Czym jest konkretnie "komentarz odwetowy"? Napisałem komentarz do transakcji - moderator potwierdził, że komentarz jest prawdziwy - tenże został jednak przezeń intencjonalnie usunięty...
Ale do rzeczy: ostatnio anulowałem jedną ofertę ze sprzedawanych gier (nim jeszcze sprzedający zdążył wysłać pieniądze) gdyż gra ta została w międzyczasie wycofana ze sprzedaży Steam - a takich staram się nie sprzedawać na bazarku.
Niemal natychmiast otrzymałem od kupującego komentarz o treści "Użytkownik sprzedaje towar, którego nie ma w posiadaniu." - co jest nieprawdą, ponieważ posiadam tą grę - zgłosiłem go zatem jako nieprawdziwy i został w związku z tym unieważniony.
Po wszystkim sam także wystawiłem komentarz kupującemu o treści "Użytkownik potrafi szybko wystawić negatywa - bez próby ustalenia/rozwiązania zastanej sytuacji".
Zdarzało mi się już wcześniej anulować z różnych przyczyn poprzednie transakcje więc zdziwiony byłem taką nadpobudliwą reakcją ze strony kupującego. Ale jeszcze bardziej jestem zdziwiony postępowaniem moderacji bazaru, która nie przestrzega własnego regulaminu...
Mój komentarz został usunięty samowolnie przez moderatora Seyonne. Jak stwierdził...
"Traktuje Was obu tak samo. Komentarz z nieprawdziwa treścią został unieważniony, po czym został unieważniony komentarz odwetowy"
Jednocześnie otrzymałem informację, że mój komentarz jest zgodny z prawdą:
"Nie mówię, że jest to komentarz nieprawdziwy, a że jest to komentarz odwetowy po zamieszaniu wywołanym przez samego siebie."
I tu rodzą się moje wątpliwości, gdyż moderator nie potrafił mi odpowiedzieć (brak wiedzy?) dlaczego mój komentarz jest "komentarzem odwetowym". Zwracam się zatem z prośbą do administracji o wyjaśnienie nw. kwestii:
1. Dlaczego ja nie mogę wystawić swojego komentarza jako uczestnik transakcji (co jest zgodnie z regulaminem)
2. Jeśli mój komentarz jest "odwetowym" - to jak powinien wyglądać komentarz "nieodwetowy"? Na to pytanie moderator nabrał wody w usta, podkulił ogon i uciekł - niestety nie odpowiedział w temacie.
3. Na podstawie którego punktu regulaminu został usunięty mój komentarz?
4. Gdzie w regulaminie jest definicja "komentarze odwetowego"? Czyż sprzedający nie ma prawa wystawić komentarza?
Proszę zatem o klaryfikację. Nadmieniam, że regulamin nie definiuje także pojęcia "komentarz odwetowy" jak i też nie dopuszcza opcji usunięcia komentarza, który nie jest nieprawdziwy. Proszę więc administrację bazaru o wyjaśnienie szerzej tej kwestii - w szczególności wyjaśnienie jak wyglądać powinien "komentarz nieodwetowy".
Klaryfikacja komentarza odwetowego
- Podziękował: 289 razy
- Podziękowania: 459 razy
- Kontakt:
Podsumowując:
Użytkownik zakupił klucz od HAKIMODO. Transakcja została anulowana z powodu "Gra została wycofana ze sprzedaży Steam." Tyle. Koniec. Żadnego słowa wytłumaczenia, czemu miałoby to przeszkodzić w sprzedaży klucza.
Komentarz mówiący "Użytkownik sprzedaje towar, którego nie ma w posiadaniu." unieważniłem, gdyż był on nieprawdziwej treści.
Niemniej jednak komentarz "Użytkownik potrafi szybko wystawić negatywa - bez próby ustalenia/rozwiązania zastanej sytuacji" uznałem za bezzasadny w sytuacji, gdy nie pojawiło się konkretne wytłumaczenie rezygnacji ze sprzedaży klucza. Skąd ktoś miał wiedzieć, że HAKIMODO ma zasadę niesprzedawania kluczy gier, które zostaną usunięte. Jak wiadomo, te aktywują się pomimo usunięcia ze sklepu.
A jaki powinien być komentarz? A musiał być w ogóle? Nie jest to obowiązkowe, niemniej wolałeś jątrzyć wywołany przez siebie problem.
Jak już wspominałem, temat uważam za zamknięty.
PS. "moderator nabrał wody w usta, podkulił ogon i uciekł" - no dziwne, ze o godzinie 1 w nocy ludzie idą spać. No nie spotkałem się nigdy z taką sytuacją u nikogo innego. Tylko ja jakiś taki dziwny ;/
Użytkownik zakupił klucz od HAKIMODO. Transakcja została anulowana z powodu "Gra została wycofana ze sprzedaży Steam." Tyle. Koniec. Żadnego słowa wytłumaczenia, czemu miałoby to przeszkodzić w sprzedaży klucza.
Komentarz mówiący "Użytkownik sprzedaje towar, którego nie ma w posiadaniu." unieważniłem, gdyż był on nieprawdziwej treści.
Niemniej jednak komentarz "Użytkownik potrafi szybko wystawić negatywa - bez próby ustalenia/rozwiązania zastanej sytuacji" uznałem za bezzasadny w sytuacji, gdy nie pojawiło się konkretne wytłumaczenie rezygnacji ze sprzedaży klucza. Skąd ktoś miał wiedzieć, że HAKIMODO ma zasadę niesprzedawania kluczy gier, które zostaną usunięte. Jak wiadomo, te aktywują się pomimo usunięcia ze sklepu.
A jaki powinien być komentarz? A musiał być w ogóle? Nie jest to obowiązkowe, niemniej wolałeś jątrzyć wywołany przez siebie problem.
Jak już wspominałem, temat uważam za zamknięty.
PS. "moderator nabrał wody w usta, podkulił ogon i uciekł" - no dziwne, ze o godzinie 1 w nocy ludzie idą spać. No nie spotkałem się nigdy z taką sytuacją u nikogo innego. Tylko ja jakiś taki dziwny ;/
- Kontakt:
Ok, mam propozycje. Jako że w regulaminie nie ma nic na temat komentarzy, stąd interpretuje je tak, by moim zdaniem było jak najbardziej uczciwie, to możemy wrócić je oba. Nie mam bowiem żadnych podstaw do tego, by unieważnić komentarz drugiego użytkownika, który minął się z prawdą.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 114 razy
- Kontakt:
Skoro istnieje opcja wystawienia komentarza to do czego ma ona służyć - jeśli właśnie nie do komentowania?
Skoro komentować może każda ze stron (co jest uczciwe) - to według twojej argumentacji przecież ZAWSZE drugi komentarz będziesz opisywał jako odwetowy. Nie ma innej opcji.
Skoro komentować może każda ze stron (co jest uczciwe) - to według twojej argumentacji przecież ZAWSZE drugi komentarz będziesz opisywał jako odwetowy. Nie ma innej opcji.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 10:54 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kontakt:
Przy okazji, dotychczas przymykałem na to oko, ale jeśli tak Ci zależy na regulaminie-
Zgodnie z podpunktem $10.14 "Zakazane jest linkowanie do ofert wystawionych na innych forach i portalach oraz na serwisach aukcyjnych.", zapraszam do usunięcia z opisów ofert odnośnika do strony barter.vg, gdyż łamie to regulamin bazaru.
Zgodnie z podpunktem $10.14 "Zakazane jest linkowanie do ofert wystawionych na innych forach i portalach oraz na serwisach aukcyjnych.", zapraszam do usunięcia z opisów ofert odnośnika do strony barter.vg, gdyż łamie to regulamin bazaru.
- Kontakt:
Skoro jesteś taki regulaminowy - odpowiedz proszę na zadane przeze mnie pytania odnośnie regulaminu.
Wskazane przez ciebie treści oczywiście usunę. Ale tu już widać Twoją zawiść pokroju "dotąd mi nie przeszkadzało, ale teraz zaczęło ponieważ ktoś wykazał moją niekompetencję". To pokazuje jednocześnie, że wcale nie jesteś bezstronny.
Poza tym opis odnośnie bartera brzmi "odezwij się jeśli czegoś nie ma - to dodam" (na wymianę mam ponad 2k gier - tu jest ich jedynie część). Nie jest to linkowanie do żadnej oferty a do wykazu tego co posiadam - wystarczy czytanie ze zrozumieniem.
Nadal czekam na wyjaśnienia. Nie omijaj tematu - wykaż się elokwencją.
Wskazane przez ciebie treści oczywiście usunę. Ale tu już widać Twoją zawiść pokroju "dotąd mi nie przeszkadzało, ale teraz zaczęło ponieważ ktoś wykazał moją niekompetencję". To pokazuje jednocześnie, że wcale nie jesteś bezstronny.
Poza tym opis odnośnie bartera brzmi "odezwij się jeśli czegoś nie ma - to dodam" (na wymianę mam ponad 2k gier - tu jest ich jedynie część). Nie jest to linkowanie do żadnej oferty a do wykazu tego co posiadam - wystarczy czytanie ze zrozumieniem.
Nadal czekam na wyjaśnienia. Nie omijaj tematu - wykaż się elokwencją.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 11:00 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kontakt:
Ale ja już odpowiedziałem na to pytanie.
W regulaminie nie ma zapisów odnośnie tego, jaki powinien być komentarz, stąd unieważniam je w sposób, w moim mniemaniu, najbardziej uczciwy.
Mogłem przecież machnąć ręką na komentarz twojego kontrahenta, nie musiałem go unieważniać. Unieważniłem też Twój komentarz, bo MOIM ZDANIEM wytłumaczenie anulacji "Gra została wycofana ze sprzedaży Steam." to żadne wytłumaczenie, gdyż klucze te dalej można aktywować. Jeśli byś napisał w anulacji np. "Wybacz, gra została wycofana ze sprzedaży Steam, a takich kluczy nie sprzedaję, by uniknąć ewentualnych późniejszych problemów", nie miałbym żadnych podstaw do usunięcia Twojego komentarza.
W regulaminie nie ma zapisów odnośnie tego, jaki powinien być komentarz, stąd unieważniam je w sposób, w moim mniemaniu, najbardziej uczciwy.
Mogłem przecież machnąć ręką na komentarz twojego kontrahenta, nie musiałem go unieważniać. Unieważniłem też Twój komentarz, bo MOIM ZDANIEM wytłumaczenie anulacji "Gra została wycofana ze sprzedaży Steam." to żadne wytłumaczenie, gdyż klucze te dalej można aktywować. Jeśli byś napisał w anulacji np. "Wybacz, gra została wycofana ze sprzedaży Steam, a takich kluczy nie sprzedaję, by uniknąć ewentualnych późniejszych problemów", nie miałbym żadnych podstaw do usunięcia Twojego komentarza.
- Kontakt:
Mój komentarz nie odnosił się do wyjaśnienia treści. Kupujący nie dążył do wyjaśnienia - od razu strzelił nieprawdziwym komentarzem.
Wracając do bartera: Regulamin bazaru, konkretnie par 10.14 mówi o "Zakazane jest linkowanie do ofert wystawionych na innych forach i portalach oraz na serwisach aukcyjnych."
- link nie prowadzi do ofert zaś spisu moich gier. Więc jest to zapis zgodny z regulaminem. Ofertę musiałbyś dopiero złożyć.
Znasz regulamin własnego serwisu?
Nadal nie odpowiedziano na zadane przeze mnie pytania. Czy są aż tak uwierające by nie móc wyjaśnić podniesionych kwestii?
Wracając do bartera: Regulamin bazaru, konkretnie par 10.14 mówi o "Zakazane jest linkowanie do ofert wystawionych na innych forach i portalach oraz na serwisach aukcyjnych."
- link nie prowadzi do ofert zaś spisu moich gier. Więc jest to zapis zgodny z regulaminem. Ofertę musiałbyś dopiero złożyć.
Znasz regulamin własnego serwisu?
Nadal nie odpowiedziano na zadane przeze mnie pytania. Czy są aż tak uwierające by nie móc wyjaśnić podniesionych kwestii?
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 11:08 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kontakt:
1. Swój komentarz wystawiłeś
2. Skoro wystawianie komentarzy nie jest obowiązkowe, a mimo to wystawiłeś go na podstawie wygenerowanego przez siebie problemu, nie widzę tu opcji na komentarz nieodwetowy. Najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby zakończenie sprawy, w momencie, gdy unieważniłem przyznany Ci komentarz.
3. Żadnego, jak już pisałem powyżej i to chyba nawet dwa razy.
4. Nie ma, tak samo jak nie ma nic na temat komentarza nieprawdziwego. Za chwilę przywrócę oba, jeśli tak Ci na tym zależy i nie będę unieważniał kolejnych negatywów, bo w końcu nic mnie do tego nie zobowiązuje.
"Kupujący nie dążył do wyjaśnienia - od razu strzelił nieprawdziwym komentarzem." - dlaczego on miął drążyć do wyjaśnienia. To była twoja rola, skoro to Ty unieważniłeś transakcję. I nie "Gra zostala usunięta ze sprzedaży Steam", to nie jest wyjaśnienie.
Jako że opisałem powody takiej, a nie innej decyzji, któryś już zresztą raz. Z mojej strony EOT.
2. Skoro wystawianie komentarzy nie jest obowiązkowe, a mimo to wystawiłeś go na podstawie wygenerowanego przez siebie problemu, nie widzę tu opcji na komentarz nieodwetowy. Najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby zakończenie sprawy, w momencie, gdy unieważniłem przyznany Ci komentarz.
3. Żadnego, jak już pisałem powyżej i to chyba nawet dwa razy.
4. Nie ma, tak samo jak nie ma nic na temat komentarza nieprawdziwego. Za chwilę przywrócę oba, jeśli tak Ci na tym zależy i nie będę unieważniał kolejnych negatywów, bo w końcu nic mnie do tego nie zobowiązuje.
"Kupujący nie dążył do wyjaśnienia - od razu strzelił nieprawdziwym komentarzem." - dlaczego on miął drążyć do wyjaśnienia. To była twoja rola, skoro to Ty unieważniłeś transakcję. I nie "Gra zostala usunięta ze sprzedaży Steam", to nie jest wyjaśnienie.
Jako że opisałem powody takiej, a nie innej decyzji, któryś już zresztą raz. Z mojej strony EOT.
- Kontakt:
Skoro nie potrafisz (wg mnie) rzetelnie, profesjonalnie i bezstronnie do tego podejść - bez wycieczek osobistych - to proszę przywróć oba.
Wyjaśnij także (mnie i reszcie użytkowników) w jaki sposób należy pisać "komentarze nieodwetowe". Skoro sam stwierdziłeś, że mój nie jest jednak nieprawdziwy.
PS. Czy nadal podtrzymujesz konieczność usunięcia linków do mojego spisu gier, nienaruszającego regulaminu bazaru?
PS2. Proponuję także dodanie możliwości unieważnienia komentarza przez samego użytkownika - bez konieczności angażowania w to kogokolwiek i zabierania jego czasu. To się szczególnie zdarza w przypadku nowych użytkowników - sam komuś kiedyś wystawiłem niechcący w ten sposób przy jednej z pierwszych transakcji na rynku - nie wiedziałem, że to robi negatywa.
Wyjaśnij także (mnie i reszcie użytkowników) w jaki sposób należy pisać "komentarze nieodwetowe". Skoro sam stwierdziłeś, że mój nie jest jednak nieprawdziwy.
PS. Czy nadal podtrzymujesz konieczność usunięcia linków do mojego spisu gier, nienaruszającego regulaminu bazaru?
PS2. Proponuję także dodanie możliwości unieważnienia komentarza przez samego użytkownika - bez konieczności angażowania w to kogokolwiek i zabierania jego czasu. To się szczególnie zdarza w przypadku nowych użytkowników - sam komuś kiedyś wystawiłem niechcący w ten sposób przy jednej z pierwszych transakcji na rynku - nie wiedziałem, że to robi negatywa.
- Discord: rob006
- Podziękował: 166 razy
- Podziękowania: 205 razy
- Kontakt:
Jeśli to ty zawaliłeś i problemy z transakcją wynikają z twojej winy, to twój komentarz prawie zawsze będzie traktowany jako odwetowy, z reguły najlepiej jest wtedy nie komentować wcale. Wystawianie odwetowego komentarza na unieważniony komentarz (co było ukłonem w twoją stronę - IMO negatyw był uzasadniony) i później nakręcanie dramy na forum, to już jest wyższy poziom bezczelności.HAKIMODO pisze: 8 lut 2022, o 10:51 Skoro istnieje opcja wystawienia komentarza to do czego ma ona służyć - jeśli właśnie nie do komentowania?
- Kontakt:
W niczym nie zawaliłem. Pokaż mi gdzie (i w czym) jest moja wina? Zgodnie z regulaminem możesz anulować ofertę. I tak też zrobiłem.
" z reguły najlepiej jest wtedy nie komentować wcale" - niby dlaczego? To nie jest forma jednostkowa - każda ze stron może wystawić komentarz. Ten wystawiony przez kupującego był po prostu fałszywy.
Nie nakręcam dramy - jesteś niestety od początku negatywnie nastawiony (co widać po wypowiedzi). Pokaż mi w takim wypadku co jest w tym co dotychczas napisałem nieprawdą?
"IMO negatyw był uzasadniony" - a moim zdaniem fałszywy (nieprawdziwy, niezgodny z prawdą) - nie jest uzasadniony. Dlaczego uważasz, że wpisywanie nieprawdziwej informacji np. "użytkownik mnie okradł" - choć taka sytuacja nie miała miejsca - jest według ciebie uzasadnione? Podobnie i tu - zarzucono mi, iż tej gry nie posiadam - co jest nieprawdą. Dlaczego więc pisanie nieprawdy miałoby być uzasadnione?
" z reguły najlepiej jest wtedy nie komentować wcale" - niby dlaczego? To nie jest forma jednostkowa - każda ze stron może wystawić komentarz. Ten wystawiony przez kupującego był po prostu fałszywy.
Nie nakręcam dramy - jesteś niestety od początku negatywnie nastawiony (co widać po wypowiedzi). Pokaż mi w takim wypadku co jest w tym co dotychczas napisałem nieprawdą?
"IMO negatyw był uzasadniony" - a moim zdaniem fałszywy (nieprawdziwy, niezgodny z prawdą) - nie jest uzasadniony. Dlaczego uważasz, że wpisywanie nieprawdziwej informacji np. "użytkownik mnie okradł" - choć taka sytuacja nie miała miejsca - jest według ciebie uzasadnione? Podobnie i tu - zarzucono mi, iż tej gry nie posiadam - co jest nieprawdą. Dlaczego więc pisanie nieprawdy miałoby być uzasadnione?
- Kontakt:
O ile sam negatyw za anulowanie transakcji bez konkretnego powodu byłby uzasadniony, tak już jego opis, sugerujący brak klucza na stanie u autora oferty, już nie, stąd też został on unieważniony.
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 42 razy
- Kontakt:
a tak z ciekawosci zapytam : "gra ta została w międzyczasie wycofana ze sprzedaży Steam - a takich staram się nie sprzedawać na bazarku." - czym to jest podyktowane ? jakieś problemy z tym związane już miałeś ? Pytam nie żeby tam jakoś się "ponabijać", ale czy jak mi się kiedyś trafi kupno takiego klucza to czym to mi to może grozić ?
- Kontakt:
Tak, istnieje zwiększone ryzyko, że klucz może już nie działać. Gry niedostępne trzymam też na zapas by móc je łatwiej wymienić na inne niedostępne ponieważ osoby je posiadające zwykle wymieniają się w tej samej puli.
Grozić niczym ci nie będzie - prócz ryzyka, że klucz może nie zadziałać.
Swoją drogą (tak poza programem) to czy klucz został unieważniony można sprawdzić na barterze (trzeba jednak pamiętać o tym, że są to informacje retrospektywnie raportowane przez samych użytkowników).
Tu przykład z wczoraj: https://barter.vg/i/91458/?
I tam zaraz na początku pod zestawieniem informacji jest "Unused Keys Revoked ⌫"
+ można też posiłkować się też sprawdzeniem tematu na forum danej gry (dyskusje Steam) czy też wątków o unieważnionych kluczach na Steamgifts.
+możesz też zapytać supportu Steam KIEDY dany klucz został aktywowany - ale to już loteria czy zechce im się odpowiedzieć czy też po prostu cię spławią na bambus.
Innych opcji sprawdzenia czy klucz może okazać się niewypałem nie znam...
Bazar opiera się głównie na zaufaniu jeśli chodzi o "klucz nie działa" ponieważ żadna ze stron nie jest w stanie udowodnić swojej racji. Wbrew temu co można podejrzewać jakoś się to jednak sprawdza...
Grozić niczym ci nie będzie - prócz ryzyka, że klucz może nie zadziałać.
Swoją drogą (tak poza programem) to czy klucz został unieważniony można sprawdzić na barterze (trzeba jednak pamiętać o tym, że są to informacje retrospektywnie raportowane przez samych użytkowników).
Tu przykład z wczoraj: https://barter.vg/i/91458/?
I tam zaraz na początku pod zestawieniem informacji jest "Unused Keys Revoked ⌫"
+ można też posiłkować się też sprawdzeniem tematu na forum danej gry (dyskusje Steam) czy też wątków o unieważnionych kluczach na Steamgifts.
+możesz też zapytać supportu Steam KIEDY dany klucz został aktywowany - ale to już loteria czy zechce im się odpowiedzieć czy też po prostu cię spławią na bambus.
Innych opcji sprawdzenia czy klucz może okazać się niewypałem nie znam...
Bazar opiera się głównie na zaufaniu jeśli chodzi o "klucz nie działa" ponieważ żadna ze stron nie jest w stanie udowodnić swojej racji. Wbrew temu co można podejrzewać jakoś się to jednak sprawdza...
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 12:15 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez znaczenia, że ma ten klucz, skoro kupujący go nie otrzymał. Jak dla mnie jest to po prostu brak sprzedawanego towaruSeyonne pisze: 8 lut 2022, o 11:59 O ile sam negatyw za anulowanie transakcji bez konkretnego powodu byłby uzasadniony, tak już jego opis, sugerujący brak klucza na stanie u autora oferty, już nie, stąd też został on unieważniony.
- Kontakt:
Ale on nie wpisał w komentarzu, że go nie otrzymał - tylko że ja go nie posiadam. Taki drobny niuans. Podobnie jak brak możliwości wypowiedzenia się obu stron - gdzie niezależnie co napisze drugi kontrahent jest to "komentarz odwetowy". Równie dobrze wypowiedź kupującego jest "komentarzem odwetowym" jeśli patrzymy na to z boku. Transakcja nie miała miejsca (została anulowana) - więc co ma do tego komentarz? Odwetowy można wystawić do każdej anulowanej transakcji - i to zrobił kupujący - nie dostał więc strzelił negatywem. Bo można.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 12:20 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Co z tego, ze masz klucz, skoro i tak go nie wyślesz? To tak jakbyś go po prostu nie miał
Na jedno wychodzi - kupujący nie otrzymuje klucza, bo sprzedający go nie ma
I tak swoją drogą, to twoja rola aby wytłumaczyć kupującemu dlaczego nie chcesz sprzedać wystawionego produktu, a nie on ma sie o to ubiegać
Gdybyś, jak napisał Sejone, napisał w anulacji "Przepraszam, nie zauważyłem, ze gra jest usunięta ze steama, a kluczy do takich gier nie sprzedaję", myślę że tej całej sytuacji by nie było
Na jedno wychodzi - kupujący nie otrzymuje klucza, bo sprzedający go nie ma
I tak swoją drogą, to twoja rola aby wytłumaczyć kupującemu dlaczego nie chcesz sprzedać wystawionego produktu, a nie on ma sie o to ubiegać
Gdybyś, jak napisał Sejone, napisał w anulacji "Przepraszam, nie zauważyłem, ze gra jest usunięta ze steama, a kluczy do takich gier nie sprzedaję", myślę że tej całej sytuacji by nie było
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 12:23 przez Toxiczo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post (w sumie 4):
- lewriczin • eldawido159 • zibo • Maikeru