Witajcie!
Od jakiegoś tygodnia borykam się z pewnym problemem. Po wyłączeniu gier mój komp łapie zawieszkę i jedynym sposobem na powrót do normalności jest wciśnięcie przycisku RESET. Podczas gry wszystko jest w porządku, nie zauważyłem też spadków fpsów, ale chciałbym zaznaczyć, że ostatnio nie gram w gry, które są specjalnie wymagające dla mojego sprzętu (Tropico 6, PC Building Simulator, Fall Guys itp). Podczas zawiechy komputer chodzi trochę głośniej. Wentylatory przyspieszają. Chociaż temperatury są w normie podczas grania. (GPU ok. 70 stopni, CPU ok. 60?)
Specyfikacja mojego PC:
- AMD Ryzen 5 5600X
- SilentiumPC Grandis 3 120/140mm
- NVIDIA Geforce GTX 1060 6GB
- ASUS TUF GAMING B550-PLUS
- GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO
- Corsair TX650M 650W 80 Plus Gold
- Dysk Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus
- Dysk SSD SAMSUNG 870 EVO 500GB 2,5''
- Dysk Seagate ST2000DM001 2000 GB 3,5" SATA
Co dotychczas zrobiłem, aby rozwiązać problem:
- Update BIOSu
- Reset BIOS (wyłączyłem wszystkie OC i D.O.C.P - nie pomogło, także wróciłem do ustawień "Tuner OC" i D.O.C.P., które automatycznie się wykonały w BIOSie. Nic nie ustawiałem ręcznie)
- Format dysku rozruchowego i postawienie Windowsa na nowo
- Odkurzenie PC
Spoiler:pokaż
Co więcej, wczoraj po jednym z resetów po freezie wyświetliło mi się coś takiego:
Spoiler:pokaż
Naprawdę głupieję już przy tym sprzęcie. Czy ktoś z Was wie może, co się dzieje? Podejrzewam uszkodzenie GPU (wciąż trzymam kciuki, że to nie to), ale czy wtedy komputer nie wariowałby także podczas grania?
Będę wdzięczny za każdą pomoc!