Freeze komputera po wyłączeniu gier

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Witajcie!
Od jakiegoś tygodnia borykam się z pewnym problemem. Po wyłączeniu gier mój komp łapie zawieszkę i jedynym sposobem na powrót do normalności jest wciśnięcie przycisku RESET. Podczas gry wszystko jest w porządku, nie zauważyłem też spadków fpsów, ale chciałbym zaznaczyć, że ostatnio nie gram w gry, które są specjalnie wymagające dla mojego sprzętu (Tropico 6, PC Building Simulator, Fall Guys itp).

Podczas zawiechy komputer chodzi trochę głośniej. Wentylatory przyspieszają. Chociaż temperatury są w normie podczas grania. (GPU ok. 70 stopni, CPU ok. 60?)

Specyfikacja mojego PC:
  • AMD Ryzen 5 5600X
  • SilentiumPC Grandis 3 120/140mm
  • NVIDIA Geforce GTX 1060 6GB
  • ASUS TUF GAMING B550-PLUS
  • GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO
  • Corsair TX650M 650W 80 Plus Gold
  • Dysk Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus
  • Dysk SSD SAMSUNG 870 EVO 500GB 2,5''
  • Dysk Seagate ST2000DM001 2000 GB 3,5" SATA

Co dotychczas zrobiłem, aby rozwiązać problem:
  • Update BIOSu
  • Reset BIOS (wyłączyłem wszystkie OC i D.O.C.P - nie pomogło, także wróciłem do ustawień "Tuner OC" i D.O.C.P., które automatycznie się wykonały w BIOSie. Nic nie ustawiałem ręcznie)
  • Format dysku rozruchowego i postawienie Windowsa na nowo
  • Odkurzenie PC
Podsyłam też filmik, który pokazuje jak to wygląda w praktyce:
Co więcej, wczoraj po jednym z resetów po freezie wyświetliło mi się coś takiego: Po jakichś 5 sekundach nastąpił kolejny freeze, znowu reset i wszystko wróciło "do normy". Z tego co wiem, to są tzw. artefakty? (mogę się mylić)

Naprawdę głupieję już przy tym sprzęcie. Czy ktoś z Was wie może, co się dzieje? Podejrzewam uszkodzenie GPU (wciąż trzymam kciuki, że to nie to), ale czy wtedy komputer nie wariowałby także podczas grania?

Będę wdzięczny za każdą pomoc!
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

Jak sie artefakty pomagaja to odeslij grafe na gwarancje/rekojme
PS. sprawdzales ram czy nie wywala bledow np w memtest? sterowniki do wszystkiego aktualne ?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Niekoniecznie musi wariować podczas grania. To może być grafika i najłatwiej byłoby to wykluczyć, gdybyś podmienił na inną. Moim zdaniem są tutaj jeszcze dwie opcje:
- płyta główna uwalona (przy historiach z nowszymi AMD to może być to)
- zasilacz. Sprawdź, czy wszystkie kable dobrze siedzą, ale może być tak, że nie wytrzymuje różnicy mocy pomiędzy graniem a wyjściem z gry (piszę w uproszczeniu). Nie wiem, ile lat to masz, ale nie można tego wykluczyć.

Bez podmiany części, aby mieć 100% pewności się nie obejdzie. Większość widzę, że to rzeczy, które powinny być jeszcze na gwarancji, więc z wymianą nie powinieneś mieć problemu. Kwestia to znaleźć, co dokładnie, ale bez podmianek się nie obejdzie, aby mieć 100% pewność.

Jest jeszcze taka opcja - sprawdzałeś wcześniejsze wersje sterowników GPU? Instalowałeś je sam czy winda zrobiła za ciebie? Bo 10 ma już na swoim koncie historie z kiepską instalacją sterowników.
Przed grzebaniem i wymianą dobrze by było jeszcze od tej strony to ugryźć, żeby wykluczyć windę i humory microsoftu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 35 razy
Podziękowania: 56 razy

bolesna prawda pisze: 8 paź 2021, o 12:41 - zasilacz. Sprawdź, czy wszystkie kable dobrze siedzą, ale może być tak, że nie wytrzymuje różnicy mocy pomiędzy graniem a wyjściem z gry (piszę w uproszczeniu).
Może być, przy wyjściu z gry gdy spada pobór i jakieś kondensatory mogą już nie dawać rady.

U mnie taki efekt mrożenia po wyjściu z gry był wynikiem dysku HDD. Tutaj raczej jak pisał bolesna prawda
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 8 paź 2021, o 12:41
Jest jeszcze taka opcja - sprawdzałeś wcześniejsze wersje sterowników GPU? Instalowałeś je sam czy winda zrobiła za ciebie? Bo 10 ma już na swoim koncie historie z kiepską instalacją sterowników.
Przed grzebaniem i wymianą dobrze by było jeszcze od tej strony to ugryźć, żeby wykluczyć windę i humory microsoftu.

skoro pisał ze stawiał Windowsa na nowo to chyba preinstalował tez sterowniki co nie?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 7 razy

Dość nietypowe, skoro podzespoły wytrzymują pracę przy obciążeniu podczas grania to dziwne, że coś traci stabilność po tym jak obciążenie spada. Z tego co widzę PC nowy z wyjątkiem grafiki? Więc to ją bym sprawdził najpierw, w drugiej kolejności dyski. Czy istnieje różnica pomiędzy grami zainstalowanymi na SSD a HDD?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

z jakiego urządzenia instalowałeś system i sterowniki? przypomina mi się przypadek kolegi, który stawiał system z USB i po pewnym czasie miał bardzo podobne objawy. okazało się, że miał jakiś syfilis praktycznie niewykrywalny, który kopał mu waluty.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Grafika do sprawdzenia.. pozniej sekcja zasilania cpu - kondensatory czy nie są elkektrolityczne powybrzuszane (frezarki robilo mi jak kondy w sekcji zasilani cpu byly be). Ale ogolnie mase rzeczy masz do sprawdzenia potem - ram wyjac przemuchac gnizda i styyki orzeczyscic, wlozyc potestowac odpowiednim programem... to samo tyczy sie ssd i hdd, kabli do dyskow itd... zasilacz czy trzyma napiecia - czy po wyloczeniu gry napiecia nie skoczą zaduzo w gore powodujac zawal.
Awatar użytkownika
Łowca

cort3x pisze: 8 paź 2021, o 12:36 Jak sie artefakty pomagaja to odeslij grafe na gwarancje/rekojme
PS. sprawdzales ram czy nie wywala bledow np w memtest? sterowniki do wszystkiego aktualne ?
Nie ma, sprawdziłem dziś. Sterowniki nieaktualne, ponieważ na początku założyłem, że to nowa aktualizacja może być problemem i wróciłem do starszych. Ale to nie pomogło.
bolesna prawda pisze: 8 paź 2021, o 12:41 Jest jeszcze taka opcja - sprawdzałeś wcześniejsze wersje sterowników GPU? Instalowałeś je sam czy winda zrobiła za ciebie? Bo 10 ma już na swoim koncie historie z kiepską instalacją sterowników.
Jak wyżej. Moje GPU ma jakieś 4-5 lat, a reszta sprzętu niecały rok.
musket pisze: 8 paź 2021, o 13:39 Czy istnieje różnica pomiędzy grami zainstalowanymi na SSD a HDD?
Ciężko mi powiedzieć, bo gry siedzą na HDD. Dziś ściągnę jakąś na SSD i porównam jak zachowuje się pecet.
rattq pisze: 8 paź 2021, o 16:13 z jakiego urządzenia instalowałeś system i sterowniki?
Pendrive po Media Creation Tool.
Awatar użytkownika
Łowca

Pobrałem Fall Guys na SSD, odpaliłem, pograłem jakieś 10 minut i freeze po wyłączeniu
Awatar użytkownika
Łowca

Po podmianie sprzętu znalazłem winnego - karta graficzna. U kolegi w komputerze wyskoczyły identyczne zacinki. Czy wiecie może cokolwiek o naprawach kart graficznych? Zakup nowej dziś to nie lada wydatek...
Ci użytkownicy podziękowali Sliwa_92 za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Niestety po tych screenach i artefaktach na 99% winna jest karta graficzna. Coś podobnego miałem dość dawno z moim Radeonem 4850HD i po czasie okazało się, że RIP
Awatar użytkownika
Łowca

Została uszkodzona karta graficzna na 100%. Temat jest do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc :)
ODPOWIEDZ