Vampire: The Masquerade – Bloodlines (seria)

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

Obrazek
Wydawać by się mogło, że zupełnie nie moje klimaty, ale świetna fabuła sprawiła, że się wciągnąłem. Nie sądzę żeby ta gra miała wielu fanów, ale może ktoś ma jakieś przemyślenia?
Ilość klanów na pewno pozytywnie wpływa na chęć poznawania nowych ścieżek. Ja na początku grałem Nosferatu i chowanie swojego brzydkiego pyska po kanałach :trollface: przypomniało mi gimnazjum.
Filmik z przemyśleniami:
https://www.youtube.com/watch?v=GZSHdCyIfZU&t=129s
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Prawdziwy RPG, a nie action adventure, które dzisiaj się przepycha za RPG.
Kto nie grał, polecam, a kto się boi angielskiego również polecam, bo wyszło spolszczenie w zeszłym roku (do wersji 9.7 chyba). Bloodlines 2 raczej na pewno tego nie przebije.

Historia tragiczna i smutna, wielu rzeczy nie dali rady zrobić i niektórzy złośliwi mogą uznać to za prequel innej opowieści :trollface:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Jak to nie sadzisz zeby ta gra mialo wielu fanow? To jest jedna z najlepszych gier w historii, sam top. Ja ja przeszedlem pozno i nic to nie zmienilo w mojej ocenie. ps - obowiazkowo patch fanowski bo wydawca tak pocisnal biedna Troike (developer) ze gra oryginalnie wyszla nie skonczona ale potem to naprawiono, cale dlugie lata aktualizowano patche i zlikwidowano bugi dodajac zawartosc ktora nie byla wydana w pierwotnej dacie.
Awatar użytkownika
Predator

Wiem, że ma fanów i jest świetna, ale trudno tych fanów znaleźć w internecie (forum, grupa na facebooku). Chyba największe ich skupisko jest na reddicie. O grze dowiedziałem się przypadkiem, bo CD-action kiedyś dodało ją jako pełniaka.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 20 razy
Podziękowania: 8 razy

Jest to jedna z moich ulubionych gier. Tak mrocznego klimatu nie doświadczyłem w żadnej innej produkcji. Szkoda tylko, że nie zostały spolszczone audycje radiowe w grze.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Gra ma wielu fanów, w końcu był powód dla którego grę łatają do dzisiaj.

Obecnie chyba tylko na forach poświęconych RPGom najłatwiej znaleźć fanów gry, tak są rozsiani wszędzie w mniejszej liczbie po forach o grach.

I to że sequel nie dorówna pierwszej części to oczywistość - gry dzieli wiele lat, przez ten czas zmieniła się mentalność i sytuacja w branży. Nie liczę na tak dobre dialogi czy ciekawe postacie.
Chciałbym się pozytywnie rozczarować ale z dostępnych materiałów nie zapowiada się, że tak się stanie. Plus zwolnienie jedynego talentu ze studia - Brian Mitsoda, obecnie za scenariusz odpowiada twórca scenariusza do Mass Effect Andromeda.

Przynajmniej są znajome postacie w tym pewna anarchistka.

Wracając do gry - grałem w wersję z GOGa, miałem wersję Steam ale nawet łatki nie pomagały. Zresztą u mnie (na WinXP oraz Win7) jedne działały a inne nie, nie wiem czemu, i tak było w obu wersjach gry.
Podobała mi się muzyka, stylowe dialogi i ciekawe postacie. Dzisiaj takich nie robią. :dziadek:
Mówili że to Deus Ex z wampirami i coś w tym jest... :gwizdany:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 29 razy
Kontakt:

Czekam na drugą część tej gry tak samo jak na (dokończenie produkcji) Baldur's Gatea 3 i Diablo 4

U mnie przed grą na pc było granie w fabularne (papierowe) rpg, wtedy jeszcze tej gry nie było. ponad 30 sesji się zaliczyło, zaczynając od "Świata Mroku" w średniowieczu (zawsze Lasombra). W tym roku mają wyjść kilka ciekawych gier planszowych w świecie Maskarady.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 18 razy

EdmundBA pisze: 20 sty 2021, o 17:54 Gra ma wielu fanów, w końcu był powód dla którego grę łatają do dzisiaj.

Obecnie chyba tylko na forach poświęconych RPGom najłatwiej znaleźć fanów gry, tak są rozsiani wszędzie w mniejszej liczbie po forach o grach.

I to że sequel nie dorówna pierwszej części to oczywistość - gry dzieli wiele lat, przez ten czas zmieniła się mentalność i sytuacja w branży. Nie liczę na tak dobre dialogi czy ciekawe postacie.
Chciałbym się pozytywnie rozczarować ale z dostępnych materiałów nie zapowiada się, że tak się stanie. Plus zwolnienie jedynego talentu ze studia - Brian Mitsoda, obecnie za scenariusz odpowiada twórca scenariusza do Mass Effect Andromeda.

Przynajmniej są znajome postacie w tym pewna anarchistka.

Wracając do gry - grałem w wersję z GOGa, miałem wersję Steam ale nawet łatki nie pomagały. Zresztą u mnie (na WinXP oraz Win7) jedne działały a inne nie, nie wiem czemu, i tak było w obu wersjach gry.
Podobała mi się muzyka, stylowe dialogi i ciekawe postacie. Dzisiaj takich nie robią. :dziadek:
Mówili że to Deus Ex z wampirami i coś w tym jest... :gwizdany:
Może za bardzo nie zmienią scenariusza. Przecież już chcieli wydawać grę w 2020. Myślę, że mają problem głównie ze sprawami technicznymi. :geek:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Teraz jeszcze wychodzi "Werewolf: The Apocalypse - Earthblood" podobne klimaty do Wampira Maskarady, również na podstawie gier fabularnych firmy "White Wolf" (nawet często się łączyło te gry RPG).

Awatar użytkownika
Predator

ObrazekObrazek
Rozumiem, że te dwie VN wiążą się z tym światem?
Polacy robili te gry?
Awatar użytkownika
Robin Hood

@Dandyl Właśnie.

Nie wiem, czy doczekamy się dwójki. Ciekawe, czy problemy i skandale jakie narosły wokół studia/gry dadzą się przeskoczyć dla (nowych) twórców.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

Benzacne pisze: 14 kwie 2021, o 14:01 @Dandyl Właśnie.

Nie wiem, czy doczekamy się dwójki. Ciekawe, czy problemy i skandale jakie narosły wokół studia/gry dadzą się przeskoczyć dla (nowych) twórców.
Ja bym się raczej skłaniał do upadku Bloodlines 2, ale wolałbym się mylić w tej kwestii. Na wszelki wypadek cofnąłem preorder.
Awatar użytkownika
Predator

Raffael pisze: 14 kwie 2021, o 14:15

Ja bym się raczej skłaniał do upadku Bloodlines 2, ale wolałbym się mylić w tej kwestii. Na wszelki wypadek cofnąłem preorder.
To prawdopodobnie właściwa decyzja.

Ktoś coś słyszał o filmach/serialach, które maja powstać o uniwersum mroku. Mignęła mi dziś taka informacja.
https://www.syfy.com/syfywire/world-of- ... v-and-film
Awatar użytkownika
Robin Hood

Raffael pisze: 14 kwie 2021, o 14:15

ObrazekObrazek

Jakiś promyczek nadziei: :tak:
https://www.gamewatcher.com/news/parado ... ress-happy
Strasznie dziwne, że na razie nie ujawniają nazwy studia.
Jeśli gra wyjdzie w 2024, to na świętowanie dwudziestej rocznicy pierwszej części będzie jak znalazł :lol:
Awatar użytkownika
Predator

Vampire: The Masquerade – Swansong? Skąd się ta gra wzięła? Pierwsze słyszę.
https://www.ppe.pl/news/298864/vampire- ... astun.html
https://www.youtube.com/watch?v=pzizd11Qg3Q&t=75s
Animacja postaci jednak kuleje jak na dzisiejsze standardy, więc to raczej nie gra AAA.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Animacje kuleją i nie tylko tam spodziewam się braków, w końcu do gra od części ludków z Cyanide.
W najlepszym razie można spodziewać się gry na 7/10, w najgorszym kolejnego Werewolf Apocalypse :E
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

Raczej nie Werewolf The Apocalypse a prędzej The Council. Big Bad Wolf zaprezentował już trailer z rozgrywką i wygląda to identycznie pod względem mechanik co ich wcześniejsza produkcja. Niestety nie ma znacznego skoku pod względem graficznym, więc znowu można się spodziewać, że bohaterowie będą wyglądać jak figury woskowe.
Dandyl pisze: 9 kwie 2022, o 17:50 Vampire: The Masquerade – Swansong? Skąd się ta gra wzięła? Pierwsze słyszę.
To jest ex Epica i pewnie dlatego wiele osób to zignorowało. Jeżeli sobie dobrze przypominam to zapowiedzi premiery były już w 2020 roku, równolegle do zapowiedzi wspomnianego Werewolfa.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post (w sumie 2):
MDABenzacne
Awatar użytkownika
Robin Hood

To nie wszystko. Powstaje również izometryczne RPG Vampire: The Masquerade - Heartless Lullaby.
Ci użytkownicy podziękowali Benzacne za ten post:
StonRoc
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Z ostatnich przecieków (z przed 2 tygodni) : data wydania "Bloodlines 2" to 29.grudzień 2023

https://www.reddit.com/r/vtmb/comments/ ... 2_will_be/
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Coldar pisze: 9 kwie 2022, o 21:50 Z ostatnich przecieków (z przed 2 tygodni) : data wydania "Bloodlines 2" to 29.grudzień 2023

https://www.reddit.com/r/vtmb/comments/ ... 2_will_be/
Ostatnie dni grudnia stosuje się jako placeholder :?
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post:
Armin
ODPOWIEDZ