Logika bazaru

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 3 razy

Proszę o odpowiedź w telegraficznym skrócie. Gdzie jest logika tego, że pojedyncze konto może sprzedać jedynie 2 kopie gry, natomiast konto kupujące gry może kupić i 100 egzemplarzy? Jeśli już istnieje jakiś limit to nie powinien on być dla kupujących, aby nie skupowali najlepszych ofert (na dalszy handel oczywiście) tym, którzy grę chcą dla siebie? Komu przeszkadza, jak ktoś ma więcej egzemplarzy na sprzedaż, skro są na nie chętni nabywcy?

I serio nikomu nie przeszkadzają konta, które same nic nie sprzedają, a skupują kody w tysiącach, aby je oferować dalej na innych platformach?
Ci użytkownicy podziękowali Mdzl za ten post (w sumie 2):
jobjoxPLPer Panicz
Awatar użytkownika
Hitman
Discord: Ejdrien.#8595
Podziękował: 2416 razy
Podziękowania: 330 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: 13 mar 2022, o 02:27 I serio nikomu nie przeszkadzają konta, które same nic nie sprzedają, a skupują kody w tysiącach, aby je oferować dalej na innych platformach?
Biznes is biznes.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: 13 mar 2022, o 02:27 I serio nikomu nie przeszkadzają konta, które same nic nie sprzedają, a skupują kody w tysiącach, aby je oferować dalej na innych platformach?
To wpisz sobie takie konta na własną czarną listę jeśli ci przeszkadzają.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Nie. Wolny rynek, możesz sobie kupić co chcesz i sprzedać gdzie chcesz, nic nikomu do tego. No może urzędowi skarbowemu, ale to też nie moja sprawa.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: 13 mar 2022, o 02:27 Gdzie jest logika tego, że pojedyncze konto może sprzedać jedynie 2 kopie gry, natomiast konto kupujące gry może kupić i 100 egzemplarzy?
Może po to był utworzony bazar?
A może jest "blokada" na założenie limitów zakupów?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Mi nie, bo to duża część ruchu bazaru, a taki limit całkiem go wykończy.
Większym problemem jest limit na wystawianie, ale o tym było już mówione setki razy.
Awatar użytkownika
Łowca

Mi nie, bo to duża część ruchu bazaru, a taki limit całkiem go wykończy.
Większym problemem jest limit na wystawianie, ale o tym było już mówione setki razy.
[/quote]

Co w takim razie było mówione?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Mdzl pisze: 13 mar 2022, o 02:27 Proszę o odpowiedź w telegraficznym skrócie. Gdzie jest logika tego, że pojedyncze konto może sprzedać jedynie 2 kopie gry, natomiast konto kupujące gry może kupić i 100 egzemplarzy? Jeśli już istnieje jakiś limit to nie powinien on być dla kupujących, aby nie skupowali najlepszych ofert (na dalszy handel oczywiście) tym, którzy grę chcą dla siebie? Komu przeszkadza, jak ktoś ma więcej egzemplarzy na sprzedaż, skro są na nie chętni nabywcy?

I serio nikomu nie przeszkadzają konta, które same nic nie sprzedają, a skupują kody w tysiącach, aby je oferować dalej na innych platformach?
Tak polacy dorabiają sie majątków xD
Awatar użytkownika
Predator
Discord: perpanicz
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 303 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: 13 mar 2022, o 02:27 Proszę o odpowiedź w telegraficznym skrócie. Gdzie jest logika tego, że pojedyncze konto może sprzedać jedynie 2 kopie gry, natomiast konto kupujące gry może kupić i 100 egzemplarzy? Jeśli już istnieje jakiś limit to nie powinien on być dla kupujących, aby nie skupowali najlepszych ofert (na dalszy handel oczywiście) tym, którzy grę chcą dla siebie? Komu przeszkadza, jak ktoś ma więcej egzemplarzy na sprzedaż, skro są na nie chętni nabywcy?

Wdepnąłeś w świat, o którym nie masz pojęcia. Mafia resellerska już Cię namierza. Lepiej nie zadawać niewygodnych pytań.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Per Panicz pisze: 14 mar 2022, o 01:10

Wdepnąłeś w świat, o którym nie masz pojęcia. Mafia resellerska już Cię namierza. Lepiej nie zadawać niewygodnych pytań.
W latach 90' pierwszy milion robiło się na nielegalnym spirytusie, na początku 2000 - na karuzelach VATowskich, a w 2022 r. pierwszą dużą bańkę zarabia się na resellerce kodów. To są fakty
Ci użytkownicy podziękowali CebulowyKrol za ten post:
Per Panicz
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Bazar jest darmową platformą, która ma służyć do odsprzedaży duplikatów z bundli. Limity na ilość sprzedanych sztuk i cenę gry mają na celu upewnienie się, że platforma jest używana zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Handlarze, którzy mają na stanie hurtową ilość kluczy powinni używać komercyjnych / płatnych platform - tych jest pod dostatkiem - Eneba, G2A, Kinguin, Gamivo itd.

Co do limitu dla kupujących to nie wiem czy taki pomysł znalazłby poparcie większości. Nie wiem, czy dodawanie kolejnych limitów jest dobrym kierunkiem.

IMO lepszym kierunkiem na pewno byłaby płatna wersja Bazaru bez limitów, ale póki co niestety skupiamy się na innych naszych projektach. Nasz backlog zadań jest zbyt duży jak na nasze moce przerobowe, dlatego priorytezujemy GG.deals i ŁG, bo tych serwisów używa najwięcej użytkowników.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

A potem jest sytuacja ze reselerzy wykupuja gry które im sie oplacaja i dochodzi do sytuacji ze gry sa o wiele drozsze niz w keyshopach xD I caly zamysl bazary w piz** bo i tak popularniejsze gry taniej kupic w kluczykowni w wielu wypadkach z szasna że kluczyk z bazaru kupimy .
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Życie?
Awatar użytkownika
Łowca

remike pisze: 14 mar 2022, o 09:50 Bazar jest darmową platformą, która ma służyć do odsprzedaży duplikatów z bundli. Limity na ilość sprzedanych sztuk i cenę gry mają na celu upewnienie się, że platforma jest używana zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Handlarze, którzy mają na stanie hurtową ilość kluczy powinni używać komercyjnych / płatnych platform - tych jest pod dostatkiem - Eneba, G2A, Kinguin, Gamivo itd.

Co do limitu dla kupujących to nie wiem czy taki pomysł znalazłby poparcie większości. Nie wiem, czy dodawanie kolejnych limitów jest dobrym kierunkiem.

IMO lepszym kierunkiem na pewno byłaby płatna wersja Bazaru bez limitów, ale póki co niestety skupiamy się na innych naszych projektach. Nasz backlog zadań jest zbyt duży jak na nasze moce przerobowe, dlatego priorytezujemy GG.deals i ŁG, bo tych serwisów używa najwięcej użytkowników.
@remike: To może chociaż podnieść limit egzemplarzy do 5-10? Żyjemy w czasach, w których niektóre tytuły są bindowane nawet więcej razy, więc o jakim hurcie chcesz mówić?
Ci użytkownicy podziękowali Mdzl za ten post:
Xanthi
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy

Z ciekawości- podaj przykład gier które były masowe skupowane.
Korzystam z Bazaru od dawna i nie przypominam sobie żebym miał problem z zakupem jakiejkolwiek produkcji która mnie interesowała.
Jedyne co zauważyłem, to fakt że większe tytuły mają z reguły najlepsze ceny zaraz po premierze Bundle'a.
Ale to chyba normalne, bo wówczas ruch zarówno wśród sprzedających, jak i kupujących jest zwiększony, i najlepsze oferty szybko znikają.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: 28 mar 2022, o 01:43 @remike: To może chociaż podnieść limit egzemplarzy do 5-10? Żyjemy w czasach, w których niektóre tytuły są bindowane nawet więcej razy, więc o jakim hurcie chcesz mówić?
Sprzeda pierwszy, wystawi drugi. Jeśli ktoś ma 5 kluczy, to już na pewno sprzedaje by zarobić, a nie pozbyć się czegoś, czego nie chce bądź już ma.
kamil_999666 pisze: 14 mar 2022, o 10:14Życie?
PS Zawiodłam się na kamilu, liczyłam na "Wolny rynek".
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

]Pytanie do Ludu mam ciekawą historie pewien pan kupił grę inaczej nie kupił a zarezerwował bo kasy nie wysłał ponieważ nie posiadał pp a chciał konto banku bo była taka opcja u mnie do wyboru z braku czasu nie miałem jak wysłać i całkowicie wyszło mi to z głowy bo 3 dniach od zarezerwowania daje komentarz negatywny z opisem brak kontaktu ze sprzedawca zgłosiłem to ponieważ uważam że przysługuje jakiś termin chyba a nie że porostu jak mi sie chce to wystawie negatywa nie ważne po jakim czasie tym bardziej że napisał że wyjeżdża, inny przykład na tak zwana nie sprawiedliwość to dlaczego gość może po 2 3 miesiacach bo i tak bywało nie wystawić wogule kometarza ani oceny mimo tego że kupił gre po mimo tego że ja mu dałem pozytywny komentarz i ja moge czekać 3 miesiace aż poprosiłem administracje tu pomogła i dała pozytywny a tu po 3 dniach gość daje negatywny
Załączniki
oko.jpg
oko.jpg (103.93 KiB) Przejrzano 3264 razy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

xarlo12 pisze: 28 mar 2022, o 14:04 Jeśli ktoś ma 5 kluczy, to już na pewno sprzedaje by zarobić
Kocham tego typu shitposty z gatunku "jeśli mnie się to nie przydarzyło to na pewno jest to niemożliwe"
Prawda jest taka że limit dwóch kluczy jest bardzo łatwo zaliczyć, zwłaszcza ostatnio humble i fanaticale prześcigają się wręcz w wielokrotnym kotletowaniu tych samych tytułów (często między sobą). W ogóle tłumaczą się winni, co to znaczy "aby zarobić"? Każdy kto tu sprzedaje chce w pewnym sensie zarobić, gdyby nie chciał to by nadmiarowe klucze za darmo rozdawał albo w ogóle by trzymał nieodkryte w bundlach.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 2):
MdzlWolv
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

konrad19861208 pisze: 28 mar 2022, o 15:18 ]Pytanie do Ludu mam ciekawą historie pewien pan kupił grę inaczej nie kupił a zarezerwował bo kasy nie wysłał ponieważ nie posiadał pp a chciał konto banku bo była taka opcja u mnie do wyboru z braku czasu nie miałem jak wysłać i całkowicie wyszło mi to z głowy bo 3 dniach od zarezerwowania daje komentarz negatywny z opisem brak kontaktu ze sprzedawca
No cóż, szczerze mówiąc to obydwoje się nie popisaliście.

Kupujący się o tyle nie postarał że zarezerwował kupno na paypala, a POTEM próbował ustalać inną formę płatności. Na jego usprawiedliwienie to że jest jakiś świeżak (...albo alcik bueheheh). A zanim anulował transakcję mógł (a może i nawet powinien) próbować łapać cię na steamie.

A ty - bo istotnie się nic a nic nie odezwałeś. A kupujący zagadał wyjaśnił co i jak i to dwa razy. Szczerze mówiąc jakby mnie ktoś podobnie potraktował i po kilku dniach dalej przywitałaby mnie CIIISZA to może sam bym też wypiął się na tego typu interes z podobnym rezultatem. A już tym bardziej ty jako stary wyjadasz gdy widzisz gringo na horyzoncie to powinieneś takiego za rączkę prowadzić i myśleć za was dwóch bo koleś prawdopodobnie zupełnie nie wie co i jak.

Porównywanie tego do braku wystawiania komentarzy średnio trafne, bo aczkolwiek owszem - brak wystawionego komentarza bywa irytujący, to jednak koniec końców do wymiany doszło więc nie jest to aż taka tragedia
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 28 mar 2022, o 16:10 Kupujący się o tyle nie postarał że zarezerwował kupno na paypala, a POTEM próbował ustalać inną formę płatności.
Sprzedający dopuszczał w ofercie płatność PayPal lub na konto bankowe, więc kupujący poprosił o numer konta. Nie było tu więc żadnego ustalania czegoś, czego nie było w treści oferty.
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post:
xarlo12
ODPOWIEDZ