina.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Mi się czasami coś takiego zdarza i wtedy odpinam kabel od PC i ponownie podłączam - czasami trzeba parę razy, ale wraca do normy.

Ale jak piszesz o kablu z routera... Więc zakładam, że używasz wifi? Jesteś pewny, że wifi ma taką prędkość, a nie tylko po kablu? A jeśli po kablu, to też warto sprawdzić rodzaj kabla i przepustowość.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Po wifi 2,4ghz ciezko uzyskac więcej niz 100megabitow... wifi 5ghz działa fajnie ale ma slaby zasięg i słaba penetracje scian.
Komputer na kablu podpiety do rutera? Masz osobny modem do którego przychodzi swiatlowod, a potem z niego skrętka na ruter czy ruter z modemem swiatlowodowym w 1 urządzeniu?
Zwykła skrętka kat 5e spokojnie obsługuje 1 gigabit, więc tym bardziej z 290mbit nie powinno byc problemów. Tutaj moze byc zla konfiguracja rutera, lub masz w sieci 2 rutery podpiete z włączonymi DHCP (wtedy trzeba pamietac ze skretke wpiac do portów WAN i przekierowac porty i pracują jako osobne wyspy) lub drugi ruter wpinamy my skretke np: na LAN1 ale wylaczamy mu DHCP zeby nie wieszl sieci (jak są 2 rytery po lanie spiete z właczonym dhcp to zawiesza sie siec i tylko poprzez recznie wpisywanie ip mozna sie podpiac do sieci, bo dynamiczne lezy) - wtedy ruter 1 nadaje IP urządzeniom podpietym do ruter 1 i ruter 2. Lub ostatnia werjsa cos sie dzieje u dostawcy lub uszkodzenie mechaniczne swiatlowodu w domu czy gdzies w ziemi/slupie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Po kablu do komputera, więc powinno być w okolicach 290/67. Tak jak pisałem wyżej, nie jest tak tylko na pc, jak położę telefon na routerze i zrobię speedtesta to też prędkość jest zablokowana na tych 80-85. W normalnych warunkach na telefonie jest jakieś 270. Router taki: https://www.ceneo.pl/83066223 , modem taki: https://www.cdr.pl/p5178,uplink-gp501r- ... c-upc.html Jeszcze mnie zastanawia to wysyłanie. Nie powinno spadać proporcjonalnie do pobierania?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Czyli tak Uplinkiem wychodzisz skrętką na port WAN w ruterze? A z LANowskich skrętką na PC? Hasło i login do neta konfigurujesz rozumiem w ruterze bo w uplinku sie nic nie ustawia (bo to tylko modem przetwarzający światło na sygnały niskonapięciowe), czy jednak w modemie się wpisuje login i hasło, jak to było w starej neostradzie? Na twoim miejscu sprawdziłbym, czy sobie nie ustawiłeś limitu prędkości, bo można coś takiego sobie ustawić, ze np dla wifi max 85 mbit sobie dałeś... Powinieneś mieć 2 sieci wifi 2,4ghz i 5Ghz - czasem jest 1 konfiguracja dla obydwu na raz... Portom lan też można limity pozakładać... Dla sieci 2,4ghz 80-90 mbit to standard. Jak na wszystkich urządzeniach tak masz, to sprawdziłbym ustawienia rutera czy wszystko jest dobrze (loginy, hasła i limity). Dobrze by było do tego uplinka podpiąć inny ruter na próbę i sprawdzić czy tez będzie 85mbit...

Coś mi się zdaje, ze wysyłanie zaczęłoby spadać, jakby prędkość spadała ci poniżej 67mbit... Choć z drugiej strony może wcale nie spadać - w zależności czy blokowane jest pobieranie tylko czy pobieranie i wysłanie - tu wygląda ze jest blokada prędkości pobierania niewiadomo dlaczego. Mi to wygląda na jakiś limit ustawiony gdzieś. Ale najlepiej sprawdzić to poprzez sprawdzenie ustawień rutera oraz podpinając inny (pewny) ruter.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 35 razy
Podziękowania: 56 razy

petras_36 pisze: 11 maja 2022, o 17:02 Kontaktowałem się z dostawcą, który stwierdził, że od nich ciągle leci te 290/67 i może jest coś nie tak z komputerem.
Sprawdź czy od nich "idzie" 290. Podepnij się do modemu jeżeli z modemu wychodzi 290 problemu szukaj w routerze.
Tam oprócz tego co pisze pelikulas, możliwe, że przestawiłeś sobie standard sieci (chociaż wtedy miałbyś jeszcze mniej). Sprawdź ewentualnie pokrycie kanałów czy nie masz tłoku na danym kanale i ewentualnie przełącz na inny.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Wczoraj o 19 robiłem reset modemu i teraz trzyma od 20 godzin 290/67, ale tego samego dnia gdzieś o 16 robiłem to samo, po 5 minutach zerwało neta, jednak utrzymało te 290. 10 minut później znów zerwało i już spadło do tych 80 na stałe. Spróbuję jeszcze z tym podłączeniem bezpośrednio do modemu, jak ponownie spadnie.
ODPOWIEDZ